Ποιος θα φυτέψει ένα mall στον… Πλάτωνα;
Η πρώτη επαφή μας με την αφρικάνικη μουσική από το διήμερο εκδηλώσεων στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ήταν την πρώτη μέρα στο Γυμνάσιο. Αφρικάνικη μουσική... Ακούστε πίσω από τα παιδιά που μιλάνε, τα πουλιά που τιτιβίζουν στο πάρκο...
Όλα τα βίντεο που βλέπετε σήμερα εδώ τα τράβηξα εγώ μέσα από το πολύ σημαντικό διήμερο 30 – 31 Μαρτίου 2013. Ο Κώστας Κίτσιος έκανε πιο καλή δουλειά, καθότι και πιο επαγγελματίας, για το Ιστόφωνο... Αναζητήστε τα να τα δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Ξανά αυτή την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, ώρα 6.30 μ.μ. μαζευόμαστε έξω από την 4η Κοινότητα Δήμου Αθηναίων στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα, στον Κολωνό. Είσοδος από Αέξανδρείας. Επαναλαμβάνουν στο τοπικό Συμβούλιο εκείνη την ιστορία με το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη που θέλουν να φτιάξουν το νέο τσιμεντένιο Mall, στην αυλή της Ακαδημίας Πλάτωνα. Θα τους αφήσουμε;
Δείτε τη συζήτηση που έγινε την πρώτη μέρα του διημέρου 30 – 32 Μαρτίου για την καλύτερη αξιοποίηση του πάρκου...
Αναδημοσιεύουμε εδώ κείμενο της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα ενάντια στη σκανδαλώδη προσπάθεια χωροθέτησης πολυχώρου εμπορίου και ψυχαγωγίας στην περιοχή της Ακαδημίας. Και στην περίπτωση αυτή, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αφήνει κανείς στην άκρη όλες τις εύλογες ενστάσεις του για την προώθηση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου στον χώρο του λιανικού εμπορίου και της ψυχαγωγίας, δεν παύει να εκπλήσσει ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο επιχειρούνται τέτοιες επενδύσεις.
Η εταιρεία αγοράζει μια έκταση με βιομηχανική χρήση (και προφανώς σε χαμηλότερες τιμές γης ακριβώς λόγω αυτής της χρήσης), κατεδαφίζει αξιόλογα βιομηχανικά κτίρια και στη συνέχεια πιέζει να αλλάξουν οι χρήσεις γης για να κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο, εισπράττοντας αυξημένη γαιοπρόσοδο μόνο από αυτήν την ειδική για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ρύθμιση.
Ταυτόχρονα σχεδιάζεται το εμπορικό κέντρο που θα κατασκευαστεί να συνδεθεί με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας, για την αναβάθμιση, υποτίθεται, του τελευταίου! Δεύτερη και ακόμα προκλητικότερη χαριστική ρύθμιση για τον επενδυτή. Οι κάτοικοι όμως φαίνονται αποφασισμένοι…
Στη γειτονιά μας, στη συμβολή των οδών Λένορμαν και Κηφισού, η εταιρεία Artume διεθνών συμφερόντων και ελληνικής εκπροσώπησης σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, επιδιώκει με κάθε μέσο ήδη από το 2008, την κατασκευή ενός Πολυχώρου εμπορίου και μαζικής ψυχαγωγίας. Το ονομάζει «Academy Gardens» (Οι κήποι της Ακαδημίας!) και θα το κατασκευάσει εκεί που βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη σε μια έκταση περίπου είκοσι στρεμμάτων.
Οι επενδυτές θέλουν και δηλώνουν πως θα εκμεταλλευτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος σήμερα. Αργότερα δηλώνουν θα εκμεταλλευτούν και το υπό σχεδιασμό Μουσείο της Πόλης των Αθηνών που έχει χωροθετηθεί στο Πάρκο της περιοχής. Θέλουν έτσι να οικειοποιηθούν τα Μάρμαρα της Αθήνας, τα αρχαία ευρήματα που παραμένουν κλειδωμένα στις τρεις Αρχαιολογικές Αποθήκες της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ταυτόχρονα όμως στοχεύουν στην απορρόφηση της αγοράς από το Περιστέρι μέχρι το Ίλιον, στις γειτονιές μας αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.
Την προσπάθεια των ξένων επενδυτών στηρίζουν ο δήμαρχος Αθήνας και η παράταξή του, η δημοτική παράταξη της Ν.Δ., φυσικά η συγκυβέρνηση και ο εντολοδόχος της, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Πρόσχημα όλων αυτών είναι η «αναβάθμιση της περιοχής» που οι ίδιοι δεν προωθούν εδώ και σαράντα χρόνια. Σημαία αυτών που υλοποιούν τις πολιτικές της ύφεσης και της ανεργίας και εκείνων που τις αποδέχονται, είναι η «τοπική ανάπτυξη» και οι «θέσεις εργασίας» που υπόσχεται πως θα δώσει η εταιρεία.
Γνωρίζουν όλοι τους πως το εν λόγω διεθνές fund:
- αγόρασε την έκταση του Μουζάκη, το 2008, όταν δεν επιτρεπόταν η χρήση του εμπορικού κέντρου
- με διαδικασίες μιας νύχτας κατεδάφισε κτίρια βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
- προωθεί και επιβάλλει την αλλαγή χρήσης και το μοντέλο ανάπτυξης που εξυπηρετεί γρήγορα κέρδη για την επένδυση του
- περιφέρει μια μελέτη «ανάπτυξης και απασχόλησης», ίδια και απαράλλαχτη εδώ και χρόνια, σαν να μην άλλαξε τίποτα στην Αθήνα από την τρίχρονη κρίση.
Και σαν μην έφταναν όλα τα παραπάνω σχεδιάζουν με περισσή ασέβεια και κατά απαίτηση του επενδυτή, τη σύνδεση του εμπορικού κέντρου με τον αρχαιολογικό χώρο για να τον «αναβαθμίσουν»! Κάθε αρχαιολογικός χώρος και ένα Mall, λοιπόν!
Ποιες είναι οι επιπτώσεις από το Academy Gardens
Σε περίπτωση κατασκευής του εμπορικού κέντρου:
-
Θα καταστραφούν όλες οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των Σεπολίων, του Κολωνού και της Ακαδημίας Πλάτωνος που ακόμη επιβιώνουν από την επίθεση των Μνημονίων.
-
Θα υποστεί μαζική ερήμωση το Μπουρνάζι και το Περιστέρι.
-
Θα υποβαθμιστεί περαιτέρω το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, αφού στην είσοδό του από τη Δυτική Αθήνα θα τοποθετηθεί ένα ακόμη τεράστιο εμπορικό κέντρο.
-
Θα ακυρωθεί η μοναδική δυνατότητα που μπορεί να προσφέρει το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών σε μια άλλου τύπου ανάπτυξη της πόλης, αφού το εμπορικό κέντρο ακριβώς δίπλα του, θα παρασύρει όλη την περιοχή στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας πάνω στη γη, με τα γνωστά αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε:περιβαλλοντική επιβάρυνση, κυκλοφοριακή συμφόρηση, ελάχιστο πράσινο, οικονομικές δραστηριότητες «φούσκα» και κτίρια – φαντάσματα σαν αυτά της «ολυμπιακής ανάπτυξης του 2004».
Θέλουν να υφαρπάξουν την Ιστορία της Αθήνας, την Κληρονομιά του Πλάτωνα και να τη μετατρέψουν σε mall για τα πρόσκαιρα κέρδη τους. Θέλουν για μια ακόμη φορά να κλέψουν το παρόν και το μέλλον μας.
Θα τους αφήσουμε;
Το λέμε καθαρά στην κυβέρνηση, το Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
Ούτε να το σκέφτεστε!
Αντιμετωπίσαμε τον Άκτωρα του Μπόμπολα και κέρδισε ο πολιτισμός. Αντιμετωπίσαμε τη Νομαρχία Αθηνών και νίκησαν οι ανάγκες των κατοίκων. Παλέψαμε για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και πραγματοποιούνται έργα αναβάθμισης και πολιτιστικές εκθέσεις. Ανοίξαμε το πάρκο σε όλους αποκρούοντας τις προσπάθειες υποβάθμισης.
Το σχέδιο μπορεί να είναι μόνο ένα:
-
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνα να μείνει ανοιχτός – δημόσιος – ελεύθερος. Τόπος Πολιτισμού και γνώσης.
-
Να προχωρήσει η συνολική αναβάθμιση της περιοχής, από την Κωνσταντινουπόλεως έως και τον Κηφισό, με επίκεντρο το Αρχαιολογικό Πάρκο.
-
Να ανοίξουν οι Αποθήκες με τα 250.000 ευρήματα στην ακαδημαϊκή – επιστημονική κοινότητα.
Λέμε
Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών είναι ανάπτυξη.
Το εμπορικό κέντρο είναι αφαίμαξη.
Θέλουμε κέρδη για τους πολλούς και όχι για έναν.
Ρωτάμε
Ποιος είναι εκείνος που θα φυτέψει… mall στον Πλάτωνα;
Δηλώνουμε
Παλεύουμε για τις ζωές και τον πολιτισμό αυτού του τόπου.
Σχόλια (0)