Εργαστήρι δημιουργικότητας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας του προγράμματος Medneta
Η Σοφία Αυγερινού Κολώνια, επιστημονική υπεύθυνη του Medneta Coordinator, καθηγήτρια ΕΜΠ, διευθύντρια Εργαστηρίου Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης.
Από το πάνελ των ομιλητών ενός από τα τραπέζια του διήμερου 16 – 17 Ιανουαρίου που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας…
Πολλοί νέοι άνθρωποι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον του εισηγητές στα πάνελ του διήμερου, που παρά το προεκλογικό σκηνικό στην Ελλάδα, άρεσε.
Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είδαν την έκθεση έργων λαϊκής τέχνης που είχε γίνει στο παλιό κλασικό καφενείο «Η ωραία Ελλάς» στο Μοναστηράκι.
Δείτε μερικούς πάγκους με έργα εκλεκτών δημιουργών, με πρώτο αυτόν με τα όργανα λαϊκής τέχνης, αφιερωμένα στη μουσική. Τα εργαλεία, οι διάφορες φάσεις διαδικασίας…
Υπέροχα κι αυτά τα κοσμήματα με σμάλτο… Στη λεπτομέρεια είναι η διαφορά που ενδιαφέρει όποιον θα ήθελε να προσέξει πέρα από την επιφάνεια, στο βάθος.
Άλλος ένας πάγκος με εργαλεία λαϊκής τέχνης… Το μάτι χορταίνει να βλέπει νέα πράγματα. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι ενδεχομένως δεν τα έχουν δει ποτέ αυτά…
Ακόμα και δερμάτινα κλασικά σανδάλια, από αυτά που θα βρείτε στο Μοναστηράκι και δυστυχώς παρ’ όλο που έχουν το τυπικό στοιχείο τα προτιμούν περισσότερο οι τουρίστες…
Για το διήμερο 17 – 17 Ιανουαρίου 2015, όπου παρουσιάστηκε το Ανοιχτό Εργαστήρι για τη Δημιουργικότητα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, έχουμε γράψει ξανά στο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ. Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.
Ερχόμαστε τώρα, ψύχραιμα να δώσουμε περισσότερα γι’ αυτό που έγινε με αρκετές φωτογραφίες να συνοδεύουν το δημοσίευμα…
Ας δούμε λοιπόν την Έκθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, για τα Δημιουργικά Επαγγέλματα Τέχνης, που διεξήχθη από τις αρχές του 2014 έως και τον Σεπτέμβριο του 2014, πραγματοποιείται στο κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (Μητροπόλεως 52).
Η έκθεση περιλαμβάνει την υφιστάμενη κατάσταση των Δημιουργικών Επαγγελμάτων Τέχνης, με έμφαση στην αργυροχρυσοχοΐα, στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας που τα τελευταία χρόνια βιώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις κρίσιμες αλλαγές που επήλθαν τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2004 οι επιχειρήσεις αργυροχρυσοχοΐας στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας ανέρχονταν σε 404 ενώ το 2014 σε 188 (μείωση 53,5%), το 40% του συνόλου των επιχειρήσεων της Αττικής βρίσκεται χωροθετημένο εντός του Ιστορικού Κέντρου, η παράδοση στην τέχνη του κοσμήματος και η συνέχειά της (διαδοχή) χαρακτηρίζει τη μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεργάζεται με άλλες ομοειδείς ή/ και συμπληρωματικές επιχειρήσεις στα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (χύτευση, 3d printing, κάρφωμα πετρών κ.λπ.) για την ολοκλήρωση του κοσμήματος κ.λπ.
Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου MEDNETA και υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωμεσογειακού προγράμματος ENPI CBC Mediterranean Sea Basin Programme 2007/2013 (www.enpicbcmed.eu). Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 1.985.553,89€ και χρηματοδοτείται για το ποσό των 1.786.998,50€ από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του εργαλείου της Ευρωπαϊκής Γειτνίασης και Συνεργασίας. Συντονιστής του έργου είναι το ΕΜΠ (Εργαστήριο Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ) ενώ στο έργο συμμετέχουν κι άλλες ιστορικές πόλεις της Μεσογείου (Φλωρεντία, Βαλένθια, Τύνιδα, Βηρυτός, Χεβρώνα). Ο κύριος στόχος του είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και η επίτευξη του διασυνοριακού διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελμάτων τέχνης (ΑCDs/Arts, Crafts and Design) και τους σχετιζόμενους με αυτές φορείς.
Εν τω μεταξύ, προηγήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο (16&17 Ιανουαρίου 2014) στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης και το Καφενείο «η Ωραία Ελλάς» στην Πλ. Δημοπρατηρίου στο Μοναστηράκι, η επιτυχής διοργάνωση «Ανοικτού Εργαστηρίου για την Δημιουργικότητα στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας» στο οποίο πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλά τραπέζια που αφορούσαν την προώθηση, την προβολή και τη δικτύωση των δημιουργικών επαγγελμάτων τέχνης, αλλά και τις προϋποθέσεις αναβίωσής τους στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Εκεί έλαβαν μέρος πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων σχετικών με τα παραπάνω επαγγέλματα, το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που επεσήμανε την αναγκαιότητα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας που ασχολήθηκε με την επαναφορά του εμπορίου στο κέντρο, η περιφέρεια Αττικής που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δήλωσε την πρόθεση στήριξης αυτής της προσπάθειας, το Ελληνικοϊταλικό Επιμελητήριο που τόνισε την σπουδαιότητα της δικτύωσης των φορέων και των επαγγελματιών. Ο στόχος της δικτύωσης δηλαδή, συστηματοποιείται και επιτυγχάνεται. Οι επισημάνσεις των φορέων αυτών θα τεθούν στην ερευνητική επεξεργασία του ΕΜΠ.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του εργαστηρίου, διοργανώθηκε έκθεση με πρότυπα προϊόντα από νέους δημιουργούς επαγγελμάτων τέχνης και βραβεύτηκαν οι νικητές του διαγωνισμού για το «Σήμα της Δημιουργικότητας» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Γ. Μουντζουρούλια - Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, Ν. Σόφτας – Ι. Ι.Ε.Κ. Δήμου Βόλου και Ι. Τοζάι - Fashion Club Athens). Τα βραβεία ήταν μια ευγενική προσφορά των εταιριών: Χρυσοτεχνική ΕΠΕ, Μιχαηλίδης Σ. & Ε. & ΣΙΑ Ο.Ε. και ZONAS- Γεώργιος Ζώνας.
- Όλες τις δραστηριότητες καθώς και τα βίντεο από την εκδήλωση βρίσκονται στο site του προγράμματος www.medneta.eu.
Σχόλια (0)