Τα λουλούδια ομορφαίνουν τις ζωές μας. Και μας κάνουν να βλέπουμε πιο αισιόδοξα!

Durmaz1.060522
Ο φίλος μας Yaşar Durmaz από τη Σμύρνη της Τουρκίας, "ανεβάζει" καθημερινά υπέροχες φωτογραφίες με λουλούδια, σαν αυτά που σας έχουμε σήμερα, στον τοίχο του στο Facebook. Μας αρέσουν πολύ και δεν παραλείπουμε να κάνουμε ένα λάικ στα κοινωνικά δίκτυα, επειδή μας υπενθυμίζουν ότι η ζωή εκεί έξω, παρά τις δυσκολίες της, είναι όμορφη. Δείτε ΕΔΩ μερικά λουλούδια του.

durmaz1.240522
Είναι από τις όμορφες αναρτήσεις στο διδίκτυο που μας δίνουν κουράγιο, δύναμη και ελπίδα για τη ζωή. Και μας γεμίζουν αισιοδοξία. Αν αυτά τα λουλούδια αντέχουν και συνεχίζουν να είναι τόσο όμορφα, μπορούμε κι εμείς, σίγουρα, να συνεχίζουμε να δίνουμε, με αξιοπρέπεια, τις μάχες μας στην καθημερινότητα μας. Δείτε άλλο ένα δημοσίευμα του ΕΔΩ.

Durmaz2.060522
Ομορφιές ξεχωριστές, με τις οποίες είναι γεμάτη ολόκληρη η γη και όχι μόνο ο μικρόκοσμος μας. Για την Σμύρνη, την πόλη της Τουρκίας που μένει ο Yaşar Durmaz έχουμε γράψει στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, αν και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να πάμε. Δείτε ΕΔΩ καθώς, στόχος μας είναι να γνωρίσουμε όσο περισσότερα μέρη του κόσμου, μπορούμε. Δείτε κι αυτό ΕΔΩ.

durmaz2.240522
Θα συνεχίσουμε λοιπόν να γράφουμε σ' αυτό το site, όσο η αφορμή με τα λουλούδια είναι εδώ... Κι όσο τα λουλούδια "κρατάνε" τη ζωντάνια τους, τόσο αυτά θα γίνονται όλο και πιο εντυπωσιακά, όλο και πιο όμορφα. Κάθε εποχή έχει πραγματικά υπέροχα πράγματα να μας δώσει. Ακόμα κι όταν, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, λόγω των οιώσεων της εποχής...

Durmaz3.060522

Επικαιρότητα

Ένα συνέδριο συγκινησιακά φορτισμένο...

Ο Αντώνης Μπιρμπιλής στο βήμα του 38ου συνεδρίου της ΟΜΕ ΟΤΕ, του τελευταίου στο συνδικαλιστικό του βίο...



Κι εδώ ο Αντώνης κάτω στο τραπέζι της διοίκησης της. Πάνω το προεδρείο του συνεδρίου. Πρόεδρος, ομόφωνα, ο Μάκης Σαμαράς...



Ελάχιστο χρόνο ήταν εκτός των διαδικασιών. Εδώ την ώρα που ο πρόεδρος της ΠΕΤ ΟΤΕ, Βασίλης Λάμπρου μιλά από το βήμα του συνεδρίου, εκφραστικός...



Άλλο ένα στιγμιότυπο λίγο πιο μακρινό που δείχνει τον πρόεδρο της ΠΕΤ ΟΤΕ στο βήμα και τον Αντώνη να παρακολουθεί προσεκτικός φορώντας τα μαύρα γυαλιά του...



Συνδικαλιστές της ΠΕΤ ΟΤΕ και ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της, Σωτήρης Χρυσάφης, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου...

Ένα από τα σημεία που μ' άγγιξαν (κι όχι μόνο εμένα, αλλά και πολλούς άλλους συνέδρους) ήταν η συγκινησιακή φόρτιση από τον αποχαιρετισμό του γενικού γραμματέα της ΟΜΕ ΟΤΕ και γνωστού μου για πάρα πολλά χρόνια από την ΠΕΤ ΟΤΕ, Αντώνη Μπιρμπιλή...

Είναι πολύ όμορφο να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά, καταξιωμένος από πολιτικούς φίλους και “εχθρούς” και να δέχεσαι το χειροκρότημα από μια γεμάτη αίθουσα που “ξέχασε” την κριτική και “θυμήθηκε” πως, πάνω και πρώτα απ' όλα είμαστε άνθρωποι και χρειάζεται να παραμένουμε έτσι ως το τέλος της ζωής μας...

