Και μετά την Ανάσταση, για τους Ορθόδοξους, όλα είναι ένα σουβλιστό αρνί και έθιμα

PenaΧθες λύπη για το θάνατο του Ιησού, σήμερα χαρά για την Ανάσταση. Την πιστεύουν όμως; Όχι, δυστυχώς, όλα αποτελούν έθιμα, σουβλυστό αρνί αν ο καιρός το επιτρέπει και μαγειρίτσα... Η γιορτή του Πάσχα, με τη μορφή που έχει σήμερα, δεν βασίζεται στην Αγία Γραφή. Επιπλέον, πολλά από τα έθιμά της προέρχονται από αρχαίες ειδωλολατρικές γιορτές της γονιμότητας. Και σήμερα Κυριακή, τσίκνα από τα σουβλιστα αρνιά, τσούγκρισμα με βαμμένα κόκκινα αυγά και στημένες οικογενειακές στιγμές... 

Ιστορική προέλευση: Το Πάσχα ήταν γιορτή των Εβραίων την οποία τηρούσαν σε ανάμνηση της απελευθέρωσής τους από την Αίγυπτο. Ο Χριστός όμως το κατάργησε και το αντικατέστησε με την τήρηση της Ανάμνησης του θανάτου του. (1 Κορινθίους 11:24) Το Πάσχα εισάχθηκε στη Χριστιανοσύνη μετά τους αποστολικούς χρόνους.

Ο καθηγητής θεολογίας Ν. Καλογεράς αναφέρει ότι “οι πρώτοι που εισήγαγαν τις ετήσιες γιορτές των Ιουδαίων στην εκκλησία δίνοντάς τους έννοια χριστιανική, ήταν οι εξ Ιουδαίων χριστιανοί, οι οποίοι και μετά τη μεταστροφή τους στη Χριστιανοσύνη εξακολουθούσαν να τηρούν τις γιορτές του ιουδαϊκού νόμου”. (Χριστιανική Αρχαιολογία, σ. 134, Αθήνα 1902, Έκδοση Α. Κωνσταντινίδης)

Ωστόσο, η Αγία Γραφή καταδίκαζε εκείνους που επέμεναν να τηρούν τον Ιουδαϊκό νόμο.—Γαλάτες 4:9-11.

Κουνέλια και λαγοί: Αυτά είναι σύμβολα της γονιμότητας τα οποία «προέρχονται από αρχαίες τελετουργίες και συμβολισμούς ειδωλολατρικών γιορτών της άνοιξης που γίνονταν στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή». —Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Encyclopædia Britannica).

Αβγά: Οι ιστορικοί συνδέουν τα αβγά του Πάσχα με τις ανοιξιάτικες γιορτές της γονιμότητας. Για παράδειγμα, ο καθηγητής Στίλπων Κυριακίδης, σε ειδική μελέτη του, τα συνδέει με την προσφορά αβγών κατά τη λατρεία θεών της γονιμότητας όπως ο Άττις, ο Άδωνις και άλλοι. Ο θάνατος και η ανάσταση του Άττιος γιορτάζονταν από 22 έως 25 Μαρτίου, «όπως περίπου και το Πάσχα». 

Η Αγία Γραφή μάς λέει ότι δεν πρέπει να λατρεύουμε τον Θεό, ακολουθώντας παραδόσεις και έθιμα που τον δυσαρεστούν. (Μάρκος 7:6-8)

Το εδάφιο 2 Κορινθίους 6:17 αναφέρει: «“Βγείτε από ανάμεσά τους και αποχωριστείτε”, λέει ο Ιεχωβά, “και πάψτε να αγγίζετε αυτό που είναι ακάθαρτο”». Επομένως, όσοι θέλουν να ευαρεστούν τον Θεό, δεν γιορτάζουν αυτή τη γιορτή.

pasxa

Το Πάσχα είναι ο Ιουδαϊκός εορτασμός της θεϊκής απελευθέρωσης των Ισραηλιτών από την αιγυπτιακή δουλεία το 1513 Π.Κ.Χ. Ο Θεός, έδωσε εντολή στους Ισραηλίτες να θυμούνται αυτό το σπουδαίο γεγονός κάθε χρόνο τη 14η ημέρα του ιουδαϊκού μήνα Αβίβ, ο οποίος ονομάστηκε αργότερα Νισάν.—Έξοδος 12:42· Λευιτικό 23:5.

Η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από μια εβραϊκή λέξη που σημαίνει «προσπέραση» και αναφέρεται στην περίπτωση κατά την οποία, ο Θεός γλίτωσε τους Ισραηλίτες από τη συμφορά που θανάτωσε κάθε πρωτότοκο στην Αίγυπτο. (Έξοδος 12:27· 13:15)

Προτού επιφέρει ο Θεός αυτή την καταστροφική πληγή, είπε στους Ισραηλίτες να τινάξουν στο ανώφλι και στους παραστάτες της πόρτας των σπιτιών τους το αίμα ενός σφαγμένου αρνιού ή κατσικιού. (Έξοδος 12:21, 22, υποσημείωση). Ο Θεός θα έβλεπε αυτό το σημείο και θα “προσπερνούσε” τα σπίτια τους, γλιτώνοντας έτσι τα πρωτότοκά τους.—Έξοδος 12:7, 13.

Ο Ιησούς γιόρτασε το Πάσχα στις 14 Νισάν του 33 Κ.Χ. και αμέσως μετά εγκαινίασε έναν νέο εορτασμό: το Δείπνο του Κυρίου. (Λουκάς 22:19, 20· 1 Κορινθίους 11:20) Το γεύμα αυτό αντικατέστησε το Πάσχα, επειδή τηρείται σε ανάμνηση της θυσίας “του Χριστού [ο οποίος είναι] το πασχαλινό αρνί”. (1 Κορινθίους 5:7)

Η λυτρωτική θυσία του Ιησού είναι ανώτερη από την πασχαλινή θυσία επειδή ελευθερώνει όλους τους ανθρώπους από τη δουλεία στην αμαρτία και στον θάνατο.—Ματθαίος 20:28· Εβραίους 9:15. 

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

The News

Μερικές χρήσιμες σημειώσεις από την Ετήσια Συνέλευση -10/2016. Μας αφορούν όλους

etisia. sinelefsi1
Από την Ετήσια Συνέλευση του 2014. Η εικόνα είναι από την προβολή του βίντεο που είναι αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο της Οργάνωσης, jw.org και στην ενότητα «Ετήσιες Συνελεύσεις». Κάπως έτσι ήταν και φέτος τα πράγματα, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε δεν είχαμε σχετική φωτογραφία…

etisia. sinelefsi2
Είναι από το θέατρο Στάνλευ…  Την παρακολουθούν Μάρτυρες του Ιεχωβά από όλον τον κόσμο… Και γιορτάζονταν τότε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Βασιλείας του Θεού… Και τα πρόσωπα τους, όπως βλέπετε κι εσείς, είναι πολύ χαρούμενα. Είναι όμορφες οι στιγμές που ζουν…

worwuik1.2016
Αυτά είναι τα νέα κεντρικά γραφεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Γουόργουικ. Συνεχίζεται η μετακόμιση από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Και από τον Απρίλη του 2017 θα είναι διαθέσιμα για όποιον θα ήθελε να τα επισκεφτεί. Ήδη έχει ανοίξει ηλεκτρονική λίστα προτεραιότητας…

Family 3Έφτασε σε μας με e-mail από ανθρώπους που εκτιμούμε και που με τη σειρά τους εκτιμούν τη δουλειά που γίνεται καθημερινά εδώ στον ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ γι’ αυτό και τους ευχαριστούμε πολύ. Όμως κάτι τέτοιο σημαντικό και σπουδαίο, εκτιμήσαμε πως δεν έπρεπε να μείνει μόνο για μας. Γι’ αυτό και το μοιραζόμαστε μαζί μας.

Από την άλλη μεριά είναι βέβαιο ότι στην ώρα του, η Οργάνωση του Θεού στη γη θα δώσει η ίδια το σχετικό υλικό. Αυτό που μόλις βλέπετε και διαβάζετε θεωρήστε ότι είναι απλά μια πρόγευση:

Εισηγητής: Σάμιουελ Χέρλντ.

1. Προβλήθηκε ένα βίντεο για τα νέα παγκόσμια γραφεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Γουόργουικ. Και έγινε μια ιστορική αναδρομή από τα πρώτα γραφεία μας στο Αλεγκένι της Πενσυλβανίας, μετά Μπρούκλιν, τώρα Γουόργουικ.

