Θυρίδες, μετρητά στο... στρώμα και τιμαλφή μπαίνουν στη φορολογική μας δήλωση…
Πρώτο θέμα στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ τα ασημικά του σπιτιού, αν υπάρχουν και όσα υπάρχουν ακόμα… Κάποια στιγμή θα φτάναμε εδώ… Αυτοί προκειμένου να βρουν οτιδήποτε να φορολογήσουν, θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν…
Είναι απίστευτο, αλλά ο Τύπος το αντιμετώπισε πολύ υποτονικά το θέμα, λες και κάθε μέρα συμβαίνει κάτι τέτοιο… Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ το έκανε πρώτο θέμα. Στις άλλες εφημερίδες ακόμα το ψάχνουμε. Δεν υπάρχει..
ΤΑ ΝΕΑ το κάνουν ένα ζωνάρι ψηλά στην πρώτη σελίδα, αλλά όχι κεντρικό θέμα. Ασφαλώς είναι ζήτημα αξιολόγησης, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Συνήθως «παίζουν» κι άλλα πράγματα, που δεν τα βλέπουμε, αλλά υπάρχουν και λειτουργούν, υπόγεια και… αποτελεσματικά.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 05/12/2015
Οι μέχρι πρότινος απρόσβλητες και... απροσπέλαστες θυρίδες, που λειτουργούσαν ως άβατο για τους κατόχους τους, θα υπολογίζονται πλέον στη δήλωση «πόθεν έσχες» που καλούνται να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Στο στόχαστρο μπαίνουν ακόμη τα χρήματα που φυλάσσονται κάτω από... στρώματα και τα τιμαλφή που βρίσκονται στην κατοχή ενός εκάστου.
Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών η οποία εξεδόθη και ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ηλεκτρονικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τους σχετικούς κωδικούς που διαθέτει ο φορολογούμενος. Η έναρξη υποβολής των δηλώσεων καθορίζεται για την 1η Ιανουαρίου του 2016. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου.
Οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν τα μετρητά που διακρατούν εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, καθώς και τα πολύτιμα αντικείμενα εφόσον η συνολική τους αξία ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα ισχύουν αθροιστικά ανά νοικοκυριό συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ανήλικων τέκνων. Επιπλέον όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, για την διευκόλυνση της συμπλήρωσης της δήλωσης θα αντλούνται αυτόματα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος (E1και E9).
Όπως αποκάλυψε η κυριακάτικη εφημερίδα Realnews, με το σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Δικαιοσύνης και αποστέλλεται στο κουαρτέτο προς έγκριση, οι αλλαγές στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης φέρνουν τα πάνω - κάτω.
Συγκεκριμένα, στην επαναδιατύπωση της παραγράφου 3 αναφέρεται ότι ως περιουσιακά στοιχεία που θα πρέπει να δηλώνονται είναι και: «Το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα και ειδικότερα, προκειμένου περί φυλασσόμενων κινητών, η κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους εκτιμώμενη αξία αυτών, προκειμένου δε περί μετρητών το σύνολο τούτων. Επίσης, τα εκτός πιστωτικών ή άλλων ιδρυμάτων φυλασσόμενα μετρητά, τιμαλφή και πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμοι λίθοι και γενικά οτιδήποτε φυλάσσεται οπουδήποτε πλην των θυρίδων του προηγούμενου εδαφίου. Τα στοιχεία της περίπτωσης αυτής δηλώνονται όταν, προκειμένου περί μετρητών, το συνολικό ποσό υπερβαίνει τις δέκα πέντε χιλιάδες ευρώ (15.000 €), προκειμένου δε περί τιμαλφών και πολύτιμων ειδών (κοσμημάτων κ.λπ.), πολύτιμων μετάλλων ή πολύτιμων λίθων, η συνολική αξία αυτών υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000 €). Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά όλα τα μέλη της οικογένειας».
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Η προτεινόμενη επαναδιατύπωση της παραγράφου 3 καθίσταται αναγκαία για τη σαφέστερη και -πάντως- ενδεικτική απαρίθμηση των περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να δηλώνονται».
Να σημειωθεί ότι τέτοια πρόβλεψη για τις θυρίδες ή τη δήλωση χρημάτων και αντικειμένων αξίας όπου αλλού φυλάσσονταν, δεν υπήρχε ούτε στο νόμο περί «πόθεν έσχες» του 2003, ούτε σε αυτόν του 2014. Μεταφράζοντας τη βούληση του νομοθέτη, με το εν λόγω άρθρο αίρεται η μυστικότητα της θυρίδας αφού θα δίδεται πλέον το δικαίωμα στα αρμόδια όργανα σε περίπτωση ακόμα και δειγματοληπτικού ελέγχου, να εξετάζουν αν ο υπόχρεος έχει θυρίδα και τι περιλαμβάνεται σε αυτήν, χωρίς να έχει προηγηθεί εμπλοκή του με τη δικαιοσύνη, όπως προβλέπονταν έως σήμερα.
Στον κώδικα δε τραπεζικής δεοντολογίας αναφέρεται ότι «κάθε θυρίδα θησαυροφυλακίου αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή της και είναι απαραβίαστη τόσο από την τράπεζα, όσο και από κάθε τρίτο. Σε περίπτωση άρσης αυτής, το αναμενόμενο είναι να αναζητηθούν άλλοι τρόποι «απόκρυψης» χρημάτων ή πολύτιμων αντικειμένων, εκτός τραπεζικών ιδρυμάτων. Έχει να πέσει πολύ γέλιο! Οι νομοθέτες κι αυτοί που μας κυβερνάνε είναι για κλάματα…
- Το κομμάτι αυτό δημοσιεύεται σήμερα στο ΡΕΘΕΜΝΟΣ που κυκλοφορεί μια μέρα νωρίτερα λόγω τοπικής γιορτής, στη στήλη μου «Επισημάνσεις».
Σχόλια (0)