Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα...
Σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας η Ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα. Τη θεματολογία της την έχω αναφέρει και σε χθεσινή ανάρτηση.
Είναι, ωστόσο, πολύ θετικό που φτάσαμε ώς εδώ. Την αρχή η νίκη με το οικόπεδο της Νομαρχίας Αθηνών, ύστερα το Blog, η εφημερίδα, οι ανακοινώσεις, η ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιοχής...
Πήγαμε και παρακολουθήσαμε τουλάχιστον την πρώτη θεματολογία. Υπάρχει αρκετός κόσμος στους αίθουσα αν και είναι κακή η σημερινή συγκυρία δεδομένου ότι από χθες έχει προϊδεαστεί ο κόσμος για τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την περικοπή του 14ου μισθού κατ’ αρχήν στους δημόσιους υπαλλήλους και έπεται η συνέχεια για τους ιδιωτικούς… Στους δρόμους δεν υπάρχει κίνηση, απεργούν για δεύτερη μέρα οι ταξιτζήδες..
Εδώ όμως έχει κόσμο. Κι αυτό είναι όντως ενθαρρυντικό. Αν έχεις την πολυτέλεια σε τέτοιους δύσκολους καιρούς να μιλάς για πολιτισμό. Πολυτέλεια; Όχι, ανάγκη για ζωή. Το άνοιγμα της Ημερίδας έγινε με τους πρώτους χαιρετισμούς κι αμέσως μετά ξεκίνησε η πρώτη θεματική ενότητα. «Ρουφώ» τις στιγμές. Μοναδικές.
Ο πρώτος εισηγητής κ. Καρασμάνης μας… παρασύρει στο πως έγινε και «στήθηκε» από τον Πλάτωνα η Ακαδημία του. Ακούω πρωτόγνωρα πράγματα και… κακίζω τον εαυτό μου που δεν τα γνώριζα. Δεν μπορούσα να φανταστώ το έργο που γίνονταν στα μαθηματικά, στη φιλοσοφία, κριτικής. Έχουμε τρεις περιόδους λειτουργίας της Ακαδημίας.
Ο κ. Κοντογιώργης λέει ξεκάθαρα πως κάποιοι έπρεπε να πάνε φυλακή για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ακαδημία του Πλάτωνα. Το κράτος έχει μηδενικές φιλοδοξίες. Σε πέντε υπουργούς, ως πρύτανης του πανεπιστημίου, υπέβαλα προτάσεις και ουδείς ενδιαφέρθηκε. Γιατί ο Πλάτωνα είναι επίκαιρος στις μέρες μας; Οι αναγνώσεις του Πλάτωνα ανάγονται σε ένα ιστορικό παρελθόν.
Με απλό, κατανοητό τρόπο τοποθετούνται οι εισηγητές. Και μακάρι να ήταν εδώ περισσότεροι από όσους χωράει η αίθουσα (γύρω στους 100) στον πρώτο όροφο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ευτυχώς όλο αυτό το υλικό, οι άνθρωποι της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα σχεδιάζουν να το εντάξουν σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα μέσα στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας. Έτσι, έστω και σε περίληψη θα φτάσουν στον κάθε ενεργό πολίτη που θέλει και ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα πράγματα γι’ αυτή την ιστορική περιοχή της Αθήνας.
Τελικά ήταν πολύ καλή ιδέα της ΕΚΑΠ γι’ αυτή την Ημερίδα. Και μακάρι να ήταν εδώ «ευαίσθητοι» πολιτικοί από τη συγκροτημένη Πολιτεία (αν υπάρχει τέτοια…) και να άκουγαν τους εισηγητές και τον κόσμο που διατύπωνε τις ερωτήσεις και τις απορίες τους. Θα κέρδιζαν, καθώς από τη γνώση θα γίνονταν καλύτεροι άνθρωποι και θα αντιμετώπιζαν αλλιώς τους πολίτες. Αλλά πού;…
Σχόλια (0)