Ποτέ Μην Παύετε να Αυξάνετε την Εκτίμηση Σας για το Λόγο του Θεού, την Αγία Γραφή…
Ήταν μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Καθώς γίνονταν επισκευές στο ναό του Ιεχωβά στην Ιερουσαλήμ, ο Αρχιερέας Χελκίας βρήκε «το βιβλίο του νόμου του Ιεχωβά που είχε δοθεί με το χέρι του Μωυσή», αναμφίβολα το πρωτότυπο κείμενο το οποίο είχε ολοκληρωθεί πριν από περίπου 800 χρόνια! Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ένιωσε ο θεοφοβούμενος Βασιλιάς Ιωσίας όταν έφεραν μπροστά του εκείνο το βιβλίο; Πράγματι, το θεωρούσε πολύτιμο και έβαλε αμέσως τον Σαφάν το γραμματέα να το διαβάσει μεγαλόφωνα.—2 Χρονικών 34:14-18.
Σήμερα το Λόγο του Θεού μπορούν να τον διαβάσουν, ολόκληρο ή εν μέρει, δισεκατομμύρια άνθρωποι. Αλλά μήπως αυτό καθιστά τις Γραφές λιγότερο πολύτιμες, λιγότερο σημαντικές; Ασφαλώς όχι! Εξάλλου, περιέχουν τις σκέψεις του ίδιου του Παντοδυνάμου, οι οποίες έχουν καταγραφεί προς όφελός μας. (2 Τιμόθεο 3:16) Ο ψαλμωδός Δαβίδ, εκφράζοντας τα αισθήματά του για το Λόγο του Θεού, έγραψε: «Πόσο πολύτιμες . . . είναι για εμένα οι σκέψεις σου! Θεέ, πόσο μεγάλος είναι ο συνολικός αριθμός τους!»—Ψαλμός 139:17.
Η εκτίμηση του Δαβίδ για τον Ιεχωβά, το Λόγο του και τη διευθέτησή του για αληθινή λατρεία δεν εξασθένησε ποτέ. Η πληθώρα των ωραίων ψαλμών που συνέθεσε ο Δαβίδ εξέφραζαν τα αισθήματά του. Για παράδειγμα, στο εδάφιο Ψαλμός 27:4 έγραψε: «Ένα πράγμα ζήτησα από τον Ιεχωβά. Αυτό θα επιζητώ: Να κατοικώ στον οίκο του Ιεχωβά όλες τις ημέρες της ζωής μου, για να βλέπω την τερπνότητα του Ιεχωβά και να ατενίζω με εκτίμηση το ναό του». Η έκφραση του πρωτότυπου εβραϊκού κειμένου που αποδίδεται «ατενίζω με εκτίμηση» σημαίνει «προσηλώνω το βλέμμα μου παρατεταμένα, περιεργάζομαι προσεκτικά, βλέπω με ευχαρίστηση, ικανοποίηση, θαυμασμό». Σαφώς, ο Δαβίδ ήταν άνθρωπος με πνευματικό βάθος, ο οποίος εκτιμούσε αληθινά τις πνευματικές προμήθειες του Ιεχωβά και απολάμβανε κάθε «μπουκιά» πνευματικής αλήθειας που αποκάλυπτε ο Θεός. Το παράδειγμα εκτίμησης που έθεσε είναι άξιο μίμησης. —Ψαλμός 19:7-11.
Να Εκτιμάτε το Προνόμιο που Έχετε να Γνωρίζετε τη Γραφική Αλήθεια
Η απόκτηση ενόρασης στο Λόγο του Θεού δεν εξαρτάται από τις διανοητικές ικανότητες ούτε από την κοσμική εκπαίδευση, πράγματα τα οποία τείνουν να τρέφουν την υπερηφάνεια. Απεναντίας, εξαρτάται από την παρ’ αξία καλοσύνη του Ιεχωβά, την οποία εκείνος εκδηλώνει προς ταπεινούς ανθρώπους με ειλικρινή καρδιά που έχουν συναίσθηση της πνευματικής τους ανάγκης. (Ματθαίος 5:3· 1 Ιωάννη 5:20) Αναλογιζόμενος το γεγονός ότι τα ονόματα ατελών ανθρώπων θα χαράζονταν στον ουρανό, ο Ιησούς «ένιωσε αγαλλίαση μέσω του αγίου πνεύματος και είπε: “Σε αινώ δημόσια, Πατέρα, Κύριε του ουρανού και της γης, επειδή έχεις κρύψει προσεκτικά αυτά τα πράγματα από σοφούς και διανοουμένους, και τα έχεις αποκαλύψει σε νήπια”». —Λουκάς 10:17-21.
Αφού ο Ιησούς ανέπεμψε εκείνη την εγκάρδια προσευχή, στράφηκε στους μαθητές του και είπε: «Ευτυχισμένα είναι τα μάτια που βλέπουν αυτά που βλέπετε εσείς. Διότι σας λέω: Πολλοί προφήτες και βασιλιάδες θέλησαν να δουν αυτά που βλέπετε εσείς, αλλά δεν τα είδαν, και να ακούσουν αυτά που ακούτε εσείς, αλλά δεν τα άκουσαν». Ναι, ο Ιησούς παρότρυνε τους πιστούς ακολούθους του να μη θεωρούν δεδομένες τις πολύτιμες αλήθειες της Βασιλείας που τους αποκαλύπτονταν. Αυτές οι αλήθειες δεν είχαν αποκαλυφτεί σε παλιότερες γενιές υπηρετών του Θεού, και ασφαλώς δεν φανερώθηκαν σε «σοφούς και διανοουμένους» της εποχής του Ιησού! —Λουκάς 10:23, 24.
Στην εποχή μας, έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να εκτιμούμε τη θεϊκή αλήθεια, διότι ο Ιεχωβά, μέσω του “πιστού και φρόνιμου δούλου”, έχει δώσει στο λαό του πιο βαθιά ενόραση στο Λόγο του. (Ματθαίος 24:45· Δανιήλ 12:10) Αναφορικά με τον καιρό του τέλους, ο προφήτης Δανιήλ έγραψε: «Πολλοί θα περιτρέχουν και η αληθινή γνώση θα γίνει άφθονη». (Δανιήλ 12:4) Δεν συμφωνείτε ότι σήμερα η γνώση του Θεού έχει «γίνει άφθονη» και ότι οι υπηρέτες του Ιεχωβά τρέφονται καλά από πνευματική άποψη;
Τι αντίθεση βλέπουμε ανάμεσα στην πνευματική ευημερία του λαού του Θεού και στη θρησκευτική σύγχυση της Βαβυλώνας της Μεγάλης! Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι που είναι απογοητευμένοι ή αηδιασμένοι από την ψεύτικη θρησκεία στρέφονται στην αληθινή λατρεία. Πρόκειται για προβατοειδή άτομα τα οποία “δεν θέλουν να συμμετάσχουν με [τη Βαβυλώνα τη Μεγάλη] στις αμαρτίες της ούτε να λάβουν από τις πληγές της”. Ο Ιεχωβά και οι υπηρέτες του προσκαλούν όλα αυτά τα άτομα στην αληθινή Χριστιανική εκκλησία. —Αποκάλυψη 18:2-4· 22:17.
Άτομα που Δείχνουν Εκτίμηση Συρρέουν στον Θεό
Ο Ιεχωβά προείπε τα εξής αναφορικά με τον πνευματικό του οίκο λατρείας: «Θα σείσω όλα τα έθνη, και θα έρθουν τα επιθυμητά πράγματα όλων των εθνών· και θα γεμίσω αυτόν τον οίκο με δόξα». (Αγγαίος 2:7) Αυτή η εκπληκτική προφητεία είχε μια εκπλήρωση τον καιρό του Αγγαίου όταν ένα αποκαταστημένο υπόλοιπο του λαού του Θεού ανοικοδόμησε το ναό στην Ιερουσαλήμ. Σήμερα, τα λόγια του Αγγαίου λαβαίνουν περαιτέρω εκπλήρωση σε σχέση με το μεγάλο πνευματικό ναό του Ιεχωβά.
Εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη συρρεύσει στο συμβολικό ναό για να λατρέψουν τον Θεό «με πνεύμα και αλήθεια», και κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες «επιθυμητά πράγματα όλων των εθνών» εξακολουθούν να συρρέουν. (Ιωάννης 4:23, 24) Για παράδειγμα, η παγκόσμια έκθεση για το υπηρεσιακό έτος 2006 (έντεκα χρόνια πριν…) δείχνει ότι βαφτίστηκαν 248.327 άτομα συμβολίζοντας την αφιέρωσή τους στον Ιεχωβά. Αυτό αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 680 καινούρια άτομα κάθε μέρα! Η αγάπη τους για την αλήθεια και η επιθυμία που έχουν να υπηρετούν τον Ιεχωβά ως διαγγελείς της Βασιλείας πιστοποιούν ότι αυτοί όντως ελκύστηκαν από τον Θεό. —Ιωάννης 6:44, 65.
Πολλά από αυτά τα άτομα που έχουν ειλικρινή καρδιά ελκύστηκαν στην αλήθεια επειδή διέκριναν «τη διαφορά ανάμεσα στον δίκαιο και στον πονηρό, ανάμεσα σε αυτόν που υπηρετεί τον Θεό και σε αυτόν που δεν τον έχει υπηρετήσει». (Μαλαχίας 3:18) Πάρτε για παράδειγμα την εμπειρία του Γουέιν και της Βιρτζίνια, ενός αντρογύνου που ανήκε σε κάποια Προτεσταντική εκκλησία αλλά είχε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Αυτοί μισούσαν τον πόλεμο, οπότε προβληματίζονταν και αναστατώνονταν όταν έβλεπαν κληρικούς να ευλογούν στρατιώτες και όπλα. Καθώς γερνούσαν, ένιωθαν ότι οι άλλοι στην εκκλησία τούς αγνοούσαν, παρότι η Βιρτζίνια υπήρξε δασκάλα του κατηχητικού επί αρκετά χρόνια. «Κανείς δεν μας επισκεπτόταν ούτε έδειχνε ενδιαφέρον για την πνευματική μας ευημερία», είπαν οι ίδιοι. «Το μόνο που ήθελε η εκκλησία ήταν τα χρήματά μας. Νιώθαμε σαν χαμένοι». Απογοητεύτηκαν ακόμα περισσότερο όταν η εκκλησία τους υιοθέτησε ανεκτική στάση ως προς την ομοφυλοφιλία.
Στο μεταξύ, η εγγονή και κατόπιν η κόρη του Γουέιν και της Βιρτζίνια έγιναν Μάρτυρες του Ιεχωβά. Μολονότι ο Γουέιν και η Βιρτζίνια αναστατώθηκαν στην αρχή, αργότερα άλλαξαν γνώμη και δέχτηκαν να κάνουν Γραφική μελέτη. «Μέσα σε τρεις μόλις μήνες», είπε ο Γουέιν, «μάθαμε περισσότερα για την Αγία Γραφή από όσα είχαμε μάθει τα προηγούμενα 70 χρόνια! Ποτέ δεν είχαμε μάθει ότι το όνομα του Θεού είναι Ιεχωβά, και δεν ξέραμε τίποτα για τη Βασιλεία και τον Παράδεισο στη γη». Έπειτα από λίγο, αυτό το ειλικρινές αντρόγυνο άρχισε να παρακολουθεί τις Χριστιανικές συναθροίσεις και να συμμετέχει στη διακονία. «Θέλουμε να μιλήσουμε σε όλους για την αλήθεια», είπε η Βιρτζίνια. Βαφτίστηκαν το 2005, έχοντας περάσει και οι δύο τα 80 τους χρόνια. «Βρήκαμε ένα αληθινό Χριστιανικό σπιτικό», είπαν.
Να Εκτιμάτε το ότι Είστε “Εξοπλισμένοι για Κάθε Καλό Έργο”
Ο Ιεχωβά βοηθάει πάντοτε τους υπηρέτες του να κάνουν το θέλημά του. Ο Νώε, για παράδειγμα, έλαβε σαφείς, συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το πώς να κατασκευάσει την κιβωτό —ένα έργο που έπρεπε να γίνει απολύτως σωστό με την πρώτη! Και όντως έγινε. Γιατί; Επειδή ο Νώε «ενήργησε σύμφωνα με όλα όσα τον είχε διατάξει ο Θεός. Ενήργησε έτσι ακριβώς». (Γένεση 6:14-22) Ο Ιεχωβά και σήμερα εξοπλίζει πλήρως τους υπηρέτες του για να κάνουν το θέλημά του. Το κύριο έργο μας είναι βεβαίως να κηρύττουμε τα καλά νέα της εγκαθιδρυμένης Βασιλείας του Θεού και να βοηθάμε τους αξίους να γίνουν μαθητές του Ιησού Χριστού. Και όπως στην περίπτωση του Νώε, η επιτυχία μας εξαρτάται από την υπακοή. Πρέπει να ακολουθούμε υπάκουα την κατεύθυνση που παρέχει ο Ιεχωβά μέσω του Λόγου και της οργάνωσής του. —Ματθαίος 24:14· 28:19, 20.
Προκειμένου να επιτελέσουμε αυτό το έργο, πρέπει να μάθουμε να “χειριζόμαστε ορθά” το βασικό μας εργαλείο, το Λόγο του Θεού, ο οποίος είναι ωφέλιμος «για διδασκαλία, για έλεγχο, για τακτοποίηση ζητημάτων, για διαπαιδαγώγηση στη δικαιοσύνη, ώστε ο άνθρωπος του Θεού να είναι πλήρως ικανός, απόλυτα εξοπλισμένος για κάθε καλό έργο». (2 Τιμόθεο 2:15· 3:16, 17) Ο Ιεχωβά, όπως έκανε και τον πρώτο αιώνα, μας δίνει πολύτιμη εκπαίδευση μέσω της Χριστιανικής εκκλησίας. Σήμερα, στις 99.770 εκκλησίες που υπάρχουν παγκόσμια, η Σχολή Θεοκρατικής Διακονίας και η Συνάθροιση Υπηρεσίας διεξάγονται κάθε εβδομάδα για να μας βοηθούν στη διακονία. Δείχνετε εσείς την εκτίμησή σας για αυτές τις σημαντικές συναθροίσεις παρακολουθώντας τες τακτικά και εφαρμόζοντας τα πράγματα που μαθαίνετε; —Εβραίους 10:24, 25.
Καταβάλλοντας ιδιαίτερες προσπάθειες στη διακονία, εκατομμύρια μέλη του λαού του Θεού σε όλο τον κόσμο δείχνουν την εκτίμησή τους για την εκπαίδευση που λαβαίνουν. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του υπηρεσιακού έτους 2006, 6.741.444 διαγγελείς της Βασιλείας δαπάνησαν συνολικά 1.333.966.199 ώρες σε όλες τις πτυχές του έργου, πράγμα που περιλάμβανε τη διεξαγωγή 6.286.618 οικιακών Γραφικών μελετών. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ενθαρρυντικές λεπτομέρειες που περιέχονται στην παγκόσμια έκθεση. Σας καλούμε να εξετάσετε προσεκτικά την εν λόγω έκθεση και να αντλήσετε ενθάρρυνση από αυτήν, όπως ακριβώς οι αδελφοί μας τον πρώτο αιώνα αναμφίβολα ενθαρρύνονταν πολύ από εκθέσεις σχετικά με την επέκταση του έργου κηρύγματος στην εποχή τους. —Πράξεις 1:15· 2:5-11, 41, 47· 4:4· 6:7.
Η τεράστια κραυγή αίνου που υψώνεται προς τον Θεό κάθε χρόνο αντανακλά τη βαθιά εκτίμηση που έχουν οι υπηρέτες του Ιεχωβά για το προνόμιο του να γνωρίζουν τον Ιεχωβά και να δίνουν μαρτυρία για αυτόν. (Ησαΐας 43:10) Είναι αλήθεια ότι η θυσία αίνου την οποία προσφέρουν οι ηλικιωμένοι, άρρωστοι ή ανήμποροι αδελφοί και αδελφές μας μπορεί να παρομοιαστεί με το δίλεπτο της χήρας. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο Ιεχωβά και ο Γιος του εκτιμούν αληθινά όλους όσους υπηρετούν τον Θεό ολόψυχα, καθώς κάνουν οτιδήποτε μπορούν. —Λουκάς 21:1-4· Γαλάτες 6:4.
Ο Ιεχωβά μέσω της οργάνωσής του, εκτός του ότι μας εκπαιδεύει για τη διακονία, μας εξοπλίζει με άριστα μέσα διδασκαλίας. Τις πρόσφατες δεκαετίες, μεταξύ αυτών ήταν τα βιβλία Η Αλήθεια που Οδηγεί στην Αιώνιο Ζωή, Μπορείτε να Ζείτε για Πάντα στον Παράδεισο στη Γη, Γνώση που Οδηγεί στην Αιώνια Ζωή και, τώρα, το βιβλίο Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή; Εκείνοι που εκτιμούν αληθινά αυτές τις προμήθειες τις αξιοποιούν στη διακονία.
Να Αξιοποιείτε το Βιβλίο Τι Διδάσκει η Γραφή
Το βιβλίο Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή; με τα 19 του κεφάλαια, το αναλυτικό του παράρτημα και τη σαφή, απλή του γλώσσα αποδεικνύεται ευλογία στη διακονία. Για παράδειγμα, το κεφάλαιο 12 εξετάζει το θέμα «Να Ζείτε με Τρόπο που Ευαρεστεί τον Θεό». Αυτή η ύλη εξηγεί στο σπουδαστή πώς μπορεί να γίνει φίλος του Θεού, κάτι που πολλοί ίσως ούτε καν έχουν σκεφτεί ή διανοηθεί ότι είναι δυνατόν. (Ιακώβου 2:23) Τι ανταπόκριση βρίσκει αυτό το βοήθημα Γραφικής μελέτης;
Ένας επίσκοπος περιοχής στην Αυστραλία αναφέρει ότι το βιβλίο Τι Διδάσκει η Γραφή ασκεί «άμεση έλξη η οποία βοηθάει να αρχίζουμε γρήγορα συζητήσεις με τους οικοδεσπότες». Ο ίδιος προσθέτει ότι το βιβλίο είναι τόσο εύχρηστο ώστε «έχει δώσει σε πολλούς ευαγγελιζομένους της Βασιλείας ανανεωμένη πεποίθηση και χαρά στη διακονία. Δεν είναι να απορεί κανείς που μερικοί λένε ότι αυτό το βιβλίο είναι πραγματικό χρυσάφι!»
«Πρέπει να σας έστειλε ο Θεός», είπε μια γυναίκα από τη Γουιάνα στο σκαπανέα που πήγε στην πόρτα της. Ο σύντροφός της είχε πρόσφατα εγκαταλείψει εκείνη και τα δύο μικρά παιδιά τους. Ο σκαπανέας άνοιξε το βιβλίο Τι Διδάσκει η Γραφή στο κεφάλαιο 1 και της διάβασε την παράγραφο 11, κάτω από τον υπότιτλο «Πώς Νιώθει ο Θεός για τις Αδικίες που Αντιμετωπίζουμε;» «Τα σημεία αυτά τη συγκίνησαν βαθιά», είπε ο σκαπανέας. «Μάλιστα, χρειάστηκε να σηκωθεί και να πάει στο πίσω μέρος του καταστήματός της για να ξεσπάσει σε κλάματα». Αυτή η γυναίκα δέχτηκε να κάνει τακτική Γραφική μελέτη με μια αδελφή από εκείνη την περιοχή και συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο.
Ο Χοσέ, ο οποίος ζει στην Ισπανία, έχασε τη σύζυγό του σε τροχαίο δυστύχημα. Αναζήτησε παρηγοριά στα ναρκωτικά, και έλαβε επίσης βοήθεια από ειδικούς. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι δεν μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα που απασχολούσε περισσότερο τον Χοσέ: «Γιατί επέτρεψε ο Θεός να πεθάνει η γυναίκα μου;» Κάποια μέρα ο Χοσέ γνώρισε τον Φραντσέσκ, ο οποίος εργαζόταν στην ίδια εταιρία. Ο Φραντσέσκ πρότεινε να συζητήσουν το κεφάλαιο 11 του βιβλίου Τι Διδάσκει η Γραφή, με τον τίτλο «Γιατί Επιτρέπει ο Θεός τα Παθήματα;» Η Γραφική εξήγηση και το παράδειγμα με το δάσκαλο και το μαθητή εντυπωσίασαν βαθιά τον Χοσέ. Άρχισε να μελετάει με ενθουσιασμό, παρακολούθησε μια συνέλευση περιοχής και τώρα παρακολουθεί τις συναθροίσεις στην τοπική Αίθουσα Βασιλείας.
Ο Ρόμαν, ένας 40χρονος επιχειρηματίας από την Πολωνία, είχε ανέκαθεν σεβασμό για το Λόγο του Θεού. Επειδή, όμως, ήταν πολύ απασχολημένος με την εργασία του, έκανε περιορισμένη πρόοδο στη Γραφική του μελέτη. Εντούτοις, παρακολούθησε μια συνέλευση περιφερείας και πήρε ένα αντίτυπο του βιβλίου Τι Διδάσκει η Γραφή. Έκτοτε, σημείωσε αξιόλογη βελτίωση. «Με αυτό το βιβλίο», λέει ο ίδιος, «όλες οι βασικές διδασκαλίες της Γραφής φαίνεται πως ενώνονται και σχηματίζουν ολοκληρωμένη εικόνα, σαν τα κομμάτια ενός παζλ». Ο Ρόμαν μελετάει τώρα τη Γραφή τακτικά και κάνει θαυμάσια πρόοδο.
Συνεχίστε να Αυξάνετε σε Εκτίμηση
Όπως εξηγήθηκε στις συναρπαστικές Συνελεύσεις Περιφερείας «Η Απελευθέρωση Πλησιάζει!», οι αληθινοί Χριστιανοί λαχταρούν την «αιώνια απελευθέρωση» την οποία έχει υποσχεθεί ο Θεός και η οποία καταστάθηκε δυνατή μέσω του χυμένου αίματος του Ιησού Χριστού. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξουμε την εγκάρδια εκτίμησή μας για αυτήν την πολύτιμη ελπίδα από το να συνεχίσουμε να καθαριζόμαστε «από νεκρά έργα για να αποδίδουμε ιερή υπηρεσία προς τον ζωντανό Θεό». —Εβραίους 9:12, 14.
Ναι, το γεγονός ότι έξι και πλέον εκατομμύρια διαγγελείς της Βασιλείας υπομένουν πιστά στην υπηρεσία του Θεού αποτελεί στ’ αλήθεια θαύμα, σε μια εποχή κατά την οποία ασκείται άνευ προηγουμένου πίεση να υπηρετεί ο καθένας τον εαυτό του. Αποτελεί επίσης απόδειξη του ότι οι υπηρέτες του Ιεχωβά εκτιμούν βαθιά το προνόμιο που έχουν να υπηρετούν τον Θεό, γνωρίζοντας ότι «ο κόπος [τους] δεν είναι μάταιος σε σχέση με τον Κύριο». Είθε να μην πάψει ποτέ να αυξάνεται αυτή η εκτίμηση!—1 Κορινθίους 15:58· Ψαλμός 110:3.
- Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 1/2/2007
Σχόλια (0)