Όμορφες αναμνήσεις από τα αθώα παιδικά μου χρόνια… Ψηφίδες, η ζωή μου!

ego.sta 4

Την βρήκα μέσα στα πράγματα μου. Ναι, είμαι εγώ στην ηλiκία των 4-5 χρονών. Φωτογραφημένος στην εξωτερική αυλή του σπιτιού μας, στο χωριό, μπροστά σε μia πολύ μεγάλη και πολύ όμορφη μαργαρίτα που είχε στο περδικάρι μας. Η φωτογραφία γράφει πίσω: "22-1-64 προς τον Αγαπημένο μου αδελφό Κώστα για ενθύμιο της παιδικής μου ζωής" Αυτά κι αν είναι ενθυμια! Υπήρξα παιδί...

sxolio

Θυμάμαι αυτή τη φωτογραφία... Θα πρέπει να είμαι τρίτη δημοτικού ή μικρότερος και ήταν από τις κλασικές φωτογραφίες που βγάζαμε στο σχολείο. Νομίζω ο ίδιος φωτογράφος μας την έκανε και κορνίζα. Η μητέρα μου, την είχε σε περίοπτη θέση στο πατρικό μας κι εγώ την κληρονόμησα. Θα τη δείτε σπίτι μου... Παραπέμπει σε όμορφες παιδικές μνήμες...

ikogenia
Τις φωτογραφίες αυτές τις έχει η Στασούλα μας, στο δικό της σπίτι… Αν θυμάμαι καλά τις είχαμε στο πατρικό μου, πριν βάλω μπροστά να το φτιάξω στη σημερινή του μορφή, όπως το βλέπετε στο τέλος αυτής της ιστοσελίδας, χαμηλά. Σ’ αυτή εδώ, είναι όλη η οικογένεια μου και εγώ. Όρθιοι, από αριστερά, η Στασούλα, δίπλα της η Γεωργία (δεν ζει πια…), ο Κωστής μας (που κι αυτός δεν ζει πια) και η Μαλάμω. Και καθιστοί, η μητέρα μου Παπαδιώ, με εμένα πάνω στα πόδια της και φυσικά ο πατέρας μου, Λευτέρης Θεοδωράκης (του Κουμαλή). Θα πρέπει να είναι τραβηγμένη από κάποιον πλανόδιο φωτογράφο, στην εξωτερική αυλή του σπιτιού μας, από αυτούς με τον τρίποδα και τις πλάκες που περνούσαν από τα χωριά τα παλιά χρόνια κι έβγαζαν μεροκάματο με τέτοιες φωτογραφίες.  Έτσι ήταν τότε οι εποχές...

mbambas.mama
Μια ακόμα φωτογραφία του πατέρα μου με τη μητέρα μου, όταν ήταν νεώτεροι, που επίσης είναι μεγάλη κορνίζα σήμερα στο σπίτι της Στασούλας. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυθεντική. Απ’ ότι θυμάμαι από τις διηγήσεις τους, ο πατέρας μας, "έπεσε" χρονικά να πάει στρατιώτης, σε μια εποχή που τα πράγματα δεν ήταν και τόσο αυστηρά, λίγο μετά τη Γερμανική Κατοχή. Και επειδή είχε (τότε) τρία παιδιά να μεγαλώσει, συχνά «έφευγε» από το στρατό για ένα – δυο χρόνια, μέχρι που η αστυνομία (χωροφυλακή τότε…) να τον εντοπίσει και να του ζητήσει να… επιστρέψει πίσω στη μονάδα του.

Εδώ, μάλλον πρόκειται για μοντάζ. Τα έκαναν αυτά, στην εποχή των παιδικών μου χρόνων... Με ένα πρωτόγονο τρόπο, αλλά τα έκαναν, οι πλανόδιοι φωτογράφοι... Δηλαδή μόνταραν, δυο διαφορετικές φωτογραφίες σε μία και σε πολλές περιπτώσεις έβαζαν μάλιστα και… χρώματα, σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, σε μια εποχή που η χρωματιστή φωτογραφία δεν είχε εμφανιστεί ακόμα, ευρύτατα, στη ζωή μας. Δεν μπορώ να φανταστώ την τεχνική, αλλά ήταν σαν να... ζωγράφιζαν, τη φωτογραφία!

Αχ, πώς λαχταρώ τη στιγμή που θα τους ξαναδώ και θα τους σφίξω στην αγκαλιά μου και τους δύο! Η μητέρα μου, πρόλαβε και γνώρισε την αλήθεια, αλλά και στον πατέρα μου, θα του δοθεί η ευκαιρία να μάθει… Ήταν δεκτικός, έντιμος, δίκαιος, καθαρός...

dimotiko

Και άλλη μια φωτογραφία από το σχολείο μας. Στην κάτω αυλή. Με τη δασκάλα μας κ. Καλλιόπη Κριτσωτάκη που την αγαπούσαμε πολύ κι "έφυγε" τόσο γρήγορα από κοντά μας... Πολλούς από αυτούς τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες, έχω χρόνια να τους δω... Αλλά μερικοί θυμούνται τα πάντα. Και είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε τέτοιες μνήμες είναι που τρυβελίζουν το μυαλό μας. Κι ας μη θυμόμαστε τι φάγαμε χθες! Έχω βάλει τον εαυτό μου μέσα σε ένα κόκκινο πλαίσιο. Έτσι κι αλλιώς, όλοι, μια... κοψιά είμαστε!

Δημοσιογραφικά

Αύριο η 2η Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση MEDNETA στο ΕΜΠ. Θα πάμε…

prosklisi
Διασυνοριακός Πολιτιστικός Διάλογος για την Επάνοδο της Δημιουργικότητας στα Ιστορικά Κέντρα της Μεσογείου: Στρατηγικές και Εργαλεία  14 Δεκεμβρίου 2015|ΕΜΠ| Αιθ. Εκδηλώσεων - Κτ. Αβέρωφ|14.30-20.30

Το Εργαστήριο Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης της σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ οδεύει προς την ολοκλήρωση, μετά από δύο χρόνια εντατικής έρευνας, των εργασιών του για το ερευνητικό έργο MEDNETA.

Το ερευνητικό έργο ΜΕDΝΕΤΑ συμβάλλει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και στοχεύει στην εδραίωση του διασυνοριακού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης (ΑCDs/Arts, Crafts and Design) και τους σχετιζόμενους με αυτές φορείς. Πρόκειται για επαγγέλματα και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα αναγέννησης των ιστορικών πόλεων της Μεσογείου.

Ειδικότερα, το MEDNETA έχει διακριθεί για την πρωτοτυπία του αφενός ως προς τη στόχευσή του και αφετέρου ως προς τα εργαλεία και τις στρατηγικές εφαρμογής που εισάγει. Το έργο έγινε θερμά αποδεκτό από τους δημιουργούς (σχεδιαστές και παραγωγούς), ιδιαίτερα τους νέους, στην Αθήνα όπως και στις άλλες ιστορικές πόλεις  της Μεσογείου, που έχουν περιληφθεί στο δίκτυο συνεργασίας του MEDNETA.

Το ΕΜΠ, ως υπεύθυνος και συντονιστής του έργου συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς των ιστορικών Μεσογειακών πόλεων του έργου MEDNETA (Αθήνα, Βαλένθια, Λίβανος, Παλέρμο, Τύνιδα, Φλωρεντία, Χεβρώνα) που σχετίζονται με τα δημιουργικά επαγγέλματα τέχνης στα ιστορικά Μεσογειακά αστικά περιβάλλοντα.

Για την ανάδειξη των κρίσιμων ερευνητικών συμπερασμάτων, των χρήσιμων εμπειριών και των αναγκαίων μελλοντικών στόχων το Εργαστήριο Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης της σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο, διοργανώνουν Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του Ιστορικού Κτιρίου Αβέρωφ του ΕΜΠ στην Αθήνα.

Πρωταρχικός στόχος της συνάντησης αυτής είναι η σύνδεση και επικοινωνία των επαγγελματικών φορέων, τοπικών διοικήσεων, σχολών κλπ. με τους δημιουργούς, τους σχεδιαστές, τους καλλιτέχνες και εν γένει τους δημιουργικούς επαγγελματίες τέχνης. Η Συνάντηση στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για την αναγκαία ανάπτυξη του διασυνοριακού πολιτιστικού διαλόγου με στόχο την επάνοδο της δημιουργικότητας στις ιστορικές πόλεις.

Μέσω αυτής της σημαντικής διοργάνωσης θα παρουσιαστούν αναλυτικά:

α) Οι Στρατηγικές των Πόλεων του MEDNETA για την ανάπτυξη των δημιουργικών - παραδοσιακών επαγγελμάτων τέχνης, με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα:
  •   ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης,
  •     διατήρηση της αυθεντικότητας και της μοναδικότητας των τοπικών τεχνογνωσιών,
  •   προβολή των Ιστορικών Κέντρων της Μεσογείου ως ένα σύνολο τόπων πολιτισμού με διαφορετικό χαρακτήρα αλλά με κοινή ταυτότητα, την Μεσoγειακή,
  •           ενδυνάμωση της διασυνοριακής συνεργασίας.

β) Τα χρήσιμα εργαλεία που εισήγαγε το ερευνητικό έργο MEDNETA για τη χάραξη των στρατηγικών αλλά και για την επίτευξη της βιωσιμότητας των αποτελεσμάτων του όπως: το Δίκτυο Μεσογειακού Εργαστηρίου για τα Επαγγέλματα Τέχνης (ACDs Lab-Network), το Παρατηρητήριο MEDNETA (MEDNETA Observatory), το Μεσογειακό Φόρουμ (MED FORUM), η Διαδικτυακή Χαρτογραφική Πλατφόρμα του MEDNETA (MEDNETA Web-GIS Platform). 

γ) Θα διοργανωθεί Στρογγυλό Τραπέζι, στο πλαίσιο του οποίου θα συζητηθούν οι στρατηγικές προώθησης της επιχειρηματικότητας των ACDs - μέσω των απαραίτητων οικονομικών εργαλείων, την ενίσχυση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και ενώσεων της Αθήνας.

Στο χώρο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης: «Το Ερευνητικό Έργο MEDNETA. Ας ειπωθεί μία ιστορία...», ως παράλληλη δράση της Ημέρας Ενημέρωσης για τα αποτελέσματα του έργου MEDNETA από όλες τις συμμετέχουσες πόλεις.

Η Διεθνής Συνάντηση θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή των Συμφώνων Συνεργασίας μεταξύ των Εταίρων και των Συμμετεχόντων Φορέων (stakeholders).

Με τα Σύμφωνα Συνεργασίας επιδιώκεται να ενισχυθεί η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου μετά την ολοκλήρωσή του και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, με σκοπό την υποστήριξη και προώθηση των δημιουργικών επαγγελμάτων τέχνης στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της Διασυνοριακής Συνεργασίας.

Τη διοργάνωση θα κλείσει το Μουσικό Τμήμα του ΕΜΠ.

Το έργο MEDNETA, χρηματοδοτείται από το «ENPI CBC Mediterranean Sea Basin Programme 2007/2013» με προϋπολογισμό συνολικού ύψους 1.985.553,89€ εκ των οποίων τα 1.786.998,50€ από την Ε.Ε.. και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNESCO και του Υπ. Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Μια προσωπική πρόσκληση να την παρακολουθήσω...

Ως δημοσιογράφος που έχω ασχοληθεί στο παρελθόν με το θέμα στην ιστοσελίδα μου έλαβα στο e-mail μου την παρακάτω πρόσκληση:

κε. Θεοδωράκη

Με το παρόν θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 οργανώνουμε Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο "CrossborderCulturalDialoguetoreturnCreativityintheMediterraneanHistoricalCenters: ToolsandStrategies" με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ερευνητικού έργου MEDNETA.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ιστορικού κτιρίου Αβέρωφ ΕΜΠ (Πατησίων 42, Αθήνα, είσοδος οδός Στουρνάρη).

Θα είμαστε ευτυχείς εάν συμμετάσχετε και αν μπορείτε να καλύψετε και να προωθήσετε το γεγονός.

Σας στέλνουμε για την πληρέστερη ενημέρωσή σας όλο το υλικό.

Στα επισυναπτόμενα αρχεία μπορείτε να βρείτε:

- το δελτίο τύπου της εκδήλωσης

- την πρόσκληση & το πρόγραμμα

- περιγραφή προς τους συμμετέχοντες του στρογγυλού τραπεζιού

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την θετική σας, ελπίζουμε, ανταπόκριση στο αίτημά μας.

Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία που θα σας χρειαστεί.

Με εκτίμηση

Σοφία Αυγερινού Κολώνια

Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

Επιστημονική Υπεύθυνη Ερευνητικού Έργου MEDNETA

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των δημιουργικών επαγγελμάτων τέχνης (Arts- Crafts- Design)

Περιγράφοντας την επιχειρηματικότητα μέσω των δημιουργικών επαγγελμάτων τέχνης που την υλοποιούν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι αυτή:

- συνδέεται με τον τρόπο οργάνωσης και συνεργασίας των συντελεστών της παραγωγικής διαδικασίας για τη δημιουργία του τελικού προϊόντος / έργου στο χώρο του Ιστορικού Κέντρου,

- εμπεριέχει το στοιχείο της εισαγωγής και εφαρμογής καινοτομιών και πολλές φορές και το στοιχείο της παράδοσης.

Προκειμένου να διατηρηθεί ανθεκτική η επιχειρηματικότητα στην πολύπλευρη κρίση των τελευταίων ετών που βιώνει η χώρα οφείλει είτε να διαβλέπει, να αναγνωρίζει και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που αναδύονται είτε η ίδια να τις διαμορφώνει.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το στρογγυλό τραπέζι επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή, το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των κοινωνικών συντελεστών για τα παραπάνω καίρια ζητήματα, με στόχο τη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών για την ενίσχυση της δημιουργικής επιχειρηματικότητας στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας.

Ως βασικά μέσα υλοποίησης μιας στρατηγικής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ταυτοχρόνως κεντρικοί άξονες της συζήτησης προτείνονται: α) οικονομικά εργαλεία/ κίνητρα προς τις δημιουργικές δραστηριότητες, β) έργα/ παρεμβάσεις όπως είναι οι πολιτιστικοί πολυχώροι, τα δίκτυα πολιτισμού, οι θερμοκοιτίδες και γ) εκπαίδευση - συμβουλευτική.

Τέλος, η εμπειρία των δημιουργών που συμμετείχαν στο Ερευνητικό Έργο MEDNETA στο πλαίσιο της δημιουργίας των πιλοτικών προϊόντων τέχνης μέσα από μια καινοτόμο μεθοδολογία συνεργασίας- δικτύωσης, κρίνεται απολύτως χρήσιμη να παρουσιαστεί και να αξιολογηθεί.

  • Δείτε ΕΔΩ στις 4/2/2015 κι ΕΔΩ στις 15/1/2015 κι ΕΔΩ στις 29/1/2014, τρία προηγούμενα δημοσιεύματα για την πρόοδο του προγράμματος MEDNETA που παρακολουθήσαμε και καλύψαμε, δημοσιογραφικά…
  • Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το πρόγραμμα των εργασιών…

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Κάποτε το θέλαμε να επιστρέψουμε, όσο τίποτα άλλο... Τώρα, δεν είμαι πια βέβαιος...

thrapsano.arxio

Μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων μερικές δεκαετίες πίσω... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία Roland Hampe. Την είδααμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλίου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά στις μέρες μας συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα...

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνούσα πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν μερικά χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά! Μόνο που εγώ δεν μπορώ να είμαι κοντά της, πια, με τη συχνότητα που ήμουν κάποτε...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου...  Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν καρπό και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος... Λογικό. Για να δώσουν καρπό, πρέπει να καλλιεργηθούν σωστά και φυσικά να βάλεις λιπάσματα. Κι αν το δεις από οικονομική άποψη, δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τον κόπο...

 

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA