Το να περπατάς ανάμεσα στα φυτά είναι σα να βρίσκεσαι ήδη στο παράδεισο… Πανέμορφα!
Συνεχίζουμε στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο… Εδώ φυτρώνει και το Κώνειο με το οποίο θανατώθηκε ο φιλόσοφος Σωκράτης, αλλά και η Άκανθος, της οποίας τα φύλλα εικάζεται ότι ενέπνευσαν τα κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού ήταν φτιαγμένο από Παλιούρι το οποίο καλλιεργείται στον κήπο αυτό. Ο Ανθώνας, είναι πλημμυρισμένος από καλλωπιστικά κυρίως φυτά σε 15 μεγάλα παρτέρια, αναρριχητικά φυτά, αρωματικά βότανα, μα πάνω από όλα με πανέμορφες τριανταφυλλιές σε απίστευτα χρώματα και μεθυστικές ευωδιές.
Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό τμήμα του κήπου, που αλλάζει χρώματα κι αρώματα ανάλογα με τις εποχές του χρόνου. Από τα παρτέρια που φιλοξενούν πολυετή είδη εντυπωσιάζει εκείνο με τις παιώνιες (Paeoniaspp.), όπως και το γειτονικό παρτέρι με τις ίριδες (Irisspp.). Ιδιαίτερα ειδυλλιακές είναι οι λιμνούλες με τα νούφαρα και τα άλλα υδρόβια και υδρόφιλα είδη φυτών, όπως οι νερόκρινοι και η Lemnaminor (Φακή του νερού).
Στον Ανθώνα υπάρχουν συνολικά 25 λίμνες, που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή από τη μία στην άλλη. Μη χάσετε: «τη λίμνη με τα βήματα». Αξίζει, ακόμη, να προσέξετε τα τρία μεγάλα παρτέρια που φιλοξενούν τρεις διαφορετικές ποικιλίες κάννας σε χρώματα κίτρινο, κόκκινο και πορτοκαλί. Πάνω από 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς στολίζουν τον ροδώνα και μαγεύουν!
Περνώντας ανάμεσα από το διάδρομο με τα μπαμπού, οι αχτίδες του ήλιου μόλις που καταφέρνουν να διαπεράσουν τα ντελικάτα τους φυλλώματα. Στο τμήμα του κήπου με τα Οικονομικά φυτά καλλιεργούνται είδη που προσφέρουν διάφορα προϊόντα στον άνθρωπο (όπως φρούτα, λαχανικά, ξυλεία, ίνες, βαφές, ρητίνες, αρώματα…). Ένα από τα ομορφότερα σημεία του κήπου είναι η λίμνη με τον λωτό των Αιγυπτίων, που στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με λωτό ούτε με την Αίγυπτο, αφού κατάγεται από την τροπική Ασία.
Στα Φαρμακευτικά φυτά καλλιεργούνται ποικιλίες από βότανα και φυτά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων (π.χ. δίκταμος Κρήτης, μανδραγόρας, βάλσαμο, λουϊζα, φασκομηλιά, μαντζουράνα, δενδρολίβανο, τζίντζερ, λεβάντα, αλόη, βαλεριανή, αγγελική κ.ά.). Στο Θερμοκήπιο και το Φυτώριο καλλιεργούνται φυτά που έχουν ανάγκη από ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, όπως αυτά των υγρών τροπικών δασών (π.χ. ζαχαροκάλαμα, πιπέρι, «Μη μου άπτου» κ.ά.), αλλά και φυτά που απειλούνται από εξαφάνιση. Υπάρχουν, επίσης, πολλά εντυπωσιακά είδη κάκτων.
Στα δεξιά από την κύρια είσοδο του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου βρίσκεται ο Δενδρώνας, που αποτελείται από 6 τομείς και είναι στολισμένος με εντυπωσιακά δέντρα από διαφορετικές ηπείρους της Γης (Μεσόγειος, Ασία, Αφρική, Βόρεια, Νότια και Κεντρική Αμερική, Ωκεανία). Ευκάλυπτοι, ελιές, ακακίες, κέδροι του Άτλαντα, αγριοκαστανιές, δρυς, φοίνικες του Θεοφράτου, σινική γλεδισχία και η ιαπωνική καλλίκαρπος είναι μερικά μόνο από τα δέντρα που ομορφαίνουν με την παρουσία τους το Βοτανικό Κήπο.
Πού βρίσκεται ο κήπος; Στην Ιερά Οδός 403, στην περιοχή Χαϊδαρίου (8 χλμ. από Αθήνα). Ώρες λειτουργίας του Διομήδειου Βοτανικού Κήπου: Kαθημερινά από 08:00-14:00 Σάββατο και Κυριακή: από 10:00-15:00 Ο Κήπος παραμένει κλειστός κατά την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, την Καθαρά Δευτέρα, την Μεγάλη Παρασκευή, την Κυριακή του Πάσχα, την Πρωτομαγιά και το καλοκαίρι από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου. Πληροφορίες: τηλ.: 210-5811557
Πώς μπορεί κανείς να πάει; Με τα λεωφορεία Α16 (Πλατεία Κουμουνδούρου - Ελευσίνα), 812 (Πλατεία Κουμουνδούρου - Χαϊδάρι), Β16 (Πλατεία Κουμουνδούρου - Ελευσίνα), Γ16 (Πλατεία Κουμουνδούρου - Ασπρόπυργος), 811 (Μετρό Αιγάλεω - Χαϊδάρι), 866 (Σταθμός Μετρό Αιγάλεω - Ασπρόπυργος), Επίσης, τα λεωφορεία 801, 845 και Χ63. Η πρόσβαση των λεωφορείων γίνεται από Ιερά Οδό (Στάση Διομήδειος) ή από Λεωφόρο Αθηνών (Στάση Ψυχιατρείο). Είσοδος: Ελεύθερη. Πηγή: http://www.athensattica.gr/
Σχόλια (0)