Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων σήμερα, με... κλειστά τα εμπορικά μαγαζιά....

xristougΕκατομμύρια άνθρωποι, παγκόσμια, παρά το μεγάλο πρόβλημα με την οικονομία που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, γκρινιάζουν γιατί με τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις, τις αυξήσεις και τον πληθωρισμό που εξανεμίζουν μισθούς και συντάξεις, δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν όπως έχουν "μάθει" και τους πρέπει τα φετινά Χριστούγεννα. Βλέπεις, τα ήθη και τα έθιμα θέλουν να γιορτάζονται με κάθε μεγαλοπρέπεια και με τεράστιες οικονομικές θυσίες. Επιμένουν όλα αυτά να είναι στο μυαλό τους και να τους ταλαιπωρούν...

Ίσως να είστε και εσείς ανάμεσά τους. Από την άλλη μεριά, πιθανόν να μη συνηθίζετε να συμμετέχετε στο θρησκευτικό μέρος, αυτής της τόσο δημοφιλούς γιορτής.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μείνετε ανεπηρέαστοι από τα Χριστούγεννα. Αυτή η γιορτή διαπνέει τον κόσμο του εμπορίου και της ψυχαγωγίας, ακόμη και στις μη Χριστιανικές χώρες. Πραγματικά έτσι είναι, ακόμα και η Κινέζοι στην αγορά τους έχουν... χριστουγεννιάτικα εμπορεύματα! Μια ματιά στο Μοναστηράκι στην αγορά ή στα σούπερ μάρκετ θα σας πείσει.

Αλλά τι γνωρίζετε, αλήθεια, για τα Χριστούγεννα; Έχει Γραφική βάση ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού; Τι βρίσκεται πίσω από αυτή τη γιορτή, που λαβαίνει χώρα, κάθε χρόνο στις 25 Δεκεμβρίου;

Η Προέλευση των Χριστουγέννων...xrist...

Η "Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια" (New Catholic Encyclopedia) αναγνωρίζει: «Η ημερομηνία γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα ευαγγέλια, δεν αποκαλύπτουν ούτε την ημέρα, ούτε το μήνα . . .

Σύμφωνα με την υπόθεση που πρότεινε ο Χ. Γιούσενερ  και που την αποδέχονται οι περισσότεροι λόγιοι σήμερα, καθορίστηκε για τη γέννηση του Χριστού η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου (25 Δεκεμβρίου στο Ιουλιανό ημερολόγιο, 6 Ιανουαρίου στο Αιγυπτιακό ημερολόγιο), επειδή εκείνη την ημέρα καθώς ο ήλιος άρχιζε την επιστροφή του στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου, οι ειδωλολάτρες ακόλουθοι του Μίθρα, γιόρταζαν τη γέννηση του ακατανίκητου ήλιου (dies natalis Solis Invicti).

Στις 25 Δεκεμβρίου του 274, ο Αυρηλιανός ανακήρυξε το θεό ήλιο, κύριο προστάτη της αυτοκρατορίας και αφιέρωσε σε αυτόν ένα ναό στο Κάμπους Μάρτιους. Τα Χριστούγεννα είχαν την αρχή τους σε μια εποχή που η λατρεία του ήλιου, ήταν ιδιαίτερα έντονη στη Ρώμη».

Δείτε μέσα από τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ μερικά ενημερωτικά άρθρα σχετικά με τα Χριστούγεννα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

ex.xristugena

Αρκούν, όμως κάποιες πληροφορίες όσο τεκμηριωμένες κι αν είναι, για να αλλάξουμε στάση στη ζωή μας; Όχι βέβαια! Δεν είμαι αιθεροβάμων για να πιστεύω, κάτι τέτοιο.

Η συνήθεια, μοίαζει μερικές φορές, να είναι σχεδόν αδύνατον να ξεπεραστεί... Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ξέρουν, αντιλαμβάνονται όλες αυτές τις αλήθειες, αλλά «αφήνονται» σ’ αυτά τα έθιμα, επειδή έτσι τα βρήκαν και επειδή, λένε πως τους αλλάζουν την καθημερινότητα τους.

Είναι όμως αυτή, μια υπεύθυνη στάση; Και αξίζει να την ακολουθούμε, όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας και τη λογική μας; Αν θέλουμε να κάνουμε όμορφες αλλαγές στη ζωή μας, να δώσουμε δώρα στους αγαπημένους μας και να δημιουργήσουμε μια όμορφη ατμόσφαιρα, μπορούμε να το κάνουμε κάθε στιγμή…

Δε χρειάζεται να είναι Χριστούγεννα. Απλά πράγματα είναι. Εμείς, τα κάνουμε πολύπλοκα.

The News

«Μήπως Πρέπει να Αλλάξετε Γνώμη;» Καμιά φορά τα στυλώνουμε χωρίς λόγο και αιτία…

skopia151214
Το περιοδικό ΣΚΟΠΙΑ της 15/12/2014 που είχε αυτό το εξώφυλλο μας δίνει μια ισορροπημένη άποψη σχετικά με το πότε πρέπει να έχουμε μια σταθερή άποψη και πότε αν χρειαστεί μπορούμε να την επανεξετάσουμε…

skopia1.151214
Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν ο Κάιν άλλαζε γνώμη και δεν επέλεγε να αγνοήσει τη θεϊκή συμβουλή; Σίγουρα δεν θα ήταν ο πρώτος άνθρωπος πάνω στη γη που θα διέπραττε φόνο εκ προμελέτης… Πόσο άσοφα ενήργησε!

skopia2.151214
Καμιά φορά το να αλλάζουμε γνώμη μπορεί να αποδειχτεί ευλογία. Γιατί λοιπόν να μην αλλάξετε τρόπο σκέψης και να απολαύσετε και εσείς τη χαρά που νιώθουν όσοι προσφέρουν από τον εαυτό τους στον Θεό και στους άλλους;

skopia3.151214
Ξεκινούμε να πάμε  στον κινηματογράφο, βλέπουμε τις αφίσες με καταστροφικά όπλα και τις αποκαλυπτικά ντυμένες γυναίκες. Τι θα κάνουμε; Μήπως παρ’ όλα αυτά θα μπούμε στην αίθουσα και θα δούμε την ταινία;

Μια παρέα νεαρών Χριστιανών αποφασίζουν να πάνε να δουν κάποια ταινία. Έχουν ακούσει ότι άρεσε σε πολλούς συμμαθητές τους. Όταν φτάνουν όμως στον κινηματογράφο, βλέπουν αφίσες με καταστροφικά όπλα και αποκαλυπτικά ντυμένες γυναίκες. Τι θα κάνουν; Μήπως παρ’ όλα αυτά θα μπουν στην αίθουσα και θα δουν την ταινία;

Αυτό το περιστατικό μάς δείχνει ότι καλούμαστε συνεχώς να παίρνουμε αποφάσεις οι οποίες ίσως επηρεάσουν—είτε θετικά είτε αρνητικά—την πνευματικότητά μας και τη σχέση μας με τον Ιεχωβά. Μερικές φορές, ίσως έχετε την πρόθεση να κάνετε κάτι, αλλά κατόπιν επανεξετάζετε την κατάσταση και αλλάζετε γνώμη. Σημαίνει αυτό ότι είστε αναποφάσιστοι ή μήπως κάνατε το σωστό;

Πότε Δεν Είναι Σωστό να Αλλάξετε Γνώμη

Η αγάπη μας για τον Ιεχωβά μάς υποκίνησε να αφιερώσουμε τη ζωή μας σε αυτόν και να βαφτιστούμε. Θέλουμε με όλη μας την καρδιά να παραμείνουμε πιστοί στον Θεό. Εντούτοις, ο εχθρός μας, ο Σατανάς ο Διάβολος, το έχει βάλει σκοπό του να διαρρήξει την ακεραιότητά μας. (Αποκ. 12:17) Εμείς όμως έχουμε πάρει την απόφαση να υπηρετούμε τον Ιεχωβά και να τηρούμε τις εντολές του. Πόσο λυπηρό θα ήταν να αλλάξουμε γνώμη όσον αφορά την αφιέρωσή μας στον Ιεχωβά! Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μας κοστίσει τη ζωή.

Πριν από 26 και πλέον αιώνες, ο Βαβυλώνιος Βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ έστησε μια τεράστια χρυσή εικόνα και πρόσταξε να πέσουν όλοι στα γόνατα και να τη λατρέψουν. Όποιος δεν το έκανε αυτό θα ριχνόταν σε ένα πύρινο καμίνι. Τρεις θεοφοβούμενοι λάτρεις του Ιεχωβά—ο Σεδράχ, ο Μισάχ και ο Αβδενεγώ—δεν υπάκουσαν. Επειδή δεν προσκύνησαν εκείνη την εικόνα, ρίχτηκαν στο πύρινο καμίνι. Ο Ιεχωβά τούς έσωσε θαυματουργικά, αλλά εκείνοι είχαν δείξει ότι ήταν διατεθειμένοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους παρά να συμβιβάσουν την απόφασή τους να τον υπηρετούν.—Δαν. 3:1-27.

Αργότερα, ο προφήτης Δανιήλ εγκαρτέρησε στην προσευχή, παρά την απειλή να ριχτεί στο λάκκο των λιονταριών. Ναι, συνέχισε να προσεύχεται στον Ιεχωβά τρεις φορές τη μέρα, κατά τη συνήθειά του. Ο Δανιήλ ήταν αποφασισμένος να λατρεύει τον αληθινό Θεό και αυτό δεν άλλαξε. Ως αποτέλεσμα, σώθηκε «από το πέλμα των λιονταριών».—Δαν. 6:1-27.

Παρόμοια και σήμερα, οι υπηρέτες του Θεού ζουν σύμφωνα με την αφιέρωσή τους. Σε ένα σχολείο στην Αφρική, κάποιοι μαθητές οι οποίοι είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια τελετή απόδοσης λατρείας σε κάποιο εθνικό σύμβολο. Τους απείλησαν ότι θα τους απέβαλλαν από το σχολείο αν δεν συμμετείχαν όπως τα υπόλοιπα παιδιά. Λίγο καιρό αργότερα, ο υπουργός παιδείας επισκέφτηκε την πόλη και μίλησε σε μερικούς από τους Μάρτυρες μαθητές. Με ευγένεια αλλά και αφοβιά, εκείνοι εξήγησαν τη θέση τους. Από τότε, δεν υπήρξε ποτέ ξανά τέτοιο ζήτημα. Οι νεαροί αδελφοί και αδελφές μπορούν τώρα να πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να δέχονται πιέσεις για να συμβιβάσουν τη σχέση τους με τον Ιεχωβά.

Σκεφτείτε επίσης τον Τζόζεφ, του οποίου η σύζυγος είχε καρκίνο και ξαφνικά πέθανε. Η οικογένειά του κατανοούσε και σεβόταν τις επιθυμίες του σχετικά με τις επικήδειες τελετουργίες. Ωστόσο, η οικογένεια της συζύγου του δεν είναι στην αλήθεια, και ήθελαν να τηρήσουν κάποια έθιμα τα οποία περιλάμβαναν τελετουργίες που δυσαρεστούν τον Θεό. Ο Τζόζεφ λέει: «Επειδή δεν συμβιβαζόμουν, προσπάθησαν να επηρεάσουν τα παιδιά μου, αλλά εκείνα κράτησαν σταθερή στάση. Οι συγγενείς προσπάθησαν επίσης να διοργανώσουν μια αγρυπνία στο σπίτι μου, όπως είναι το έθιμο, αλλά τους είπα ότι, αν επέμεναν να κάνουν αγρυπνία, αυτή δεν θα γινόταν στο σπίτι μου. Ήξεραν ότι κάτι τέτοιο δεν συμφωνούσε ούτε με τα δικά μου πιστεύω ούτε με της γυναίκας μου, γι’ αυτό έπειτα από πολλή συζήτηση έκαναν την αγρυπνία κάπου αλλού.

»Σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο του πένθους, εκλιπαρούσα τον Ιεχωβά να βοηθήσει την οικογένειά μας να μην παραβεί τους νόμους του. Εκείνος άκουσε τις προσευχές μου και μας βοήθησε να μείνουμε σταθεροί παρά την πίεση». Σε ζητήματα λατρείας, ο Τζόζεφ και τα παιδιά του ήταν αποφασισμένοι να μην αλλάξουν γνώμη.

Πότε Ίσως Είναι Καλό να Αλλάξετε Γνώμη

Λίγο μετά το Πάσχα του 32 Κ.Χ., μια Συροφοίνισσα πλησίασε τον Ιησού Χριστό στην περιοχή της Σιδώνας. Του ζήτησε επανειλημμένα να εκβάλει έναν δαίμονα από την κόρη της. Αρχικά, ο Ιησούς δεν της απάντησε λέξη. Είπε στους μαθητές του: «Δεν στάλθηκα σε κανέναν παρά μόνο στα χαμένα πρόβατα του οίκου του Ισραήλ». Όταν εκείνη επέμεινε, ο Ιησούς είπε: «Δεν είναι σωστό να πάρει κανείς το ψωμί των παιδιών και να το ρίξει στα σκυλάκια». Δείχνοντας μεγάλη πίστη, εκείνη απάντησε: «Ναι, Κύριε· αλλά και τα σκυλάκια τρώνε από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των κυρίων τους». Ο Ιησούς ανταποκρίθηκε στο αίτημά της και γιάτρεψε την κόρη της.—Ματθ. 15:21-28.

Ενεργώντας έτσι, ο Ιησούς μιμούνταν τον Ιεχωβά, ο οποίος είναι πρόθυμος να αλλάζει γνώμη όταν οι περιστάσεις επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, αν και ο Θεός σκόπευε να εξοντώσει τους Ισραηλίτες όταν έφτιαξαν το χρυσό μοσχάρι, επέτρεψε στον Μωυσή να Τον ικετεύσει να επανεξετάσει την απόφασή Του.—Έξοδ. 32:7-14.

Ο απόστολος Παύλος μιμούνταν τον Ιεχωβά και τον Ιησού. Για κάποιο διάστημα, ο Παύλος πίστευε ότι, επειδή ο Ιωάννης Μάρκος είχε εγκαταλείψει τον ίδιο και τον Βαρνάβα στο πρώτο ιεραποστολικό τους ταξίδι, δεν ήταν κατάλληλο να τον πάρουν μαζί τους στα επόμενα ταξίδια τους. Αργότερα, όμως, προφανώς αναγνώρισε ότι ο Μάρκος είχε προοδεύσει και θα του ήταν πολύτιμος. Γι’ αυτό, είπε στον Τιμόθεο: «Πάρε τον Μάρκο και φέρε τον μαζί σου, γιατί μου είναι χρήσιμος για τη διακονία».—2 Τιμ. 4:11.

 Τι θα λεχθεί για εμάς; Μιμούμενοι τον ελεήμονα, υπομονετικό και στοργικό ουράνιο Πατέρα μας, ίσως διαπιστώσουμε ότι είναι σωστό να αλλάξουμε γνώμη. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να αναθεωρήσουμε την άποψή μας για τους άλλους. Ανόμοια με τον Ιεχωβά και τον Ιησού, εμείς είμαστε ατελείς. Εφόσον εκείνοι ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν, δεν θα μπορούσαμε άραγε και εμείς να λάβουμε υπόψη μας κάποια ελαφρυντικά στοιχεία στους άλλους και ίσως να αλλάξουμε γνώμη;

Μερικές φορές, ίσως είναι καλό να αλλάξουμε γνώμη όσον αφορά τους θεοκρατικούς στόχους. Ορισμένοι οι οποίοι μελετούν τη Γραφή και παρακολουθούν τις συναθροίσεις για κάποιο διάστημα ίσως αναβάλλουν το βάφτισμα. Ή, μερικοί ίσως διστάζουν να αναλάβουν την υπηρεσία σκαπανέα, αν και είναι σε θέση να επεκτείνουν τη διακονία τους κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ορισμένοι δε αδελφοί φαίνεται πως δεν έχουν τη διάθεση να επιδιώξουν ευθύνες στην εκκλησία. (1 Τιμ. 3:1) Μήπως ταυτίζεστε με μια από τις παραπάνω περιπτώσεις; Ο Ιεχωβά σάς καλεί στοργικά να γευτείτε τέτοια προνόμια. Γιατί λοιπόν να μην αλλάξετε τρόπο σκέψης και να απολαύσετε και εσείς τη χαρά που νιώθουν όσοι προσφέρουν από τον εαυτό τους στον Θεό και στους άλλους;

Η Έλα λέει σχετικά με την υπηρεσία της σε κάποιο γραφείο τμήματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Αφρική: «Όταν πρωτοήρθα στο Μπέθελ, δεν ήξερα αν θα έμενα για καιρό. Είχα την επιθυμία να υπηρετώ τον Ιεχωβά ολόψυχα, αλλά ήμουν επίσης πολύ δεμένη με την οικογένειά μου. Στην αρχή, μου έλειπε πάρα πολύ! Ωστόσο, με την ενθάρρυνση της συγκατοίκου μου, αποφάσισα να μείνω. Τώρα, έπειτα από δέκα χρόνια στο Μπέθελ, νιώθω ότι θέλω να συνεχίσω όσο το δυνατόν περισσότερο να υπηρετώ τους αδελφούς και τις αδελφές μου παραμένοντας στο διορισμό μου».

Πότε Είναι Απαραίτητο να Αλλάξετε Γνώμη

Θυμάστε τι συνέβη στον Κάιν όταν ζήλεψε τον αδελφό του και άναψε από θυμό; Βλέποντάς τον κατσουφιασμένο, ο Θεός τού είπε ότι, αν στρεφόταν στο να κάνει το καλό, θα επέστρεφε στην εύνοιά Του. Τον συμβούλεψε να επιβληθεί στην αμαρτία που “καθόταν συσπειρωμένη στην είσοδο”. Ο Κάιν θα μπορούσε να είχε αλλάξει στάση και άποψη, αλλά επέλεξε να αγνοήσει τη θεϊκή συμβουλή. Δυστυχώς, σκότωσε τον αδελφό του και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που διέπραξε φόνο!—Γέν. 4:2-8.

Εξετάστε επίσης το παράδειγμα του Βασιλιά Οζία. Στην αρχή, έπραττε το σωστό στα μάτια του Ιεχωβά και αναζητούσε διαρκώς τον Θεό. Δυστυχώς, όμως, ο Οζίας έγινε αλαζόνας και έτσι αμαύρωσε το καλό του υπόμνημα. Μολονότι δεν ήταν ιερέας, μπήκε στο ναό για να προσφέρει θυμίαμα. Όταν οι ιερείς τον προειδοποίησαν να μην κάνει αυτή την αυθάδη ενέργεια, μήπως άλλαξε γνώμη; Όχι. Ο Οζίας «εξοργίστηκε» και αγνόησε την προειδοποίησή τους. Ως αποτέλεσμα, ο Ιεχωβά τον πάταξε με λέπρα.—2 Χρον. 26:3-5, 16-20.

Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις είναι επιτακτικό να αλλάξουμε γνώμη. Ας δούμε ένα σύγχρονο παράδειγμα. Ο Ζακίμ βαφτίστηκε το 1955 αλλά το 1978 αποκόπηκε. Έπειτα από 20 και πλέον χρόνια, έδειξε μετάνοια και επανεντάχθηκε στις τάξεις των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Πρόσφατα, ένας πρεσβύτερος τον ρώτησε γιατί περίμενε τόσο πολύ για να κάνει αίτηση επανένταξης. Εκείνος απάντησε: «Ήμουν θυμωμένος και περήφανος μαζί. Μετανιώνω που περίμενα τόσο πολύ. Όσο ήμουν αποκομμένος, γνώριζα ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν την αλήθεια». Ο Ζακίμ χρειαζόταν να αλλάξει στάση και να μετανοήσει.

Ίσως βρεθούμε και εμείς σε μια κατάσταση που απαιτεί να αλλάξουμε γνώμη και πορεία. Είθε να είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε αυτό προκειμένου να είμαστε ευάρεστοι στα μάτια του Ιεχωβά.—Ψαλμ. 34:8.

  • Άρθρο που δημοσιεύθηκε στη Σκοπιά 15 Δεκεμβρίου 2014, σελ. 17-20

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA