Πανσέληνος, το φαινόμενο... Για να ξέρουμε
Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ο δορυφόρος της Γης η Σελήνη φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή όλο το ημισφαίριό της, το στραμμένο προς τη Γη φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπως την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης από ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό. Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η αόρατη πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα). Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.
Επειδή ένας συνοδικός μήνας διαρκεί περίπου 29,53 γήινες ημέρες, η πανσέληνος «πέφτει» είτε τη 14η είτε τη 15η μέρα του σεληνιακού μήνα σε εκείνα τα ημερολόγια που αρχίζουν τον καινούργιο μήνα με τη φάση της Νέας Σελήνης.
- Οι πληροφορίες είναι από την ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια
Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι…
Ένα ταξίδι μέσα από εικόνες… Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αυτές τις υπέροχες εικόνες pps. Που αξίζει να τις δούμε έστω και μια φορά στη ζωή μας. Έφτασε στο e-mail μου με τον ίδιο τρόπο που φτάνουν τα περισσότερα του είδους. Κάποιος καλός φίλος είχε την καλοσύνη. Το συγκεκριμένο με τις εικόνες από τον ουρανό δεν ξέρω ποιος μου το έστειλε. Το είχα στην επιφάνεια γραφείου πολύ καιρό. Και σήμερα που είναι Πανσέλινος αξίζει να δούμε αυτές τις πανέμορφες εικόνες…
Σχόλια (0)