Ας είμαστε προσεκτικοί στο μέλι που βάζουμε στο τραπέζι μας. Κυκλοφορούν και «μαϊμού»!
Αυτό είναι το μέλι που κρίθηκε από τον ΕΦΕΤ ως προβληματικό για την υγεία μας. Ας είμαστε προσεκτικοί, παρακαλώ. Τέτοια πράγματα ψωνίζουμε μόνο από ανθρώπους που εκτιμούμε για την εντιμότητα και τη σταθερότητα τους και ψωνίζουμε χρόνια. Επομένως είμαστε σε θέση να διακρίνουμε αν ένα προϊόν είναι πραγματικά αγνό και όχι «πειραγμένο».
Σήμερα νιώθω την ανάγκη να πω μια μεγάλη καλημέρα σε όλους. Ελπίζω όπου και να είστε, να είστε υγιείς σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Τελειώνει και ο Ιούλιος σιγά σιγά, αλλά θα μας αφήσει με πολύ ζέστη.
Πέρα από τα της εποχής, με ζεστή και κορονοϊό, είπα να σταθώ και σε ένα άλλο θέμα που πολλές φορές περνάει στα αζήτητα της ειδησεογραφίας. Πριν μια βδομάδα διάβασα την ανακοίνωση ότι ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε την κυκλοφορία μιας παρτίδας μελιού.
Συγκεκριμένα ο φορέας ανακοίνωσε τα εξής: «Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε σε μέλι, την ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας (μετρονιδαζόλη) που απαγορεύεται να υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
Πρόκειται για το προϊόν «Χρυσή Κρήτη» Θυμαρίσιο Μέλι Κρήτης Συνεργασία, με αριθμό παρτίδας LOT:1082, ημερομηνία λήξης: 07/2023, συσκευασία των 450g, που παράγεται για την Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης ΑΕ, ΒΙΟΠΑ Χανίων.
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της ανωτέρω παρτίδας και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν».
Έψαξα και βρήκα τι είδους ουσία είναι η μετρονιδαζόλη. Ομολογώ πως δεν ήξερα. Σύμφωνα με την βικιπαίδεια "η μετρονιδαζόλη, γνωστή με την εμπορική ονομασία Flagyl μεταξύ άλλων, είναι αντιβιοτικό και αντιπρωτοζωϊκό φάρμακο. Χρησιμοποιείται είτε ως μονοθεραπεία είτε μαζί με άλλα αντιβιοτικά για τη πυελική φλεγμονή, την ενδοκαρδίτιδα και τη βακτηριακή κολπίτιδα. Είναι δραστικό στην δρακουνκουλίαση, τη τριχομονάδωση, την αμοιβάδωση και τη λαμβλίαση.
Επίσης είναι επιλογή για την αντιμετώπιση του πρώτου επεισοδίου ήπιας προς μέτριας κολίτιδας από Clostridium difficile, αν δεν διαθέσιμες η βανκομυκίνη και η φλινταξομυκίνη. Η μετρονιδαζόλη είναι διαθέσιμη από το στόμα, ως αλοιφή και για ενδοφλέβια χορήγηση.
Το πιο απλό ερώτημα τώρα. Το μέλι είναι ένα τρόφιμο που από τη φύση του δεν χαλάει ποτέ. Αν αφήσεις για παράδειγμα ένα βάζο γεμάτο γνήσιο, ανόθευτο μέλι σε ένα ντουλάπι, δεν θα χαλάσει ποτέ. Για ποιο λόγο λοιπόν χρειάζονται συντηρητικές προσθήκες και ιδιαίτερα φαρμακευτικές προσθήκες σε ένα εμπορεύσιμο μέλι;
Μήπως δεν είναι ανόθευτο μέλι; Ή μήπως δεν είναι καν μέλι; Μήπως είναι τεχνικός δημιουργημένο γλύκισμα τύπου μελιού; Ή μήπως το χρησιμοποίησαν στα μελίσσια ως αντιβιοτικό; Αν όχι, γιατί προσθέσανε αυτό το αντιβιοτικό μέσα;
Ας βγει η εταιρεία να μας εξηγήσει. Η αλήθεια είναι πως αν ξέρετε κάποιον τοπικό παραγωγό και τον εμπιστεύεστε, να προμηθεύεστε από εκεί το μέλι σας. Εξάλλου το μέλι έχει πολλές ωφέλιμες και ευεργετικές ιδιότητες. Αξίζει να είναι ανόθευτο.
- Δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο μέλι...
Σχόλια (0)