Σκληρή σαν τη ζωή, αλλά και αληθινή επίσης, έτσι είδαμε την ταινία «Αντιρρησίας Συνείδησης»
Αυτή είναι η αφίσα της ταινίας. Εμπορική; Βεβαίως, αλλά αρκούντως αληθινή… Μέσα από τις χαραμάδες του Χόλιγουντ, μπαίνει πολύ φως στις καρδιές που έχουν ανοιχτές τις διάνοιες και την ψυχή τους…
Κι αυτό είναι το τρέιλερ της ταινίας στα ελληνικά. Ρίξτε του μια ματιά, πριν πάρετε την απόφαση να πάτε να το δείτε. Ίσως σας βοηθήσει να πάρετε πιο καθαρά την όποια απόφασή σας.
Και αυτά είναι τα εισιτήρια μας στα VILLAGE CINEMAS του Αγ. Ιωάννη Ρέντη που χθες βράδυ τουλάχιστον είχε πολύ κίνηση. Ίσως γιατί ο κινηματογράφος με τις προσφορές που κάνει, είναι μια προσιτή διασκέδαση.
Ναι, σίγουρα έχει σκληρές εικόνες, ενός πολέμου που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας. Ναι, ήταν σίγουρα ένα μάθημα ζωής για όλους όσους νομίζουν πως αυτή είναι ένας περίπατος που αφορά μόνο τους νικητές. Ναι, ήταν ένας ύμνος στην πίστη και στην αγάπη έστω κι αν ο καθένας από τους θεατές της κατάμεστης αίθουσας 14 στα VILLAGE CINEMAS του Αγ. Ιωάννη Ρέντη στην παράσταση των 19:50, όπου παρακολουθήσαμε χθες βράδυ μια προβολή του «Αντιρρησία Συνείδησης».
Η αίθουσα ήταν γεμάτη. Εμείς βρήκαμε τρίτη θέση αριστερά μπροστά στα πλάγια… Γενικότερα τα πολυσινεμά χθες είχαν πολύ μεγάλη κίνηση. Ρωτήσαμε γιατί και μάθαμε ότι αυτό συμβαίνει τις Τετάρτες, επειδή πολλά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας δίδουν κωδικούς με τους οποίους μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια παράσταση με πιο οικονομική τιμή.
Η ταινία τώρα, αν εξαιρέσεις τα πλάνα του πολέμου που είναι πάρα πολύ σκληρά και πρέπει να τα μετρήσει κανείς στην απόφαση του να πάει να δει την ταινία, είναι πολύ αληθινή και αποπνέει μια ευαισθησία μέσα σ’ αυτή τη σκληρότητα, ενώ αποτυπώνει πολύ καλά το κλίμα της εποχής…
Όσοι από μας, πριν γνωρίσουμε την αλήθεια, κάναμε τη θητεία μας στο στρατό μπορούσαμε άνετα να αντιληφθούμε πως οι σκηνές που αφορούν τη βασική εκπαίδευση του στη στρατιωτική μηχανή και τη σκληρή αντιμετώπιση του ήρωα της ταινίας, Ντος Ντέσμοντ από τους «συναδέλφους του» μετά την άρνηση του να πάρει όπλο ήταν πέρα για πέρα αληθινή.
Στο τέλος της ταινίας μιλά ο πραγματικός ήρωας, ο οποίος δεν ζει πια. Απεβίωσε το 2003, όπως και στρατιωτικοί εν ζωή που εκείνος τους έσωσε τη ζωή οι οποίοι προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν αυτόν τον άνθρωπο που πήγε σε μια από τις πιο σκληρές μάχες της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι αντί να σκοτώνει, έσωζε ανθρώπινες ζωές.
Αν και η ταινία έχει μια στόχευση πατριωτική (τι στο καλό πόλεμος θα ήταν αυτός αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο…) ο ήρωας της ταινία έχει ένα τέτοιο πάθος στο πεδίο της μάχη που σώζει τη ζωή ακόμα και σε δυο… εχθρούς Ιάπωνες!...
Πραγματικά ο σκηνοθέτης Μελ Γκίμπσον, τουλάχιστον την ώρα που δίνει ρεαλιστικά τις σκηνές από τη μάχη της Οκινάβα, μιας εκ των πλέον αιματηρών μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βάζει τον θεατή να παίρνει θέση υπέρ των «καλών» Αμερικανών και κατά των «κακών» Γιαπωνέζων. Όμως, αν τα καταφέρεις και δεν μπεις στο κλίμα αυτό με το υποσυνείδητο σου, τότε είναι εύκολο να δεις ξεκάθαρα το έργο του διαβόλου στην πράξη καθώς τα ανθρώπινα όπλα σπέρνουν τον όλεθρο και τον θάνατο παντού…
Προσωπικά, έφυγα από τον κινηματογράφο πιο ενδυναμωμένος για την πίστη μου. Και για άλλη μια φορά μέσα, ευχαρίστησα τον ιεχωβά, γιατί με βοηθάει να βλέπω καθαρά τα πράγματα και χωρίς καμιά μισαλλοδοξία, αλλά μόνο με αγάπη για τον άνθρωπο και τη δημιουργία του.
Αν και ο βασικός ήρωας της ταινίας είναι ενταγμένος σε μια θρησκεία, τους αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας, που απ’ ότι έμαθα έχουν και μια εκκλησία στην Αθήνα, πρέπει να καταθέσω εδώ, ότι θαύμασα τον ήρωα της ταινίας για τη σταθερότητα στην πίστη του. Δεν υπέκυψε, παρά τις πολυποίκιλες πιέσεις. Έδωσε τη μάχη μόνος τους χωρίς καμιά βοήθεια ή ίσως με την ελάχιστη πρακτική βοήθεια από τη σύζυγο του και τον πατέρα του.
Επιπλέον η ταινία του Μελ Γκίμπσον, ότι μηνύματα κι αν θέλει να περάσει ( και μερικές φορές δεν είναι τα καλύτερα…) χωρίς να το θέλει, κάνει γνωστό ένα μεγάλο ζήτημα, τους Αντιρρησίες Συνείδησης!
Ξέρω ότι πολλοί από τους αναγνώστες μου υπήρξαν αληθινά τέτοιοι, σε δύσκολα χρόνια στο παρελθόν… Ξέρω πως πλήρωσαν με πολύχρονες φυλακίσεις για να διακρατήσουν την ακεραιότητα τους στον Ιεχωβά Θεό, αρνούμενοι όχι μόνο να πάρουν όπλο, αλλά και να ντυθούν φαντάροι. Ξέρω ότι κάποιοι ανάμεσα τους, έχασαν τη ζωή τους με αφορμή τη σταθερότητα στην πίστη τους.
Πέρα από αυτά, υπάρχουν δύο βιβλία που αν δεν τα έχετε διαβάσει, πρέπει να ψάξετε, να τα βρείτε και να τα διαβάσετε. Πρόκειται για το βιβλίο του Θανάση Ρέππα «Για λόγους συνειδήσεως» και αυτό του δημοσιογράφου Κώστα Τσαρουχά «Αντιρρησίες Συνείδησης».
Με σεβασμό σε όλους εκείνους που έδωσαν το καλύτερο κομμάτι του εαυτού τους για να διακρατήσουν την ουδετερότητα τους γράφτηκε αυτό το σημείωμα και δεν αποτελεί διαφήμιση της ταινίας ή προτροπή για να τη δείτε, αν η συνείδηση σας δεν σας το επιτρέπει.
Αφορμή υπήρξε, απλά για να ξαναθυμηθούμε όλα αυτά και να νιώσουμε πολύ όμορφα που υπηρετούμε με την καρδιά μας και τη διάνοια μας ένα Θεό Αγάπης, τον Ιεχωβά Θεό…
Σχόλια (2)