Χειμερινό ηλιοστάσιο 2024: Από χθες 21 Δεκεμβρίου αρχίζουν και μεγαλώνουν οι μέρες

iliostasio

Χθες 21 Δεκεμβρίου 2024 ήταν το φετινό χειμερινό ηλιοστάσιο και συγκεκριμένα στις 04:27 π.μ. UTC (06:27 π.μ. ώρα Ελλάδας). Το αστρονομικό φαινόμενο σηματοδοτεί την αλλαγή της εποχής και τη μικρότερη ημέρα του έτους στο βόρειο ημισφαίριο.

agioplastio3
.
Πράγμα που σημαίνει ότι το βράδυ του χειμερινού ηλιοστασίου καταγράφεται η μεγαλύτερη νύχτα του έτους, καθώς από τα επόμενα βράδια, δηλαδή από σήμερα, η νύχτα αρχίζει να μικραίνει ξανά.

agioplastio6
Αυτό γιατί όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο, αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό. Αποτέλεσμα είναι η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», μέχρι στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

sto.agioplastio4

The News

Μερικά ακόμα πράγματα για το Μπέθελ της Ελλάδας που επισκεφθήκαμε πρόσφατα…

bethel.ellas1
Η είσοδος για το γραφείο τμήματος των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ελλάδα από την Κηφισίας… Λίγο μετά, ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος, ανοίγεται μπροστά μάτια σας… Επιδιώξτε αυτή την ξενάγηση αν δεν την έχετε κάνει…

xalas.agelos
Ο Άγγελος Χαλάς, φυσιογνωμία γνωστή από τη θεοκρατική δράση του, είναι ο διορισμένος επίσκοπος του Μπέθελ. Είναι καθημερινά στο γραφείο του, ευγενικός, διαθέσιμος σε όλους τους αδελφούς που τον χρειάζονται…

bethel.ellas2
Από αυτό το έντυπο που μας δόθηκε κατά την ξενάγηση μας στο Μπέθελ Ελλάδας και Κύπρου, είναι παρμένες οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα. Μπορείτε κι από ΕΔΩ να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να το δείτε…

agia.grafi.xromaΠροχθές γράψαμε για την επίσκεψη μας στο Μπέθελ Ελλάδας – Κύπρου δίνοντας ένα χρώμα από την ξενάγηση μας. Ωστόσο, εκτιμώ ότι θα ήταν καλό, για όλους μας, να δώσουμε μερικά επιπλέον στοιχεία από τη σύντομη ιστορία του Μπέθελ. Κάποιοι με πολλά χρόνια στην αλήθεια, ασφαλώς το ξέρουν, αλλά είναι και οι νεώτεροι που θέλουν να γνωρίζουν αυτή την ιστορία…

Το πρώτο γραφείο που επέβλεπε το έργο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην Ελλάδα άνοιξε στην οδό Λομβάρδου στην Αθήνα το 1922. Το 1946, η μικρή οικογένεια Μπέθελ μεταφέρθηκε στην οδό Τενέδου 16 και λίγα μόνο χρόνια αργότερα στην οδό Καρτάλη 4.

Το 1978 ολοκληρώθηκε η οικοδόμηση ενός τριώροφου κτιρίου για την κάλυψη των αναγκών του Μπέθελ στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο Μαρούσι, ένα βόρειο προάστιο της Αθήνας. Αργότερα κρίθηκε αναγκαία η επέκταση των εκτυπωτικών εγκαταστάσεων και γι’ αυτό έγινε αγορά γης στον Ελεώνα, 70 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας.

Εκεί, το 1991, έγινε η αφιέρωση ενός νέου γραφείου τμήματος στον Ιεχωβά. Ωστόσο αφότου η εκτύπωση για τον ελληνικό αγρό άρχισε να γίνεται στο γραφείο τμήματος της Ιταλίας, κατέστη δυνατή η πώληση του ιδιόκτητου χώρου του Ελαιώνα. Έτσι λοιπόν τον Ιούνιο του 1998, ολόκληρη η οικογένεια Μπέθελ επέστρεψε στις εγκαταστάσεις στο Μαρούσι, οι οποίες στο μεταξύ είχαν ανακαινιστεί.

Ο Οίκος Μπέθελ

Όσοι υπηρετούν στο Μπέθελ έχουν διαφορετικό υπόβαθρο, αλλά μπορούν πράγματι να αποκαλούνται οικογένεια επειδή υπηρετούν ενωμένα τον ουράνιο Πατέρα τους, τον Ιεχωβά. Ως οικογένεια εργάζονται μαζί, απολαμβάνουν γεύματα μαζί και μελετούν την Αγία Γραφή μαζί. Σε κάθε μέλος της οικογένειας παρέχεται τροφή και στέγη, καθώς και ένα μικρό μηνιαίο βοήθημα για προσωπικά έξοδα.

Η πτέρυγα κατοικιών του Μπέθελ περιλαμβάνει μια τραπεζαρία που εξυπηρετεί περίπου 80 άτομα. Το πρωί της κάθε μέρας υπηρεσίας η οικογένεια Μπέθελ συγκεντρώνεται στην τραπεζαρία για να εξετάσει ένα Γραφικό εδάφιο χρησιμοποιώντας το βιβλιάριο «Καθημερινή Εξέταση των Γραφών». Έπειτα από αυτή τη συζήτηση, γίνεται προσευχή και μετά σερβίρεται πρωινό.

Τα απογεύματα της Δευτέρας, ολόκληρη η οικογένεια Μπέθελ συγκεντρώνεται για να μελετήσει τη Γραφή με τη βοήθεια του περιοδικού ΣΚΟΠΙΑ. Ενίοτε, υπάρχουν ειδικά προγράμματα μετά τη μελέτη στη ΣΚΟΠΙΑΣ. Αυτές οι Γραφικές συζητήσεις που διεξάγονται το πρωί της κάθε μέρας υπηρεσίας, καθώς και τα απογεύματα της Δευτέρας, αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής στο Μπέθελ.

Το καλύτερο κεφάλαιο για το Μπέθελ είναι οι πνευματικοί άντρες και γυναίκες. Έχοντας αυτό υπόψη, κάθε μέλος της οικογένειας Μπέθελ αφιερώνει χρόνο για προσωπική μελέτη της Γραφής. Επιπρόσθετα τα μέλη της οικογένειας Μπέθελ συμμετέχουν προσωπικά στο έργο κηρύγματος της Βασιλείας και μαθήτευσης σε συνεργασία με τις τοπικές εκκλησίες.

Η οικογένεια Μπέθελ έχει πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη που περιέχει εκατοντάδες βιβλία στα οποία περιλαμβάνονται και όλα τα έντυπα των Μαρτύρων του Ιεχωβά, καθώς και διάφορες εγκυκλοπαίδειες και άλλα συγγράμματα.

Στο Μπέθελ επιτελούνται αρκετές υπηρεσίες. Παραδείγματος χάρη, μερικά μέλη της οικογένειας υπηρετούν στην κουζίνα, παρασκευάζοντας γεύματα για ολόκληρη την οικογένεια. Άλλοι ασχολούνται με την καθαριότητα, το νοικοκυριό και τα πλυντήρια. Αυτοί οι διορισμοί συμβάλλουν στο υψηλό επίπεδο καθαριότητας που διατηρείται στην οικογένεια. Σε ορισμένα μέλη της οικογένειας ανατίθεται η φροντίδα του κήπου, η συντήρηση του κτιρίου και η επισκευή του εξοπλισμού.

  • Τα υλικό γι’ αυτό το κομμάτι πάρθηκε από το φυλλάδιο που δίδεται σε όλους τους επισκέπτες κατά την είσοδο τους στο Μπέθελ, πριν ή μετά την ξενάγηση…
  • Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να πάτε και να σας ξεναγήσουν στο Μπέθελ…

Σχόλια (2)

  1. Ναταλια

θα παω σε λιγες μερες στο Μπεθελ

  Συννημένα
 
  1. Ν. Θεοδωράκης

Να πας, Ναταλία! Πολύ χαίρομαι για την απόφαση σου. Θα δεις και θα ακούσεις εκεί, υπέροχα πράγματα που θα τονώσουν την πίστη σου… Η ξενάγηση είναι πολύ όμορφα οργανωμένη, ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις μερικές ώρες γεμάτες γνώση από τις δράσεις...

Να πας, Ναταλία! Πολύ χαίρομαι για την απόφαση σου. Θα δεις και θα ακούσεις εκεί, υπέροχα πράγματα που θα τονώσουν την πίστη σου… Η ξενάγηση είναι πολύ όμορφα οργανωμένη, ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις μερικές ώρες γεμάτες γνώση από τις δράσεις του Γραφείου Τμήματος στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Μακάρι, όλοι όσοι δεν έχουν πάει να έπαιρναν την ίδια απόφαση με εσένα. Σίγουρα θα ωφελούνταν!

Read More
  Συννημένα
  Το σχόλιο επεξεργάστηκε στις περίπου 7 χρόνια πρίν από Νίκος Θεοδωράκης Νίκος Θεοδωράκης
There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA