Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής... Δείτε την!

panselinos.likavitos1.050520

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου 2023, η οποία στολίζει τον νυχτερινό ουρανό από το βράδυ τηςΠαρασκευή 29/9, φωτίζοντάς τον περισσότερο από τη μέση πανσέληνο είναι ήδη σε εξέλιξη. Κι εμάς που που αρέσει θα είναι μια αφορμή να απολαύσουμε τον έναστρο ουρανό, αν ο καιρός μας το επιτρέψει.

panselinos1.lolos.301220
Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος που το ολόγιομο φεγγάρι του Σεπτεμβρίου θα είναι ξεχωριστό φέτος, καθώς πρόκειται για το τελευταίο supermoon του έτους. Η υπερπανσέληνος είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, με το επόμενο «σούπερ» φεγγάρι να αναμένεται για την 9η Φεβρουαρίου του 2024, σύμφωνα με το «Time and Date».


panselinos2.lolos.301220
Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, υπερπανσέληνο έχουμε όταν η πανσέληνος συμπίπτει με την ημέρα κατά την οποία η Γη βρίσκεται κοντά στη Σελήνη και έτσι το φεγγάρι φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, σε σχέση με μια απλή Πανσέληνο.

panselinos3.lolos.301220
Σημειώνουμε πως το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες από απόψε, επομένως μπορούμε να απολαύσουμε το θέαμα της πανσελήνου για δύο διαδοχικές νύχτες. Η δεύτερη ιδιαιτερότητα της πανσελήνου του Σεπτεμβρίου είναι πως σε αντίθεση με τις πανσελήνους των υπόλοιπων μηνών, αυτή του Σεπτεμβρίου δεν διαθέτει σταθερό όνομα, καθώς η ονομασία της καθορίζεται από την φθινοπωρινή ισημερία.

panselinos.ierisos

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με τη NASA, εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Επικαιρότητα

Στην καρδιά, επιστρέφουν τα όνειρα...

Ηλιοβασίλεμα, απόλαυση από τα βράχια της Πνύκας, απόγευμα Σαββάτου... Καλή εβδομάδα να έχουμε...

Την πρώτη της ζωής μου συλλαβή
καθώς θυμάμαι
το χρόνο που προσπέρασε
και  τ' όνειρο μου ξέχασε
κρυώνω απόψε
μέσ' την άδεια μου ψυχή
πόσο φοβάμαι.
΄Ενα άστρο παίρνω
απ' τη δύση που σωπαίνει
στο πλάι σου...
γέρνω και γερνώ
είμαι απ' όλους κι' όλα ξένη.
Αύριο, θα είναι κοντινός ο ουρανός
Αύριο,
δεν θα 'μαι πιά  αγάπη κανενός.
Στην πόλη αυτή
χτες μόλις έκλεισαν οι τελευταίοι δρόμοι
μέσ' τη βροχή. Πες μου γιατί.
Σιωπή, Αγάπης σύνορο
το σώμα καίει ανήμπορο
φεύγουν φεγγάρια...
Του ΄Ερωτα μου ταχυδρόμοι
γι' άλλη εποχή.
Απ' την αρχή... πες μου γιατί....

αντίκρυ απ'  την  πανσέληνο  ασήμι  πίστεψα τα όνειρα...

ξεφτισμένα  χαρτάκια  το  ρούχο Του΄Ερωτα 
μη ρωτάς τίποτα...
το Φως ντύθηκα ... γιά να με δεις... 
κι από αγάπη... έκλεισα  τα  μάτια την ώρα που ξημέρωνε η αυγή... 
ένας άνεμος
ξύπνησε  άλλη μιά φορά... την έρημο

Πάνω  στά κλειστά βλέφαρα

στάθηκε  ο χρόνος
σύμμαχος, εχθρός,  ποιός  ξέρει,
το δάκρυ κεντά ασήμια  αφανέρωτα
παχνισμένο  το χνούδι της νειότης στα ροδόφυλλα
κρατάς τη σπίθα, χέρια τρεμάμενα
Αύριο... η φλόγα  Αύριο...
Νυσταγμένη η πόλη
οι φανοστάτες σβήνουν, ερήμην σου
κρέμεται το χειμωνιάτικο φεγγάρι
ανατολικά, στ' ακροκέραμο του πύργου
κι η ριπή του μακρινού ανέμου
στα φύλλα που θέλουν να ντυθούν την Άνοιξη,άγρια
εκδικήτρα του αγέννητου ανθού.
Αύριο... η θάλασσα
τα παλιά ναυάγια και τ' αλύτρωτα όνειρα
στην κουρσεμένη ακτή  θα γεμίσει κοχύλια.
Αύριο...  κύματα  νόστου
θα σβήσουν  τα πρωινά βήματα
και οι υποσχέσεις  αγγελοπατημασιές
σημάδια αχνά της ομίχλης... Εκεί
κατοικημένη η μοναξιά.
Αύριο... άσπρα περιστέρια
θα φέρουν το πρώτο Φώς της αυγής
στις φτερούγες
και το ρόδο της αιωνιότητας
θ' ανθίσει γιά ένα και μόνο ξημέρωμα
στην άμμο.

Από καρδιάς
με όση αγάπη κρύβει η δύναμη της ΕυχήςΠιό πέρα,

απ' τη γαλήνια θλίψη των ματιών σου
στων οριζόντων τις γραμμές  του δειλινού
πόσα φθινόπωρα
μετρώ την απουσία
και πόσα φύλλα  κίτρινα
και όνειρα  αταξίδευτα του νου.
Της σκοτεινής μου
απόψε νύχτας,
γίνε  άστρο, ασήμι, φως
και στης ψυχής τον κοραλλένιο κήπο
ακριβό μαργαριτάρι,
να σε κρεμάσω στο λαιμό να σε φορώ
και να ζηλεύει, τ' ουρανού σου το φεγγάρι.
Φωτισμένα καράβια τα μάτια σου
μακριά μου περνούν
στην καρδιά, επιστρέφουν τα όνειρα
δε ρωτούν... μα με πόνο γερνούν.

εν' ονόματι της αγάπης

γιά το  φως....

Χαρούλα Βερίγου


Αύριο...  θα φύγω

νιώθω αυγή,  έρχεσαι να προλάβεις,
μα  θα  ' ναι  νύχτα  σκοτεινή
η  νύχτα  η τελευταία 
σε  ποιό ΄Αγιο  Δισκοπότηρο,  ψυχή θα μεταλάβεις
τόσο  γυμνή,  τόσο  φτωχή
τόσο  γλυκειά  κι ωραία.
Μοιάζει  με πράξη  αφαίρεσης
του ΄Ερωτα  η πορεία
καθρέφτης  βενετσιάνικος  που ράγισε  στα δύο
τρέχουμε  άλλη  διαδρομή
πάνω  στην ίδια  ευθεία
αναζητώντας  στ'  όνειρο
ένα  κοινό σημείο.
Εικόνα μου  άγια,
προσευχή, τ' άσπρα μαλλιά μου λύνω,
στη  σκέψη μου  η  Σκέψη  Σου,
αμόλυντη  πηγή,
της νειότης  μου  μιά  θύμηση,
Εσένα   μόνο  αφήνω,
Του  Αυγούστου...
σ'  αφανέρωτο  βυθό,   μαρμαρυγή.

...Kαι προσπαθώντας να προσδιορίσω πού και πώς  αντανακλάται η δική μου αλήθεια στον αντικειμενικό κόσμο μπερδεύτηκα άλλη μιά φορά.Ευτυχώς ήρθε η βροχή και με λύτρωσε αποδεσμεύοντας το νού απ' όλα και την ψυχή απ' το σκοτεινό πηλό. Όσο  η ανατολή  γεμίζει με χρώματα και αρώματα  τον ορίζοντα κι  η δύση εξακολουθεί να υπόσχεται το ταπεινό εκείνο φως ντύνοντας  με πανσέδες  μενεξελιά  τα όνειρα  μου, μπορώ, μπορώ να πορεύομαι εν' ονόματι της Αγάπης και να αντέχω τελικά.Απλώνω το χέρι,να σε κρατήσω, να με κρατήσεις, δεν έχει
σημασία ποιά ψυχή θα έχει πρώτη ανάγκη, σημασία έχει ότι  μπορούμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω μαζί. Δοσμένη η αίσθηση του σύμπαντος, θαρρείς σαν πριν εγώ να γεννηθώ, με γοητεύει και με έλκει σε στιγμές ανύποπτες, εκεί που δεν το περιμένω, στιγμές που γίνομαι κουρέλι, ένα με το πάτωμα, όταν ανοίγεται μπροστά μου το μεγαλύτερο χάσμα, τότε προβάλει το μαγικό κρυμμένο Φως της νύχτας και παρηγορητικά φωτίζει την άβυσσο του νου και υπόσχεται πάντα υπόσχεται... Αύριο. Αύριο... σαν κλειδωμένο από καιρό, παμπάλαιοτο άρωμα της απουσίας στην καρδιά μου και τόσο γνώριμο το άγγιγμα του άφτερου αγγέλου... στο σημάδι του λαιμού

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti2.300118

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη στις 30/1/2018 και δείχνει ξεκάθαρα ότι η ζωή συνεχίζεται...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Η απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου τη στείλουν… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες της φωτογραφίας, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουν να τον υλοποιήσουμε σ' ατή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά στις μέρες μας συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA