"Κλείσαμε" το τ. 176, της εφημερίδας "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος". Και τώρα, πιεστήριο!

ilektikos175

Αυτό είναι το φύλλο του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ τ. 175, το φύλλο που κυκλοφορεί τώρα. Μπορείτε να το δείτε όπως είναι τυπωμένο ΕΔΩ. Σταθερός, όπως πάντα στην παρουσία του! Σταθεροί και οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη έκδοσης του, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, η Διοίκηση του. Την Παρασκευή 27/12/2024 πήρα ύλη για το νέο τεύχος. Και χθες το μεσημέρα κατά τη μία πήγαμε στο τυπογραφείο κάναμε τις τελευταίες "πινελλιές" και την "κλείσαμε".

anagrafi.040324

Εδώ, σ' αυτό το τυπογραφείο, την ΑΝΑΓΡΑΦΗ, στο Περιστέρι, γίνεται η τεχνική επεξεργασία του "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηρόδρομου". Η Ανδρομάχη ή Μάχη είναι η κοπέλα που συνεργαζόμαστε. Την ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία, όπως και τους ανθρώπους του τυπογραφείου, Σάκη και Δημήτρη.

ilektrikos.171Η έκδοση μιας εφημερίδας είναι ένας κύκλος. Μόλις ολοκληρωθεί ένα τεύχος και αφού περάσει λίγος καιρός και το χαρούν οι ανθρωποι του, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το επόμενο. Έτσι λοιπόν  την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 κατέβηκα στον Πειραιά για να παραλάβω το υλικό για το νέο τεύχος 176.  Και παρότι ήταν μια περίοδος γιορτών με πολλές ενδιάμεσες αργίες, όλα πήγαν καλά και χθες το μεσιμέρι, ώρα 13:00 πήγαμε εκεί και την "κλείσαμε" δίνοντας τις τελευταίες πινελιές ώστε να φύγει για το πιεστήριο... Εδώ όμως θα τη δείτε σε λίγες ώρες, κατά το μεσημέρι...

Χαίρομαι κάθε φορά που συμβαίνει να  ολοκληρώνουμε αυτή τη διαδικασία, επειδή είναι απόλυτα σταθεροί και κάνουμε πραγματική δουλειά, όταν βρισκόμαστε από κοντά... Όλα τριγύρω αλλάζουμε κι όλα τα ίδια μένουν, λέει ένας ποιητής. Ο χρόνος φεύγει σαν αέρας. Είναι μια όμορφη διαδικασία που γίνεται, κάθε δίμηνο. Διότι κάθε πράγμα που αξίζει, έχει τη δουλειά του. Τίποτα και πουθενά, κάτι, δε γίνεται "μαγικά" κι από μόνο του.

Το συναίσθημα; Χαρά για κάτι όμορφο που δημιουργούμε τακτικά με συνέπεια και συνέχεια. Μια όμορφη διαδικασία που επαναλαμβάνεται σταθερά, χρόνια τώρα. Και δεν ξέρω το γιατί (ή μάλλον ξέρω...) αλλά μ' αρέσει πολύ όλη αυτή η διαδικασία. Κι αυτό, το κάνουν οι άνθρωποι του να φαίνεται έτσι. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος Θύμιος Ρουσιάς! Νιώθω την αγάπη τους, τη ζεστασιά, την καλή συνεργασία τους που αποτυπώνεται και στην ποιότητα της δουλειάς μας.

Και κάπως έτσι η ιστορία μας με το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, σύνεχίζεται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που θεωρώ μεγάλο προνόμιο μου να συνεχίζω μαζί τους αυτό που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια, από τη γέννηση της εφημερίδας με τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ. Ανθρώπους ξεχωριστούς, με ήθος και συνείδηση που σπάνια βρίσκεις στον κόσμο, στο συνάφι εκείνων που ασχολούνται με τα κοινά. 

Αν και έχω αλλάξει δύο ανθρώπους, στις θέσεις ευθύνης του προέδρου στο Σωματείο, τον Μανώλη Φωτόπουλο στο ξεκίνημα και για 15 χρόνια και τον Θύμιο Ρουσιά τα τελευταία 12 χρόνια, ποτέ δεν είχα πρόβλημα από κανέναν τους. Τον Θύμιο τον ήξερα και συνεργάστηκα μαζί του, άλλα δέκα χρόνια πριν, καθώς ήταν ο Γραμματέας του Σωματείου, επί εποχής Φωτόπουλου.

Εξαιρετικοί άνθρωποι! Είναι από αυτούς που λύνουν, αντί να δημιουργούν προβλήματα, που χαίρονται μ' αυτό που κάνουν και δεν μιζεριάζουν από λάθη που μπορεί να συμβούν. Και επιπλέον, εκτιμούν πολύ τη δουλειά που τους προσφέρω, όλα αυτά τα χρόνια.

Κι όταν λέω «φτιάχνω» την εφημερίδα που βλέπετε, εννοώ ότι τη σχεδιάζω και την υλοποιώ ως έκδοση. Δίνω δηλαδή μορφή στα άψυχα κείμενα. Στην έκδοση που μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ, και που είναι η τελευταία, όπως θα διαπιστώσετε.

Είναι ένα έντυπο «συνδικαλιστικό», με την έννοια ότι προβάλλει τη δράση του Σωματείου, αλλά και δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρείται (το Σωματείο και οι άνθρωποι του) ενωμένο και αγαπημένο στα μάτια των 2.000- 2.500 περίπου μελών του, συνταξιούχων του ΗΣΑΠ σε όλη την Ελλάδα, όπου κι αν μένουν.

Βέβαια, όπως σε όλους, η πανδημία του Covid-19, δημιούργησε κι εδώ τα προβλήματα της. Εκείνον τον καιρό, θυμάμαι, οι άνθρωποι του Σωματείου, παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πήγαιναν τρεις φορές την εβδομάδα στον Πειραιά, στα γραφεία τους και σαν τα μυρμήγκια, ιδιαίτερα ο Θύμιος, ακόμα και από το σπίτι του, μάζευε την ύλη του 16σέλιδου ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ σε σχήμα ταμπλόιντ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και με καλό προγραμματισμό, κατάφεραν να μην χάσουν εκδόσεις, παρά μόνο μία! Άθλος, αν σκεφτεί κανείς, από τι περάσαμε… Και τι περνάμε! Αφού ο φόβος για τον Covid-19 δεν έχει φύγει, εντελώς.

Διατηρούν επίσης ένα εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο για την άμεση ενημέρωση των μελών τους. Τις άμεσες ανακοινώσεις τις «ανεβάζει» η Ελευθερία, που έχει και τη γραμματειακή υποστήριξη του Σωματείου. Και τη γενική επιμέλεια έχω εγώ. Δείτε το ΕΔΩ, παρακαλώ.

Γενικά, είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί τους. Ακούν τις παρατηρήσεις μου, προσεκτικά και τις περισσότερες φορές τις εφαρμόζουν. Κάνουν τη δουλειά μου δημιουργική και ευχάριστη και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Και καθώς κι εγώ είμαι πια ο ίδιος συνταξιούχος, τους καταλαβαίνω όλο και περισσότερο. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, αποτελεί ένα πρότυπο δημιουργικότητας.

Κάποιοι λένε ότι τα Σωματεία Συνταξιούχων, είναι για απομάχους της δουλειάς. Που ζουν στο περιθώριο και ζουν με τις μνήμες τους από τα παλιά. Μπορεί να είναι και αυτό, αλλά πιστέψτε με, πολλοί νέοι θα ήθελαν να τους μιμηθούν στη δουλειά που προσφέρουν, εθελοντικά, για το κοινό καλό!

The News

Να Καλλιεργείτε το Πνεύμα του “Μικρότερου”, αξίζει τον κόπο. Δοκιμάστε το και θα δείτε…

ximonas
Όμορφο χειμωνιάτικο τοπίο, όπως το φωτογράφισε ο φίλος μου Ηλίας Θεολόγου… Είναι η εσωτερική πλευρά του κήπου του σπιτιού του στην Αναστασιά των Σερρών. Κιτρινισμένα φύλλα… Όλες οι εποχές έχουν την ομορφιά τους. Κι ο χειμώνας τις δικές του.

kafes.me.filus
Στο χωράφι με την γυναίκα του και δίπλα του αδερφός στην αλήθεια από το ‘50… Τώρα είναι περίπου 65 ετών. Και η πεθερά του απέναντι. Και αυτή από το ’48, αδερφή. Και ένας γείτονας στο χωράφι κοσμικός που ενδιαφέρετε, ακούει για την αλήθεια. Σήμερα είχαν κλάδεμα στα ελαιόδεντρα.

ilias.kefes
Ο Ηλίας απολαμβάνει τον καφέ του… Αχ πώς τον ζηλεύουμε όλοι εμείς που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ζωής μας μέσα σε ένα γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. Χαλαρά, μέσα στη φύση… Μ’ αρέσει το… τραπεζάκι του και τα… καθίσματα που χρησιμοποιεί. Απλά, φυσικά πράγματα, οι κορμοί δέντρων. Έτσι η ζωή γίνεται πιο όμορφη…

sosivioΉταν το 32 Κ.Χ. Ενώ ο Ιησούς βρισκόταν στην περιφέρεια της Γαλιλαίας, ανέκυψαν προβλήματα. Κάποιοι από τους αποστόλους του λογομαχούσαν για το ποιος ήταν ο μεγαλύτερος ανάμεσά τους. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει: «Μπήκε ανάμεσά τους ένας διαλογισμός ως προς το ποιος από αυτούς θα ήταν ο μεγαλύτερος. Ο Ιησούς, γνωρίζοντας το διαλογισμό της καρδιάς τους, πήρε ένα μικρό παιδί, το έβαλε δίπλα του και τους είπε: “Όποιος δεχτεί αυτό το μικρό παιδί με βάση το όνομά μου δέχεται και εμένα, και όποιος δεχτεί εμένα δέχεται και αυτόν που με απέστειλε. Διότι αυτός που συμπεριφέρεται ως μικρότερος μεταξύ όλων σας, αυτός είναι μεγάλος”». (Λουκ. 9:46-48) Με υπομονή αλλά και σταθερότητα, ο Ιησούς βοήθησε τους αποστόλους να αντιληφθούν ότι έπρεπε να είναι ταπεινοί.

Εναρμονιζόταν άραγε με τις αξίες των Ιουδαίων του πρώτου αιώνα η νουθεσία που έδωσε ο Ιησούς στους αποστόλους να συμπεριφέρονται ως μικρότεροι; Ή ήταν αντίθετη από το γενικό πνεύμα; Σχολιάζοντας τις κοινωνικές συνθήκες εκείνης της εποχής, το Θεολογικό Λεξικό της Καινής Διαθήκης (Theological Dictionary of the New Testament) εξηγεί: «Σε όλες τις υποθέσεις, το επίμαχο ερώτημα ήταν ποιος είναι ο μεγαλύτερος, και ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε τον καθένα ήταν το αν θα λάβαινε την τιμή που του άρμοζε». Ο Ιησούς νουθέτησε τους αποστόλους του να διαφέρουν από τους ανθρώπους γενικά.

Η λέξη μικρότερος του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου μεταδίδει την έννοια του μετριόφρονα, του ταπεινού, του ασήμαντου ή αυτού που δεν χαίρει μεγάλης εκτίμησης και δεν έχει κύρος. Ο Ιησούς χρησιμοποίησε ένα μικρό παιδί για να δείξει καθαρά στους αποστόλους του ότι έπρεπε να είναι ταπεινοί και μετριόφρονες. Αυτή η νουθεσία έχει για τους αληθινούς Χριστιανούς σήμερα την ίδια ισχύ που είχε και τον πρώτο αιώνα. Ίσως δυσκολευόμαστε να συμπεριφερόμαστε ως μικρότεροι—τουλάχιστον σε κάποιες περιπτώσεις. Η ανθρώπινη τάση προς την υπερηφάνεια ίσως μας υποκινεί να επιδιώκουμε εξοχότητα. Το ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε και το πνεύμα του κόσμου θα μπορούσαν να μας επηρεάσουν ώστε να είμαστε εγωιστές, επιθετικοί ή να προσπαθούμε να χειραγωγούμε τους άλλους. Τι μπορεί να μας βοηθήσει να καλλιεργούμε το πνεύμα του “μικρότερου”; Με ποια έννοια “είναι μεγάλος ο μικρότερος μεταξύ μας”; Σε ποιους τομείς της ζωής πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να εκδηλώνουμε το πνεύμα της ταπεινοφροσύνης;

«Ω! Βάθος πλούτου και σοφίας και γνώσης του Θεού!»

Ένας τρόπος για να καλλιεργούμε ταπεινοφροσύνη είναι το να αναλογιζόμαστε τη μεγαλοσύνη του Ιεχωβά σε σύγκριση με τη δική μας θέση. Στην ουσία, η δική του κατανόηση «δεν εξιχνιάζεται». (Ησ. 40:28) Ο απόστολος Παύλος σχολίασε ορισμένες πτυχές του μεγαλείου του Ιεχωβά ως εξής: «Ω! βάθος πλούτου και σοφίας και γνώσης του Θεού! Πόσο ανεξερεύνητες είναι οι κρίσεις του και ανεξιχνίαστες οι οδοί του!» (Ρωμ. 11:33) Αν και η ανθρώπινη γνώση έχει αυξηθεί σημαντικά σε πολλούς τομείς αφότου έγραψε ο Παύλος αυτά τα λόγια πριν από 2.000 χρόνια περίπου, η δήλωσή του εξακολουθεί να ισχύει. Όσα και αν γνωρίζουμε, η συναίσθηση του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν όρια σε αυτά που μπορούμε να μάθουμε για τον Ιεχωβά, τα έργα του και τις οδούς του πρέπει να μας κρατάει ταπεινούς.

Αυτή η συνειδητοποίηση, ότι δηλαδή η εξιχνίαση των οδών του Θεού υπερβαίνει τις ικανότητές μας, βοήθησε τον Λέο να δει τον εαυτό του ως μικρότερο. Όταν ήταν νεαρός, τον συνάρπαζε η επιστήμη. Επειδή ήθελε να κατανοήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το υλικό σύμπαν, άρχισε να σπουδάζει αστροφυσική και κατέληξε σε ένα σημαντικό συμπέρασμα. Ο ίδιος λέει: «Οι σπουδές μου με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω ότι οι υπάρχουσες επιστημονικές θεωρίες δεν αρκούν για να μπορέσει η ανθρωπότητα να κατανοήσει πλήρως το σύμπαν. Γι’ αυτό, άλλαξα κλάδο σπουδών και στράφηκα στη νομική». Αργότερα, ο Λέο έγινε εισαγγελέας και κατόπιν δικαστής. Τελικά, αυτός και η σύζυγός του έκαναν Γραφική μελέτη με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, δέχτηκαν την αλήθεια και έγιναν αφιερωμένοι υπηρέτες του Θεού. Παρά το υπόβαθρό του, τι βοήθησε τον Λέο να συμπεριφέρεται ως μικρότερος; Ο ίδιος απαντάει χωρίς ενδοιασμούς: «Η διαπίστωση πως, όσα και αν μάθουμε για τον Ιεχωβά και το σύμπαν, δεν μπορούμε ποτέ να θεωρήσουμε ότι τα έχουμε ανακαλύψει όλα».

Κάτι άλλο που μας βοηθάει να είμαστε ταπεινοί είναι το ότι ο ίδιος ο Ιεχωβά εκδηλώνει ταπεινοφροσύνη. Σκεφτείτε το εξής: «Είμαστε συνεργάτες του Θεού». (1 Κορ. 3:9) Για φανταστείτε! Ο Ιεχωβά, που είναι Θεός απαράμιλλης μεγαλοσύνης, μας τιμάει με αυτόν τον τρόπο, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να επιτελούμε τη διακονία μας χρησιμοποιώντας το Λόγο του, την Αγία Γραφή. Αν και ο Ιεχωβά είναι αυτός που κάνει να αυξάνουν οι σπόροι τους οποίους φυτεύουμε και ποτίζουμε, μας προσφέρει το τιμητικό προνόμιο να συνεργαζόμαστε μαζί του. (1 Κορ. 3:6, 7) Δεν είναι αυτό εκπληκτική εκδήλωση ταπεινοφροσύνης από μέρους του Θεού; Αναμφίβολα, το δικό του παράδειγμα πρέπει να ωθεί όλους μας να συμπεριφερόμαστε ως μικρότεροι.

Το παράδειγμα ταπεινοφροσύνης του Θεού άσκησε τεράστια επίδραση στον ψαλμωδό Δαβίδ, ο οποίος έψαλε στον Ιεχωβά: «Θα μου δώσεις την ασπίδα της σωτηρίας σου, και η ταπεινοφροσύνη σου είναι αυτή που με μεγαλύνει». (2 Σαμ. 22:36) Οποιαδήποτε μεγαλοσύνη απολάμβανε ο Δαβίδ στον Ισραήλ, την απέδιδε στην ταπεινοφροσύνη του Ιεχωβά—στο γεγονός ότι ο Θεός καταδεχόταν να του δίνει προσοχή, ταπεινώνοντας τον εαυτό του. (Ψαλμ. 113:5-7) Δεν συμβαίνει το ίδιο και με οποιονδήποτε από εμάς; Ποιες ιδιότητες, ικανότητες και προνόμια έχουμε που “δεν λάβαμε” από τον Ιεχωβά; (1 Κορ. 4:7) Αυτός που συμπεριφέρεται ως μικρότερος είναι «μεγάλος» από την άποψη ότι γίνεται πιο πολύτιμος ως υπηρέτης του Ιεχωβά. (Λουκ. 9:48, υποσ. στη ΜΝΚ) Ας δούμε πώς συμβαίνει αυτό.

“Ο μικρότερος μεταξύ σας είναι μεγάλος”

Η ταπεινοφροσύνη είναι ουσιώδης για να παραμένουμε ικανοποιημένοι στη θεοκρατική οργάνωση του Ιεχωβά και να υποστηρίζουμε τις εκκλησιαστικές διευθετήσεις. Εξετάστε το παράδειγμα της Πέτρα, μιας κοπέλας που μεγάλωσε σε οικογένεια Μαρτύρων. Επειδή ήθελε να ενεργεί ανεξάρτητα, απομακρύνθηκε από την εκκλησία. Χρόνια αργότερα, άρχισε να συναναστρέφεται ξανά με την εκκλησία. Τώρα είναι ευτυχισμένη που ανήκει στην οργάνωση του Ιεχωβά και υποστηρίζει πρόθυμα τις εκκλησιαστικές διευθετήσεις. Τι άλλαξε αυτή τη φορά; «Για να νιώθω άνετα στην οργάνωση του Θεού», γράφει, «έπρεπε να κατανοήσω και να καλλιεργήσω δύο πολύ σημαντικές ιδιότητες—την ταπεινοφροσύνη και τη μετριοφροσύνη».

Το ταπεινό άτομο νιώθει εγκάρδια ευγνωμοσύνη για τις προμήθειες του Ιεχωβά, μεταξύ των οποίων είναι και η πνευματική τροφή. Γι’ αυτό, μελετάει με επιμέλεια τη Γραφή και διαβάζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα περιοδικά ΣΚΟΠΙΑ και ΞΥΠΝΑ! Όπως και πολλοί άλλοι πιστοί υπηρέτες του Ιεχωβά, ίσως έχει τη συνήθεια να διαβάζει κάθε καινούριο έντυπο προτού το βάλει στη βιβλιοθήκη του. Όταν εκδηλώνουμε τέτοια ταπεινή εκτίμηση διαβάζοντας και μελετώντας τα Γραφικά μας έντυπα, θα προοδεύουμε πνευματικά και ο Ιεχωβά θα μπορεί να μας χρησιμοποιεί πληρέστερα στην υπηρεσία του.—Εβρ. 5:13, 14.

Αυτός που συμπεριφέρεται ως μικρότερος είναι «μεγάλος» και από μια άλλη άποψη. Σε κάθε εκκλησία υπάρχουν άντρες με κατάλληλα προσόντα οι οποίοι έχουν διοριστεί υπό την κατεύθυνση του αγίου πνεύματος του Ιεχωβά για να υπηρετούν ως πρεσβύτεροι. Αυτοί κάνουν διευθετήσεις για διάφορα πνευματικά ζητήματα όπως είναι οι συναθροίσεις, η υπηρεσία αγρού και η ποίμανση. Όταν εκδηλώνουμε τη νοοτροπία του “μικρότερου” υποστηρίζοντας πρόθυμα αυτές τις διευθετήσεις, συμβάλλουμε στη χαρά, στην ειρήνη και στην ενότητα της εκκλησίας. (Διαβάστε Εβραίους 13:7, 17) Αν υπηρετείτε ως πρεσβύτερος ή διακονικός υπηρέτης, δεν είστε ταπεινά ευγνώμων στον Ιεχωβά για το προνόμιο υπηρεσίας που σας έχει εμπιστευτεί;

Όποιος συμπεριφέρεται ως μικρότερος είναι «μεγάλος», δηλαδή πιο πολύτιμος στην οργάνωση του Ιεχωβά, επειδή η ταπεινοφροσύνη του τον καθιστά καλό και χρήσιμο υπηρέτη του Θεού. Ο Ιησούς χρειάστηκε να νουθετήσει τους μαθητές του να συμπεριφέρονται ως μικρότεροι επειδή κάποιοι από αυτούς επηρεάζονταν από το γενικό πνεύμα της εποχής τους. «Μπήκε ανάμεσά τους ένας διαλογισμός ως προς το ποιος από αυτούς θα ήταν ο μεγαλύτερος», λέει το εδάφιο Λουκάς 9:46. Μήπως αρχίζουμε και εμείς να σκεφτόμαστε ότι είμαστε κατά κάποιον τρόπο καλύτεροι από τους ομοπίστους μας ή ανώτεροι από τους ανθρώπους γενικά; Στον κόσμο που μας περιβάλλει, πολλοί ενεργούν από υπερηφάνεια και ιδιοτέλεια. Εμείς πρέπει να διαφέρουμε από τέτοια υπερήφανα άτομα ενεργώντας με ταπεινοφροσύνη. Όταν το κάνουμε αυτό και βάζουμε σε πρώτη θέση το θέλημα του Ιεχωβά, γινόμαστε πιο αναζωογονητικοί φίλοι για τους αδελφούς και τις αδελφές μας.

Η νουθεσία που έδωσε ο Ιησούς να συμπεριφερόμαστε ως μικρότεροι μας δίνει πράγματι ισχυρή ώθηση. Δεν πρέπει λοιπόν να καταβάλλουμε προσπάθειες για να εκδηλώνουμε αυτό το πνεύμα σε όλους τους τομείς της ζωής μας; Ας προσέξουμε ιδιαίτερα τρεις από αυτούς.

Να καταβάλλετε προσπάθειες για να είστε μικρότεροι

Στο γάμο. Πολλοί άνθρωποι σήμερα νοιάζονται τόσο πολύ για τα προσωπικά τους δικαιώματα ώστε τα διεκδικούν ακόμη και εις βάρος των δικαιωμάτων των άλλων. Αλλά όποιος είναι μικρότερος καθοδηγείται από τη νοοτροπία που μας παροτρύνει ο Παύλος να έχουμε. Στην επιστολή του προς τους Ρωμαίους, γράφει: «Ας επιδιώκουμε τα πράγματα που συμβάλλουν στην ειρήνη και τα πράγματα που είναι για την εποικοδόμηση του ενός από τον άλλον». (Ρωμ. 14:19) Αυτός που συμπεριφέρεται ως μικρότερος θέλει να έχει ειρηνικές σχέσεις με όλους, πόσο μάλλον δε με τον αγαπημένο του γαμήλιο σύντροφο.

Εξετάστε τον τομέα της αναψυχής. Οι προτιμήσεις ενός ζευγαριού όσον αφορά τη διασκέδαση μπορεί να διαφέρουν. Ο σύζυγος ίσως θέλει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του στην ησυχία του σπιτιού του διαβάζοντας κάποιο βιβλίο. Απεναντίας, η σύζυγος ίσως προτιμάει να πάνε σε κάποιο εστιατόριο ή να επισκεφτούν φίλους. Δεν θα ήταν ευκολότερο για μια γυναίκα να σέβεται το σύζυγό της όταν βλέπει ότι εκδηλώνει ταπεινοφροσύνη και λαβαίνει ειλικρινά υπόψη του τις αρέσκειες και τις απαρέσκειές της αντί να νοιάζεται μόνο για τις δικές του προτιμήσεις; Και πόσο αγαπάει και εκτιμάει ένας άντρας τη σύζυγό του όταν βλέπει ότι δεν επιδιώκει να γίνεται το δικό της αλλά λαβαίνει υπόψη της τις επιθυμίες του! Ο γαμήλιος δεσμός ενισχύεται όταν και οι δύο σύζυγοι συμπεριφέρονται ως μικρότεροι.—Διαβάστε Φιλιππησίους 2:1-4.

Στην εκκλησία. Στον κόσμο, πολλοί άνθρωποι ζουν με σκοπό την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών τους. Τέτοια άτομα στερούνται υπομονής, και η αναμονή είναι για αυτούς δοκιμασία. Αλλά αν εμείς καλλιεργούμε το πνεύμα του “μικρότερου”, αυτό θα μας βοηθάει να προσμένουμε τον Ιεχωβά. (Διαβάστε Ψαλμός 131:1-3) Όταν είμαστε ταπεινοί και προσμένουμε τον Ιεχωβά, απολαμβάνουμε ασφάλεια και ευλογίες, ανακούφιση και ικανοποίηση. Να γιατί παρότρυνε ο Δαβίδ τους Ισραηλίτες να προσμένουν υπομονετικά τον Θεό τους!

Μπορείτε και εσείς να νιώσετε τέτοια παρηγοριά όταν προσμένετε ταπεινά τον Ιεχωβά. (Ψαλμ. 42:5) Ίσως να “επιθυμείτε καλό έργο” και, ως εκ τούτου, να “επιδιώκετε θέση επισκόπου”. (1 Τιμ. 3:1-7) Ασφαλώς, πρέπει να κάνετε ό,τι περνάει λογικά από το χέρι σας για να επιτρέψετε στο άγιο πνεύμα να αναπτύξει μέσα σας τις ιδιότητες που χρειάζεται να έχουν οι επίσκοποι. Τι θα λεχθεί, όμως, αν αυτή η διαδικασία φαίνεται να είναι για εσάς πιο χρονοβόρα από ό,τι για άλλους; Αυτός που είναι μικρότερος και περιμένει υπομονετικά κάποιο προνόμιο υπηρεσίας θα συνεχίσει να υπηρετεί χαρούμενα τον Ιεχωβά και θα απολαμβάνει οποιονδήποτε διορισμό τού ανατίθεται.

Στις σχέσεις μας με τους άλλους. Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να ζητούν συγνώμη. Ωστόσο, οι υπηρέτες του Θεού καλλιεργούν το πνεύμα του “μικρότερου” αναγνωρίζοντας τα λάθη τους και ζητώντας συγνώμη. Είναι επίσης πρόθυμοι να συγχωρούν τα σφάλματα των άλλων. Ενώ η υπερηφάνεια υποθάλπει τις διαιρέσεις και τις διαμάχες, η συγχωρητικότητα προάγει την ειρήνη μέσα στην εκκλησία.

Ίσως χρειαστεί να “ταπεινωθούμε” λέγοντας ειλικρινά συγνώμη σε κάποιο άλλο άτομο όταν αδυνατούμε να τηρήσουμε μια συμφωνία εξαιτίας παραγόντων που είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Ο ταπεινός Χριστιανός, ακόμη και αν υπάρχει μερίδιο ευθύνης στο άλλο άτομο, νοιάζεται για τις δικές του αστοχίες και είναι πρόθυμος να τις παραδεχτεί.—Διαβάστε Παροιμίες 6:1-5.

Πόσο ευγνώμονες είμαστε για την προτροπή που μας δίνει η Γραφή να καλλιεργούμε το πνεύμα του “μικρότερου”! Αν και μερικές φορές ίσως δυσκολευόμαστε να εκδηλώνουμε τέτοιο πνεύμα, όταν έχουμε την ορθή άποψη για τη δική μας θέση σε σχέση με τον Δημιουργό μας και εκτιμούμε την ταπεινοφροσύνη του, θα υποκινούμαστε να καλλιεργούμε αυτή την έξοχη ιδιότητα. Ενεργώντας έτσι, θα αποδεικνυόμαστε πιο πολύτιμοι ως υπηρέτες του Ιεχωβά. Είθε λοιπόν να συμπεριφέρεται ο καθένας μας ως μικρότερος.

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ 2012, 15/11 σ. 15-19

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA