Η ομορφιά μιας εκδρομής με φίλους… Τόπος: Αρχαία Κόρινθος. Πρώτη στάση στον Ισθμό…
Πρωινό του Σαββάτου, τελευταίες ημέρες του Μαΐου. Ηλιόλουστο, σχεδόν καλοκαιρινό… Έτσι όμορφα εξελίχθηκε όλη την ημέρα… Για κάποιο λόγο, ο καιρός άφησε πίσω του το κρύο και τη βροχή των προηγούμενων ημερών και φόρεσε τα καλά του να μας προϋπαντήσει στο σημείο συγκέντρωσης, στην πλατεία Αττικής για την προσδιορισμένη εκδρομή…
Ανεβάζω τις πρώτες φωτογραφίες μέσα από το λεωφορείο, καθώς πηγαίνουμε στην Κόρινθο… Ένα 52άρι πούλμαν, σύγχρονο, γεμάτο. Προετοιμασμένοι στην καρδιά και με χαμόγελα, διατεθημένοι να περάσουμε καλά... Όλοι, από την εκκλησία Αθήνα Αττική. Στη διάρκεια της διαδρομής που δεν είναι μεγάλη, είχαμε πολλά και ενημερωτικά σχόλια για ότι βλέπαμε, απ’ όπου περνούσαμε…
Πρώτη στάση στον Ισθμό της Κορίνθου… Πόσα χρόνια είχα να περάσω από αυτό το μέρος που κάποτε περνούσαμε πιο ταχτικά. Όταν φτιάχτηκε ο καινούριος δρόμος , εδώ στον Ισθμό άρχισε να υπάρχει η παρακμή και να κάνει την εμφάνιση της η… εγκατάλειψη. Ελάχιστα μαγαζιά λειτουργούν πια. Ο οικονομικός μαρασμός είναι εμφανής… Κάποτε ο τόπος έσφυζε από ζωή. Τώρα…
Καθόμαστε να ξαποστάσουμε λίγο σε ένα καφενεδάκι, στον Ισθμό. Πρώτη στάση στην εκδρομή μας. Κι ο παππούς Διονύσης πήρε ένα μαντολάτο… Θύμισες, παλιές… Αλλά για να δούμε περισσότερα πράγματα για τον Ισθμό… Ο Ισθμός της Κορίνθου είναι μια στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο ενώ η διώρυγα που έχει διανοιχθεί σε αυτόν ενώνει το Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο. Έχει μήκος 6 περίπου χιλιόμετρα και το πιο στενό σημείο είναι εκεί όπου έχει κατασκευαστεί η διώρυγα της Κορίνθου (1880-1893).
Πήγαμε από πιο κοντά να τον δούμε. Ο κόσμος συνοστίζεται για μια φωτογραφία. Δεν είναι εύκολο να περπατήσεις στη μικρή λωρίδα για τους πεζούς… Ο Ισθμός της Κορίνθου ήταν στο παρελθόν στρατηγικό σημείο και για το λόγο αυτό είχε κατασκευαστεί τείχος ήδη από τους αρχαίους χρόνους, το οποίο είχε διατηρηθεί μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους (Εξαμίλιον). Αλλά δεν ήταν έτσι πάντα…
Μεταξύ του τείχους και του περιβόλου υπήρχε ο δίολκος, οδός μέσω της οποίας μεταφέρονταν εμπορεύματα και μικρά πλοία για να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου. Η διάνοιξη του ισθμού της Κορίνθου φαίνεται να είχε απασχολήσει αρκετά και τον αρχαίο κόσμο. Ο Ιούλιος Καίσαρας αφού ξανάχτισε από τα θεμέλια την Κόρινθο, που πριν από 100 χρόνια είχε καταστρέψει τελείως ο Μόμμιος σχεδίασε τη διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου, που τη ματαίωσε η δολοφονία του.
Η διώρυγα της Κορίνθου είναι διώρυγα η οποία ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, στη θέση του Ισθμού της Κορίνθου, λίγο ανατολικότερα από την πόλη της Κορίνθου. Κατασκευάστηκε όπως είπαμε μεταξύ των ετών 1880-1893, έργο του Έλληνα μηχανικού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη. Η κατασκευή της είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής πολιτικής του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη, ο οποίος με την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στόχευε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και οικονομικά ανεπτυγμένου κράτους.
Ήταν ανάγκη. Στα αρχαία χρόνια μεταξύ του τείχους του Ισθμού και του περιβόλου του υπήρχε η δίολκος, οδός μέσω της οποίας μεταφέρονταν εμπορεύματα και μικρά πλοία για να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου. Τώρα, στο χώρο υπάρχουν πολλά μαγαζιά που περιμένουν τον επισκέπτη να τον εξυπηρετήσουν. Ο περιηγητής έχει τη δυνατότητα να πάρει έναν καφέ ή να ψωνίσει ένα αναμνηστικό. Ναι, αυτή η στάση εδώ ξεκουράζει τους εκδρομείς…
Ψάξαμε λίγο περισσότερο το θέμα μέσω του διαδικτύου… Θέλαμε να μάθουμε πού βρισκόμαστε… Κι έτσι είδαμε ότι η ιδέα της διώρυγας υπήρχε ήδη από την εποχή του Περίανδρου, το 602 π.Χ. Ο πρώτος που προσπάθησε την υλοποίησή του ήταν ο Νέρων, το 66 μ.Χ., σε σχέδια του Ιούλιου Καίσαρα και του Καλιγούλα. Μετά το θάνατο του Νέρωνα, συνέχισε την προσπάθεια ο Ηρώδης ο Αττικός, ο οποίος όμως την εγκατέλειψε. Απλά πράγματα μας φαίνονται σήμερα… Κοίτα όμως από πέρασαν για να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο…
Έτσι μαθαίνουμε ότι οι εργασίες για τη διώρυγα άρχισαν το 1880, από την Διεθνή Εταιρεία της Θαλασσίου Διώρυγος της Κορίνθου. Λόγω έλλειψης κεφαλαίων το έργο ολοκληρώθηκε από εταιρεία του Ανδρέα Συγγρού το 1893. Η διώρυγα έχει μήκος 6.346 m, πλάτος στην επιφάνεια της θάλασσας 24,6 m, στο βυθό της 21,3 m, ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 7,50 έως 8 m. Για μας ήταν μια όμορφη στάση ξεκινώντας την εκδρομή μας. Στο αυριανό σημείωμα θα δούμε για την Αρχαία Κόρινθο. Προετοιμαστείτε να σας… ταλαιπωρήσω λίγο…
Σχόλια (0)