Αντισυνταγματικό το πρώτο χαράτσι, έκρινε τμήμα του Αρείου Πάγου. Τι σημαίνει για μας, αυτό;
Το χαράτσι που μπήκε στη διάρκεια του πρώτου Μνημονίου (θυμάστε τον πολύ κ. Βενιζέλο από τη ΔΕΘ όταν το ανακοίνωσε τονίζοντας το εντελώς προσωρινό του πράγματος;) Αυτό το άδικο χαράτσι στους λογαριαμούς της ΔΕΗ συνεχίστηκε κι έτσι πολύς κόσμος που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί δεν έχει σήμερα ρεύμα σπίτι του...
Η είδηση είναι χθεσινή... Δεν ξέρω ακριβώς πώς πρέπει να την λάβουμε υπόψη εμείς, αλλά υποτίθεται ότι το... συντεταγμένο κράτος που ζούμε μας καλεί ως πολίτες να σεβόμαστε τους θεσμούς.
Και η απορία μας είναι: Εκείνο πώς αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις; Δίδει, άραγε, το καλό παράδειγμα συμμόρφωσης στους νόμους και τους θεσμούς; Είναι διατεθειμένο να διορθώσει σφάλματα που διέπραξε από υπερβάλλον ζήλο ή εξεπίτηδες;
Όπως και να έχει το πράγμα, χθες άκουσα συνταγματολόγους να αναλύουν πόσο δύσκολο είναι να βρουν άκρη όταν υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα σε... υπεύθυνα θεσμικά όργανα. Χρειάζεται να έχει κανείς πολύ υπομονή στο χρόνο και συνήθως δεν το έχει, οπότε απογοητεύεται...
Ας δούμε την είδηση, όπως “παίζει” στα ΜΜΕ:
Αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από το Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου το πρώτο χαράτσι, το έκτακτο ειδικό τέλους ηλεκτροδοτημένων δομημένων επιφανειών, το οποίο εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το Δ' Τμήμα με πλειοψηφία 3 υπέρ και 2 κατά τάχθηκε με την υπ' αριθμ. 293/2014 απόφασή του υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού και λόγω της διαφοράς μίας ψήφου αναγκαστικά παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια για οριστική κρίση.
Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι επιβάλλεται με βάση το κάθε ακίνητο (τετραγωνικά, κ.λπ.) και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις. Επιβαρύνσεις οι οποίες θίγουν την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των πολιτών, όπως και το επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.
Παράλληλα, κρίθηκε ότι η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 2 του Συντάγματος που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών, το άρθρο 4 που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, το άρθρο 20 που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, το άρθρο 21 που προστατεύει την οικογένεια και το άρθρο 78 που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.
Μακρύς ο δρόμος μέχρι την οριστική απόφαση
Η δικαστική απόφαση που θα κρίνει οριστικά εάν είναι αντισυνταγματικό ή όχι το πρώτο χαράτσι έχει μεγάλη ακόμη διαδρομή.
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μ. Θεοχαρίδης πρέπει μέσα στο επόμενο διάστημα να ορίσει την ημέρα που θα συζητηθεί (δικάσιμος) η επίμαχη υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Αφού συζητηθεί η υπόθεση μετά θα εκδοθεί η σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Η απόφαση αυτή της Ολομέλειας δύο πράγματα μπορεί να πει:
- Ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό. Στην περίπτωση αυτή δεν αλλάζει τίποτα και καλώς όλοι οι πολίτες πλήρωσαν το χαράτσι.
- Ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό. Στην δεύτερη αυτή περίπτωση αυτή η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Και θα οδηγηθεί στο ΑΕΔ, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, αλλά δεν μπορεί να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε περίπτωση που δεν πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Όλες αυτές οι δικαστικές διαδικασίες μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση απαιτούν -περίπου- χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.
Αναγκαίο είναι εξάλλου να αναφερθεί ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά το πρώτο χαράτσι. Δηλαδή αυτό που ήδη έχει εισπραχθεί. Άρα δεν τίθεται θέμα πληρωμής ή όχι. Σήμερα, οι πολίτες πληρώνουν το λεγόμενο χαράτσι που έχει επιβληθεί με νεότερο νομοθετικό καθεστώς για το οποίο δεν έχουν επιληφθεί ακόμα τα δικαστήρια.
- Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σχόλια (0)