Η ανατολή και η δύση του ήλιου στο Όσλο της Νορβηγίας. Με φωτογραφίες αποκλειστικές
Με μια ανατολή από το Όσλο της Νορβηγίας θα ξεκινήσουμε σήμερα τη μέρα μας... Παντού είναι όμορφη μια καινούρια μέρα όταν ξεκινάει. Κι άμα μάλιστα τέτοιες φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από το κινητό τηλέφωνο φίλων, ειδικά για τον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ, τότε το πράγμα παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις στην καρδιά μας.
Πώς είναι εκεί οι ώρες σταθμοί, μιας ημέρας; Καμιά σχέση με της Ελλάδας. Δείτε μια τυχαία ημερομηνία: Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 Ανατολή Ηλίου 08:37, Αστρονομικό το μεσημέρι: 12:03, Ηλιοβασίλεμα: 15:30, Διάρκεια της ημέρας: 06:53, : 17:07. Λοιπόν πώς σας φαίνεται; Ασυνήθιστο για τις μεσογειακές μας συνήθειες, ε;
Ψάχνοντας μάθαμε για τον Ήλιο του Μεσονυχτίου που είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο είναι ορατό στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στο Βόρειο και στο Νότιο Αρκτικό Κύκλο. Οι «Λευκές Νύχτες» οφείλονται στο ίδιο φαινόμενο, αλλά είναι ορατές στις περιοχές που βρίσκονται για λίγο εκτός των ορίων των αρκτικών κύκλων.
Και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν ακραίες καταστάσεις του φαινομένου του ημερονυκτίου και συγκαταλέγονται στα ουράνια φαινόμενα. Ιδιαίτερα οι «Λευκές Νύχτες» επειδή οφείλονται και στην ύπαρξη της ατμόσφαιρας, θεωρούνται μάλιστα και ατμοσφαιρικό φαινόμενο.
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην κλίση του κάθετου άξονα της Γης κατά 23°26΄ σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής της γύρω από τον Ήλιο. Η διάρκειά του εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος, από το οποίο το παρατηρούμε. Όσο πιο κοντά είναι ο παρατηρητής στο βόρειο ή το νότιο πόλο, τόσο περισσότερο διαρκεί.
Για παράδειγμα, ο ήλιος φωτίζει διαρκώς επί 6 μήνες στους πόλους, ενώ στο βόρειο άκρο της Φινλανδίας περιορίζεται σε 73 ημέρες. Το αντίθετο φαινόμενο ονομάζεται «Πολική Νύχτα» και παρατηρείται στις ίδιες περιοχές το χειμώνα. Η διάρκειά του είναι η ίδια με τον Ήλιο του Μεσονυχτίου. Κατά τη διάρκειά της, ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και το φως είναι ελαφρύ ή ανύπαρκτο.
Σχόλια (0)