"Κλείσαμε" το τ. 176, της εφημερίδας "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος". Και τώρα, πιεστήριο!

ilektikos175

Αυτό είναι το φύλλο του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ τ. 175, το φύλλο που κυκλοφορεί τώρα. Μπορείτε να το δείτε όπως είναι τυπωμένο ΕΔΩ. Σταθερός, όπως πάντα στην παρουσία του! Σταθεροί και οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη έκδοσης του, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, η Διοίκηση του. Την Παρασκευή 27/12/2024 πήρα ύλη για το νέο τεύχος. Και χθες το μεσημέρα κατά τη μία πήγαμε στο τυπογραφείο κάναμε τις τελευταίες "πινελλιές" και την "κλείσαμε".

anagrafi.040324

Εδώ, σ' αυτό το τυπογραφείο, την ΑΝΑΓΡΑΦΗ, στο Περιστέρι, γίνεται η τεχνική επεξεργασία του "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηρόδρομου". Η Ανδρομάχη ή Μάχη είναι η κοπέλα που συνεργαζόμαστε. Την ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία, όπως και τους ανθρώπους του τυπογραφείου, Σάκη και Δημήτρη.

ilektrikos.171Η έκδοση μιας εφημερίδας είναι ένας κύκλος. Μόλις ολοκληρωθεί ένα τεύχος και αφού περάσει λίγος καιρός και το χαρούν οι ανθρωποι του, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το επόμενο. Έτσι λοιπόν  την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 κατέβηκα στον Πειραιά για να παραλάβω το υλικό για το νέο τεύχος 176.  Και παρότι ήταν μια περίοδος γιορτών με πολλές ενδιάμεσες αργίες, όλα πήγαν καλά και χθες το μεσιμέρι, ώρα 13:00 πήγαμε εκεί και την "κλείσαμε" δίνοντας τις τελευταίες πινελιές ώστε να φύγει για το πιεστήριο... Εδώ όμως θα τη δείτε σε λίγες ώρες, κατά το μεσημέρι...

Χαίρομαι κάθε φορά που συμβαίνει να  ολοκληρώνουμε αυτή τη διαδικασία, επειδή είναι απόλυτα σταθεροί και κάνουμε πραγματική δουλειά, όταν βρισκόμαστε από κοντά... Όλα τριγύρω αλλάζουμε κι όλα τα ίδια μένουν, λέει ένας ποιητής. Ο χρόνος φεύγει σαν αέρας. Είναι μια όμορφη διαδικασία που γίνεται, κάθε δίμηνο. Διότι κάθε πράγμα που αξίζει, έχει τη δουλειά του. Τίποτα και πουθενά, κάτι, δε γίνεται "μαγικά" κι από μόνο του.

Το συναίσθημα; Χαρά για κάτι όμορφο που δημιουργούμε τακτικά με συνέπεια και συνέχεια. Μια όμορφη διαδικασία που επαναλαμβάνεται σταθερά, χρόνια τώρα. Και δεν ξέρω το γιατί (ή μάλλον ξέρω...) αλλά μ' αρέσει πολύ όλη αυτή η διαδικασία. Κι αυτό, το κάνουν οι άνθρωποι του να φαίνεται έτσι. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος Θύμιος Ρουσιάς! Νιώθω την αγάπη τους, τη ζεστασιά, την καλή συνεργασία τους που αποτυπώνεται και στην ποιότητα της δουλειάς μας.

Και κάπως έτσι η ιστορία μας με το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, σύνεχίζεται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που θεωρώ μεγάλο προνόμιο μου να συνεχίζω μαζί τους αυτό που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια, από τη γέννηση της εφημερίδας με τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ. Ανθρώπους ξεχωριστούς, με ήθος και συνείδηση που σπάνια βρίσκεις στον κόσμο, στο συνάφι εκείνων που ασχολούνται με τα κοινά. 

Αν και έχω αλλάξει δύο ανθρώπους, στις θέσεις ευθύνης του προέδρου στο Σωματείο, τον Μανώλη Φωτόπουλο στο ξεκίνημα και για 15 χρόνια και τον Θύμιο Ρουσιά τα τελευταία 12 χρόνια, ποτέ δεν είχα πρόβλημα από κανέναν τους. Τον Θύμιο τον ήξερα και συνεργάστηκα μαζί του, άλλα δέκα χρόνια πριν, καθώς ήταν ο Γραμματέας του Σωματείου, επί εποχής Φωτόπουλου.

Εξαιρετικοί άνθρωποι! Είναι από αυτούς που λύνουν, αντί να δημιουργούν προβλήματα, που χαίρονται μ' αυτό που κάνουν και δεν μιζεριάζουν από λάθη που μπορεί να συμβούν. Και επιπλέον, εκτιμούν πολύ τη δουλειά που τους προσφέρω, όλα αυτά τα χρόνια.

Κι όταν λέω «φτιάχνω» την εφημερίδα που βλέπετε, εννοώ ότι τη σχεδιάζω και την υλοποιώ ως έκδοση. Δίνω δηλαδή μορφή στα άψυχα κείμενα. Στην έκδοση που μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ, και που είναι η τελευταία, όπως θα διαπιστώσετε.

Είναι ένα έντυπο «συνδικαλιστικό», με την έννοια ότι προβάλλει τη δράση του Σωματείου, αλλά και δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρείται (το Σωματείο και οι άνθρωποι του) ενωμένο και αγαπημένο στα μάτια των 2.000- 2.500 περίπου μελών του, συνταξιούχων του ΗΣΑΠ σε όλη την Ελλάδα, όπου κι αν μένουν.

Βέβαια, όπως σε όλους, η πανδημία του Covid-19, δημιούργησε κι εδώ τα προβλήματα της. Εκείνον τον καιρό, θυμάμαι, οι άνθρωποι του Σωματείου, παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πήγαιναν τρεις φορές την εβδομάδα στον Πειραιά, στα γραφεία τους και σαν τα μυρμήγκια, ιδιαίτερα ο Θύμιος, ακόμα και από το σπίτι του, μάζευε την ύλη του 16σέλιδου ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ σε σχήμα ταμπλόιντ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και με καλό προγραμματισμό, κατάφεραν να μην χάσουν εκδόσεις, παρά μόνο μία! Άθλος, αν σκεφτεί κανείς, από τι περάσαμε… Και τι περνάμε! Αφού ο φόβος για τον Covid-19 δεν έχει φύγει, εντελώς.

Διατηρούν επίσης ένα εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο για την άμεση ενημέρωση των μελών τους. Τις άμεσες ανακοινώσεις τις «ανεβάζει» η Ελευθερία, που έχει και τη γραμματειακή υποστήριξη του Σωματείου. Και τη γενική επιμέλεια έχω εγώ. Δείτε το ΕΔΩ, παρακαλώ.

Γενικά, είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί τους. Ακούν τις παρατηρήσεις μου, προσεκτικά και τις περισσότερες φορές τις εφαρμόζουν. Κάνουν τη δουλειά μου δημιουργική και ευχάριστη και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Και καθώς κι εγώ είμαι πια ο ίδιος συνταξιούχος, τους καταλαβαίνω όλο και περισσότερο. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, αποτελεί ένα πρότυπο δημιουργικότητας.

Κάποιοι λένε ότι τα Σωματεία Συνταξιούχων, είναι για απομάχους της δουλειάς. Που ζουν στο περιθώριο και ζουν με τις μνήμες τους από τα παλιά. Μπορεί να είναι και αυτό, αλλά πιστέψτε με, πολλοί νέοι θα ήθελαν να τους μιμηθούν στη δουλειά που προσφέρουν, εθελοντικά, για το κοινό καλό!

The News

Το Αγαπημένο μου Έργο—Η Ποίμανση. Βοσκός και στην πραγματική ζωή και αλλού…

katsikula1
Μια κατσικούλα (όχι αυτή της φωτογραφίας…) είχε πάντα η μητέρα μου στα παιδικά μου χρόνια στο σπίτι μας. Αυτή μας έδινε το γάλα της με το οποίο μας έκανε τα τυράκια μας και μας έδινε τα κατσικάκια της. Συχνά επιφορτιζόμουν με την ευθύνη να την μεταδέσω, να την ποτίσω κ.λπ.

probatakia
Ο Αγησίλαος της Στασούλας όμως έχει ένα υποτυπώδες μικρό κοπάδι προβάτων σε μια περιοχή κοντά στο Θραψανό, τον Γκαρνιά. Μια φορά, πριν λίγα χρόνια, του τα έκλεψαν όλα, αλλά αυτός εκεί επιμένει. Στεναχωρήθηκε πολύ, αλλά τα ξανάφτιαξε και ασχολείται με αυτά.

kalivakia3
Θυμάμαι την Πότα από ένα μικρό χωριό κοντά στη Μεγαλόπολη, τα Καλυβάκια. Όλη της η ζωή ήταν τα λίγα πρόβατα της. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της ζωής της που ήταν μόνη. Ασχολιόταν πολύ μαζί τους. Και τα γνώριζε ένα – ένα. Του είχε βγάλει ονόματα. Τα καλούσε κι αυτά ανταποκρίνονταν. Χαίρονταν όταν την έβλεπαν να πηγαίνει κοντά τους.

provato.apikia.200216
Και να, που χθες είδα στον τοίχο του φίλου μου Λεωνίδα από την Άνδρο την προβατίνα του με τα δυο μικρά της… Στα Αποίκια που ζει έχει ίσως και το χρόνο (ως συνταξιούχος) και τον χώρο για να ασχοληθεί μαζί του και να το φροντίσει. Δεν πρόλαβα να μιλήσω μαζί του και να τον ρωτήσω αν έχει κι άλλα. Αλλά μου άρεσαν…

Αφήγηση από τον Αλιμπέκ Μπεκμάνοφ

agia.grafi.xromaΆρχισα να βόσκω πρόβατα όταν ήμουν τριών ετών και αγάπησα αυτή την εργασία. Στα 17 μου ήμουν ήδη έμπειρος βοσκός. Αργότερα έμαθα ότι υπάρχουν και άλλοι «βοσκοί»—οι πνευματικοί ποιμένες. Θα σας εξηγήσω γιατί το έργο του πνευματικού ποιμένα μού έχει δώσει ακόμη μεγαλύτερη χαρά.

Γεννήθηκα το 1972 από Κιργίσιους γονείς. Η πολυμελής οικογένειά μου ζούσε στο Τσιρπικτί, ένα χωριό στις όχθες της πανέμορφης λίμνης Ισίκ Κουλ. Η περιοχή αυτή προσελκύει πολλούς τουρίστες που επισκέπτονται το Κιργιζιστάν, το οποίο ήταν κάποτε δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης. Σήμερα ζω με τη σύζυγό μου την Γκουλμίρα στην πρωτεύουσα, το Μπισκέκ, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τον τόπο όπου μεγάλωσα.

Ο Βοσκός και τα Πρόβατα

Όταν ήμουν παιδί, πηγαίναμε κάθε άνοιξη τα πρόβατα σε ψηλά ορεινά βοσκοτόπια. Για να ανεβούμε εκεί, σε υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων, χρειάζονταν αρκετές μέρες. Κάποιοι άλλοι βοσκοί προτιμούσαν έναν συντομότερο δρόμο και έφταναν γρηγορότερα. Αλλά ο δρόμος αυτός περνούσε δίπλα από χαράδρες και φαράγγια, και μερικές φορές τα πρόβατα που ξεστράτιζαν έστω και λίγο τραυματίζονταν ή και σκοτώνονταν.

Σε αυτά τα μονοπάτια έκαναν συχνά την εμφάνισή τους λύκοι, οι οποίοι τρόμαζαν τα πρόβατα ή τους επιτίθονταν—τα χώριζαν από το κοπάδι και τα σκότωναν. Γι’ αυτό, ο θείος μου προτιμούσε έναν δρόμο πιο βατό και λιγότερο επικίνδυνο, παρότι αυτό μας καθυστερούσε μία μέρα ή και περισσότερο. Μερικές φορές εγώ ήθελα να βιαστούμε, αλλά εκείνος μου έκοβε τη φόρα. Μου έλεγε: «Αλιμπέκ, να σκέφτεσαι τα πρόβατα, όχι τον εαυτό σου».

Σε αυτά τα όμορφα ορεινά βοσκοτόπια, υπήρχαν πρόχειρα μαντριά για να είναι προστατευμένα τα πρόβατα τη νύχτα. Μερικοί βοσκοί, επειδή δεν ήθελαν να ξυπνάνε νωρίς, πήγαιναν το κοπάδι για βοσκή πολύ μετά την ανατολή. Την ώρα που άρχιζαν τα πρόβατα να τρώνε, ο ήλιος ήδη έκαιγε.

Σύντομα, τα πρόβατα μαζεύονταν όλα μαζί, με τα κεφαλάκια τους κάτω, αναπνέοντας με δυσκολία. Επειδή δεν μπορούσαν να φάνε μέχρι χορτασμού, αδυνάτιζαν και εξασθενούσαν. Ο θείος μου όμως σηκωνόταν προτού καν χαράξει—στις τέσσερις το πρωί—και, μέχρι να βγει ο ήλιος, είχε ήδη πάει το κοπάδι του σε ένα καλό βοσκοτόπι. Τα πρόβατά του είχαν όλο τον καιρό να βοσκήσουν εκεί με τη δροσιά. Ένα ρητό λέει: «Ο καλός βοσκός φαίνεται από τα πρόβατά του».

Μια καλή ώρα για να δει ο βοσκός αν τα πρόβατα χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα είναι όταν ξαπλώνουν μετά τη βοσκή. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είχε το δικό μας κοπάδι ήταν οι μύγες που γεννούσαν τα αβγά τους στον αφαλό των προβάτων. Αυτό δημιουργεί μόλυνση και πρήξιμο. Αν δεν εντοπιστεί το πρόβλημα εγκαίρως, ο πόνος γίνεται τόσο έντονος ώστε το πρόβατο μπορεί να ξεμακρύνει από το κοπάδι και να ψοφήσει. Ελέγχαμε τα πρόβατά μας σχεδόν κάθε μέρα για να δούμε αν είχαν πρόβλημα. Αυτό βέβαια απαιτούσε χρόνο και κόπο, αλλά η ανταμοιβή μας ήταν ένα κοπάδι υγιές και ευχαριστημένο.

Το βράδυ που γυρίζαμε στο μαντρί από τη βοσκή, μετρούσαμε τα πρόβατα καθώς αυτά έμπαιναν εκεί από μια στενή πόρτα—μερικές φορές ως και τρία ή τέσσερα μαζί. Το κοπάδι μας είχε εκατοντάδες πρόβατα, αλλά είχαμε εξοικειωθεί τόσο καλά με αυτή τη διαδικασία ώστε μπορούσαμε να μετρήσουμε μέχρι και 800 πρόβατα σε 15 με 20 λεπτά. Φυσικά, αυτό χρειάστηκε πολλή εξάσκηση, αλλά τα καταφέρναμε!

Αν βλέπαμε ότι έλειπε ένα πρόβατο, ο θείος μου έπαιρνε το όπλο και μια γκλίτσα και πήγαινε να το βρει—έψαχνε ακόμη και με βροχή και μέσα στο σκοτάδι, έστω και αν επρόκειτο απλώς για ένα αρνάκι. Το καλούσε φωνάζοντας δυνατά. Η φωνή του τρόμαζε τα αρπακτικά, αλλά έπρεπε να βλέπατε πόσο ασφαλές ένιωθε το πρόβατο όταν τον άκουγε!

Δίναμε στο κάθε πρόβατο όνομα, ανάλογα με την εμφάνιση ή το χαρακτήρα του. Μέσα στο κοπάδι, όλο και υπήρχαν ξεροκέφαλα πρόβατα που για κάποιον λόγο αρνούνταν να υπακούσουν στο βοσκό. Μερικές φορές, τα ακολουθούσαν και άλλα. Γι’ αυτό, ο βοσκός προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τα πεισματάρικα πρόβατα και να τα βάλει σε τάξη. Μπορεί, ας πούμε, να άφηνε ένα πρόβατο μόνο του στο μαντρί. Με τον καιρό, μερικά συμμορφώνονταν και γίνονταν υπάκουα. Όσα δεν έλεγαν να συμμορφωθούν κατέληγαν στο πιάτο μας.

Ένα Διαφορετικό Είδος «Βοσκού»

Το 1989 σπούδασα πολεμικές τέχνες και απέκτησα μεγάλη επιδεξιότητα στις διάφορες τεχνικές τους. Την επόμενη χρονιά, με κάλεσαν να υπηρετήσω στο σοβιετικό στρατό. Ενώ υπηρετούσα στη Ρωσία, οι συμμαθητές μου από τη σχολή πολεμικών τεχνών οργάνωσαν μια συμμορία. Όταν γύρισα στο Κιργιζιστάν, μου είπαν ότι, αν γινόμουν και εγώ μέλος, θα είχα τα πάντα. Εκείνον τον καιρό όμως γνώρισα τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Οι Μάρτυρες απάντησαν σε ερωτήσεις που με βασάνιζαν από παιδί, όπως: «Γιατί πεθαίνουν οι άνθρωποι;» Τελικά κατάλαβα από τις συζητήσεις μας ότι ο θάνατος είναι το αποτέλεσμα της αμαρτίας του πρώτου ανθρώπου, του Αδάμ. (Ρωμαίους 5:12) Έμαθα επίσης από την Αγία Γραφή ότι ο Ιεχωβά, ο αληθινός Θεός, έστειλε τον Γιο του τον Ιησού ως Λυτρωτή μας και ότι η κληρονομημένη μας αμαρτία μπορεί να καλυφτεί αν θέσουμε πίστη στον Ιεχωβά και στον Γιο του. Αυτό θα μας δώσει την προοπτική να ζήσουμε για πάντα στον Παράδεισο στη γη, σε αρμονία με τον αρχικό σκοπό του Θεού για το ανθρώπινο γένος.—Ψαλμός 37:11, 29· 83:18· Ιωάννης 3:16, 36· 17:1-5· Αποκάλυψη 21:3, 4.

Οι Γραφικές απαντήσεις των Μαρτύρων στα ερωτήματά μου ήταν τόσο ξεκάθαρες και κατανοητές ώστε είπα αυθόρμητα: «Αυτό είναι το σωστό!» Δεν ήθελα πια να κάνω παρέα με τους παλιούς μου συμμαθητές. Εκείνοι προσπάθησαν κάμποσες φορές να με πείσουν να γυρίσω στην παρέα τους. Αλλά η επιθυμία μου να μάθω τις Γραφικές αλήθειες και να τις θέσω σε εφαρμογή ήταν τόσο δυνατή ώστε με βοήθησε να αντισταθώ στις δελεαστικές τους προτάσεις και οδήγησε στο να γίνω πνευματικός ποιμένας.

Εκείνον τον καιρό ερχόταν στη μητέρα μου κάποια κυρία πασίγνωστη στην περιοχή μας για τις θεραπείες που έκανε μέσω πίστης. Μια μέρα που γύρισα σπίτι, τη βρήκα να διεξάγει μια πνευματιστική συγκέντρωση. Μου είπε ότι είχα ιδιαίτερο χάρισμα και με παρότρυνε να πάω στο τζαμί και να πάρω ένα φυλαχτό, ισχυριζόμενη ότι αυτό θα με βοηθούσε. Σχεδόν με έπεισε ότι, αν το έκανα αυτό, θα λάβαινα το χάρισμα της θεραπείας.

Την άλλη μέρα πήγα στους Μάρτυρες με τους οποίους μελετούσα τη Γραφή και τους είπα τα καθέκαστα. Μου έδειξαν από τη Γραφή ότι ο Ιεχωβά αντιτίθεται σε κάθε μορφή πνευματισμού, διότι ο πνευματισμός συνδέεται με τα πονηρά πνεύματα. (Δευτερονόμιο 18:9-13) Για κάποιες νύχτες, δεν μπορούσα να κοιμηθώ λόγω της επιρροής των δαιμόνων. Όταν έμαθα από τους Μάρτυρες πώς να προσεύχομαι σύμφωνα με το θέλημα του Ιεχωβά, απαλλάχτηκα σύντομα από τους εφιάλτες. Ήμουν πλέον πεπεισμένος ότι είχα βρει τον αληθινό Ποιμένα, τον Ιεχωβά.

Έμαθα ότι ο Δαβίδ, ο συγγραφέας πολλών Βιβλικών ψαλμών, ήταν και αυτός ποιμένας στα νιάτα του. Αποκαλούσε τον Ιεχωβά “Ποιμένα” του, και τα αισθήματα που είχε για Εκείνον μίλησαν στην καρδιά μου. (Ψαλμός 23:1-6) Ήθελα να μιμηθώ τον Γιο του Ιεχωβά, τον Ιησού, ο οποίος αποκαλείται ο “ποιμένας των προβάτων”. (Εβραίους 13:20) Στις αρχές του 1993, συμβόλισα την αφιέρωσή μου στον Ιεχωβά με το βάφτισμα σε μια συνέλευση στο Μπισκέκ.

Μια Σημαντική Συγκέντρωση

Πολλοί συγγενείς και γείτονές μου άρχισαν να συγκεντρώνονται όλοι μαζί για μελέτη της Γραφής. Περίπου 70 άτομα από το χωριό μας συγκεντρώνονταν κοντά στη λίμνη Ισίκ Κουλ. Κάποιος συγγενής μου, ο οποίος ήταν επικεφαλής στο συμβούλιο του χωριού, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Είπε ότι θα κανόνιζε μια μεγάλη συγκέντρωση για να εξηγήσουμε τη νέα μας πίστη. Ωστόσο, οι τοπικοί θρησκευτικοί ηγέτες άρχισαν να ξεσηκώνουν τους ανθρώπους της περιοχής ώστε να εναντιωθούν στο κήρυγμά μας. Συνεννοήθηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη συγκέντρωση για να στρέψουν τον κόσμο εναντίον μας.

Την καθορισμένη μέρα, συγκεντρώθηκαν περίπου χίλια άτομα, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι από τρία γειτονικά χωριά. Ήρθαν επίσης κάποιοι Μάρτυρες, ένας εκ των οποίων άρχισε να εξηγεί τις Γραφικές πεποιθήσεις μας. Δεν είχαν περάσει καλά - καλά πέντε λεπτά και κάποιος σηκώθηκε και άρχισε να κάνει προκλητικές ερωτήσεις, φωνάζοντας. Ακολούθησε καταιγισμός από κατηγορίες και απειλές, και οι παρόντες φανατίστηκαν σε βαθμό που ήθελαν να μας χτυπήσουν.

Εκείνη τη στιγμή σηκώθηκε να μας υπερασπιστεί ένας από τους μεγαλύτερους αδελφούς μου, ο οποίος είχε αρχίσει πρόσφατα να μελετάει τη Γραφή. Όλοι τον έτρεμαν και τον απέφευγαν γιατί έδερνε άγρια. Μπήκε άφοβα ανάμεσα σε εμάς και στους επιτιθέμενους και έτσι καταφέραμε να φύγουμε σώοι και αβλαβείς. Στα επόμενα χρόνια, πολλοί από εκείνους που παρευρέθηκαν σε αυτή τη συγκέντρωση έγιναν Μάρτυρες. Σήμερα, 50 και πλέον από τους 1.000 κατοίκους του χωριού μας είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Μια Κόρη Βοσκού στη Ζωή Μου

Λίγους μήνες πριν από τη μεγάλη συνέλευση των Μαρτύρων στη Μόσχα τον Ιούλιο του 1993, γνώρισα την Γκουλμίρα, μια Μάρτυρα του Ιεχωβά από ένα χωριό του Κιργιζιστάν. Προερχόταν και αυτή από οικογένεια βοσκών. Το 1988, ενώ το έργο των Μαρτύρων ήταν ακόμη απαγορευμένο στη Σοβιετική Ένωση, η μητέρα της είχε αρχίσει να μελετάει τη Γραφή με μια Μάρτυρα, την Ακσαμάι. Η Ακσαμάι ήταν η πρώτη Κιργίσια στην περιοχή που έγινε Μάρτυρας του Ιεχωβά τη δεκαετία του 1970.

Σύντομα άρχισε και η Γκουλμίρα να παρακολουθεί τη μελέτη της μητέρας της με την Ακσαμάι. Το 1990 βαφτίστηκαν και οι δυο τους ως Μάρτυρες. Η καρδιά της Γκουλμίρα την ώθησε να αναλάβει σύντομα την ολοχρόνια υπηρεσία ως σκαπάνισσα.

Τα επόμενα δύο χρόνια έβλεπα την Γκουλμίρα περιστασιακά, επειδή έμενα γύρω στα 160 χιλιόμετρα μακριά. Το Μάρτιο του 1995, αποφάσισα να τη γνωρίσω καλύτερα. Έτσι λοιπόν, ένα πρωί πήγα στο σπίτι της με αυτόν το σκοπό. Σάστισα όταν έμαθα ότι την επόμενη κιόλας μέρα θα έφευγε για να υπηρετήσει στο γραφείο τμήματος της Ρωσίας, το οποίο βρισκόταν πάνω από 5.500 χιλιόμετρα μακριά!

Εκείνη την εποχή είχα αρχίσει να υπηρετώ ως ολοχρόνιος διάκονος, και επίσης μάθαινα ρωσικά επειδή δεν υπήρχε ακόμη κανένα έντυπό μας στην κιργισιανή γλώσσα. Αλληλογραφούσαμε με την Γκουλμίρα επί τρία χρόνια και συνεννοούμασταν να διαβάζουμε τις ίδιες Γραφικές περικοπές ώστε να μπορούμε να ανταλλάσσουμε πνευματικές σκέψεις. Στο μεταξύ, εγώ υπηρετούσα στην πρώτη κιργισιανή εκκλησία, στην πόλη Μπαλικτσί.

Υπηρετώ τον Ιεχωβά Μαζί με την Γκουλμίρα

Το 1998, η Γκουλμίρα ήρθε στο Κιργιζιστάν για διακοπές και παντρευτήκαμε. Προσκλήθηκα να υπηρετήσω μαζί της στο γραφείο τμήματος της Ρωσίας. Ευτυχώς που είχα αρχίσει να μαθαίνω ρωσικά! Αργότερα, διορίστηκα στη μεταφραστική ομάδα που μετέφραζε Γραφικά έντυπα στην κιργισιανή γλώσσα. Προσευχόμουν στον Ιεχωβά για σοφία και υπομονή. Φυσικά, με βοηθούσε πολύ και η Γκουλμίρα με την οποία συνεργαζόμουν.

Το 2004 η μεταφραστική μας ομάδα στάλθηκε στο Μπισκέκ, όπου διορίστηκα να υπηρετώ στην επιτροπή που επιβλέπει το έργο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στο Κιργιζιστάν. Τότε υπήρχαν στη χώρα 7 κιργισιανές εκκλησίες και πάνω από 30 ρωσικές. Σήμερα, υπάρχουν 20 και πλέον κιργισιανές εκκλησίες και πολλοί κιργισιανοί όμιλοι, που απαρτίζουν σχεδόν το 40% των 4.800 Μαρτύρων στο Κιργιζιστάν.

Η Γκουλμίρα και εγώ αποφασίσαμε να μάθουμε αγγλικά, τα οποία θα μας βοηθούσαν στη διακονία μας. Αυτό οδήγησε σε μια πρόσκληση στα παγκόσμια κεντρικά γραφεία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στις ΗΠΑ το 2008. Εκεί παρακολούθησα την ειδική σχολή για όσους επιβλέπουν το έργο κηρύγματος στη χώρα τους.

Τόσο εγώ όσο και η σύζυγός μου νιώθουμε τώρα πιο ικανοί να υπηρετούμε τα πνευματικά συμφέροντα των ανθρώπων στο Κιργιζιστάν. Οι εμπειρίες μας μάς βοήθησαν να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι ότι ο Ιεχωβά είναι πράγματι στοργικός ποιμένας. Έχω νιώσει προσωπικά την εκπλήρωση του Βιβλικού ψαλμού: «Ο Ιεχωβά είναι ο Ποιμένας μου. Δεν θα μου λείψει τίποτα. Σε χλοερά βοσκοτόπια με βάζει να ξαπλώσω· με φέρνει σε τόπους ανάπαυσης με άφθονα νερά. Αναζωογονεί την ψυχή μου. Με οδηγεί στα μονοπάτια της δικαιοσύνης για χάρη του ονόματός του».—Ψαλμός 23:1-3

  • Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΞΥΠΝΑ της 3/11/2011

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA