"Κλείσαμε" το τ. 176, της εφημερίδας "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος". Και τώρα, πιεστήριο!

ilektrikos.176

Αυτό είναι το φύλλο του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ τ. 176, το φύλλο που ολοκληρώσαμε προχθες και έφυγε για πιεστήριο. Μπορείτε να το δείτε όπως είναι τυπωμένο ΕΔΩ. Σταθερός, όπως πάντα στην παρουσία του! Σταθεροί και οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη έκδοσης του, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, τη Διοίκηση του. Την Παρασκευή 27/12/2024 πήρα ύλη για το νέο τεύχος. Και την Τετάρτη το μεσημέρα κατά τη μία, πήγαμε στο τυπογραφείο κάναμε τις τελευταίες "πινελλιές" και την "κλείσαμε".

anagrafi.040324

Εδώ, σ' αυτό το τυπογραφείο, την ΑΝΑΓΡΑΦΗ, στο Περιστέρι, γίνεται η τεχνική επεξεργασία του "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηρόδρομου". Η Ανδρομάχη ή Μάχη είναι η κοπέλα που συνεργαζόμαστε. Την ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία, όπως και τους ανθρώπους του τυπογραφείου, Σάκη και Δημήτρη.

ilektrikos.171Η έκδοση μιας εφημερίδας είναι ένας κύκλος. Μόλις ολοκληρωθεί ένα τεύχος και αφού περάσει λίγος καιρός και το χαρούν οι ανθρωποι του, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το επόμενο. Έτσι λοιπόν  την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 κατέβηκα στον Πειραιά για να παραλάβω το υλικό για το νέο τεύχος 176.  Και παρότι ήταν μια περίοδος γιορτών με πολλές ενδιάμεσες αργίες, όλα πήγαν καλά και χθες το μεσιμέρι, ώρα 13:00 πήγαμε εκεί και την "κλείσαμε" δίνοντας τις τελευταίες πινελιές ώστε να φύγει για το πιεστήριο... 

Χαίρομαι κάθε φορά που συμβαίνει να  ολοκληρώνουμε αυτή τη διαδικασία, επειδή είναι απόλυτα σταθεροί και κάνουμε πραγματική δουλειά, όταν βρισκόμαστε από κοντά... Όλα τριγύρω αλλάζουμε κι όλα τα ίδια μένουν, λέει ένας ποιητής. Ο χρόνος φεύγει σαν αέρας. Είναι μια όμορφη διαδικασία που γίνεται, κάθε δίμηνο. Διότι κάθε πράγμα που αξίζει, έχει τη δουλειά του. Τίποτα και πουθενά, κάτι, δε γίνεται "μαγικά" κι από μόνο του.

Το συναίσθημα; Χαρά για κάτι όμορφο που δημιουργούμε τακτικά με συνέπεια και συνέχεια. Μια όμορφη διαδικασία που επαναλαμβάνεται σταθερά, χρόνια τώρα. Και δεν ξέρω το γιατί (ή μάλλον ξέρω...) αλλά μ' αρέσει πολύ όλη αυτή η διαδικασία. Κι αυτό, το κάνουν οι άνθρωποι του να φαίνεται έτσι. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος Θύμιος Ρουσιάς! Νιώθω την αγάπη τους, τη ζεστασιά, την καλή συνεργασία τους που αποτυπώνεται και στην ποιότητα της δουλειάς μας.

Και κάπως έτσι η ιστορία μας με το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, σύνεχίζεται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που θεωρώ μεγάλο προνόμιο μου να συνεχίζω μαζί τους αυτό που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια, από τη γέννηση της εφημερίδας με τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ. Ανθρώπους ξεχωριστούς, με ήθος και συνείδηση που σπάνια βρίσκεις στον κόσμο, στο συνάφι εκείνων που ασχολούνται με τα κοινά. 

Αν και έχω αλλάξει δύο ανθρώπους, στις θέσεις ευθύνης του προέδρου στο Σωματείο, τον Μανώλη Φωτόπουλο στο ξεκίνημα και για 15 χρόνια και τον Θύμιο Ρουσιά τα τελευταία 12 χρόνια, ποτέ δεν είχα πρόβλημα από κανέναν τους. Τον Θύμιο τον ήξερα και συνεργάστηκα μαζί του, άλλα δέκα χρόνια πριν, καθώς ήταν ο Γραμματέας του Σωματείου, επί εποχής Φωτόπουλου.

Εξαιρετικοί άνθρωποι! Είναι από αυτούς που λύνουν, αντί να δημιουργούν προβλήματα, που χαίρονται μ' αυτό που κάνουν και δεν μιζεριάζουν από λάθη που μπορεί να συμβούν. Και επιπλέον, εκτιμούν πολύ τη δουλειά που τους προσφέρω, όλα αυτά τα χρόνια.

Κι όταν λέω «φτιάχνω» την εφημερίδα που βλέπετε, εννοώ ότι τη σχεδιάζω και την υλοποιώ ως έκδοση. Δίνω δηλαδή μορφή στα άψυχα κείμενα. Στην έκδοση που μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ, και που είναι η τελευταία, όπως θα διαπιστώσετε.

Είναι ένα έντυπο «συνδικαλιστικό», με την έννοια ότι προβάλλει τη δράση του Σωματείου, αλλά και δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρείται (το Σωματείο και οι άνθρωποι του) ενωμένο και αγαπημένο στα μάτια των 2.000- 2.500 περίπου μελών του, συνταξιούχων του ΗΣΑΠ σε όλη την Ελλάδα, όπου κι αν μένουν.

Βέβαια, όπως σε όλους, η πανδημία του Covid-19, δημιούργησε κι εδώ τα προβλήματα της. Εκείνον τον καιρό, θυμάμαι, οι άνθρωποι του Σωματείου, παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πήγαιναν τρεις φορές την εβδομάδα στον Πειραιά, στα γραφεία τους και σαν τα μυρμήγκια, ιδιαίτερα ο Θύμιος, ακόμα και από το σπίτι του, μάζευε την ύλη του 16σέλιδου ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ σε σχήμα ταμπλόιντ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και με καλό προγραμματισμό, κατάφεραν να μην χάσουν εκδόσεις, παρά μόνο μία! Άθλος, αν σκεφτεί κανείς, από τι περάσαμε… Και τι περνάμε! Αφού ο φόβος για τον Covid-19 δεν έχει φύγει, εντελώς.

Διατηρούν επίσης ένα εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο για την άμεση ενημέρωση των μελών τους. Τις άμεσες ανακοινώσεις τις «ανεβάζει» η Ελευθερία, που έχει και τη γραμματειακή υποστήριξη του Σωματείου. Και τη γενική επιμέλεια έχω εγώ. Δείτε το ΕΔΩ, παρακαλώ.

Γενικά, είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί τους. Ακούν τις παρατηρήσεις μου, προσεκτικά και τις περισσότερες φορές τις εφαρμόζουν. Κάνουν τη δουλειά μου δημιουργική και ευχάριστη και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Και καθώς κι εγώ είμαι πια ο ίδιος συνταξιούχος, τους καταλαβαίνω όλο και περισσότερο. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, αποτελεί ένα πρότυπο δημιουργικότητας.

Κάποιοι λένε ότι τα Σωματεία Συνταξιούχων, είναι για απομάχους της δουλειάς. Που ζουν στο περιθώριο και ζουν με τις μνήμες τους από τα παλιά. Μπορεί να είναι και αυτό, αλλά πιστέψτε με, πολλοί νέοι θα ήθελαν να τους μιμηθούν στη δουλειά που προσφέρουν, εθελοντικά, για το κοινό καλό!

The News

Βέσελ Γκάνσφορτ, ο Δάσκαλος των Αντιρρήσεων — Ένας πρώιμος μεταρρυθμιστής...

pnevmatiki.trofi
Ωραία η εικογράφηση. Δείχνει πολύ καθαρά την πνευματική τροφή που μας παρέχει ο Λόγος του Θεού η Αγία Γραφή… Ας τη διαβάζουμε καθημερινά και ας προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τις αρχές που περιέχει στη ζωή μας. Μόνο έτσι θα ωφεληθούμε πραγματικά…

agia.grafi10

agia.grafiΤα ονόματα Λούθηρος,Τίντεϊλ και Καλβίνος είναι γνωστά σε όλους τους μελετητές της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης, η οποία άρχισε το 1517. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν το όνομα Βέσελ Γκάνσφορτ. Αυτός έχει αποκληθεί «Μεταρρυθμιστής πριν από τη Μεταρρύθμιση». Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα για αυτόν τον άνθρωπο;

Ο Βέσελ γεννήθηκε το 1419 στην πόλη Χρόνινχεν, στην Ολλανδία. Το 15ο αιώνα λίγοι άνθρωποι είχαν το προνόμιο να πηγαίνουν σχολείο, αλλά ο Βέσελ πήγε. Μολονότι ήταν άριστος μαθητής, αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο σε ηλικία εννιά ετών επειδή οι γονείς του ήταν πάμφτωχοι. Ευτυχώς για τον ίδιο, όταν μια πλούσια χήρα άκουσε για την ευφυΐα του νεαρού Βέσελ, τον πήρε υπό την προστασία της και προσφέρθηκε να πληρώνει τα δίδακτρά του. Έτσι λοιπόν, αυτός κατάφερε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του. Αργότερα, πήρε μεταπτυχιακό τίτλο στις ανθρωπιστικές σπουδές. Από ό,τι φαίνεται, μετέπειτα πήρε και διδακτορικό τίτλο στη θεολογία.

Ο Βέσελ είχε ακόρεστη δίψα για γνώση. Εντούτοις, στις ημέρες του δεν υπήρχαν πολλές βιβλιοθήκες. Παρότι η εκτύπωση με κινητά τυπογραφικά στοιχεία εφευρέθηκε στη διάρκεια της ζωής του, τα περισσότερα βιβλία εξακολουθούσαν να γράφονται με το χέρι και να κοστίζουν ακριβά. Ο Βέσελ ανήκε σε μια ομάδα λογίων οι οποίοι ταξίδευαν από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη και από μοναστήρι σε μοναστήρι ψάχνοντας για σπάνια χειρόγραφα και βιβλία που ήταν χαμένα επί πολλά χρόνια. Κατόπιν εξέταζαν από κοινού τις ανακαλύψεις τους. Ο ίδιος απέκτησε τεράστια γνώση και γέμισε ένα προσωπικό σημειωματάριο με παραθέσεις και αποσπάσματα από κλασικά έργα. Οι άλλοι θεολόγοι ήταν συχνά καχύποπτοι επειδή ο Βέσελ ήξερε πάρα πολλά πράγματα που εκείνοι ποτέ δεν είχαν ξανακούσει. Ο Βέσελ αποκλήθηκε Μάγκιστερ Κοντραντικτιόνις, δηλαδή Δάσκαλος των Αντιρρήσεων.

«Γιατί Δεν με Οδηγείς στον Χριστό;»

Περίπου 50 χρόνια πριν από τη Μεταρρύθμιση, ο Βέσελ γνώρισε τον Θωμά τον εκ Κέμπης (περίπου 1379-1471), ο οποίος θεωρείται κατά γενική ομολογία ο συγγραφέας του φημισμένου έργου «Περί Μιμήσεως του Χριστού» (De Imitatione Christi). Ο Θωμάς ο εκ Κέμπης ανήκε στο κίνημα των Κοινόβιων Αδελφών, το οποίο έδινε έμφαση στην ανάγκη τού να διάγει κάποιος ευλαβή ζωή. Ένας βιογράφος του Βέσελ αναφέρει ότι ο Θωμάς ο εκ Κέμπης παρότρυνε αρκετές φορές τον Βέσελ να στραφεί στη Μαρία για βοήθεια. Ο Βέσελ αντέδρασε λέγοντας: «Γιατί δεν με οδηγείς στον Χριστό, ο οποίος προσκαλεί με καλοσύνη όλους όσους είναι καταφορτωμένοι να πάνε σε αυτόν;»

Λέγεται ότι ο Βέσελ αντιτασσόταν στην ιδέα περί χειροτονίας του ιερατείου. Όταν τον ρωτούσαν γιατί αρνούνταν την κουρά, δηλαδή το ξύρισμα τμήματος του κεφαλιού με το οποίο προσδιοριζόταν κάποιος ως μέλος του κλήρου, απαντούσε ότι δεν φοβόταν την αγχόνη αρκεί να έχει πλήρως τις διανοητικές του ικανότητες. Αναφερόταν προφανώς στο γεγονός ότι οι χειροτονημένοι ιερείς δεν υπόκεινταν στις συνέπειες του νόμου, και φαίνεται πως η κουρά όντως έσωζε πολλούς ιερείς από την αγχόνη! Ο Βέσελ τάχθηκε επίσης εναντίον μερικών διαδεδομένων θρησκευτικών συνηθειών. Παραδείγματος χάρη, επικρίθηκε επειδή αρνούνταν να πιστέψει στα θαύματα που περιγράφονταν σε ένα δημοφιλές βιβλίο της εποχής του, με τίτλο «Διάλογος Περί Θαυμάτων» (Dialogus Miraculorum). Ο Βέσελ απάντησε: «Καλύτερα να διαβάζω τις Άγιες Γραφές».

«Γνωρίζουμε Μόνο Όσα Ρωτάμε»

Ο Βέσελ μελέτησε την εβραϊκή και την ελληνική και απέκτησε μεγάλη γνώση για τα συγγράμματα των πρώτων Πατέρων της Εκκλησίας. Η αγάπη του για τις πρωτότυπες γλώσσες της Γραφής είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, εφόσον έζησε πριν από τον Έρασμο και τον Ρούχλιν. Πριν από τη Μεταρρύθμιση, ελάχιστοι είχαν γνώση της ελληνικής. Στη Γερμανία μόνο λίγοι λόγιοι ήταν εξοικειωμένοι με την ελληνική, και δεν υπήρχαν βοηθήματα για την εκμάθηση της γλώσσας. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο Βέσελ ήρθε προφανώς σε επαφή με Έλληνες μοναχούς οι οποίοι είχαν καταφύγει στη Δύση και έμαθε από αυτούς τα βασικά στοιχεία της ελληνικής. Εκείνες τις ημέρες, μόνο οι Ιουδαίοι ήξεραν την εβραϊκή, και φαίνεται ότι ο Βέσελ απέκτησε στοιχειώδη γνώση της εβραϊκής από Ιουδαίους που είχαν μεταστραφεί.

Ο Βέσελ αγαπούσε πολύ τη Γραφή. Τη θεωρούσε θεόπνευστο βιβλίο και πίστευε ότι όλα τα βιβλία της Γραφής βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Κατά τον Βέσελ, η ερμηνεία των εδαφίων της Γραφής έπρεπε να βρίσκεται σε αρμονία με τα συμφραζόμενα και δεν μπορούσε να διαστρεβλωθεί. Κάθε παραποιημένη εξήγηση έπρεπε να διεγείρει υποψίες περί αίρεσης. Ένα από τα αγαπημένα του Γραφικά εδάφια ήταν το Ματθαίος 7:7, το οποίο δηλώνει: «Εξακολουθήστε να ψάχνετε και θα βρείτε». Με έρεισμα αυτό το εδάφιο, ο Βέσελ πίστευε ακράδαντα ότι είναι επωφελές να κάνουμε ερωτήσεις, προβάλλοντας το επιχείρημα πως «γνωρίζουμε μόνο όσα ρωτάμε».

Αξιοσημείωτο Αίτημα

Το 1473, ο Βέσελ επισκέφτηκε τη Ρώμη. Εκεί τον δέχτηκε σε ακρόαση ο Πάπας Σίξτος Δ΄, ο πρώτος από έξι πάπες των οποίων η χονδροειδώς ανήθικη διαγωγή οδήγησε τελικά στην Προτεσταντική Μεταρρύθμιση. Η ιστορικός Μπάρμπαρα Β. Τάτσμαν ανέφερε ότι ο Σίξτος Δ΄ εισήγαγε μια περίοδο «ξεδιάντροπης, απροκάλυπτης και συνεχούς επιδίωξης προσωπικού οφέλους, καθώς και άσκησης πολιτικής ισχύος». Ο ίδιος συγκλόνισε την κοινή γνώμη με το φανερό νεποτισμό του. Κάποιος ιστορικός γράφει ότι ο Σίξτος ίσως ήθελε να κάνει το παπικό αξίωμα οικογενειακή επιχείρηση. Λίγοι τολμούσαν να καταδικάσουν αυτές τις καταχρήσεις.

Ωστόσο, ο Βέσελ Γκάνσφορτ διέφερε. Μια μέρα, ο Σίξτος τού είπε: «Γιε μου, ζήτησε ό,τι θέλεις και εμείς θα σου το δώσουμε». Ο Βέσελ απάντησε αμέσως: «Άγιε πατέρα, εφόσον εσύ κατέχεις τη θέση του ύψιστου ιερέα και ποιμένα στη γη, ζητάω να εκπληρώνεις το υψηλό καθήκον σου με τέτοιον τρόπο ώστε όταν ο Μεγάλος Ποιμένας των προβάτων έρθει, να μπορεί να σου πει: “Πολύ καλά, αγαθέ και πιστέ υπηρέτη, μπες στη χαρά του Κυρίου σου”». Ο Σίξτος απάντησε ότι αυτό ήταν δική του ευθύνη και ότι ο Βέσελ έπρεπε να επιλέξει κάτι για τον εαυτό του. Ο Βέσελ απάντησε: «Τότε ζητάω να μου δώσεις μια ελληνική και εβραϊκή Γραφή από τη Βιβλιοθήκη του Βατικανού». Ο πάπας ικανοποίησε το αίτημά του αλλά σχολίασε ότι ο Βέσελ είχε ενεργήσει ανόητα και ότι έπρεπε να είχε ζητήσει επισκοπικό αξίωμα!

«Ψέμα και Σφάλμα»

Επειδή ο Σίξτος είχε μεγάλη ανάγκη από χρήματα για να χτίσει την ξακουστή πλέον Καπέλα Σιξτίνα, κατέφυγε στην πώληση συγχωροχαρτιών για τους νεκρούς. Αυτά τα συγχωροχάρτια ήταν πολύ δημοφιλή. Το βιβλίο «Αντιπρόσωποι του Χριστού—Η Σκοτεινή Πλευρά του Παπισμού» (Vicars of Christ—The Dark Side of the Papacy) δηλώνει: «Χήρες, χήροι και πενθούντες γονείς έδιναν ό,τι είχαν και δεν είχαν στην προσπάθειά τους να βγάλουν τους προσφιλείς τους από το Καθαρτήριο». Τα συγχωροχάρτια έτυχαν αποδοχής από τον κοινό λαό, ο οποίος πίστευε απόλυτα ότι ο πάπας μπορούσε να εγγυηθεί πως οι νεκροί προσφιλείς τους θα πήγαιναν στον ουρανό.

Ο Βέσελ, όμως, υποστήριζε σθεναρά ότι η Καθολική Εκκλησία, περιλαμβανομένου και του πάπα, δεν ήταν σε θέση να συγχωρεί αμαρτίες. Ο Βέσελ αποκάλεσε δημοσίως την πώληση συγχωροχαρτιών «ψέμα και σφάλμα». Επίσης, δεν πίστευε ότι η εξομολόγηση σε ιερείς ήταν απαραίτητη για να λάβει κάποιος συγχώρηση αμαρτιών.

Ο Βέσελ αμφισβητούσε επίσης το αλάθητο του πάπα, λέγοντας ότι τα θεμέλια της πίστης θα εξασθενούσαν αν αναμενόταν από τους ανθρώπους να πιστεύουν πάντοτε τους πάπες, εφόσον και αυτοί κάνουν λάθη. Ο Βέσελ έγραψε: «Αν οι ιεράρχες αψηφούν τις εντολές του Θεού και επιβάλλουν τις δικές τους ανθρωποποίητες εντολές, ό,τι κάνουν και ό,τι προστάζουν είναι μάταιο».

Ο Βέσελ Προετοιμάζει την Οδό για τη Μεταρρύθμιση

Ο Βέσελ πέθανε το 1489. Παρότι αντιτασσόταν σε μερικά λάθη της εκκλησίας, παρέμεινε Καθολικός. Επιπλέον, η εκκλησία δεν τον καταδίκασε ποτέ ως αιρετικό. Μετά το θάνατό του, όμως, φανατικοί Καθολικοί μοναχοί προσπάθησαν να καταστρέψουν τα συγγράμματά του επειδή δεν τα θεωρούσαν αγνά. Την εποχή του Λούθηρου, το όνομα του Βέσελ είχε σχεδόν ξεχαστεί, κανένα από τα έργα του δεν είχε τυπωθεί και πολύ λίγα χειρόγραφα είχαν διασωθεί. Η πρώτη έκδοση των έργων του Βέσελ έλαβε τελικά χώρα μεταξύ του 1520 και του 1522. Περιλάμβανε μια επιστολή γραμμένη από τον Λούθηρο στην οποία σύστηνε προσωπικά τα συγγράμματα του Βέσελ.

Μολονότι ο Βέσελ δεν ήταν Μεταρρυθμιστής, όπως ο Λούθηρος, καταδίκασε ανοιχτά μερικά από τα λάθη που οδήγησαν στη Μεταρρύθμιση. Μάλιστα, η «Εγκυκλοπαίδεια» (Cyclopedia) των Μακ Κλίντοκ και Στρονγκ τον περιγράφει ως «τον πιο σπουδαίο άνθρωπο γερμανικής καταγωγής ο οποίος βοήθησε να προετοιμαστεί η οδός για τη Μεταρρύθμιση».

Ο Λούθηρος θεωρούσε τον Βέσελ σύμμαχο. Ο συγγραφέας Κ. Αουχούστιν γράφει: «Ο Λούθηρος συγκρίνει τη δική του εποχή και κατάληξη με εκείνη του Ηλία. Όπως ο προφήτης νόμιζε ότι μόνο αυτός είχε απομείνει για να διεξάγει τις μάχες του Θεού, έτσι και ο Λούθηρος πίστευε ότι ήταν εντελώς μόνος στον αγώνα του με την εκκλησία. Αλλά διαβάζοντας τα έργα του Βέσελ αντιλήφθηκε ότι ο Κύριος είχε διαφυλάξει “ένα υπόλοιπο στον Ισραήλ”». «Μάλιστα ο Λούθηρος δηλώνει: “Αν είχα διαβάσει τα έργα του νωρίτερα, οι εχθροί μου μπορεί να σκέφτονταν ότι ο Λούθηρος είχε υιοθετήσει τα πάντα από τον Βέσελ, διότι το πνεύμα του βρίσκεται σε μεγάλη συμφωνία με το δικό μου”».

«Θα Βρείτε»

Όταν η Μεταρρύθμιση έλαβε χώρα, δεν αποτέλεσε ξαφνική τροπή των γεγονότων. Το ρεύμα των ιδεών που οδήγησαν στη Μεταρρύθμιση έρρεε ήδη επί κάποιο διάστημα. Ο Βέσελ αντιλαμβανόταν ότι ο ξεπεσμός των παπών θα οδηγούσε τελικά στην επιθυμία για μεταρρύθμιση. Κάποτε είπε σε έναν μαθητή: «Μελετηρό μου παιδί, θα ζήσεις για να δεις την ημέρα κατά την οποία οι διδασκαλίες των εριστικών θεολόγων θα απορριφθούν από όλους τους λογίους που είναι αληθινοί Χριστιανοί».

Παρότι ο Βέσελ διέκρινε μερικά από τα λάθη και τις καταχρήσεις των ημερών του, δεν μπόρεσε να αποκαλύψει πλήρως το φως της Γραφικής αλήθειας. Ωστόσο, για εκείνον η Γραφή ήταν ένα βιβλίο που έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο ανάγνωσης και μελέτης. Σύμφωνα με το βιβλίο «Ιστορία της Χριστιανοσύνης» (A History of Christianity), ο Βέσελ «υποστήριζε ότι, εφόσον η συγγραφή της Βίβλου είναι εμπνευσμένη από το Άγιο Πνεύμα, αυτή αποτελεί την ύψιστη αυθεντία σε ζητήματα πίστης». Στο σύγχρονο κόσμο, οι αληθινοί Χριστιανοί πιστεύουν ότι η Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού. (2 Τιμόθεο 3:16) Εντούτοις, οι Γραφικές αλήθειες δεν είναι πια συγκαλυμμένες ή δυσεύρετες. Σήμερα, ισχύει περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν η εξής Γραφική αρχή: «Εξακολουθήστε να ψάχνετε και θα βρείτε». —Ματθαίος 7:7· Παροιμίες 2:1-6.

[Υποσημειώσεις]

Αυτοί συνέβαλαν σημαντικά στη μελέτη των πρωτότυπων γλωσσών της Γραφής. Το 1506, ο Ρούχλιν εξέδωσε μια γραμματική της εβραϊκής, κάτι που οδήγησε σε βαθύτερη μελέτη των Εβραϊκών Γραφών. Ο Έρασμος εξέδωσε ένα κριτικό κείμενο των Χριστιανικών Ελληνικών Γραφών το 1516.

Ο ΒΕΣΕΛ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Στα συγγράμματα του Βέσελ, το όνομα του Θεού αποδίδεται συνήθως με τη μορφή «Γιοχάβα». Ωστόσο, ο Βέσελ χρησιμοποίησε τον τύπο «Ιεχωβά» τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις. Σχολιάζοντας τις απόψεις του Βέσελ, ο συγγραφέας Χ. Α. Όμπερμαν συμπεραίνει ότι ο Βέσελ πίστευε πως, αν ο Θωμάς ο Ακινάτης και άλλοι ήξεραν την εβραϊκή, «θα είχαν αντιληφθεί ότι το όνομα του Θεού που αποκαλύφτηκε στον Μωυσή δεν σημαίνει “Είμαι Αυτός που Είμαι”, αλλά “Θα Γίνω Αυτός που θα Γίνω”». Η Μετάφραση Νέου Κόσμου δίνει εύστοχα την έννοια «Θα αποδειχτώ αυτό που θα αποδειχτώ».—Έξοδος 3:13, 14.

[Υποσημείωση]

Ο Βέσελ Γκάνσφορτ (1419-1489) και ο Ανθρωπισμός στο Βορρά (Wessel Gansfort [1419-1489] and Northern Humanism), σελίδα 105.

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 1/3/2007

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA