Αγώνας ποδοσφαίρου ή αγώνας covid-19; Με αφορμή τις κερκίδες στο EURO 2020
Οι φωτογραφίες που παραθέτω είναι από το ματς στη Βουδαπέστη. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έγραψε ιστορία και η Πορτογαλία επιβλήθηκε 3-0 της Ουγγαρίας στην πρεμιέρα του 6ου ομίλου του Euro 2020. Ο Πορτογάλος σημείωσε δύο γκολ κι έγινε ο 1ος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, φτάνοντας τα 11 και ξεπερνώντας κατά δύο τον Μισέλ Πλατινί. Ο Ραφαέλ Γκερέιρο με ένα τέρμα είχε "ξεκλειδώσει" την άμυνα των γηπεδούχων, στην "Πούσκας Αρένα".
Στα των ημερών, τα πιο ελαφριά και ευκολοχόνευτα (σε σχέση με την δολοφονία στα Γλυκά Νερά), είναι το EURO 2020 που λαβαίνει χώρα στην Ευρώπη αυτές τις μέρες. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα έχουμε απολαύσει θέαμα και γκολ και σε αυτό συμβάλει και το ότι οι αγώνες μεταδίδονται στην Ελλάδα από ελεύθερο ιδιωτικό κανάλι.
Ωστόσο την προσοχή μου τράβηξε ένας συγκεκριμένος αγώνας. Το απόγευμα της Τρίτης 15 Ιουνίου έλαβε χώρα η πρώτη αγωνιστική ημέρα του έκτου ομίλου. Στον όμιλο συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ουγγαρία. Στις 19:00 ήταν προγραμματισμένος στη Βουδαπέστη ο αγώνας Ουγγαρία-Πορτογαλία.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι 0-3, με τους Ούγγρους να λυγίζουν στον τελευταίο 10λεπτο του αγώνα. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι όμως, την προσοχή μου τράβηξε ο κόσμος στις εξέδρες.
Τα στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως στο συγκεκριμένο παιχνίδι βρέθηκαν στις εξέδρες 55.662 φίλαθλοι!!! Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 67.215 άτομα. Άρα μιλάμε για περίπου 82% πληρότητα!!!
Ενώ στο άλλο ματς του ομίλου, Γαλλία-Γερμανία, το οποίο διεξήχθη την ίδια μέρα στις 22:00 ώρα Ελλάδος στο Μόναχο, παρευρέθηκαν μόλις 13.000 άτομα σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 71.437 ατόμων, δηλαδή περίπου 18% πληρότητα.
Να τα πιάσω με τη σειρά. Η Βουδαπέστη απέχει απ' το Μόναχο 652 χιλιόμετρα. Είναι μια απόσταση τύπου Άργος-Σέρρες (656 χιλιόμετρα). Πως γίνεται να ισχύουν τόσο διαφορετικοί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε τόσο κοντινές αποστάσεις; Είναι εφικτό απλά επειδή διαφέρει η χώρα;
Γιατί μην μου πεις ότι φταίει η εμπορικότητα του παιχνιδιού. Περισσότερο κόσμο θα μάζευε το Γαλλία-Γερμανία υπό κανονικές συνθήκες, απ' ότι το Ουγγαρία-Πορτογαλία. Γιατί επέτρεψε η Uefa να υπάρχει τέτοια αριθμητική διαφορά στους φιλάθλους;
Στη Γερμανία υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του covid-19 ενώ στην Ουγγαρία δεν υπάρχει; Προφανώς και ακολουθεί τους κανόνες του κάθε κράτους η Uefa, αλλά ποια είναι η κοινωνική της ευθύνη όταν επιτρέπει να συγκεντρωθούν τόσο πολλά άτομα σε αγώνα δικής της διοργάνωσης και επίβλεψης;
Είναι κοινωνικά ανήθικο και προσβλητικό να έχουν κλείσει εν μέσω πανδημίας, καταστήματα και μαγαζιά μέσω των οποίων βιοπορίζονταν οικογένειες, επειδή δεν άντεξαν τις οικονομικές επιπτώσεις του lockdown και τώρα να βλέπουμε αυτή την εικόνα σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που θα μπορούσε να γίνει χωρίς θεατές ή έστω με 10.000 κόσμο μόνο.
Στην Ελλάδα απαγορεύτηκε η μουσική στα καταστήματα για να μην αναγκάζονται οι θαμώνες να μιλάνε πιο δυνατά και έτσι να μεταφέρουν ευκολότερα τα σταγονίδια από το στόμα τους, αλλά και να μην υπάρχουν χοροί και άλλα τέτοια και έτσι δεν τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης. Και στην Ουγγαρία, μια πολύ βορειότερη χώρα από την Ελλάδα, οι φίλαθλοι στριγγλίζουν ο ένας δίπλα στον άλλον χωρίς μάσκες, σα να μην υπάρχει covid-19. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να σοβαρευτείτε!!!
- Υ. Γ. : Για το θέμα στα Γλυκά Νερά θα μιλήσουμε την Τετάρτη.
Σχόλια (0)