Ο "γνωστός μας" κ. Στουρνάρας και τα παραμύθια του στην Επιτροπή της Βουλής…
Αυτά είναι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Τετάρτης 12/10 που μιλούσαν για την κατάθεση στην Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια ΜΜΕ και πολιτικών κομμάτων. Είναι η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση οι «αποκαλύψεις» του μ’ αυτό που συζητούν. Το αντιλαμβάνεστε κι εσείς…
Αλλά αυτό κάνουν οι εφημερίδες . Έτσι κινούνται συνήθως… Να, δείτε εδώ το πρωτοσέλιδο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ. Προβάλλουν τα στοιχεία που θέλουν ανεξάρτητα από την πραγματικότητα και τη ζωή. Το χειρότερο όμως ότι απευθύνονται σε ανθρώπους χωρίς μνήμη και κρίση.
Δυστυχώς αυτό μπορεί να συμβεί παντού και όχι μόνο στις αθηναϊκές εφημερίδες… Δείτε μια ημερήσια εφημερίδα της Ρόδου, η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ. Δεν σας κάνει εντύπωση που έχουν ακριβώς το ίδιο θέμα; Λες και κάποιος τους παίρνει τηλέφωνο… Όχι και τόσο απίθανο να συμβεί.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 15/10/2016
Θα τα είδατε φαντάζομαι κι εσείς τα πρωτοσέλιδα της περασμένης Τετάρτης που αφορούσαν τον κ. Στουρνάρα… Η είδηση που ανέδειξαν συγκεκριμένες εφημερίδες και φυσικά η τηλεόραση, λέει με λίγα λόγια ότι «αναγκάστηκε» αυτός ο τραπεζίτης να βάλει τα capital control στη ζωή των ανθρώπων… Τον καημένο, τον πόνεσε η ψυχή μου για τον αγώνα που δίνει κι αυτός για τη… σωτηρία μας.
Για να μη σας τα λέμε όμως εμείς, ας θυμηθούμε λίγο τι περιείχε η ειδησεογραφία σχετικά με το θέμα. Ας δούμε με λίγα λόγια την είδηση δηλαδή, όπως την έδωσαν αυτοί οι ίδιοι προς τα έξω:
Σε συνταρακτικές αποκαλύψεις για τον ρόλο Βαρουφάκη την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, όταν οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν το 40% των συνολικών ποσών, προχώρησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης ο κ. Στουρνάρας ρωτήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο Παπαδόπουλο γιατί δεν προχώρησε σε κάποια μέτρα ανάσχεσης της εκροής καταθέσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και η απάντησή του ήταν σοκαριστική: «Τι μπορούσα να κάνω όταν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2015 ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνάντηση που είχε στη Φρανκφούρτη με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ είπε στους τραπεζίτες ότι είναι υπουργός Οικονομικών σε μία χρεοκοπημένη χώρα!» είπε ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΚΤ να διακόψει την παροχή χρηματοδότησης στις τράπεζες μέσω εξασφαλίσεων (waiver) και πρόσθεσε:
«Το πάλεψα όσο μπορούσα. Εκείνη την περίοδο μιλούσα με κυβερνητικά στελέχη και τους έλεγα να μαζέψουν τον κ. Βαρουφάκη. Τι θέλετε τώρα; Να σας δείξω τις επιστολές που έστελνα; Μη μου λέτε ότι φταίνε τα στελέχη τραπεζών. Πήγε ο Βαρουφάκης στην ΕΚΤ και τους είπε ότι είμαι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. Μπήκε και είπε ότι είμαι υπουργός μιας χρεοκοπημένης χώρας! Τους είπα μην τον πιστεύετε. Και μου απάντησαν είναι ο υπουργός Οικονομικών σας, δεν μπορούμε να μην τον πιστέψουμε!».
Λίγο αργότερα όταν ρωτήθηκε από τον βουλευτή της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη ο κεντρικός τραπεζίτης αποκάλυψε τις δραματικές ώρες του Φεβρουαρίου κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, μετά τις δηλώσεις Βαρουφάκη: «Εκείνο το απόγευμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ προσπάθησα να αλλάξω την άποψή τους. Τους ζήτησα 10 ημέρες περιθώριο προκειμένου να πειστούν ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέει ο υπουργός λέγοντάς μου ότι στην πολιτική 10 ημέρες είναι τεράστιος χρόνος. Δυστυχώς δεν τους έπεισα, στην ψηφοφορία δεν τα κατάφερα».
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι εγκαίρως είχε δει τους κινδύνους από την πολιτική αβεβαιότητα και είχε ταχθεί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014, όταν μάλιστα είχε κατηγορηθεί για πολιτική παρέμβαση: «Έβλεπα την καταστροφή να έρχεται, δεν έπρεπε να γίνουν πρόωρες εκλογές» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τον Γ. Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που έδειχναν κατανόηση αλλά με τον Βαρουφάκη δεν είχαν «την ίδια σχολή σκέψης».
Τι ωραία που τα λέει ο κ. Στουρνάρας μπροστά στους πολιτικούς. Στο μεταξύ πληρώνεται όχι και λίγο γι’ αυτό τον αγώνα που δίνει καθημερινά ο άνθρωπος ως κεντρικός τραπεζίτης. Όπως πληρωνόταν όταν ο ίδιος κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως πληρωνόταν όταν ήταν πρόεδρος στην Εμπορική Τράπεζα που διέλυσε ή όταν ήταν πρόεδρος στο ΙΟΒΕ που έκανε αναλύσεις για την οικονομική πολιτική και τα αποτελέσματα της…
Χρειάζονταν άραγε όλα αυτά για τον ταλαιπωρημένο από τα μνημόνια λαό; Τον ωφέλησαν κάπου; Όχι βέβαια! Είναι απλά ενταγμένα στο καλοπαιγμένο θέατρο των πολιτικών σε βάρος του. Αυτό το τελευταίο είναι το μόνο που έχει καταλάβει τόσο καλά…
- Το κομμάτι αυτό θα δημοσιευθεί αύριο Σάββατο 15/10 στην εβδομαδιαία κρητική εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΟΣ και συγκεκριμένα στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)