Αποθήκη ανθρώπινων ψυχών είναι ο προσφυγικός καταυλισμός στη Μόρια της Μυτιλήνης
Η κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, στη Μυτιλήνη, βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αυτή τη φορά με αφορμή την τοποθέτηση του συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, Μάαρτεν Βέρβεϊ.
Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από την Deutsche Welle, στο οποίο αποτυπώνονται οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό, ο Βέρβεϊ επιρρίπτει τις ευθύνες για αυτή την εικόνα στις ελληνικές Αρχές, σημειώνοντας πως «η Κομισιόν έχει διαθέσει τα χρήματα προκειμένου να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες ζωής για όλους. Ωστόσο η Κομισιόν δεν μπορεί να διατάξει την δημιουργία ή επέκταση της ικανότητας αποδοχής, κόντρα στην αντίθεση των αρμόδιων αρχών».
Μιλώντας στο περιοδικό New Europe, σημειώνει πως βασικό πρόβλημα στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι «ο σοβαρός υπερπληθυσμός στα hotspot», εκτιμώντας πως «μια βιώσιμη λύση απαιτεί μια πιο αποτελεσματική πολιτική επιστροφών».
Μπορεί να απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, ωστόσο όπως περιγράφει χαρακτηριστικά ο ρεπόρτερ «μπορεί κανείς να φορέσει ένα αδιάβροχο και να μπει στα κρυφά». Εμείς δεν το κάναμε αυτό. Δεν επιδιώξαμε καμιά δημοσιογραφική επιτυχία. Καταγράψαμε διακριτικά, ότι είδαμε απέξω...
Έτσι λοιπόν τα ξένα έντυπα μεταφέρουν την φρικτή εικόνα που αντίκρισαν: «Όποιος θέλει να δει τη ντροπή της Ευρώπης πρέπει μόνο να ανέβει έναν λόφο ανάμεσα σε ελαιόδεντρα στη Λέσβο μέχρι να φτάσει μπροστά στο ψηλό τσιμεντένιο τείχος του προσφυγικού κέντρου στη Μόρια.
«Καλώς ήλθατε στη φυλακή» έγραψε κάποιος με σπρέι σε έναν τοίχο. Βρωμάει ούρα και σκουπίδια, στο έδαφος εκατοντάδες πλαστικές σακούλες. (…) Σπάνια η κατάσταση στο νησί της Λέσβου ήταν τόσο δραματική όσο αυτές τις μέρες. Λίγο πριν έρθει ο χειμώνας στην Ελλάδα, 15.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στα πέντε νησιά-hotspot του Αιγαίου».
Τι άραγε επιδιώκουμε, πέρα από τη είσπραξη κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Σίγουρα κανείς δεν γνωρίζει. Οι κάτοικοι της περιοχής του νησιού πάντως νιώθουν ανασφαλείς. Και φυσικά ποιος τουρίστας και γιατί να βάλει στις προτιμήσεις του για τουρισμό ένα τέτοιο νησί;
Σχόλια (0)