Είπαμε τον Αντώνη τον γνωρίζω και τον εκτιμώ πολύ για την προσωπικότητα του, για το θάρρος του να ξεφεύγει από τα στεγανά του κόμματος και να υπερασπίζεται με πάθος και διάθεση για συγκρούσεις τον ταξικό του λόγο.

Ναι, καθώς αποχωρεί από το συνδικαλιστικό κίνημα, όλο και θα αισθανόμαστε φτωχότεροι... Ευτυχώς, είμαι σίγουρος πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί και να ιδιωτεύσει. Θα είναι κάπου κοντά μας, δίπλα μας, θα μας καθοδηγεί και θα μας συμβουλεύει...

Άκουσα πολλά ζωντανά όμορφα λόγια από τα χείλη του πάνω από το βήμα του 38ου συνεδρίου, ιδιαίτερα στη δευτερολογία του, χθες Σάββατο... Το χειροκρότημα ακούγονταν ώς έξω από το παραθεριστικό κέντρο. Δεν κατέγραψα τίποτα από κει. Έμεινα κι εγώ μαζί με τους άλλους να τον παρακολουθώ. Και να τον χαίρομαι...

Δείτε μ' ένα όμορφο τρόπο που “κλείνει” το φετινό πρόγραμμα δράσης της ΟΜΕ ΟΤΕ που υπογράφει.

Όταν τα συνδικαλιστικά συνέδρια είναι φορτισμένα συγκινησιακά,τότε σίγουρα οι σύνεδροι προσθέτουν και μια όμορφη πινελιά στη συνδικαλιστική εμπειρία τους. Γιατί πέρα από την κριτική αξίζει και πρέπει να παραμένουμε άνθρωποι. Κάθε στιγμή στη ζωή μας, ύστερα από μια δράση σε “ένα υπέροχο ταξίδι 40 ετών” όπως χαρακτηριστικά λέει ο Αντώνης Μπιρμπιλής:

Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς και με δύναμη αλήθειας και όχι αληθοφάνειας για όσα μου δώσατε και την ευκαιρία να ζήσω μαζί σας σ' αυτό το υπέροχο ταξίδι των 40σχεδόν ετών...

Με κάποιους συναντηθήκαμε στη διαδρομή από παλιά. Πολλοί έχουν φύγει, κάποιοι φίλοι δυστυχώς και βιολογικά.

Χρωστώ τιμή και ευγνωμοσύνη σε όσους με έβαλαν σ' αυτό τον υπέροχο δρόμο του συνδικαλισμού.

Από τον Χριστοφορίδη και τον αγαπημένο μου αείμνηστο Δημήτρη Μανώλη, που μέσα από τα εργαστήρια της Καλλιθέας και την τότε ΑΣΚ, μετέπειτα ΔΑΚΕ, ανδρώθηκα.

Από τον μέντορα μου, φίλο, συμμαχητή, αλλά και αγωνιστή μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του, Χρήστο Κυριακόπουλο.

Από τον φίλο μου Αλέκο Λυμνιάτη, που η εσωτερική αντιπαράθεση για τον τρόπο που η παράταξη θα έπρεπε να “πολιτεύεται”, μου έδωσε τη δυνατότητα και τη βοήθεια του τότε νέου συνδικαλιστή και μετέπειτα αδελφού – με όλη τη σημασία της λέξης – Βασίλη Λάμπρου, να ηγηθώ από το 1997 της παράταξης, αλλά και των εντός πολλών παρενθέσεων αντιπάλων όλων των παρατάξεων που χαλύβδωσαν το φρόνιμα,την πίστη και την αφοσίωση στο κίνημα που υπηρέτησα για πάνω από 30 χρόνια.

Τριάντα χρόνια που εγώ το, το παιδί μια μιας μικρασιατικής οικογένειας, η οποία ήρθε από τον “συνωστισμό” της Σμύρνης, μεταφέρθηκε στην Πτολεμαϊδα, μετεγκαταστάθηκε στο Σταυρό Φαρσάλων, προσπάθησε.

Προσπάθησε και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στον Καναδά όταν άλλοι πήγαν όπως λέει ο στίχος, “στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου τις στοές” τη δεκαετία του 60.

Γύρισε ξανά και προσπάθησε να κάνει το όνειρο. Δημιούργησε αλλά πάλι αναγκάστηκε να έρθει στην Αθήνα για να ζήσει.

Θυμάμαι τον εαυτό μου... Πειραιάς σε οικοτροφείο. Σπουδές και δουλειά σε φάμπρικα, στα πλοία στη Σαλαμίνα, καθαρίζοντας τα έρμα τους, σε εργατικές κατοικίες στο Μοσχάτο και τη και τη Δραπετσώνα με καλέμι και συνήθως... ταβανάκι ως ηλεκτρολόγος, στα ψυγεία Ψαρών και Σωκράτους, δίπλα στις φυλακές των Βούρλων, τη νύχτα ξεφορτώνοντας νταλίκες για 100 δραχμές και τέλος επιλέγοντας μετά από διαγωνισμό αντί τα λιπάσματα, τον ΟΣΕ και το Ναυτκό, τον ΟΤΕ.

Εργαστήρια Καλλιθέας 6/2/1973, Εφορευτική Επιτροπή ΠΕΤ ΟΤΕ 1979, ΠΕΣ, ΚΕΣ και ομάδες δουλειάς. Αγώνας και αγωνία για την ανατροπή της “φθίνουσας υπηρεσίας” των εργαστηρίων και με έντονη τη συνδικαλιστική δράση όλων, δεδομένου ότι ο χώρος ηταν μαζικός αλλά και το κίνημα είχε μια διαφορετική προσέγγιση στα ζητήματα. Γιώτης, Ορφανός, Γίτσας, Μανώλης, Μαντζωράκης, Λυκάκης.

Εκτελεστική Επιτροπή ΠΕΤ ΟΤΕ 1990 με αρχηγό δυναμικό τον αείμνηστο Νίκο Κουτσούκο. Με τον Μεράκο να ζούμε τη διάσπαση των παρατάξεων και με τον Γιάννη τον Μανώλη, αλλά και πολλούς άλλους άλλους εξαίρετους συνδικαλιστές να αντιπαλεύουμε τον νόμο του Μάνου.

Πιο πρόσφατη και γνωστή η συνέχεια. Γνώρισα από στρατιωτικό διοικητή στον ΟΤΕ μέχρι και τον Αντωνακόπουλο. Από τον Τόμπρα μέχρι τον Βουρλούμη. Από τον Φάρο μέχρι την Παπαδοπούλου. Από τον Θεωνά, τον Δημογεροντάκη, τον Αντωνίου και τον Κλάδη, τον Σεργιάννη και το Κοτρώνη, τον σύντροφο και φίλο Κώστα Ανέστο και φυσικά τον έταιρο φίλο – αδερφό Γιώργο Παναγόπουλο, που ότι και να λένε κάποιοι, γράψαμε ιστορία. Και όπως έχω πει πολλές φορές εκτός άλλων, ιστορίες γράφουν οι παρέες, γιατί μπορούν και ξεπερνούν αγκυλώσεις και διαχωριστικές γραμμές. Το σπουδαιότερο που πιστεύω ότι καταφέραμε, ήταν οι διαδικασίες των συνελεύσεων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Θα θυμούνται κάποιοι, ότι όταν τέλειωνε η συνέλευση κάθε παράταξη τραβούσε το... δρόμο της. Από το 2003 κατορθώσαμε να είμαστε όλοι μαζί και να μπορούμε να συζητούμε έτσι απλά, χωρίς ρετσέτες και συνθήματα, χωρίς κορώνες και λογύδρια. Αυτό ο δρόμος που και μέχρι σήμερα ακολουθούμε, εύχομαι να συνεχισθεί γιατί χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να παραμένουμε άνθρωποι πάνω απ' όλα.

Γνώρισα και συνεργάστηκα και με άλλους πολλούς, που παραμένουν με εκτίμηση θεωρώ αμοιβαία, “αντίπαλοι”, αλλά φίλοι και συνάδελφοι.

Συγκρούστηκα δημιουργικά πιστεύω με τον Κελαϊδή, τον Σπυρόπουλο, την Μπέκου, τον Μανιάτη, τον Κατή, συνεργαστήκαμε με τον Οικονόμου, τον Σπυρούλια, δημιουργικά με τον Ανέστη τον Στάθη μέχρι και τώρα, δύσκολα και πολλές φορές ακραία με τον Φασάκη και τον Μπρόφα.

Δεν μπορώ να παραλείψω και την ΠΕΤ ΟΤΕ, τα διαστήματα με τον Μαριόλη και τον Ραπανάκη, τον Κοντιζά αλλά και τον διανοούμενο Βανδώρο.

Ξεχνώ πολλούς και σημαντικούς από τη μικρή ιστορική και λιτή καταγραφή, είναι όμως όλοι τους χαραγμένοι στη μνήμη μου με θετικό πρόσημο ακόμη και στις σκληρές αντιπαραθέσεις, γιατί μέσα και απ' αυτές άντλησα δύναμη και πείσμα, ορισμένες φορές, επιτρέψτε μου να πω, ίσως και δικαίωση.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στα στελέχη που διαχρονικά στήριζαν τη δυναμική του συνδικάτου και τη δική μου. Το προσωπικό που στην ουσία ήταν και είναι και τα επαγγελματικά στελέχη του κινήματος. Ο Ράλλης, Η Γωγώ, ο Νίκος, ο Δήμος, η Πόπη, η Αριστέα, η Μαρία, η Κατερίνα, ο Κώστας, η Μιράντα, ο Γιάννης, η κυρα Μαρία, η Σπυριδούλα. Διαχρονικές αξίες και άξιοι ισορροπιστές για εύρυθμη λειτουργία των συνδικάτων μας.

Για την παράταξη μου δεν θα μιλήσω. Είναι χιλιάδες τα ονόματα που οφείλω ευγνωμοσύνη, που μου έδωσαν την ευκαιρία αλλά και την εντολή και τους ευχαριστώ,εκτιμώντας οτι ανταποκρίθηκα στα πλαίσια των αρχών και των αξιών που πορευτήκαμε.

Απ' όλους αυτούς είχα και θεωρώ ότι έχω τη δεδηλωμένη της ψήφου εμπιστοσύνης έως σήμερα. Απ' όλους αυτούς που από την οδό Κοτοπούλη, όταν δεν μπορούσαμε να έχουμε γραφείο και τηλέφωνο στο σωματείο, μαζεύαμε δραχμή – δραχμή το ποσόν που απαιτούσε η κατάθεση ενός τηλεγραφήματος για τη σύγκληση Διοικητικού Συμβουλίου ή την εξόρμηση σε μια επαρχιακή πόλη, χρησιμοποιώντας την κανονική άδεια. Απ' όλους αυτούς, που με την πίστη και αφοσίωση τους στις αρχές και τις αξίες και παράλληλα σχεδόν με την απόλυτη εμπιστοσύνη που περιέβαλλαν, έδωσαν την ευκαιρία να γίνουν ρήξεις και τομές χωρίς εσωτερικούς τριγμούς, κρατώντας έτσι μια παράταξη ενωμένη, δυνατή και πρώτη. Μια παράταξη που επιτρέψτε μου να πω, πολλοί και έξω από το χώρο μας, ακόμα “ζηλεύουν”.

Θέλω να πω τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που σήμερα βρίσκομαι ενώπιον σας. Για όσα μου δώσατε ως ευκαιρία και δυνατότητα να κάνω, από το ρόλο και το θεσμό που μου εμπιστευθήκατε.

Δεν θέλω, ξέρετε, να αποτελέσει αυτό το κείμενο κανένα λογύδριο τέλους, γιατί γνωρίζετε όλοι ότι θα παραμένω στις κοινωνικές επάλξεις και θα προσπαθήσω να κάνω ότι μπορώ, όχι ως “συνταξιούχος” αλλά ως ενεργός πολίτης.

Όμως θεωρώ υποχρέωση αλλά και χρέος τιμής να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη που σχεδόν 7 χρόνια τώρα, σε πολύ δύσκολες δύσκολες και ιδιαίτερες εποχές, πορευτήκαμε μαζί και αυτός ηγήθηκε του οργάνου και της παράταξής του, κάτω από πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Βρέθηκε στο τιμόνι της παράταξης του όχι μόνο αναλαμβάνοντας ένα βάρος ευθύνης που δεν του ανήκε, αλλά σχεδόν κολυμπώντας σε θάλασσες άγνωστες και ταραγμένες. Τα παιδιά του πριν μάθουν το μπαμπά έμαθαν για τον 3429 αντί για το μαμά τον Αλογοσκούφη και τον Βουρλούμη.

Ήταν και παραμένει εκτός από πρόεδρος ένας πραγματικός φίλος, που προσπάθησε και όχι μόνο έμαθε κολύμπι, έγινε πάνω απ' όλα φίλος. Δύσκολος “αντίπαλος”  αλλά δημιουργικός συνεργάτης, πάντα ορθολογιστής και αναζητώντας μια διαφορετική προσέγγιση στα θέματα, βάζοντας όμως πάντα επί των “τύπον των ήλων” τη δική του σφραγίδα. Θεωρώ ότι οι συμβάσεις που υπογράψαμε, ειδικά η τελευταία, ήταν ιστορικές και θέλω από βήματος να πω ότι, Παναγιώτη σίγουρα η κριτική που έχουμε δεχθεί οι δυο μας είναι πολύ σκληρή και άδικη ακόμα και συκοφαντική, όμως μη μασάς. Όταν ηγείσαι και όσο θα είσαι παρών μόνο κριτική θα δέχεσαι και αυτή θα πρέπει και εσένα να σε χαλυβδώνει.

Για τον Νίκο Σιτζάνη, τι να πω; Ιδεολογικός αντίπαλος, πάντα όμως εκτός από φίλος, συνεργάτης και με παρότρυνση να τα ψάξω τα πράγματα και αλλιώς. Δεν ήταν όμως αυτό η αιτία που ο Βουρλούμης ψιθύριζε στον Αλογοσκούφη και τον Καραμανλή ότι ήμουν “πράκτορας της Παπαρήγα”!!!

Είχε μάθει προφανώς ότι η κυρά Στάσα ήταν Εαμίτισσα!

Με τον Γιάννη τον Δούκα είχαμε πάντα κόντρες, γιατί απ' τη φύση του είναι ανήσυχος και αναζητούσε το τέλειο, όσο για τον Φωλιά, το SAAB του χάρισε κάποιες ψήφους, όμως δεν παύει να υπήρξαν στιγμές που βρήκαμε συνεννόηση και αναγνώριση εκατέρωθεν των και των θέλω του καθενός.

Τέλος θα μου επιτραπεί να κάνω μια πολύ προσωπική κατάθεση ψυχής.

Όπως και να χαρακτηρίσει ο καθένας το πέρασμα μου αυτό από τα συλλογικά πράγματα στην όντως μεγάλη διάρκεια,σχεδόν 30 χρόνια, για ότι θετικό ένας έχει συμβάλει όχι μόνο με την υπομονή αλλά και με τη στήριξη, όχι μόνο με την αγωνία του ταξιδιού αλλά και με την καρτερικότητα της επιστροφής. Η γυναίκα μου η Ελένη, που εκτός από τα δυο λαμπρά παιδιά που μεγάλωσε, γιατί εγώ δεν είχα την ευκαιρία ή την τύχη να είμαι πολλές φορές κοντά τους στις επιτυχίες τους και στα προβλήματα τους, μου έδωσεεκείνη τη στήριξη αλλά και την εμπιστοσύνη στις ατέλειωτες ώρες που δεν ήμουν μαζί τους, για να μπορώ ύστερα από τόσα χρόνια να αισθάνομαι ότι κάτι έκανα και εγώ στη ζωή.

Γιατί χωρίς αυτή δεν θα ήμουν τίποτα και χωρίς την Ελένη δεν θα ήμουν αυτός που είμαι μπροστά σας. Για όλα τα υπόλοιπα, έχω εγώ την αποκλειστική ευθύνη.



Ένα ακόμα γενικό πλάνο της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε το 38ο συνέδριο της ΟΜΕ ΟΤΕ. Συχνά παρουσίαζε αυτή την εικόνα...

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Κάποτε το θέλαμε να επιστρέψουμε, όσο τίποτα άλλο... Τώρα, δεν είμαι πια βέβαιος...

thrapsano.arxio

Μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων μερικές δεκαετίες πίσω... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία Roland Hampe. Την είδααμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλίου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά στις μέρες μας συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνούσα πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν μερικά χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά! Μόνο που εγώ δεν μπορώ να είμαι κοντά της, πια, με τη συχνότητα που ήμουν κάποτε...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου...  Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν καρπό και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος... Λογικό. Για να δώσουν καρπό, πρέπει να καλλιεργηθούν σωστά και φυσικά να βάλεις λιπάσματα. Κι αν το δεις από οικονομική άποψη, δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τον κόπο...

 

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA