Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σήμερα, με... κλειστά τα εμπορικά μαγαζιά....

xristougΕκατομμύρια άνθρωποι, παγκόσμια, παρά το μεγάλο πρόβλημα με την οικονομία που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, γκρινιάζουν γιατί με τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις, τις αυξήσεις και τον πληθωρισμό που εξανεμίζουν μισθούς και συντάξεις, δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν όπως έχουν "μάθει" και τους πρέπει τα φετινά Χριστούγεννα. Βλέπεις, τα ήθη και τα έθιμα θέλουν να γιορτάζονται με κάθε μεγαλοπρέπεια και με τεράστιες οικονομικές θυσίες. Επιμένουν όλα αυτά να είναι στο μυαλό τους και να τους ταλαιπωρούν...

Ίσως να είστε και εσείς ανάμεσά τους. Από την άλλη μεριά, πιθανόν να μη συνηθίζετε να συμμετέχετε στο θρησκευτικό μέρος, αυτής της τόσο δημοφιλούς γιορτής.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μείνετε ανεπηρέαστοι από τα Χριστούγεννα. Αυτή η γιορτή διαπνέει τον κόσμο του εμπορίου και της ψυχαγωγίας, ακόμη και στις μη Χριστιανικές χώρες. Πραγματικά έτσι είναι, ακόμα και η Κινέζοι στην αγορά τους έχουν... χριστουγεννιάτικα εμπορεύματα! Μια ματιά στο Μοναστηράκι στην αγορά ή στα σούπερ μάρκετ θα σας πείσει.

Αλλά τι γνωρίζετε, αλήθεια, για τα Χριστούγεννα; Έχει Γραφική βάση ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού; Τι βρίσκεται πίσω από αυτή τη γιορτή, που λαβαίνει χώρα, κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου;

Η Προέλευση των Χριστουγέννων...xrist...

Η "Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια" (New Catholic Encyclopedia) αναγνωρίζει: «Η ημερομηνία γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα ευαγγέλια, δεν αποκαλύπτουν ούτε την ημέρα, ούτε το μήνα . . .

Σύμφωνα με την υπόθεση που πρότεινε ο Χ. Γιούσενερ  και που την αποδέχονται οι περισσότεροι λόγιοι σήμερα, καθορίστηκε για τη γέννηση του Χριστού η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου (25 Δεκεμβρίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο, 6 Ιανουαρίου στο Αιγυπτιακό ημερολόγιο), επειδή εκείνη την ημέρα καθώς ο ήλιος άρχιζε την επιστροφή του στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, οι ειδωλολάτρες ακόλουθοι του Μίθρα, γιόρταζαν τη γέννηση του ακατανίκητου ήλιου (dies natalis Solis Invicti).

Στις 25 Δεκεμβρίου του 274, ο Αυρηλιανός ανακήρυξε το θεό ήλιο, κύριο προστάτη της αυτοκρατορίας και αφιέρωσε σε αυτόν ένα ναό στο Κάμπους Μάρτιους. Τα Χριστούγεννα είχαν την αρχή τους σε μια εποχή που η λατρεία του ήλιου, ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Ρώμη».

Δείτε μέσα από τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ μερικά ενημερωτικά άρθρα σχετικά με τα Χριστούγεννα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

ex.xristugena

Αρκούν, όμως κάποιες πληροφορίες όσο τεκμηριωμένες κι αν είναι, για να αλλάξουμε στάση στη ζωή μας; Όχι βέβαια! Δεν είμαι αιθεροβάμων για να πιστεύω, κάτι τέτοιο.

Η συνήθεια, μοίαζει μερικές φορές, να είναι σχεδόν αδύνατον να ξεπεραστεί... Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ξέρουν, αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις αλήθειες, αλλά «αφήνονται» σ’ αυτά τα έθιμα, επειδή έτσι τα βρήκαν και επειδή, λένε πως τους αλλάζουν την καθημερινότητα τους.

Είναι όμως αυτή, μια υπεύθυνη στάση; Και αξίζει να την ακολουθούμε, όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας και τη λογική μας; Αν θέλουμε να κάνουμε όμορφες αλλαγές στη ζωή μας, να δώσουμε δώρα στους αγαπημένους μας και να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα, μπορούμε να το κάνουμε κάθε στιγμή…

Δε χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα. Απλά πράγματα είναι. Εμείς, τα κάνουμε πολύπλοκα.

The News

Η Προσοχή στις Προειδοποιήσεις Ήταν Καθοριστικής Σημασίας. Ας το θυμόμαστε πάντα

tsintonia1
Η ομορφιά στο λουλούδι δείχνει ότι η ζωή είναι σχεδιασμένη για να συνεχίζεται παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα… Σε μας μένει να σεβόμαστε και να εκτιμούμε την κάθε στιγμή. Και να έχουμε τη φρόνηση να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους μας, τις δύσκολες ώρες που μπορεί να προκύψουν…

agia.grafi10Ήταν Τετάρτη 24 Αυγούστου 2005 —μια συνηθισμένη, ζεστή μέρα με υγρασία στη Νέα Ορλεάνη, στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Ο Άλαν και η οικογένειά του έφυγαν από το σπίτι για να περάσουν μερικές μέρες στο Μπόμοντ του Τέξας, 300 και πλέον χιλιόμετρα προς τα δυτικά. Πήραν μαζί τους όσα ρούχα θα χρειάζονταν τις πέντε μέρες που θα απουσίαζαν. Ο Άλαν αφηγείται: «Δεν ξέραμε τίποτα για τον τυφώνα Κατρίνα ο οποίος σχηματιζόταν εκείνη την ώρα στα ανατολικά της Φλόριντα. Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής ήταν σαφές ότι ένας τυφώνας έντασης 4 ή 5 επρόκειτο να πλήξει τη Νέα Ορλεάνη».

Την Κυριακή 28 Αυγούστου, ήταν φανερό ότι η θύελλα με το όνομα Κατρίνα θα γινόταν τυφώνας μεγίστης ισχύος. Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης έδωσε εντολή για αναγκαστική εκκένωση της πόλης. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες οχήματα άρχισαν να κινούνται αργά προς τα βόρεια και τα δυτικά, και στους αυτοκινητόδρομους επικράτησε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Χιλιάδες άνθρωποι που δεν είχαν αυτοκίνητο έτρεξαν σε καταφύγια ή στο μεγάλο στάδιο Σούπερντομ. Μερικοί αποφάσισαν να μη φύγουν αλλά να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Την Επόμενη Φορά θα Είμαι ο Πρώτος που θα Φύγει!”

Ο Τζο, ένας Μάρτυρας του Ιεχωβά, ήταν από αυτούς που έμειναν. Ήταν πεπεισμένος ότι μπορούσε να αντιμετωπίσει τον τυφώνα στο σπίτι του. Σκέφτηκε ότι η ζημιά από προηγούμενους τυφώνες δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο είχαν προβλέψει οι αρχές. «Πίστευα ότι θα τα κατάφερνα», λέει ο ίδιος. «Πόσο γρήγορα άλλαξα γνώμη! Οι άνεμοι και η βροχή έρχονταν με μανία. Μέσα σε μια στιγμή η σκεπή του σπιτιού μου είχε ανοίξει στα δύο. Τότε το νερό άρχισε να ανεβαίνει με τρομακτική ταχύτητα—τρία μέτρα σε τρεις ώρες! Ανέβαινε τόσο γρήγορα ώστε αναγκάστηκα να πάω στο δεύτερο όροφο. Ήμουν τρομοκρατημένος επειδή ο άνεμος ούρλιαζε και οι τοίχοι φαινόταν ότι θα κατέρρεαν. Έπεφταν κομμάτια από το ταβάνι. Τώρα προσπαθούσα να σκεφτώ πώς να διαφύγω.

»Σκεφτόμουν ότι ίσως χρειαζόταν να πηδήξω στα ορμητικά νερά. Αλλά εκεί έξω υπήρχαν μανιασμένα κύματα. Τα νερά άφριζαν από τον άνεμο στους γύρω δρόμους. Ήξερα ότι αν πηδούσα πιθανότατα θα πνιγόμουν».

Τελικά, μια βάρκα περισυνέλεξε τον Τζο και τον άφησε σε κάποια γέφυρα. Πτώματα επέπλεαν στο νερό και παντού υπήρχαν ακαθαρσίες. Μια νύχτα κοιμήθηκε στην καρότσα ενός αυτοκινήτου. Έπειτα μεταφέρθηκε με ελικόπτερο και λεωφορείο σε κεντρικό σημείο της πόλης της Νέας Ορλεάνης. «Εκεί οι άνθρωποι με φρόντισαν», λέει ο Τζο. «Κάποια στιγμή, είχα σχεδόν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Η σκέψη που με κυρίευε ήταν: “Πού θα βρω το επόμενο μπουκάλι νερό;”»

Κάνοντας μια αναδρομή, ο Τζο παραδέχεται ότι θα μπορούσε να είχε αποφύγει αυτό το μαρτύριο. «Έχω πάρει το μάθημά μου», λέει ο ίδιος. «Την επόμενη φορά που θα πουν “Εκκενώστε την περιοχή”, θα είμαι ο πρώτος που θα φύγει!»

Αγνόησε τις Προειδοποιήσεις, Κατέφυγε σε Δέντρο

Στις πόλεις Μπιλόξι και Γκάλφπορτ, στην ακτή του Μισισιπή, έγιναν καταστροφικές ζημιές και χάθηκαν ζωές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Δε Νιου Γιορκ Τάιμς (The New York Times) της 31ης Αυγούστου 2005, ο Βίνσεντ Κριλ, διευθυντής δημοσίων σχέσεων του Μπιλόξι, είπε: «Πολλοί είχαν αγνοήσει τις εντολές εκκένωσης επειδή οι ίδιοι, ή τα σπίτια τους, είχαν γλιτώσει από τον τυφώνα Καμίλ [το 1969]». Ο τυφώνας Καμίλ θεωρούνταν ισχυρότερος από τον τυφώνα Κατρίνα αλλά, όπως είπε ο Κριλ, ο τυφώνας Κατρίνα “δημιούργησε ένα ασταμάτητο υδάτινο τείχος που έμοιαζε με τσουνάμι”.

Μια ντόπια που επέλεξε να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις ήταν η Ενέλ, η οποία είχε ζήσει στο Μπιλόξι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της. Η ίδια λέει: «Όλα αυτά τα χρόνια τα είχαμε καταφέρει με πολλούς τυφώνες. Έτσι λοιπόν, δεν με ανησύχησε πολύ ο [τυφώνας] Κατρίνα». Αφού η Ενέλ έφερε στο σπίτι την 88χρονη πεθερά της, το γιο της, την κόρη της και το γαμπρό της—καθώς και δύο σκύλους και τρεις γάτες—αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν το σπίτι τους το οποίο ήταν γερό. Έπειτα, ο τυφώνας έπληξε το Μπιλόξι, στις 29 Αυγούστου, στις 10:00 π.μ. περίπου. Η Ενέλ θυμάται: «Παρατήρησα ότι έμπαινε νερό από μια κρεβατοκάμαρα στο πίσω μέρος του σπιτιού. Μετά άρχισε να μπαίνει από παντού. Αποφασίσαμε να ανεβούμε στη σοφίτα για ασφάλεια. Αλλά το νερό δεν σταματούσε. Έπρεπε να βγούμε από τη σοφίτα γιατί φοβηθήκαμε ότι θα παγιδευόμασταν. Αλλά πού μπορούσαμε να πάμε;

»Ο γιος μου χρειάστηκε να σκίσει τη σήτα ενός παραθύρου για να μπορέσουμε να περάσουμε από την τρύπα κολυμπώντας και να φτάσουμε στην επιφάνεια του νερού, έξω από το σπίτι. Έπειτα επιπλέαμε κρατώντας την άκρη της σκεπής. Τρεις από εμάς πήγαμε στη δεξιά πλευρά του σπιτιού ενώ η κόρη μου πήγε στην αριστερή. Πρόσεξα ένα μεγάλο δέντρο εκεί κοντά. Ο γιος μου, η πεθερά μου και εγώ πήγαμε κολυμπώντας στο δέντρο και κρατιόμασταν σφιχτά από αυτό. Τότε άκουσα την κόρη μου να φωνάζει: “Μαμά! Μαμά!” Ο γαμπρός μου, ο τελευταίος που βγήκε από τη σοφίτα, κολύμπησε προς το μέρος της για να τη σώσει. Οι δυο τους κατάφεραν να μπουν σε μια βάρκα που πριν ήταν σταθμευμένη σε έναν ιδιωτικό δρόμο και τώρα επέπλεε ελεύθερη κοντά στο σπίτι. Με παρότρυναν να μπω στη βάρκα. Δεν ήθελα να το διακινδυνέψω και να κολυμπήσω στο νερό που στροβιλιζόταν. Ένιωθα ασφαλής στο δέντρο και δεν υπήρχε περίπτωση να μετακινηθώ.

»Από τη θέση μου εκεί ψηλά μπορούσα να δω το νερό που έτρεχε στο δρόμο και γύρω από το σπίτι. Άρχισα να σκέφτομαι την κατάστασή μου και ένιωσα ανόητη που δεν υπάκουσα στις προειδοποιήσεις για εκκένωση της περιοχής.

»Τελικά, τα νερά άρχισαν να υποχωρούν και επιτέλους βρεθήκαμε όλοι μαζί στη βάρκα! Έφτασε ένα πυροσβεστικό όχημα και μας πήγε στο νοσοκομείο. Ασφαλώς νιώθαμε ευγνωμοσύνη που ήμασταν ζωντανοί!»

Σχέδια Εκκένωσης από τους Μάρτυρες

Οι συνέπειες του τυφώνα Κατρίνα έγιναν αισθητές σε όλο τον Κόλπο του Μεξικού όπου χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν, από τη Λουιζιάνα μέχρι και την Αλαμπάμα στα ανατολικά. Αλλά οι τυφώνες δεν είναι κάτι το καινούριο στη συγκεκριμένη περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Γι’ αυτό, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, εδώ και αρκετά χρόνια, έχουν έτοιμα προς εφαρμογή σχέδια εκκένωσης. Κάθε χρόνο πριν αρχίσει η εποχή των τυφώνων, συνήθως τον Ιούνιο, οι 21 εκκλησίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Ορλεάνης ανασκοπούν ένα σχέδιο εκκένωσης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι από τους ντόπιους Μάρτυρες ήξεραν ποια βήματα θα ακολουθούσαν σε μια τέτοια περίπτωση. Πώς τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο στην περίπτωση του τυφώνα Κατρίνα;

Από τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν την ανάγκη για εκκένωση της περιοχής, οι πρεσβύτεροι κάθε εκκλησίας επικοινώνησαν με τα άλλα μέλη της εκκλησίας τους για να τους προτρέψουν να φύγουν από την πόλη. Αρκετοί έκαναν προσωπικές διευθετήσεις και έφυγαν με την οικογένεια ή με τους φίλους τους. Λήφθηκε ειδική πρόνοια ώστε να μεταφερθούν και να βοηθηθούν οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι. Ο Τζον, μέλος μιας επιτροπής των Μαρτύρων για παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις καταστροφών, είπε: «Πιστεύω πραγματικά ότι ακολουθώντας αυτό το σχέδιο σώσαμε πολλές ζωές». Έτσι λοιπόν, οι περισσότεροι από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά μπόρεσαν να φύγουν από την πόλη πριν ξεσπάσει ο τυφώνας. Προκειμένου να προσφέρει άμεση πρακτική βοήθεια στις πληγείσες περιοχές, το γραφείο τμήματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά στις ΗΠΑ συγκρότησε έκτακτες επιτροπές παροχής βοήθειας.

Εντοπισμός των Μαρτύρων στο Άστροντομ

Περίπου 16.000 άτομα που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, κυρίως από τη Λουιζιάνα, βρήκαν τροφή, νερό και στέγη στο Άστροντομ, στο Χιούστον του Τέξας. Η επιτροπή παροχής βοήθειας των Μαρτύρων στο Χιούστον έμαθε ότι ανάμεσα σε αυτό το τεράστιο πλήθος υπήρχαν και μερικοί Μάρτυρες. Αλλά πώς θα τους εντόπιζαν;

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, μια ομάδα πρεσβυτέρων Μαρτύρων έφτασαν στο Άστροντομ για να βρουν τους αδελφούς τους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Έμειναν κατάπληκτοι από τη θέα των χιλιάδων αντρών, γυναικών, εφήβων, παιδιών και βρεφών που ήταν διασκορπισμένοι στο αχανές στάδιο. Το γήπεδο ποδοσφαίρου είχε καλυφτεί με χιλιάδες ράντζα καθώς και με άτομα που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και περίμεναν υπομονετικά να δοθεί λύση στα προβλήματά τους. Υπήρχαν μεγάλες ουρές ατόμων που χρειάζονταν ιατρική φροντίδα και το ιατρικό προσωπικό έτρεχε για να βάλει τους ασθενείς στα ασθενοφόρα.

«Ένιωθα σαν να ήμουν σε στρατόπεδο προσφύγων», αναφώνησε ο Σάμιουελ, ένας από τους πρεσβυτέρους που έψαχναν τους αδελφούς. Πώς θα μπορούσαν να βρεθούν οι λιγοστοί Μάρτυρες μέσα σε αυτό το τεράστιο πλήθος; Οι πρεσβύτεροι ξεκίνησαν ανεβοκατεβαίνοντας τους διαδρόμους κρατώντας μεγάλες πινακίδες που καλούσαν τους Μάρτυρες να παρουσιαστούν. Έπειτα από ανεπιτυχή αναζήτηση τριών ωρών κατάλαβαν ότι χρειάζονταν μια πιο πρακτική μέθοδο. Ζήτησαν από τον Ερυθρό Σταυρό να κάνει μια ανακοίνωση από τα μεγάφωνα: «Όλοι όσοι είναι βαφτισμένοι Μάρτυρες του Ιεχωβά παρακαλούμε να μετακινηθούν στην ανατολική ράμπα, στο ισόγειο».

Τελικά, οι Μάρτυρες άρχισαν να μαζεύονται σιγά σιγά με πλατιά χαμόγελα στο πρόσωπό τους. Ο Σάμιουελ εξηγεί: «Ήταν δακρυσμένοι και πολύ χαρούμενοι. Μας αγκάλιαζαν σφιχτά και κρατούσαν τα χέρια μας. Φοβούνταν να μας αφήσουν μήπως χαθούν στο πλήθος». Την Παρασκευή και το Σάββατο βρέθηκαν 24 Μάρτυρες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο κέντρο παροχής βοήθειας των Μαρτύρων.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν σχεδόν καθόλου υλικά υπάρχοντα εκτός από τα λερωμένα ρούχα που φορούσαν. Μια αδελφή μετέφερε ένα μικρό κουτί, περίπου όσο ένα κουτί παπουτσιών. Περιείχε μερικά πολύτιμα έγγραφα—το μόνο που είχε καταφέρει να σώσει από την καταστροφική θύελλα.

Στο Άστροντομ, πολλοί κατάλαβαν ότι οι πρεσβύτεροι που είχαν επισκεφτεί το χώρο ήταν διάκονοι των Μαρτύρων του Ιεχωβά και τους πλησίασαν ζητώντας Άγιες Γραφές και Γραφικά έντυπα. Ζητήθηκαν πάνω από 220 Γραφές. Οι Μάρτυρες πρόσφεραν επίσης στους ανθρώπους το Ξύπνα! 22 Ιουλίου 2005 που είχε την πολύ επίκαιρη εισαγωγική σειρά άρθρων με θέμα «Φυσικές Καταστροφές—Μήπως τα Πράγματα Χειροτερεύουν;»

Μερικοί Επιστρέφουν στα Σπίτια Τους

Ένας από αυτούς που επέζησαν από τη θύελλα είναι έμπειρος δημοσιογράφος και γενικός διευθυντής κάποιου τηλεοπτικού σταθμού της Νέας Ορλεάνης. Λόγω αυτής της ιδιότητάς του έχει δει πολλές καταστροφές στο παρελθόν. Επέστρεψε στο σπίτι του στο Τζέφερσον Πάρις, στη Λουιζιάνα, για να μαζέψει μερικά πράγματα. «Συγκλονίστηκα», λέει ο ίδιος. «Η καταστροφή ήταν απόλυτη και ολοκληρωτική. Είχαμε δει στην τηλεόραση την πλημμύρα όταν έσπασαν τα φράγματα και το νερό ξεχύθηκε μέσα από τα κανάλια. Αλλά και οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν τρομερές ζημιές. Η πολυκατοικία στην οποία μένω καταστράφηκε ολοσχερώς. Υπάρχει μούχλα, αποσύνθεση και δυσωδία. Μυρίζει απίστευτα άσχημα. Είναι φρικτό, πολύ φρικτό. Αλλά τουλάχιστον είμαστε ακόμη ζωντανοί».

Ο Άλαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχή, επέστρεψε τελικά στο σπίτι του σε ένα δυτικό προάστιο της Νέας Ορλεάνης που ονομάζεται Μετέρ. Η θύελλα είχε σπείρει τον όλεθρο. «Ήταν τραυματική, συνταρακτική εμπειρία», λέει ο ίδιος. «Ήταν σαν να είχε πέσει ατομική βόμβα στην πόλη. Είναι άλλο πράγμα να ακούς για αυτό στις ειδήσεις ή να το παρακολουθείς στην τηλεόραση και άλλο να περνάς περπατώντας ή με το αυτοκίνητο από τη γειτονιά σου και να βλέπεις μπροστά σου τις ζημιές και τις καταστροφές—τόσο μεγάλες και τόσο εκτεταμένες. Είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις.

»Λόγου χάρη, η μυρωδιά—μύριζε σαν σάπιο κρέας, η μυρωδιά του θανάτου. Πολλές επιχειρήσεις είχαν καταστραφεί ή πλημμυρίσει εντελώς. Υπήρχαν αστυνομικοί και στρατιώτες σε κάθε γωνία. Έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη».

Μερικές Προσπάθειες για Παροχή Βοήθειας

Οι δημοτικές, οι πολιτειακές και οι ομοσπονδιακές αρχές έκαναν διευθετήσεις για παροχή βοήθειας. Ο κύριος ομοσπονδιακός φορέας παροχής βοήθειας ήταν η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών (FEMA). Άλλοι οργανισμοί κινητοποιήθηκαν για να προσφέρουν βοήθεια στα χιλιάδες θύματα. Τεράστιες ποσότητες τροφίμων, ρούχων και νερού μεταφέρθηκαν με φορτηγά στις πληγείσες περιοχές. Σύντομα η FEMA εξέδωσε επιταγές και παρείχε άλλου είδους οικονομική βοήθεια έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να επιβιώσουν τις πρώτες λίγες μέρες ή εβδομάδες. Στο μεταξύ, πώς τα πήγαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά;

Αποτίμηση των Ζημιών και Επισκευές

Από τη στιγμή που ξέσπασε η θύελλα, οι Μάρτυρες συγκρότησαν ομάδες αποτίμησης για να πάνε στις πληγείσες περιοχές και να εξακριβώσουν πόσα σπίτια Μαρτύρων και Αίθουσες Βασιλείας είχαν πάθει ζημιές ή είχαν καταστραφεί. Πώς θα έφερναν σε πέρας ένα τόσο μεγάλο έργο; Το Κυβερνών Σώμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ενέκρινε το σχηματισμό επιτροπών παροχής βοήθειας υπό την κατεύθυνση της Επιτροπής του Τμήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια, Περιφερειακές Επιτροπές Οικοδόμησης από πολλά σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών προσκλήθηκαν να αρχίσουν την ανοικοδόμηση. Τι μπόρεσαν να καταφέρουν;

Στις 17 Φεβρουαρίου 2006, η ομάδα παροχής βοήθειας του Λονγκ Μπιτς στο Μισισιπί ανέφερε ότι στην περιοχή τους, από τα 632 σπίτια Μαρτύρων που υπέστησαν ζημιές, τα 531 είχαν ανακαινιστεί πλήρως και ότι είχαν απομείνει 101 που χρειάζονταν ακόμη επισκευές. Οι Μάρτυρες πρόσφεραν επίσης βοήθεια σε μη ομόπιστους γείτονες. Δεκαεφτά Αίθουσες Βασιλείας είχαν σοβαρές ζημιές στη στέγη, και μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου είχαν τοποθετηθεί καινούριες στέγες στις 16 από αυτές. Τι έγινε με την επιτροπή στο Μπατόν Ρουζ της Λουιζιάνας;

Αυτή η ομάδα έχει υπό την ευθύνη της την περιοχή της Λουιζιάνας, η οποία δέχτηκε το κύριο ξέσπασμα του τυφώνα Κατρίνα. Από τα 2.700 σπίτια Μαρτύρων που χρειάζονταν επισκευές εκεί, οι εργασίες στα 1.119 είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, και επομένως υπήρχε ακόμη πάρα πολλή εργασία που έπρεπε να κάνει αυτή η επιτροπή παροχής βοήθειας. Και πάλι, γείτονες και οικογένειες που είχαν μεγάλη ανάγκη έλαβαν επίσης βοήθεια. Πενήντα Αίθουσες Βασιλείας υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Μέχρι το Φεβρουάριο, 25 από αυτές είχαν επισκευαστεί. Στο Τέξας, η ομάδα του Χιούστον έπρεπε να επισκευάσει 871 σπίτια που είχαν υποστεί ζημιές από τον τυφώνα Ρίτα το Σεπτέμβριο. Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, οι εργασίες σε 830 από αυτά είχαν ολοκληρωθεί.

Μαθήματα από τον Τυφώνα Κατρίνα

Χιλιάδες άτομα που παγιδεύτηκαν στο πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα έχουν πάρει το σπουδαίο μάθημα ότι είναι σημαντικό να δίνουν προσοχή στις προειδοποιήσεις. Πράγματι, πολλοί ένιωσαν όπως ο Τζο, που αναφέρθηκε νωρίτερα, ο οποίος είπε: «Την επόμενη φορά που θα πουν “Εκκενώστε την περιοχή”, θα είμαι ο πρώτος που θα φύγει!»

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά συνεχίζουν να παρέχουν βοήθεια στα θύματα της περιοχής του Κόλπου του Μεξικού. (Γαλάτες 6:10) Ωστόσο, η διακονία τους δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Αντιθέτως, το πρώτιστο έργο των Μαρτύρων του Ιεχωβά —το οποίο επιτελείται σε 235 χώρες σε όλο τον κόσμο— είναι να μεταδώσουν μια πολύ πιο σημαντική προειδοποίηση από αυτήν ενός επερχόμενου τυφώνα. Η Αγία Γραφή προλέγει ότι ο Θεός θα φέρει σύντομα τέλος στο παρόν ασεβές σύστημα πραγμάτων, καθαρίζοντας τη γη μας και αποκαθιστώντας την στην κατάσταση που είχε αρχικά υπόψη του για αυτήν. Αν θέλετε να μάθετε τι διδάσκει η Γραφή για αυτόν τον καιρό κρίσης, επικοινωνήστε με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στην περιοχή σας ή γράψτε στην κατάλληλη διεύθυνση από αυτές που υπάρχουν στη σελίδα 5.—Μάρκος 13:10· 2 Τιμόθεο 3:1-5· Αποκάλυψη 14:6, 7· 16:14-16.

[Υποσημείωση]

Οι Περιφερειακές Επιτροπές Οικοδόμησης αποτελούνται από ομάδες Μαρτύρων του Ιεχωβά —εθελοντές— με μεγάλη πείρα στην οικοδόμηση και στην ανακαίνιση Αιθουσών Βασιλείας. Υπάρχουν περίπου 100 τέτοιες ομάδες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και πολύ περισσότερες σε όλο τον κόσμο.

  • Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΞΥΠΝΑ του Ιουνίου 2006

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA