Έχετε δει ποτέ το σύμπαν μέσα από το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου Αθηνών;
Εμείς το επιχειρήσαμε το βράδυ της Κυριακής 13/04/2014... Μια παρέα φίλων ανεβήκαμε πάνω στις αστρονομικές εγκαταστάσεις της Πεντέλης και παρακολουθήσαμε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα ξενάγησης από τον ατρονόμο, Νίκο Ματσόπουλο και άλλους επιστήμονες... Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Για μένα, αλλά και για όλη την παρέα ήταν μια μοναδική εμπειρία... Ήταν η πρώτη φορά που παρακολουθούσα ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ίσως και να μην το έχετε κάνει κι εσείς. Αν έτσι συμβαίνει θα σας έλεγα να το επιχειρήσετε παρέα με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Θα έχετε μια μοναδική ευκαιρία να θαυμάσετε τη σοφία του δημιουργού και να επανεξετάσετε τη στάση σας στη ζωή... Tο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.) είναι Δημόσιο Ερευνητικό Κέντρο (ΝΠΔΔ). Ιδρύθηκε το 1842 με δωρεά του Εθνικού ευεργέτη Γ. Σίνα. Οι επιστημονικές και ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν το εσωτερικό και το φλοιό της Γης, το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, τον εγγύς διαστημικό χώρο και το αστροφυσικό Σύμπαν.
Σχετικά με το αντικείμενα αυτά διεξάγεται βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, με τη χρήση επίγειων και δορυφορικών παρατηρήσεων, και σύνδεση των αποτελεσμάτων με την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την εκλαίκευση.
Tο Ε.Α.Α. παρέχει υπηρεσίες όπως η συνεχής παρακολούθηση της σεισμικότητας του ελληνικού χώρου και η ενημέρωση της Πολιτείας και του κοινού, η πρόγνωση καιρού, η συνεχής μέτρηση παραμέτρων της ιονόσφαιρας, η συνέχιση ιστορικών κλιματικών παρατηρήσεων (διάρκειας 150 ετών), η λειτουργία ενός από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια της Ευρώπης, κ.α.
Σημαντική είναι η συνεισφορά του στην επιμόρφωση του κοινού και τον τομέα της διάχυσης της επιστήμης μέσω του Κέντρου Επισκεπτών Πεντέλης και Θησείου που περιλαμβάνει το Μουσείο Γεωαστροφυσικής. Οι δραστηριότητες του Κέντρου εξυπηρετούνται από τα Ινστιτούτα Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (ΓΕΙΝ) τα οποία είναι στελεχωμένα με επίλεκτο ερευνητικό και επιστημονικό δυναμικό.
Σας έδωσα ήδη αρκετά στοιχεία για το κέντρο. Περισσότερα θα δείτε κι από την πιο κάτω μαρμάρινη επιγραφή που βρίσκεται μέσα στο αστεροσκοπείο. Το τηλεσκόπιο πια στην Πεντέλη δεν χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς. Υπάρχουν νέας τεχνολογίας τηλεσκόπια, ένα τέτοιο είναι στο όρος Χελμός. Χρησιμοποιείται όμως για εκπαιδευτικούς λόγους. Μην το χάσετε...
Σχόλια (0)