2. Προβλήθηκε ένα βίντεο με κοινή συνέντευξη των πέντε αδελφών που διορίστηκαν να υλοποιήσουν το νέο Μπέθελ στο Γουόργουικ. CPC: Construction Project Committee (Επιτροπή προγράμματος οικοδόμησης). Οι αδελφοί τόνισαν ότι αυτό που επιτεύχθηκε οφείλεται μόνο στον Ιεχωβά, γιατί ανθρωπίνως ήταν αδύνατο.

Ένας αδελφός είπε ότι ένιωθε να τον πτοεί το βάρος του εγχειρήματος (daunting) αλλά το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό (amazing). Η επιτροπή ολοκλήρωσε το διορισμό της με επιτυχία και ήδη διαλύθηκε. Εκφράστηκε μεγάλη εκτίμηση για όλα τα προγράμματα της Οργάνωσης.

3. Στηβ Λετ: Singing song of praise to Jehovah (Ψαλετε ύμνο αίνου στον Ιεχωβά). Πώς; 1 Χρον. 15:16, γεμάτοι χαρά, με ενθουσιασμό.

Προβλήθηκε βίντεο με εκφράσεις εκτίμησης για την υμνολογία από μερικούς αδελφούς του Κυβερνώντος Σώματος. Και έγινε μερική παρουσίαση του νέου υμνολογίου σε χρώμα γκρι όπως της νέας ΜΝΚ στην αγγλική.

Στην οθόνη πια

Νέο χαρακτηριστικό των συναθροίσεων μας: Θα παίζουν οι ύμνοι και στην οθόνη όπως στις συνελεύσεις. Στη συνέχεια ο αδελφός Λετ εξήγησε πώς γίνεται η σύνθεση των ύμνων. Υπάρχει ειδική ομάδα και τους δίνονται διάφορα θέματα. Αναφέρθηκε στην πρόκληση της μετάφρασης των ύμνων σε άλλες γλώσσες.

Κατόπιν αναφέρθηκε σε μερικές αλλαγές στους ύμνους που αφορούν την εναρμόνιση με τις νέες κατανοήσεις, στο ότι δεν θα δίνονται συμβουλές μέσω των ύμνων, ούτε έμφαση στους αριθμούς (για παράδειγμα στο υπάρχον υμνολόγιο ο ύμνος για τη συγχωρητικότητα ήταν ο 77). Έχουν απαλειφθεί τρεις και σε μερικούς έχουν αλλάξει εντελώς οι στίχοι. Η δομή του νέου υμνολογίου: θα έχει 15 κατηγορίες π.χ. Ιεχωβά, θεϊκές ιδιότητες, συναθροίσεις. Από έναν αδελφό του Κυβερνώντος Σώματος στο βίντεο τονίστηκε ο Ψαλμός 104:33.

4. Προβλήθηκε βίντεο με θέμα: «Ο Ιεχωβά φροντίζει και ενδυναμώνει τους πιστούς». 2 Κορ. 4:9,10 (Jehovah cares for and strengthens the faithful ones). Συνέντευξη με εννιά αδελφούς και αδελφές που υπηρετούν ως γιατροί στο Μπέθελ των ΗΠΑ. Κοινή συνισταμένη η εμπιστοσύνη στον Ιεχωβά. Η διαφορά με τον επαγγελματία γιατρό είναι ότι στο Μπέθελ περιλαμβάνονται συναισθήματα γιατί φροντίζεις τους αγαπημένους σου αδελφούς. Αναφέρθηκαν στο πώς γνώρισαν την αλήθεια και πώς ήρθαν στο Μπέθελ.

(1. Κότον 2. Αν Μαρι Κορία  3. Γουόλτερ - στην εποχή μας διάφοροι καρκίνοι και καρδιακά νοσήματα  καρδιά σου επιτρέπουν να συνεχίσεις να έχεις παραγωγική ζωή  4. Λουίς Γκαρσία από Μεξικό είχε μπλέξει με δαιμονισμό, τον βοηθησαν οι αδελφοί 5. Τζειμς Χάρπερ από Ατλάντα Τζώρτζια, ήταν για καιρό εξωτερικός συνεργάτης 6. Χάουαρντ, και κόρη του επίσης μπέθελ 7. Σαμ, είπε τη σκέψη για τη συναισθηματική δυσκολία να περιθάλπεις συμπεθελίτες  8. Ενρίκε Κορβαλάν, Κολ. 4:14 ο γιατρός μπορεί να είναι αγαπητός 9. Όλγα Μπένσον - άγχος για να μεταφέρει τα άσχημα νέα).

Όλοι τόνισαν την καλή συνεργασία που έχουν μεταξύ τους αλλά και με τις νοσοκόμες. Τέλος εξέφρασαν τα αισθήματά τους για το υπέροχο μέλλον της Βασιλείας, τότε που δεν θα χρειάζεται το επάγγελμά τους. Στο νέο κόσμο δεν θα υπάρχουν πλέον γιατροί. - Ο αδελφός που έπαιρνε τη συνέντευξη τόνισε πόσα χρήματα εξοικονομεί η οργάνωση από τη φροντίδα που παρέχουν οι γιατροί που είναι μπεθελίτες και παίρνουν το ίδιο βοήθημα με τους υπόλοιπους. 1  Θεσ. 2:8.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με πέντε ομιλίες από τα υπόλοιπα μέλη του Κυβερνώντος Σώματος.

Ντέιβιντ Σπλέιν. «Να εμπιστεύεσαι στον Ιεχωβά και να κάνεις το καλό» (Trust in Jehovah and do what is good). Ψαλμ. 37:3. Τον έγραψε ο Δαβίδ προς το τέλος της ζωής του. (70 χρ.) Αξιοσημείωτες στιγμές από τη ζωή του Δαβίδ: είχε χριστεί από τον Σαμουήλ, μετά Γολιάθ 1 Σαμ 17:28, 29. Ο Ελιάβ έβλεπε τον Δαβίδ σαρκικά, ως μεγάλος αδελφός.

Είχε χριστεί και δεν είχε αναλάβει τη Βασιλεία. Τίποτα δεν θα εμποδιζε  τον Ιεχωβά απο το σκοπό του. Γι αυτό ο Δαβίδ είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο Ιεχωβά. / Ψαλμ. 37:5-8 θερμή προσωπική σχέση με τον Ιεχωβά αντιμετώπισε την προδοσία - δεν εμπιστευόταν στη στρατιωτική δυναμη /  Ψαλμ. 37:12, 13 / 37:28 / Μάχη με τη συνείδηση  - λόγω βοήθειας του Αχιμέλεχ στον Δαβίδ πέθαναν 85 ιερείς / πώς μπορείς να ζήσεις με τέτοιο βάρος - ο Δαβίδ δεν παρέλυσε από το βάρος - προστάτεψε το τελευταίο επιζών μέλος  / με τη Βηρ σαβεέ (τι να έλεγε η Αβιγαία;) πίστη ότι ο Ιεχωβά συγχωρεί - άφησε τον Ιεχωβά να τον βοηθήσει να ανανήψει πνευματικά. Ένα παιδί το ονόμασε Νάθαν γιατί εκτίμησε τη συμβουλή του Νάθαν. /  Ψαλμ. 37: 23, 24 περιπτώσεις Αμνών, Αβεσσαλώμ.

Μαθήματα για μας: Παρ. 4:3, σενάριο: Ένα παιδί φεύγει απ την αλήθεια - Ένα μένει, τι γίνεται με αυτό - να εστιάζουμε σε αυτό που έχουμε και όχι σε αυτό που δεν έχουμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι - το όπλο μας η πίστη μας. Να την τρέφουμε.

Ψαλμ. 37:3 εδάφιο έτους για το 2017.

Μαρκ Σάντερσον. «Ο κόπος σας δεν είναι μάταιος» (Your labor is not in vain). 1 Κορ. 15:58. Λόγια Ράδερφορντ στο Σήνταρ Ποιντ . Διαφημίστε- 1 Κορ. 1:26-29

Ο Ιεχωβά χρησιμοποιεί συνηθισμένους ανθρώπους για το σκοπό του. Έχουμε πολλά εργαλεία, αλλά τα εργαλεία τα χρειάζονται χειριστές. (Tools need users). 

Λάθος συμπέρασμα ότι η εργασία μάταιη. Ηλικία. Αυξημένες ευθύνες. Αδύναμη φωνή. Παράδειγμα με υμνολογία. Όλες οι φωνές φτιάχνουν την ομορφιά. Όχι μια δυο φωνές που επισκιάζουν τις άλλες. 2 Κορ. 8: Εφαρμογή σε όλα. Όχι τι δεν έχουμε. Αλλά τι έχουμε. (Ινδία κωφός χωρίς χέρια έμαθε να επικοινωνεί με τα πόδια).

Υπάρχει η τάση να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους. Γαλ. 6:4. Ιστορία του Άντολφ Βέμπερ. 1890. Ελβετός ξυλοκόπος. Έμαθε από τον Κ. Ρώσσελ την αλήθεια ως κηπουρός του. ήθελε να γυρίσει να κηρύξει. Ήταν ένας πολύ απλός ταπεινός άνθρωπος. Μετάφρασε στα Γαλλικά τις Γραφικές μελέτες του Ρώσσελ. Έκανε ένα σωρό πράγματα. 1912. Ο Ρώσσελ άνοιξε γραφείο τμήματος.

Χρησιμοποίησε άλλους με καλύτερη κοσμική εκπαίδευση. Τι έκανε ο Βέμπερ; Αυτό δεν τον σταμάτησε από το να κάνει το καλύτερο. Τελικά οι άλλοι έγιναν άπιστοι και έφυγαν. Ποιος ήταν εκεί έτοιμος να αναλάβει; Ο Βέμπερ. Συνέχισε μέχρι δεκαετία του 1970 όπου και πέθανε. Το έργο του δεν ήταν μάταιο.

Κάποιοι υπηρέτησαν πολλά χρόνια στο Μπέθελ. Στη συνέχεια άλλαξαν διορισμό. Μήπως το έργο τους ήταν μάταιο; Και βέβαια όχι. Αν ήταν δυνατό όλοι να ήμασταν στον αγρό. Ο αγρός χρειάζεται εργάτες. Η Γαλαάδ ενισχύει και σταθεροποιεί. Όσοι λαβαίνουν άλλους διορισμούς έχουν το σεβασμό μας και να είναι βέβαιοι ότι τους έργο τους δεν είναι μάταιο.

Γ. Γκέριτ Λος. «Γίνε νικητής». (Be a conqueror). Νικητές, κατακτητές της ιστορίας: Βρετανική αυτοκρατορία. Κονκισταδόροι Ισπανοί. Κουμπλάι Χαν, Μογγόλοι, από Βιετνάμ μέχρι

Ουγγαρία και από Σιβηρία μέχρι Ινδία. Μετά ο Χίτλερ. "Σήμερα μας ανήκει η Γερμανία μετά όλος ο κόσμος". Ισραηλίτες. Έγιναν νικητές, αλλά με τη βοήθεια του Ιεχωβά. Ιησούς νικητής το 1914 και στον Αρμαγεδδώνα. Αποκ. 12:11, Αποκ. 17:14, Αποκ. 3:21. Χρισμένοι. Μεγάλο πλήθος. Αποκ. 21:7. Επίσης νικούν. Ακόμη και τα παιδιά με το να κάνουμε το καλό.

Όλοι μας κάθε μέρα. Ρωμ. 12:21. 1 Θεσ. 5:15. Να μην ανταποδίδουμε. Αδελφές με μη ομόπιστους συζύγους. Πράοι, ευγενικοί.1 Πετρ. 3:4. 1998: Μια εμπειρία με δυο αδελφές που έφτιαξαν σούπα σε κάποιον εναντιούμενο στο νοσοκομείο. Έγινε αδελφός. Μια εναντιούμενη έριξε την σούπα που έφτιαχνε στους αδελφούς στην πόρτα. Οι αδελφοί άλλαξαν ρούχα. Πήγαν τα υλικά για άλλη σούπα. Τους έβαλε μέσα. Έτσι είμαστε νικητές. Ιωσήφ με τα αδέλφια του. Αδελφοί στη ναζιστική Γερμανία.

Αδελφοί στη Σιβηρία. Ρωμ. 12:17. Να νικάμε κακές συνήθειες. Πορνογραφία. Το φόβο του ανθρώπου. 1  Ιωαν. 5:5. Δώρο της ελεύθερης βούλησης. Ιωαν. 16:33. Να συνεχίσουμε να νικάμε τον κόσμο. Συνεχίζουμε τον πόλεμο. Δεν είναι μια μάχη. Ορθό ή εσφαλμένο; Μπορούμε να νικάμε και τον Σατανά. 1 Ιωάν 2:4. Ρωμ 8:37-39. Παραμένουμε όσιοι στον Ιεχωβά.

Δ. Τζέφρι Τζάσκον. Expect the unexpected. Πόσο θα διαρκέσει η μεγάλη θλίψη; Δεν ξέρουμε. Κάτι ξέρουμε. 2 Πετρ. 2:9. Εφ. 3:20. "Super abundantly" Υπέρ άφθονα. Φιλιπ. 4:6,7. Παράδειγμα Αμάν. Εσθ. 6. Ο Ιεχωβά κάνει το μη αναμενόμενο – το απροσδόκητο. Έχει στυλ. Πρ. 16. Επιστολή στους Φιλίππους. Τρωάδα. Μακεδόνα. Τι κάνει ο Ιεχωβά; Στη φυλακή. Ίσως ο Παύλος απογοητευμένος. Αλλά τη νύχτα; Ο Ιεχωβά έχει στυλ. Λυδία. Ο Ιεχωβά γυρίζει τα πράγματα εκεί που θέλει. Έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το μέλλον. Έχει στυλ.

Ε. Antony Μόρρις. «Τρέξτε στον Ιεχωβά». (Run to Jehovah). Οι άνθρωποι τρέχουν να βρουν ασφάλεια (παράδειγμα με πυροβολισμούς στο Ντάλας κι οι άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι).

Παρ. 18:10. Να καταφεύγουμε στον Ιεχωβά . Ματ 24: 3, 36, 37.

Γεν. 6:5, 11, 13. Γεμάτη βία. Λουκ. 17:26-30. Ιούδας 6, 7. Σεξουαλική διαφθορά.

2πε 2:4-6.  Εμείς καταφεύγουμε στον Ιεχωβά.

Τελική ανακοίνωση: Η αφιέρωση του Γουόργουικ και του Γουόλκιλ μαζί με την ετήσια συνάθροιση στο auditorium του Γουόργουικ στις 7 Οκτωβρίου 2017.

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

egkainia.domis.agioplastikis

Κάτι μεγάλο και όμορφο έγινε στο χωριό μας. Ένα κέντρο Μινωικής αγγειπλασττικής. Για να θυμόμαστε την ιστορία, το ξεκίνησε ο πρώην δήμαρχος Θραψανού, Μανόλης Λαδωμένος, αλλά διάφορες δυσκολίες που δεν γνωρίζομαι δεν το άφησδαν να ολοκληρωθεί. Το εεκαινία σε ο δήμρχος κ. Κεγκέρογλου! Χαιρόμαστε που ένα σημαντικό και εμβληματικό έργο πολιτιστικής υποδομής, είναι πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα συνένωσης δυνάμεων του Δήμου Μινώα, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης.

Ξεκίνησε να λειτουργεί στο χωριό μας, το Θραψανό, μια αξιόπιστη Δομή Αγγειοπλαστικής...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Κάποτε το θέλαμε να επιστρέψουμε, όσο τίποτα άλλο... Τώρα, δεν είμαι πια βέβαιος...

elies.a.nikola1.081220

Μια προσπάθεια πριν τρία χρόνια να ξαναφτιάξω τις ελιές μου σε συργασία με συγχωριανό μου φίλο και συμμαθητή από το σχολείο απέδωσε σε μια πρώτη φάση, τρία χρόνια τώρα. Πέσαμε σε κακές εποχές. Ξηρασία, κακοχρονιά, αλλά είχα μια ευχάριστη έκπληξη από τον Μιχάλη. Παρά τις δυσκολίες βγάλαμε το λάδι της χρονιάς μας. Ευγνώμονες!

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνούσα πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν μερικά χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά! Μόνο που εγώ δεν μπορώ να είμαι κοντά της, πια, με τη συχνότητα που ήμουν κάποτε...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου...  Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν καρπό και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος... Λογικό. Για να δώσουν καρπό, πρέπει να καλλιεργηθούν σωστά και φυσικά να βάλεις λιπάσματα. Κι αν το δεις από οικονομική άποψη, δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τον κόπο...

 

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA