Αγριοτριανταφυλλιά, με τους καρπούς της μερικοί άνθρωποι μας, έχουν βρει την υγειά τους…

Η άγρια τριανταφυλλιά είναι ένας πολυετής, πολύκλαδος και αγκαθωτός θάμνος που φθάνει σε ύψος από 1-3 μέτρα, και ανήκει στην οικογένεια των Ροδανθών – Rosaceae. Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Rosa canina – Ροδή η κυνοροδή. Στη χώρα μας συναντούμε το φυτό με τις ονομασίες ροδαριά, κυνοροδή, αγριοτριανταφυλλιά. Την άνοιξη συλλέγουμε τα πανέμορφα άνθη της, τα οποία χρησιμοποιούμε επίσης, όπως και τους καρπούς της.

Τα αυτοφυή είδη στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 25 ενώ τη Rosa canina τη συναντάμε σε πλαγιές σε ξέφωτα δασών, σε ηλιόλουστες περιοχές, σε χαράδρες, σε ρυάκια, σε ποτάμια, σε πλαγιές ή ως φυσικό φράχτη ανάμεσα σε χωράφια. Τα κυνόροδα συλλέγονται το φθινόπωρο, μπορούν όμως να διατηρηθούν πάνω στο δέντρο σε καλή κατάσταση μέχρι και τέλος Δεκέμβρη.

Αξίζει να τα βάλουμε στη ζωή μας. Λένε πολλοί πως με ένα τριαντάφυλλο δείχνουμε τα συναισθήματά μας και με ένα κυνόροδο (άγριο τριαντάφυλλο) φροντίζουμε την υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο πως χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους και μάλιστα για θεραπευτικούς σκοπούς ενώ αποτελεί αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων, με ευρεία χρήση στη φαρμακοβιομηχανία.

Τα κυνόροδα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, περισσότερη και από τα εσπεριδοειδή (5 φορές περισσότερη C από τα λεμόνια) και τα ακτινίδια (100 γρ. κυνόροδα περιέχουν 3000 μιλιγκράμ βιταμίνης C). Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2 C, E, Κ και P, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, καροτένια, πηκτίνη, νιασίνη , ρητίνη, ζάχαρα, ταννίνη, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, κιτρικά άλατα, οργανικά οξέα και φλαβονοειδή.

Αυτό βέβαια δεν είναι άγριο τριαντάφυλλο... Αλλά αξίζει να δούμε ακόμα μερικά πράγματα για αυτά. Η μεγάλη θρεπτική αξία των καρπών λόγω των πολλών βιταμινών, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας τον οργανισμό στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του θώρακα, του κρυολογήματος, της γρίπης και του βήχα καθώς και στην καλή απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.
Σχόλια (0)