Υποσχέθηκα από χθες να σας ξεναγήσω στο Λόφο Φιλοπάππου… Ελάτε, να πάμε μαζί…
Ολοκληρώνοντας τη χθεσινή βόλτα στο Θησείο, σας υποσχέθηκα να σας ξεναγήσω σήμερα λίγο στο Λόφο Φιλοπάππου… Ο λόφος Φιλοπάππου, ή λόφος Μουσών, ή λόφος Σέγγιο, είναι λόφος της Αθήνας που βρίσκεται απέναντι, νοτιοδυτικά, από την Ακρόπολη.
Συνδέεται με τους παρακείμενους λόφους του Αστεροσκοπείου (λόφος Νυμφών) και της Πνύκας. Στην κορυφή του υπάρχει το μνημείο Φιλοπάππου που έστησε ο ύπατος Φιλοπάππος κατά την Ρωμαϊκή περίοδο και έδωσε το όνομά του στον λόφο. Κάπου στα πέτρινα παγκάκια του μπορείς να ξεκουραστείς λίγο…
Γύρω από τον λόφο Φιλοπάππου βρίσκονται οι συνοικίες Κουκάκι, Πετράλωνα και Ακρόπολη. Στην νότια πλευρά του λόφου υπάρχει επίσης το θέατρο Δόρα Στράτου. Το περπάτημα στα πλακόστρωτα δρομάκια του (δημιουργία του αρχιτέκτονα Πικιώνη) είναι υπέροχο, μια ηλιόλουστη Κυριακή…
Η παλαιότερη ονομασία "λόφος Σέγγιο" χρονολογείται από την εποχή της Φραγκοκρατίας που διατηρήθηκε μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Η ετυμολογία της ονομασίας αυτής προφανώς προέρχεται από την ιταλική λέξη "σένιο", (segno = σινιάλο, σήμα).
Αυτό το όνομα είναι ίσως επειδή επί φραγκοκρατίας υπήρχε στη νότια προβολή της κορυφής του λόφου είδος σηματογραφικού σταθμού που λάμβανε και μετέδιδε σήματα και πληροφορίες με άλλους πύργους παρατηρητήρια, κατά μήκος ακτών και νήσων του Σαρωνικού, που αφορούσαν κυρίως εμφάνιση στόλων ή πειρατικών πλοίων.
Το 2002 στα πλαίσια της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Xώρων Αθήνας ξεκίνησε μια προσπάθεια ο λόφος του Φιλοπάππου να περιφραχθεί, να είναι επισκέψιμος με ωράριο και στα σχέδια ήταν και η ένταξη του στο ενιαίο εισιτήριο των χώρων της ενοποίησης. Φυσικά αυτό δεν έγινε ποτέ… Στην Ελλάδα είμαστε…
Το Νοέμβριο του 2002, σχηματίστηκε ένα δραστήριο κίνημα κατοίκων, που απέτρεψε αυτά τα σχέδια και συνεχίζει μέχρι και σήμερα τη δράση του για την υπεράσπιση του λόφου. Ευτυχώς, εδώ μπορείς να βρεις ήσυχα μονοπάτια να περπατήσεις. Και αν και βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, η ησυχία είναι εντυπωσιακή.
Στην πράξη, όταν λέμε «πάμε μια βόλτα στου Φιλοπάππου» αναφερόμαστε σε τρεις διαφορετικούς λόφους, οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους, μέσα από ένα δίκτυο μονοπατιών τόσο καλά οργανωμένο που δύσκολα διακρίνεις, πού ξεκινά ο ένας και πού τελειώνει ο άλλος...
Σχόλια (0)