Ένα υπέροχο πρωινό ξεκίνημα με έναν ουρανό σκέτο όνειρο... Τι μοναδική ομορφιά!

dilino.petros1
Έχουμε το προνόμιο να είναι φίλος μας, ο πρωινός Πέτρος Πατσαλαρήδης. Καθώς λοιπόν ξεκινά για να πάει στη δουλειά του κάθε πρωί, μπορεί στο δρόμο του να συναντήσει και τέτοιες εικόνες. Και το σημαντικό είναι ότι δεν τις κρατά για τον εαυτό του, αλλά τις μοιράζετε μαζί μας. Του είμαστε ευγνώμονες! 

proino.xipnima2.141021
Είναι λίγο ένα "ευχαριστώ", φίλε Πέτρο, όσο κι αν ξέρεις ότι δεν πρόκειται για κάτι τυπικό, αλλά ότι ξεκινά από την καρδιά μας. Ωστόσο δεν έχουμε άλλο τρόπο να το εκφράσουμε. Έτσι απλά, αλλά αληθινά, το κάνουμε, χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες σου στην ανάρτηση. Και δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία...

anatoli.apikia120122
Σκέψου τώρα κάποιους ανθρώπους, κυρίως νέους που ξυπνάνε αργά το μεσημέρι για πρωί, τι χάνουν! Θα μου πεις κι εγώ νωρίς το πρωί ξυπνάω, αλλά τέτοιες εικόνες είναι αδύνατον να τις δω από το παράθυρο του γραφείου μου. Τι να δεις σε μια πόλη που δίπλα σου ορθώνονται ψηλές πολυκατοικίες και κυριαρχεί το μπετόν; Η φωτογραφία αυτή, όπως και η τελευταία χωρίς λεζάντα, είναι του φίλου Λούη από την Άνδρο....

proino.xipnima4.141021
Κάπως έτσι θα θέλαμε να είναι η αληθινή ζωή που θα ζούμε. Να βλέπουμε στο ξεκίνημα της μέρας μας, έναν ουρανό με λίγα σύννεφα και μια κατακόκκινη ανατολή με πολλές υποσχέσεις για μια όμορφη και παραγωγική μέρα. Αλλά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στην πόλη που ζούμε. Ούτε και στην εποχή αυτή. Και το ξέρουμε.

dilino.petros3
Μερικές φορές θα ήθελα να είναι αλλιώς τα πράγματα, αλλά γνωρίζοντας την πραγματικότητα των δύσκολων καιρών που ζούμε, δεν παραπονιέμαι. Θα έρθουν καιροί αναζωογόνησης! Και το σημαντικό είναι να είμαστε εκεί, να τους απολαύσουμε στην αιωνιότητα. Στο χέρι μας είναι!

anatoli.apikia2.200122

The News

Γιατί Πρέπει να Γιορτάζουμε το Δείπνο του Κυρίου; Ας δούμε την άποψη της Αγίας Γραφής

anamnisi1.2016
Θα την έχετε δει σίγουρα αυτή την πρόσκληση όλο και κάποιος Μάρτυρας του Ιεχωβά θα την έφερε στην πόρτα σας τις προηγούμενες μέρες… Αξιοποιήστε της κι ελάτε στην Ανάμνηση.

anamnisi2.2016
Ετούτη εδώ είναι η πρόσκληση της δικής μας εκκλησίας Αθήνα Αττική. Και λέει ξεκάθαρα ότι εμείς θα γιορτάσουμε και φέτος στον ημιώροφο του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ στο κέντρο της Αθήνας…

anamnisi3.2016
Και αυτή η γιορτή είναι παγκόσμια. Θα πραγματοποιηθεί σε όλο τον πλανήτη, όπου υπάρχουν πιστοί του Ιεχωβά Θεού… Γι’ αυτό και κρίνουμε σκόπιμο να γράψουμε μερικά πράγματα εδώ για να θυμηθούμε την περίσταση…

anamnisi4.2016
Σ’ αυτή την παγκόσμια εκστρατεία της πρόσκλησης συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών… Έτσι μια τέτοια εικόνα, είμαστε σίγουροι ότι θα την είδατε στους δρόμους τις προηγούμενες μέρες…

skopia.2.2016Η ενέργεια που έκανε ο Ιησούς Χριστός τη νύχτα της 14ηςΝισάν του 33Κ.Χ. δεν ήταν απλώς ένα τυχαίο περιστατικό στη ζωή του. Ο απόστολος Παύλος αναφέρθηκε σε αυτήν όταν έγραψε στους χρισμένους Χριστιανούς στην Κόρινθο, όπου εκείνο το υπόδειγμα εξακολουθούσε να τηρείται 20 και πλέον χρόνια αργότερα. Αν και ο Παύλος δεν ήταν με τον Ιησού και τους 11 αποστόλους το 33Κ.Χ., είναι βέβαιο ότι έμαθε από μερικούς αποστόλους τι συνέβη σε εκείνη την περίπτωση. Επιπλέον, ο Παύλος προφανώς έλαβε επιβεβαίωση διαφόρων πτυχών εκείνου του γεγονότος μέσω θεόπνευστης αποκάλυψης. Ο Παύλος είπε: «Εγώ έλαβα από τον Κύριο αυτό το οποίο και σας παρέδωσα, ότι ο Κύριος Ιησούς τη νύχτα κατά την οποία επρόκειτο να παραδοθεί πήρε ένα ψωμί και, αφού έκανε μια ευχαριστήρια προσευχή, το έσπασε και είπε: “Αυτό σημαίνει το σώμα μου που είναι για χάρη σας. Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου”. Και με το ποτήρι έκανε το ίδιο, αφού δείπνησε, λέγοντας: “Αυτό το ποτήρι σημαίνει τη νέα διαθήκη που έχει ως βάση το αίμα μου. Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό, όποτε το πίνετε, σε ανάμνησή μου”».—1Κορινθίους 11:23-25.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς επιβεβαιώνει ότι ο Ιησούς πρόσταξε: «Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου». (Λουκάς 22:19) Αυτά τα λόγια έχουν επίσης αποδοθεί: «Κάνετέ το για να με θυμάστε» (Η Νέα Διαθήκη Κατά το Βατικανό Χειρόγραφο [τα Τέσσερα Ευαγγέλια]) και «Κάντε το αυτό ως ενθύμημα για εμένα». (Η Βίβλος της Ιερουσαλήμ [TheJerusalemBible]) Μάλιστα, αυτός ο εορτασμός συχνά αναφέρεται ως η Ανάμνηση του θανάτου του Χριστού. Ο Παύλος τον αποκαλεί επίσης το Δείπνο του Κυρίου—ένας κατάλληλος προσδιορισμός, εφόσον ήταν βράδυ όταν εγκαινιάστηκε. (1Κορινθίους 11:20) Οι Χριστιανοί έχουν την εντολή να γιορτάζουν το Δείπνο του Κυρίου. Αλλά γιατί εγκαινιάστηκε αυτή η γιορτή;

Γιατί Εγκαινιάστηκε

Ένας λόγος για τον οποίο εγκαινιάστηκε η Ανάμνηση αφορούσε έναν σκοπό που εξυπηρετούσε ο θάνατος του Ιησού. Εκείνος πέθανε ως υποστηρικτής της κυριαρχίας του ουράνιου Πατέρα του. Με αυτόν τον τρόπο, ο Χριστός απέδειξε ψεύτη τον Σατανά τον Διάβολο, ο οποίος είχε κατηγορήσει ψευδώς τους ανθρώπους ότι υπηρετούν τον Θεό μόνο με ιδιοτελή κίνητρα. (Ιώβ 2:1-5) Το γεγονός ότι ο Ιησούς πέθανε πιστός απέδειξε ψευδή αυτόν τον ισχυρισμό και έκανε την καρδιά του Ιεχωβά να χαίρεται.—Παροιμίες 27:11.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο εγκαινιάστηκε το Δείπνο του Κυρίου ήταν για να μας υπενθυμίσει ότι, μέσω του θανάτου του ως τέλειου, αναμάρτητου ανθρώπου, ο Ιησούς “έδωσε την ψυχή του λύτρο σε αντάλλαγμα για πολλούς”. (Ματθαίος 20:28) Όταν ο πρώτος άνθρωπος αμάρτησε εναντίον του Θεού, έχασε την τέλεια ανθρώπινη ζωή και όλες τις προοπτικές της. Ωστόσο, ο Ιησούς είπε: «Ο Θεός αγάπησε τον κόσμο τόσο πολύ, ώστε έδωσε τον μονογενή του Γιο, για να μην καταστραφεί όποιος ασκεί πίστη σε αυτόν, αλλά να έχει αιώνια ζωή». (Ιωάννης 3:16) Πράγματι, «ο μισθός που πληρώνει η αμαρτία είναι θάνατος, αλλά το δώρο που δίνει ο Θεός είναι αιώνια ζωή μέσω του Χριστού Ιησού του Κυρίου μας». (Ρωμαίους 6:23) Ο εορτασμός του Δείπνου του Κυρίου μάς υπενθυμίζει τη μεγάλη αγάπη που έδειξε τόσο ο Ιεχωβά όσο και ο Γιος του σε σχέση με το θυσιαστικό θάνατο του Ιησού. Πόσο πρέπει να εκτιμούμε αυτή την αγάπη!

Πότε Πρέπει να Γιορτάζεται;

Αναφορικά με το Δείπνο του Κυρίου, ο Παύλος είπε: «Όποτε τρώτε αυτό το ψωμί και πίνετε αυτό το ποτήρι, εξακολουθείτε να εξαγγέλλετε το θάνατο του Κυρίου, ωσότου αυτός έρθει». (1Κορινθίους 11:26) Οι χρισμένοι Χριστιανοί ως άτομα θα λάβαιναν από τα εμβλήματα της Ανάμνησης μέχρι το θάνατό τους. Με αυτόν τον τρόπο, επρόκειτο να εξαγγέλλουν επανειλημμένα την πίστη τους σε αυτή την προμήθεια του Θεού—τη λυτρωτική θυσία του Ιησού—ενώπιον του Ιεχωβά Θεού και του κόσμου.

Μέχρι πότε θα γιόρταζε το σώμα των χρισμένων Χριστιανών την Ανάμνηση του θανάτου του Χριστού; «Ωσότου αυτός έρθει», είπε ο Παύλος, εννοώντας προφανώς ότι αυτοί οι εορτασμοί θα συνεχίζονταν μέχρις ότου θα ερχόταν ο Ιησούς για να πάρει τους χρισμένους ακολούθους του στον ουρανό μέσω ανάστασης στη διάρκεια της “παρουσίας” του. (1Θεσσαλονικείς 4:14-17) Αυτό εναρμονίζεται με τα λόγια του Ιησού προς τους 11 όσιους αποστόλους: «Αν πάω και σας ετοιμάσω τόπο, έρχομαι ξανά και θα σας πάρω κοντά μου, ώστε εκεί που είμαι εγώ να είστε και εσείς».—Ιωάννης 14:3.

Όταν ο Ιησούς εγκαινίασε την Ανάμνηση, αναφέρθηκε στο ποτήρι με το κρασί και είπε στους πιστούς αποστόλους του: «Δεν πρόκειται πλέον να πιω από το γέννημα του κλήματος μέχρι εκείνη την ημέρα που θα το πίνω καινούριο στη βασιλεία του Θεού». (Μάρκος 14:25) Εφόσον ο Ιησούς δεν επρόκειτο να πίνει κατά γράμμα κρασί στον ουρανό, προφανώς είχε υπόψη του τη χαρά που συμβολίζει μερικές φορές το κρασί. (Ψαλμός 104:15· Εκκλησιαστής 10:19) Το να είναι μαζί στη Βασιλεία θα ήταν μια χαρωπή εμπειρία την οποία ο ίδιος και εκείνοι που ακολουθούσαν τα ίχνη του λαχταρούσαν με μεγάλη προσμονή.—Ρωμαίους 8:23· 2Κορινθίους 5:2.

Μήπως πρέπει να τηρείται η ανάμνηση του θανάτου του Ιησού σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή και καθημερινή βάση; Όχι. Ο Ιησούς εγκαινίασε το Δείπνο του Κυρίου και θανατώθηκε την ημέρα του Πάσχα, το οποίο γιορταζόταν ως «ενθύμημα» της απελευθέρωσης του Ισραήλ από την αιγυπτιακή δουλεία το 1513Π.Κ.Χ. (Έξοδος 12:14) Το Πάσχα τηρούνταν μόνο μία φορά το χρόνο, τη 14ηημέρα του Ιουδαϊκού μήνα Νισάν. (Έξοδος 12:1-6· Λευιτικό 23:5) Αυτό δείχνει ότι η ανάμνηση του θανάτου του Ιησού πρέπει να τηρείται μόνο τόσο συχνά όσο και το Πάσχα—ετησίως—όχι σε μηνιαία, εβδομαδιαία ή καθημερινή βάση.

Άρα λοιπόν, είναι κατάλληλο να γιορτάζουμε την Ανάμνηση ετησίως στις 14 Νισάν. Κάποιο σύγγραμμα λέει: «Οι Χριστιανοί της Μικράς Ασίας αποκαλούνταν Τεσσαρεσκαιδεκατίτες [Οπαδοί της δεκάτης τετάρτης] λόγω του εθίμου που είχαν να γιορτάζουν το πάσχα [το Δείπνο του Κυρίου] πάντοτε στις 14 Νισάν. Αυτή η ημερομηνία θα μπορούσε να πέφτει Παρασκευή ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα της εβδομάδας».—Νέα Εγκυκλοπαίδεια Θρησκευτικής Γνώσης των Σαφ-Χέρζογκ (TheNewSchaff-HerzogEncyclopediaofReligiousKnowledge), Τόμος IV, σελίδα44.

Σχολιάζοντας τη συνήθεια που επικρατούσε το δεύτερο αιώναΚ.Χ., ο ιστορικός Γ.Λ.φονΜόσχαϊμ λέει ότι οι Τεσσαρεσκαιδεκατίτες γιόρταζαν την Ανάμνηση στις 14 Νισάν επειδή «θεωρούσαν ότι το παράδειγμα του Χριστού είχε την ισχύ νόμου». Κάποιος άλλος ιστορικός δηλώνει: «Το πρότυπο το οποίο ακολουθούσαν οι εκκλησίες των Τεσσαρεσκαιδεκατιτών της Μικράς Ασίας αποτελούσε συνέχεια εκείνου το οποίο είχε η εκκλησία της Ιερουσαλήμ. Το 2οαιώνα, αυτές οι εκκλησίες, στο Πάσχα τους που τηρούσαν τη 14ηΝισάν, γιόρταζαν την απολύτρωση η οποία επιτεύχθηκε με το θάνατο του Χριστού».—Πατρολογική Μελέτη (StudiaPatristica), Τόμος V, 1962, σελίδα8.

Η Σημασία του Ψωμιού

Όταν ο Ιησούς εγκαινίασε την Ανάμνηση, «πήρε ένα ψωμί, είπε μια ευλογία, το έσπασε και το έδωσε [στους αποστόλους]». (Μάρκος 14:22) Το ψωμί που ήταν διαθέσιμο σε εκείνη την περίσταση ήταν το ίδιο που είχε μόλις χρησιμοποιηθεί για το Πάσχα. (Έξοδος 13:6-10) Εφόσον ψηνόταν χωρίς προζύμι, ήταν επίπεδο και τεμαχιζόταν εύκολα, γι’ αυτό και έπρεπε να το σπάζουν για να το μοιράζουν. Όταν ο Ιησούς πολλαπλασίασε θαυματουργικά κάποια ψωμιά για μερικές χιλιάδες άτομα, είχαν και αυτά τέτοια μορφή, διότι τα έσπασε ώστε να μπορέσουν να τα μοιράσουν. (Ματθαίος 14:19· 15:36) Προφανώς, λοιπόν, το σπάσιμο του ψωμιού της Ανάμνησης δεν είχε κάποια πνευματική σημασία.

Αναφορικά με το ψωμί που χρησιμοποιήθηκε κατά την εγκαινίαση της Ανάμνησης, ο Ιησούς είπε: «Αυτό σημαίνει το σώμα μου που είναι για χάρη σας». (1Κορινθίους 11:24· Μάρκος 14:22) Το ψωμί ήταν κατάλληλο να είναι άζυμο. Γιατί; Επειδή το προζύμι μπορεί να υποδηλώσει κακία, πονηρία ή αμαρτία. (1Κορινθίους 5:6-8) Το ψωμί αντιπροσώπευε το τέλειο, αναμάρτητο ανθρώπινο σώμα του Ιησού, το οποίο προσφερόταν κατάλληλα ως λυτρωτική θυσία. (Εβραίους 7:26· 10:5-10) Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά το έχουν αυτό υπόψη τους και ακολουθούν το προηγούμενο που έθεσε ο Ιησούς με το να χρησιμοποιούν άζυμο ψωμί στους εορτασμούς της Ανάμνησης. Σε μερικές περιπτώσεις, χρησιμοποιούν Ιουδαϊκά ματσόθ χωρίς καρυκεύματα και πρόσθετα υλικά, όπως είναι τα κρεμμύδια ή τα αβγά. Ειδάλλως, άζυμο ψωμί μπορεί να παρασκευαστεί με μια μικρή ποσότητα αλευριού ολικής άλεσης (σταρένιο, όπου είναι δυνατόν) το οποίο ανακατεύεται με λίγο νερό. Το ζυμάρι πρέπει να πλάθεται για να πάρει λεπτό σχήμα και μπορεί να ψηθεί σε ταψί αλειμμένο με λίγο λάδι μέχρι να γίνει το ψωμί στεγνό και τραγανό.

Η Σημασία του Κρασιού

Αφού τους πρόσφερε το άζυμο ψωμί, ο Ιησούς πήρε ένα ποτήρι, «έκανε μια ευχαριστήρια προσευχή και το έδωσε [στους αποστόλους] και ήπιαν όλοι από αυτό». Ο Ιησούς εξήγησε: «Αυτό σημαίνει το “αίμα μου της διαθήκης”, το οποίο θα χυθεί για χάρη πολλών». (Μάρκος 14:23, 24) Τι βρισκόταν στο ποτήρι; Κρασί που είχε υποστεί ζύμωση, όχι απλός χυμός σταφυλιών. Όταν οι Γραφές αναφέρονται στο κρασί, δεν εννοούν το χυμό σταφυλιών ο οποίος δεν έχει υποστεί ζύμωση. Λόγου χάρη, το κρασί που έχει υποστεί ζύμωση, όχι ο χυμός των σταφυλιών, θα έσκιζε τα «παλιά ασκιά», όπως είπε ο Ιησούς. Επίσης, οι εχθροί του Χριστού τον κατηγόρησαν ως “οινοπότη”. Αυτή θα ήταν κατηγορία άνευ ουσίας αν ο “οίνος” ήταν απλός χυμός σταφυλιών. (Ματθαίος 9:17· 11:19) Κρασί έπιναν κατά τον εορτασμό του Πάσχα, και ο Χριστός το χρησιμοποίησε όταν εγκαινίασε την Ανάμνηση του θανάτου του.

Μόνο το κόκκινο κρασί αποτελεί κατάλληλο σύμβολο αυτού που αντιπροσωπεύει το περιεχόμενο του ποτηριού, δηλαδή του χυμένου αίματος του Ιησού. Ο ίδιος είπε: «Αυτό σημαίνει το “αίμα μου της διαθήκης”, το οποίο θα χυθεί για χάρη πολλών». Επίσης, ο απόστολος Πέτρος έγραψε: «[Εσείς οι χρισμένοι Χριστιανοί] γνωρίζετε ότι δεν ελευθερωθήκατε με φθαρτά πράγματα, με ασήμι ή χρυσάφι, από το άκαρπο είδος της πατροπαράδοτης διαγωγής σας. Αλλά ελευθερωθήκατε με πολύτιμο αίμα, όμοιο με το αίμα ενός αρνιού που δεν έχει ψεγάδια και κηλίδες, ναι, του Χριστού».—1Πέτρου 1:18, 19.

Κρασί από κόκκινα σταφύλια ήταν χωρίς αμφιβολία το είδος του κρασιού που χρησιμοποίησε ο Ιησούς όταν εγκαινίασε την Ανάμνηση. Μερικά σύγχρονα κόκκινα κρασιά, όμως, δεν είναι αποδεκτά επειδή είναι ενισχυμένα με κονιάκ ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά ή τους έχουν προστεθεί βότανα και αρωματικά συστατικά. Το αίμα του Ιησού ήταν επαρκές και δεν χρειαζόταν καμία πρόσθετη ουσία. Συνεπώς, κρασιά όπως το πορτό, το σέρι και το βερμούτ δεν θα ήταν κατάλληλα. Το ποτήρι της Ανάμνησης πρέπει να περιέχει κόκκινο, μη ενισχυμένο κρασί χωρίς γλυκαντικά πρόσθετα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σπιτικό, κόκκινο κρασί από σταφύλια χωρίς γλυκαντικά πρόσθετα, καθώς και κρασιάόπως το κόκκινο Βουργουνδίας και το κλαρέ.

Όταν εγκαινίασε αυτό το δείπνο, ο Ιησούς δεν έκανε κάποιο θαύμα, μετατρέποντας τα εμβλήματα στην κατά γράμμα σάρκα και στο κατά γράμμα αίμα του. Η βρώση ανθρώπινης σάρκας και η πόση αίματος θα ήταν κανιβαλισμός, παραβίαση του νόμου του Θεού. (Γένεση 9:3, 4· Λευιτικό 17:10) Ο Ιησούς εξακολουθούσε να έχει ολόκληρο το σάρκινο σώμα του καθώς και όλο το αίμα του. Το σώμα του προσφέρθηκε ως τέλεια θυσία και το αίμα του χύθηκε το επόμενο απόγευμα της ίδιας Ιουδαϊκής ημέρας, της 14ηςΝισάν. Συνεπώς, το ψωμί και το κρασί της Ανάμνησης αποτελούν εμβλήματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη σάρκα και το αίμα του Χριστού.

Η Ανάμνηση—Ένα Γεύμα Συμμετοχής

Όταν ο Ιησούς εγκαινίασε την Ανάμνηση, κάλεσε τους πιστούς αποστόλους του να πιουν από ένα κοινό ποτήρι. Το Ευαγγέλιο του Ματθαίου λέει: «[Ο Ιησούς] πήρε ένα ποτήρι και, αφού είπε μια ευχαριστήρια προσευχή, τους το έδωσε λέγοντας: “Πιείτε από αυτό, όλοι σας”». (Ματθαίος 26:27) Η χρήση “ενός ποτηριού”, και όχι πολλών, δεν δημιουργούσε πρόβλημα, εφόσον σε εκείνη την περίπτωση μόνο 11 συμμετέχοντες βρίσκονταν προφανώς σε ένα και μόνο τραπέζι και μπορούσαν εύκολα να περιφέρουν το ποτήρι μεταξύ τους. Φέτος, εκατομμύρια άτομα θα συναχθούν για το Δείπνο του Κυρίου σε 94.000 και πλέον εκκλησίες των Μαρτύρων του Ιεχωβά παγκόσμια. Με τόσο πολλά άτομα συγκεντρωμένα για τον εορτασμό το ίδιο βράδυ, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα ποτήρι για όλους. Ωστόσο, η αρχή τηρείται σε μεγάλες εκκλησίες με τη χρήση μερικών ποτηριών ώστε να μπορεί να γίνει η περιφορά τους σε όλο το ακροατήριο μέσα σε λογικό χρόνο. Παρόμοια, μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από ένα πιάτα για το ψωμί. Τίποτε στις Γραφές δεν δείχνει ότι αυτό καθαυτό το ποτήρι πρέπει να έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Ωστόσο, το ποτήρι και το πιάτο πρέπει να αντανακλούν την αξιοπρέπεια της περίστασης. Είναι σοφό να αποφύγουμε να γεμίσουμε το ποτήρι τόσο πολύ ώστε να υπάρχει κίνδυνος να χυθεί το κρασί κατά την περιφορά.

Μολονότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από ένα πιάτα με ψωμί και ποτήρια με κρασί, η Ανάμνηση είναι γεύμα συμμετοχής. Στον αρχαίο Ισραήλ, μπορούσε κανείς να προσφέρει γεύμα συμμετοχής φέρνοντας ένα ζώο στο αγιαστήριο του Θεού, όπου το έσφαζαν. Μέρος του ζώου καιγόταν στο θυσιαστήριο, ένα τμήμα δινόταν στον ιερέα που είχε υπηρεσία και άλλο ένα τμήμα στους ιερείς γιους του Ααρών, ενώ ο προσφέρων και το σπιτικό του μετείχαν στο γεύμα. (Λευιτικό 3:1-16· 7:28-36) Και η Ανάμνηση, επίσης, είναι γεύμα συμμετοχής επειδή υπάρχουν διάφοροι συμμετέχοντες.

Ο Ιεχωβά περιλαμβάνεται σε αυτό το γεύμα συμμετοχής ως ο Εμπνευστής της διευθέτησης. Ο Ιησούς είναι η θυσία και οι χρισμένοι Χριστιανοί λαβαίνουν από τα εμβλήματα ως συμμετέχοντες. Το ότι τρώνε στο τραπέζι του Ιεχωβά υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες έχουν ειρήνη μαζί του. Γι’ αυτό, ο Παύλος έγραψε: «Το ποτήρι της ευλογίας το οποίο ευλογούμε, δεν είναι συμμετοχή στο αίμα του Χριστού; Το ψωμί το οποίο σπάζουμε, δεν είναι συμμετοχή στο σώμα του Χριστού; Επειδή υπάρχει ένα ψωμί, εμείς, αν και πολλοί, είμαστε ένα σώμα, γιατί όλοι τρώμε από αυτό το ένα ψωμί».—1Κορινθίους 10:16, 17.

Το Δείπνο του Κυρίου αποτελεί τη μόνη ετήσια γιορτή που τηρούν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Κάτι τέτοιο είναι κατάλληλο επειδή ο Ιησούς πρόσταξε τους ακολούθους του: «Εξακολουθήστε να το κάνετε αυτό σε ανάμνησή μου». Κατά την Ανάμνηση, θυμόμαστε το θάνατο του Ιησού, έναν θάνατο που υποστήριξε την κυριαρχία του Ιεχωβά. Όπως έχουμε επισημάνει, σε αυτό το γεύμα συμμετοχής το ψωμί συμβολίζει το θυσιασμένο ανθρώπινο σώμα του Χριστού και το κρασί το χυμένο αίμα του. Ωστόσο, πολύ λίγοι λαβαίνουν από τα εμβλήματα—το ψωμί και το κρασί. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχει η Ανάμνηση πραγματικό νόημα για τα εκατομμύρια των ατόμων που δεν είναι συμμέτοχοι σε αυτήν; Πράγματι, τι πρέπει να σημαίνει για εσάς το Δείπνο του Κυρίου;

Φέτος, λοιπόν, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ετοιμάζονται να συναθροιστούν με όλους όσους θέλουν να θυμηθούν το θάνατο του Ιησού. Προσκαλείστε θερμά να παρευρεθείτε μαζί τους σε αυτή την περίσταση. Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά της περιοχής σας για να μάθετε την ώρα και την τοποθεσία. Δεν θα τηρήσουν αυτή την επέτειο το πρωί ή το απόγευμα, αλλά το βράδυ μετά τη δύση του ήλιου. Γιατί; Επειδή, σύμφωνα με τη Γραφή, πρόκειται για «δείπνο». (1Κορινθίους 11:20, 25) Το βράδυ της Τετάρτης 23 Μαρτίου 2016 είναι φέτος η επέτειος της βραδιάς κατά την οποία ο Ιησούς ξεκίνησε αυτόν τον ιδιαίτερο εορτασμό πριν από 1.978 χρόνια. Τότε επίσης αρχίζει η ίδια ημέρα, η 14ηΝισάν, κατά την οποία πέθανε ο Ιησούς. Υπάρχει καλύτερη ημέρα για να θυμηθούμε το θάνατό του;

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 2003 15/2 

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

egkainia.domis.agioplastikis

Κάτι μεγάλο και όμορφο έγινε στο χωριό μας. Ένα κέντρο Μινωικής αγγειπλασττικής. Για να θυμόμαστε την ιστορία, το ξεκίνησε ο πρώην δήμαρχος Θραψανού, Μανόλης Λαδωμένος, αλλά διάφορες δυσκολίες που δεν γνωρίζομαι δεν το άφησδαν να ολοκληρωθεί. Το εεκαινία σε ο δήμρχος κ. Κεγκέρογλου! Χαιρόμαστε που ένα σημαντικό και εμβληματικό έργο πολιτιστικής υποδομής, είναι πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα συνένωσης δυνάμεων του Δήμου Μινώα, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης.

Ξεκίνησε να λειτουργεί στο χωριό μας, το Θραψανό, μια αξιόπιστη Δομή Αγγειοπλαστικής...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Κάποτε το θέλαμε να επιστρέψουμε, όσο τίποτα άλλο... Τώρα, δεν είμαι πια βέβαιος...

elies.a.nikola1.081220

Μια προσπάθεια πριν τρία χρόνια να ξαναφτιάξω τις ελιές μου σε συργασία με συγχωριανό μου φίλο και συμμαθητή από το σχολείο απέδωσε σε μια πρώτη φάση, τρία χρόνια τώρα. Πέσαμε σε κακές εποχές. Ξηρασία, κακοχρονιά, αλλά είχα μια ευχάριστη έκπληξη από τον Μιχάλη. Παρά τις δυσκολίες βγάλαμε το λάδι της χρονιάς μας. Ευγνώμονες!

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνούσα πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν μερικά χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά! Μόνο που εγώ δεν μπορώ να είμαι κοντά της, πια, με τη συχνότητα που ήμουν κάποτε...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου...  Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν καρπό και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος... Λογικό. Για να δώσουν καρπό, πρέπει να καλλιεργηθούν σωστά και φυσικά να βάλεις λιπάσματα. Κι αν το δεις από οικονομική άποψη, δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τον κόπο...

 

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA