Μια βόλτα στην όμορφη ακτή της Πειραϊκής για ψαράκι και ουζάκι με θέα την θάλασσα…
Η βόλτα κατά μήκος της Πειραϊκής είναι άλλο πράγμα... Το μάτι ανοίγει και δε χορταίνεις να βλέπεις θάλασσα. Όταν σουρουπώνει δε, το ηλιοβασίλεμα εδώ είναι μοναδικό. Αξίζει να αφιερώσετε μια μέρα για να περπατήσετε μέχρι τη Μαρίνα Ζέας ή το Πασαλιμάνι και στο τέλος να κάντε μια στάση για ψάρι και ούζο σε μια από τις ψαροταβέρνες της Ακτής Θεμιστοκλέους ή λίγο πιο μέσα.
Εμείς καθίσαμε στου «Διάσημο» Ο «Διάσημος» είναι όντως διάσημος στην περιοχή, μιας και «κρατάει» εδώ και 50 χρόνια. Με θαλασσινό ντεκόρ, κρεμασμένα χταπόδια, τιμονιέρες, κουπιά και μύλους στους τοίχους, ο Διάσημος θα σας «χορτάσει» για τα καλά με το φαγητό του. Καλαμαράκια, μύδια σαγανάκι, μελιτζανοσαλάτα της γιαγιάς, ταλιατέλες με φρούτα της θάλασσας, μπουγιαμπέσα και πολλά ακόμα ψάρια και θαλασσινά, θα βρείτε όλα στον κατάλογό του. Πληροφορίες: Ακτή Θεμιστοκλέους 308, Πειραϊκή, 2104517471, www.odiasimos.gr
Ανατολικά του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά, με θέα στη θάλασσα, βρίσκεται μια από τις πιο διάσημες και ζωντανές περιοχές του, που αποτελεί τον αγαπημένο χώρο αναψυχής των Πειραιωτών και των επισκεπτών. Τρεις όρμοι υπάρχουν στην Πειραϊκή: Ο πρώτος ονομάζεται «Σκαφάκι», ο δεύτερος «του Μπαϊκούτση» και ο τρίτος «Αφροδίτη» ή «Παλάσκα». Στον όρμο της «Αφροδίτης» που μοιάζει με ανεμόμυλο, αράζουν οι ψαρόβαρκες του Ερασιτεχνικού Αλιευτικού Ομίλου Πειραιά.
Η Πειραϊκή, με τα εκτεταμένα έργα εξωραϊσμού, που έγιναν την περίοδο 1983-86, απέκτησε πεζοδρόμια, κιγκλιδώματα, σημεία με πράσινο και παγκάκια και έγινε ιδανική περιοχή για περίπατο. Κατά μήκος της υπάρχουν ουζερί, ταβέρνες, καφέ, μπαρ. Εάν πάτε την ώρα του δειλινού θα χαρείτε ηλιοβασίλεμα που θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη σας! Πραγματικά εμεί το χαρήκαμε στη βόλτα μας με τη φίλη μας Ελένη και τον παππού Διονύση…
Η Πειραϊκή χερσόνησος αποτελείται κυρίως από ένα πορώδες ασβεστολιθικό πέτρωμα, στο χρώμα της ώχρας, το οποίο έχει την ιδιότητα να είναι εύκολο στη λάξευση, «μαλακό». Είναι ο περίφημος ακτίτης λίθος τον οποίο έπαιρναν από εδώ οι αρχαίοι Αθηναίοι και ήταν ιδιαίτερα εύκολος στην κατεργασία. Πρόκειται για ένα είδος ασβεστόλιθου και συγκεκριμένα για μαργαϊκό ασβεστόλιθο. Το αρχαίο τείχος του Πειραιά είχε οικοδομηθεί με το λίθο αυτό, αλλά και πολλά άλλα έργα της αρχαιότητας.
Σήμερα, η παραλιακή οδός που ενώνει την Πειραϊκή με τη Φρεαττύδα ονομάζεται Ακτή Θεμιστοκλέους, προς τιμήν του μεγάλου πολιτικού και στρατηγού ο οποίος τον 5ο αι. π.Χ. οχύρωσε τον Πειραιά και νίκησε τους Πέρσες στη Σαλαμίνα. Τα ερείπια, ωστόσο, των αρχαίων τειχών κατά μήκος των ακτών είναι από τα τείχη που κτίστηκαν έναν αιώνα αργότερα από τον Κόνωνα για να προστατευτεί το λιμάνι από την πλευρά της θάλασσας.
Η Πειραϊκή αποτελεί συνοικία του Πειραιά. Βρίσκεται ανατολικά του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά. Κατά μήκος της παραλίας της πειραϊκής βρίσκονται τα αρχαία Μακρά Τείχη (τείχη του Κόνωνα) που προστάτευαν την Αθήνα και το επίνειο της Πειραιά. Η ακτογραμμή της δημιουργεί τρεις κόλπους : α) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπου βρίσκεται ο τάφος του Θεμιστοκλή, β) του «όρμου Αφροδίτης», που παλαιότερα λεγόταν «Μπαϊκούτσι» και φιλοξενεί τον όμιλο Αλιέων «Άγιος Νικόλαος». γ) «σκαφάκι».
Γνωστή είναι επίσης η Πειραϊκή για τις ψαροταβέρνες της (μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι ο λόγος δεν είναι κενός περιεχομένου…), τις καφετέριες και τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης που υπάρχουν κατά μήκος της παραλιακής οδού, όσο και για το τραγούδι "Στα βράχια της Πειραϊκής κοιμάται ο Στέλιος ο μπεκρής" (του Στέλιου Καζαντζίδη). Διαθέτει 2 αθλητικά σωματεία μπάσκετ με παραθαλάσσια γήπεδα: τον «Φοίνικα» και τον «Πορφύρα».
Σχόλια (0)