Αναμνήσεις από τα σχολικά μου χρόνια, τότε που πήγαμε εκδρομή στο Πέραμα Ιωαννίνων
Το Σπήλαιο Περάματος είναι γεωλογικά συνδεδεμένο με την παρουσία και την εξέλιξη τής λίμνης Παμβώτιδας. Χρονολογείται περίπου στα 1.500.000 χρόνια και είναι τμήμα κοίτης ποταμού, όταν τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας κάλυπταν όλο το λεκανοπέδιο τής πόλης των Ιωαννίνων και ο λόφος Γκορίτσα ήταν μια νησίδα.
Και πού το θυμήθηκα τώρα; Αδελφοί μας πήγαν προχθές εκδρομή κι έβγαλαν υπέροχες φωτογραφίες... Οι πρώτες σύγχρονες αναφορές για την ύπαρξη του Σπηλαίου χρονολογούνται από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι κάτοικοι τού Περάματος έβρισκαν καταφύγιο κατά τους βομβαρδισμούς.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά το τέλος του, φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κασβίκη, γυμναστή και ερασιτέχνη σπηλαιολόγο. Η συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφησή του ξεκίνησε από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου.
Το Σπήλαιο Περάματος ανήκει στα ασβεστολιθικά σπήλαια και διαθέτει 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, αριθμό εξαιρετικά μεγάλο. Κάτι ανάλογο, πανέμορφο είχαμε δει πέρσι τον Αύγουστο, όταν είχαμε πάει με την Έστερ και τα παιδιά της στο Δυρό της Μάνης. Δείτε ΕΔΩ.
Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε θαυμάσια συμπλέγματα. Το 1956 βρέθηκαν απολιθωμένα δόντια και οστά της αρκούδας των σπηλαίων.
Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή είναι συνολικά 1.100 μέτρα. Η θερμοκρασία τού εσωτερικού χώρου είναι 18°C, ενώ η υγρασία φτάνει το 100%. Ώρες λειτουργίας. Καθημερινά, Σαββατοκύριακο & Αργίες 09.00 – 17.00. Και έτσι, μου ξαναήρθε στη μνήμη η εκδρομή του Λυκείου μας στην Κέρκυρα και η στάση μας εδώ...
Σχόλια (0)