Πώς να μην είμαστε, ως λαός, απαισιόδοξοι;
Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ... Η μεγάλη αλήθεια... Το ΙΟΒΕ προειδοποιεί, οι Έλληνες ζουν την πραγματικότητα... Και προσέξτε, τα στοιχεία είναι περσινά. Σκεφθείτε πόσο ποιο αρνητικά είναι τα θέματα στην πραγματική οικονομία σήμερα...
Έπιασε «πάτο» και κόλλησε εκεί η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο του 2011.
Στην πρώτη αποτίμηση των προσδοκιών επιχειρήσεων και καταναλωτών για τη νέα χρονιά, διαπιστώνεται ότι η κατάσταση σταθεροποιείται, καθώς επιχειρηματίες και πολίτες ευελπιστούν ότι η έκταση της ύφεσης θα περιοριστεί φέτος, ειδικά αν προκύψει σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια μεσοπρόθεσμη λύση στην κρίση χρέους. Υπό το πρίσμα αυτό δεν υπάρχουν σημάδια ούτε ιδιαίτερης βελτίωσης ούτε όμως περαιτέρω επιδείνωσης μετά την κατάρρευση του δείκτη οικονομικού κλίματος τους προηγούμενους μήνες.
Η οριακή άνοδος του δείκτη οικονομικού κλίματος εκπορεύεται από την οριακή βελτίωση της εικόνας στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο, σε αντίθεση με τους κλάδους των κατασκευών και των υπηρεσιών, όπου η υποχώρηση των σχετικών δεικτών συνεχίζεται. Από την πλευρά της ζήτησης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει μικρή άνοδο, με το σχετικό δείκτη ωστόσο να παραμένει πολύ κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ανασφάλεια
Οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να είναι οι πιο απαισιόδοξοι σε όλη την Ευρώπη. Η ανησυχία για το μέλλον εστιάζεται κυρίως στην υψηλή ανεργία και τη βεβαιότητα που εκφράζεται από το 92% των πολιτών ότι τα ποσοστά θα αυξηθούν, φανερώνοντας τη διάχυτη ανασφάλεια που διέπει τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
Εκεί αποδίδεται και η νέα υποχώρηση σε ιστορικά χαμηλά της πρόθεσης των καταναλωτών για σημαντικές αγορές (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.). Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η πρόθεση αγοράς ή κατασκευής κατοικίας (μόλις 4% το σκέφτεται) και αγοράς αυτοκινήτου.
Ως προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον Ιανουάριο, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που αναφέρει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του παραμένει στο 20-21% εδώ και ένα τετράμηνο, ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι «μόλις που τα βγάζουν πέρα» περιορίζεται στο 53% (από 59%). Εκείνοι που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους φτάνουν στο 13% (από 10%), ενώ όσοι δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί αποτελούν το 10-11% το τελευταίο δίμηνο.
Β. ΓΕΩΡΓΑΣ - Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Σχόλια (0)