Πώς φτιάχνεται μια πολύ όμορφη ζυμαρόπιτα, η μπατζίνα Καρδίτσας. Εμείς τη γευτήκαμε
Η μπατζίνα είναι ζυμαρόπιτα της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της περιοχής της Καρδίτσας. Αυτό σημαίνει ότι είναι μια πίτα που όμως δεν έχει φύλλο. Τα υλικά της είναι τόσο απλά, όσο και η προέλευσή της. Ο φίλος μας Άρης, ξέρει να τη φτιάχνει. Κι εμείς την έχουμε γευτεί. Σήμερα λοιπόν θα σας πούμε, πώς να την κάνετε κι εσείς.
Χρειάστηκε να αναζητήσουμε πληροφορίες για τη μπατζίνα στο διαδίκτυο... Από τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι έφτιαχναν φαγητά με ότι υλικά διέθεταν. Το καλοκαίρι η δουλειά στα χωράφια, γινόταν από όλη την οικογένεια και ξεκινούσε αξημέρωτα: πότισμα, ξεβοτάνισμα, κλάρωμα, συλλογή κλπ, πολλές δουλειές που έπρεπε να τελειώσουν έως ότου ο ήλιος αρχίσει να καίει.
Επιστρέφοντας το μεσημέρι στο σπίτι πεινασμένοι, έπρεπε σε λίγο χρόνο η νοικοκυρά να ετοιμάσει χορταστικό φαγητό. Χρησιμοποιούσε ό,τι είχε εύκαιρο, τα ζαρζαβατικά του μπαξέ, κανένα αυγουλάκι, προμήθειες από το κελάρι. Με τον καιρό και παρά τις αλλαγές του τρόπου ζωής, τα γρήγορα αυτά φαγητά επιβίωσαν και συνέχισαν να μαγειρεύονται, άλλοτε σαν τοπικές σπεσιαλιτέ και άλλοτε σαν συμπλήρωμα του φαγητού.
Μια πίτα μπατζίνα περιέχει αλεύρι, τυρί και μυζήθρα, κολοκύθι, μία κούπα λάδι, χλιαρό νερό, μία κούπα γαλα. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και από πάνω ρίχνουμε τυρί τριμμένο. Η ζύμη να είναι νερουλή, όχι σφιχτή. Την ψήνουμε 30 λεπτά στον αέρα η αερόθερμο. Αυτή είναι η κλασική καραγκούνικη μπατζίνα πολύ νόστιμη, πολύ λεπτή και λίγο ξεροψημένη. Αν και ο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗΣ δεν είναι Site για σεφ, εντούτοις μια συνταγή σας τη δίδει. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ ένα το βίντεο.
Σχόλια (0)