"Κλείσαμε" το τ. 176, της εφημερίδας "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος". Και τώρα, πιεστήριο!

ilektikos175

Αυτό είναι το φύλλο του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ τ. 175, το φύλλο που κυκλοφορεί τώρα. Μπορείτε να το δείτε όπως είναι τυπωμένο ΕΔΩ. Σταθερός, όπως πάντα στην παρουσία του! Σταθεροί και οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη έκδοσης του, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, η Διοίκηση του. Την Παρασκευή 27/12/2024 πήρα ύλη για το νέο τεύχος. Και χθες το μεσημέρα κατά τη μία πήγαμε στο τυπογραφείο κάναμε τις τελευταίες "πινελλιές" και την "κλείσαμε".

anagrafi.040324

Εδώ, σ' αυτό το τυπογραφείο, την ΑΝΑΓΡΑΦΗ, στο Περιστέρι, γίνεται η τεχνική επεξεργασία του "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηρόδρομου". Η Ανδρομάχη ή Μάχη είναι η κοπέλα που συνεργαζόμαστε. Την ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία, όπως και τους ανθρώπους του τυπογραφείου, Σάκη και Δημήτρη.

ilektrikos.171Η έκδοση μιας εφημερίδας είναι ένας κύκλος. Μόλις ολοκληρωθεί ένα τεύχος και αφού περάσει λίγος καιρός και το χαρούν οι ανθρωποι του, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το επόμενο. Έτσι λοιπόν  την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 κατέβηκα στον Πειραιά για να παραλάβω το υλικό για το νέο τεύχος 176.  Και παρότι ήταν μια περίοδος γιορτών με πολλές ενδιάμεσες αργίες, όλα πήγαν καλά και χθες το μεσιμέρι, ώρα 13:00 πήγαμε εκεί και την "κλείσαμε" δίνοντας τις τελευταίες πινελιές ώστε να φύγει για το πιεστήριο... Εδώ όμως θα τη δείτε σε λίγες ώρες, κατά το μεσημέρι...

Χαίρομαι κάθε φορά που συμβαίνει να  ολοκληρώνουμε αυτή τη διαδικασία, επειδή είναι απόλυτα σταθεροί και κάνουμε πραγματική δουλειά, όταν βρισκόμαστε από κοντά... Όλα τριγύρω αλλάζουμε κι όλα τα ίδια μένουν, λέει ένας ποιητής. Ο χρόνος φεύγει σαν αέρας. Είναι μια όμορφη διαδικασία που γίνεται, κάθε δίμηνο. Διότι κάθε πράγμα που αξίζει, έχει τη δουλειά του. Τίποτα και πουθενά, κάτι, δε γίνεται "μαγικά" κι από μόνο του.

Το συναίσθημα; Χαρά για κάτι όμορφο που δημιουργούμε τακτικά με συνέπεια και συνέχεια. Μια όμορφη διαδικασία που επαναλαμβάνεται σταθερά, χρόνια τώρα. Και δεν ξέρω το γιατί (ή μάλλον ξέρω...) αλλά μ' αρέσει πολύ όλη αυτή η διαδικασία. Κι αυτό, το κάνουν οι άνθρωποι του να φαίνεται έτσι. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος Θύμιος Ρουσιάς! Νιώθω την αγάπη τους, τη ζεστασιά, την καλή συνεργασία τους που αποτυπώνεται και στην ποιότητα της δουλειάς μας.

Και κάπως έτσι η ιστορία μας με το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, σύνεχίζεται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που θεωρώ μεγάλο προνόμιο μου να συνεχίζω μαζί τους αυτό που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια, από τη γέννηση της εφημερίδας με τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ. Ανθρώπους ξεχωριστούς, με ήθος και συνείδηση που σπάνια βρίσκεις στον κόσμο, στο συνάφι εκείνων που ασχολούνται με τα κοινά. 

Αν και έχω αλλάξει δύο ανθρώπους, στις θέσεις ευθύνης του προέδρου στο Σωματείο, τον Μανώλη Φωτόπουλο στο ξεκίνημα και για 15 χρόνια και τον Θύμιο Ρουσιά τα τελευταία 12 χρόνια, ποτέ δεν είχα πρόβλημα από κανέναν τους. Τον Θύμιο τον ήξερα και συνεργάστηκα μαζί του, άλλα δέκα χρόνια πριν, καθώς ήταν ο Γραμματέας του Σωματείου, επί εποχής Φωτόπουλου.

Εξαιρετικοί άνθρωποι! Είναι από αυτούς που λύνουν, αντί να δημιουργούν προβλήματα, που χαίρονται μ' αυτό που κάνουν και δεν μιζεριάζουν από λάθη που μπορεί να συμβούν. Και επιπλέον, εκτιμούν πολύ τη δουλειά που τους προσφέρω, όλα αυτά τα χρόνια.

Κι όταν λέω «φτιάχνω» την εφημερίδα που βλέπετε, εννοώ ότι τη σχεδιάζω και την υλοποιώ ως έκδοση. Δίνω δηλαδή μορφή στα άψυχα κείμενα. Στην έκδοση που μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ, και που είναι η τελευταία, όπως θα διαπιστώσετε.

Είναι ένα έντυπο «συνδικαλιστικό», με την έννοια ότι προβάλλει τη δράση του Σωματείου, αλλά και δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρείται (το Σωματείο και οι άνθρωποι του) ενωμένο και αγαπημένο στα μάτια των 2.000- 2.500 περίπου μελών του, συνταξιούχων του ΗΣΑΠ σε όλη την Ελλάδα, όπου κι αν μένουν.

Βέβαια, όπως σε όλους, η πανδημία του Covid-19, δημιούργησε κι εδώ τα προβλήματα της. Εκείνον τον καιρό, θυμάμαι, οι άνθρωποι του Σωματείου, παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πήγαιναν τρεις φορές την εβδομάδα στον Πειραιά, στα γραφεία τους και σαν τα μυρμήγκια, ιδιαίτερα ο Θύμιος, ακόμα και από το σπίτι του, μάζευε την ύλη του 16σέλιδου ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ σε σχήμα ταμπλόιντ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και με καλό προγραμματισμό, κατάφεραν να μην χάσουν εκδόσεις, παρά μόνο μία! Άθλος, αν σκεφτεί κανείς, από τι περάσαμε… Και τι περνάμε! Αφού ο φόβος για τον Covid-19 δεν έχει φύγει, εντελώς.

Διατηρούν επίσης ένα εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο για την άμεση ενημέρωση των μελών τους. Τις άμεσες ανακοινώσεις τις «ανεβάζει» η Ελευθερία, που έχει και τη γραμματειακή υποστήριξη του Σωματείου. Και τη γενική επιμέλεια έχω εγώ. Δείτε το ΕΔΩ, παρακαλώ.

Γενικά, είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί τους. Ακούν τις παρατηρήσεις μου, προσεκτικά και τις περισσότερες φορές τις εφαρμόζουν. Κάνουν τη δουλειά μου δημιουργική και ευχάριστη και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Και καθώς κι εγώ είμαι πια ο ίδιος συνταξιούχος, τους καταλαβαίνω όλο και περισσότερο. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, αποτελεί ένα πρότυπο δημιουργικότητας.

Κάποιοι λένε ότι τα Σωματεία Συνταξιούχων, είναι για απομάχους της δουλειάς. Που ζουν στο περιθώριο και ζουν με τις μνήμες τους από τα παλιά. Μπορεί να είναι και αυτό, αλλά πιστέψτε με, πολλοί νέοι θα ήθελαν να τους μιμηθούν στη δουλειά που προσφέρουν, εθελοντικά, για το κοινό καλό!

The News

Πώς να Διατηρούμε Φιλίες σε έναν Άστοργο Κόσμο. Μαθήματα για να γινόμαστε καλύτεροι…

salomi1
Ονομάζεται Σαλώμη Αποστολοπούλου. Δεν είναι στην εκκλησία μας, αλλά ανήκει στην αδελφότητα μας. Γνωριστήκαμε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα… Μας κάλεσε και πήγαμε σπίτι της στο Ηράκλειο Αττικής… Μας φιλοξένησε με αγάπη… Άρχισε ήδη να χτίζεται μια όμορφη φιλία που θέλει το χρόνο για να αναπτυχθεί.

salomi2
Αξίζει να αγωνιζόμαστε γι’ αυτό. Πλατυνόμαστε οι ίδιοι… Γινόμαστε καλύτεροι. Μαθαίνουμε και ακολουθούμε το δρόμο της αληθινής φιλίας που θέλει δουλειά, πότισμα και φροντίδα για να ανθίσει και να δώσει καρπούς. Αλλά κανείς μας δεν βιάζεται… Άλλωστε μαθαίνουμε να ασκούμαστε στην υπομονή που είναι μεγάλο προσόν…

agia.grafiΤην τελευταία νύχτα του στη γη, ο Ιησούς παρότρυνε τους πιστούς μαθητές του να παραμείνουν φίλοι μεταξύ τους. Νωρίτερα εκείνο το βράδυ, είπε ότι η αγάπη που έδειχναν ο ένας προς τον άλλον θα τους προσδιόριζε ως ακολούθους του. (Ιωάν. 13:35) Οι απόστολοι έπρεπε να παραμείνουν στενοί φίλοι μεταξύ τους για να μπορέσουν να υπομείνουν τις δοκιμασίες που τους περίμεναν και να φέρουν σε πέρας το έργο που θα τους ανέθετε σύντομα ο Ιησούς. Πράγματι, οι Χριστιανοί του πρώτου αιώνα έγιναν γνωστοί για την άρρηκτη αφοσίωση που έδειχναν προς τον Θεό καθώς και ο ένας προς τον άλλον.

Πόσο χαιρόμαστε σήμερα για το ότι είμαστε συνταυτισμένοι με μια παγκόσμια οργάνωση της οποίας τα μέλη ακολουθούν το παράδειγμα εκείνων των Χριστιανών του πρώτου αιώνα! Είμαστε αποφασισμένοι να υπακούμε στην εντολή που μας έδωσε ο Ιησούς να δείχνουμε γνήσια αγάπη ο ένας προς τον άλλον. Ωστόσο, σε αυτές τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι γενικά είναι ανόσιοι και άστοργοι. (2 Τιμ. 3:1-3) Οι φιλίες τους είναι συχνά επιφανειακές και υστερόβουλες. Για να διατηρήσουμε εμείς την ταυτότητά μας ως αληθινοί Χριστιανοί, πρέπει να μένουμε αποστασιοποιημένοι από τέτοιες τάσεις. Ας εξετάσουμε, λοιπόν, τις εξής ερωτήσεις: Ποιο είναι το θεμέλιο μιας καλής φιλίας; Πώς μπορούμε να κάνουμε καλούς φίλους; Πότε χρειάζεται ίσως να τερματίσουμε μια φιλία; Και πώς μπορούμε να διατηρούμε εποικοδομητικές φιλίες;

Ποια Είναι η Βάση μιας Καλής Φιλίας;

Οι ισχυρότερες φιλίες στηρίζονται στην αγάπη για τον Ιεχωβά. Ο Βασιλιάς Σολομών έγραψε: «Αν κάποιος μπορεί να υπερισχύσει εναντίον του ενός, δύο μαζί μπορούν να του αντισταθούν. Και το τριπλό σχοινί δεν κόβεται γρήγορα». (Εκκλ. 4:12) Όταν ο Ιεχωβά αποτελεί το τρίτο νήμα σε μια φιλία, αυτή η φιλία θα αντέξει στο χρόνο.

Είναι αλήθεια ότι και αυτοί που δεν αγαπούν τον Ιεχωβά μπορούν επίσης να αναπτύξουν ικανοποιητικές φιλίες. Όταν όμως δύο άνθρωποι έρχονται κοντά ο ένας στον άλλον λόγω της κοινής τους αγάπης για τον Θεό, η φιλία τους θα είναι ακλόνητη. Αν υπάρξουν παρεξηγήσεις μεταξύ τους, οι αληθινοί φίλοι θα συμπεριφερθούν με τρόπο που ευαρεστεί τον Ιεχωβά. Αν κάποιοι που εναντιώνονται στον Θεό προσπαθήσουν να προκαλέσουν διχόνοια, αυτοί οι εχθροί θα διαπιστώσουν ότι οι φιλίες των αληθινών Χριστιανών είναι άρρηκτες. Στο διάβα της ιστορίας, οι υπηρέτες του Ιεχωβά έχουν αποδείξει ότι είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν το θάνατο παρά να προδώσουν ο ένας τον άλλον.—Διαβάστε 1 Ιωάννη 3:16.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι πιο ικανοποιητικές φιλίες που μπορούμε να απολαύσουμε είναι οι φιλίες με αυτούς που αγαπούν τον Ιεχωβά. Σκεφτείτε το παράδειγμα της Ρουθ και της Ναομί. Η φιλία μεταξύ αυτών των γυναικών είναι από τις πιο αξιοθαύμαστες που περιέχονται στην Αγία Γραφή. Γιατί ήταν η φιλία τους τόσο ανθεκτική; Η Ρουθ αποκάλυψε το λόγο όταν είπε στη Ναομί: «Ο λαός σου θα είναι λαός μου, και ο Θεός σου, Θεός μου. Έτσι να κάνει ο Ιεχωβά σε εμένα και έτσι να προσθέσει σε αυτό, αν κάτι άλλο εκτός από το θάνατο με χωρίσει από εσένα». (Ρουθ 1:16, 17) Είναι προφανές ότι και η Ρουθ και η Ναομί είχαν βαθιά αγάπη για τον Θεό και άφηναν αυτή την αγάπη να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονταν η μία στην άλλη. Ως αποτέλεσμα, και οι δυο τους ευλογήθηκαν από τον Ιεχωβά.

Πώς να Κάνουμε Καλούς Φίλους

Το παράδειγμα της Ρουθ και της Ναομί καταδεικνύει ότι οι καλές φιλίες δεν αναπτύσσονται τυχαία. Η αγάπη που έχουν και τα δύο μέρη για τον Ιεχωβά αποτελεί το θεμέλιο. Ωστόσο, οι ανθεκτικές φιλίες είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και αυτοθυσίας. Ακόμα και τα αδέλφια που λατρεύουν τον Ιεχωβά μέσα σε Χριστιανικές οικογένειες χρειάζεται να καταβάλλουν προσπάθειες για να είναι στενοί φίλοι. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε καλούς φίλους;

Να παίρνετε πρωτοβουλίες. Ο απόστολος Παύλος παρότρυνε τους φίλους του στην εκκλησία της Ρώμης να “ακολουθούν την πορεία της φιλοξενίας”. (Ρωμ. 12:13) Για να ακολουθούμε μια κατά γράμμα πορεία, χρειάζεται να κάνουμε ορισμένα βήματα, το ένα μετά το άλλο. Παρόμοια, για να είμαστε φιλόξενοι, χρειάζεται να κάνουμε ορισμένες μικρές ενέργειες σε τακτική βάση. Κανένας άλλος δεν μπορεί να βαδίσει στο μονοπάτι της φιλοξενίας αντί για εσάς. (Διαβάστε Παροιμίες 3:27) Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να είστε φιλόξενοι είναι το να προσκαλείτε διάφορα άτομα από την εκκλησία να απολαύσουν ένα απλό γεύμα μαζί σας. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να συμπεριλαμβάνετε τακτικά στο πρόγραμμά σας την εκδήλωση φιλοξενίας προς άλλα μέλη της εκκλησίας σας;

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να παίρνετε πρωτοβουλίες για να κάνετε φίλους είναι το να προσκαλείτε διάφορα άτομα να συμμετάσχουν μαζί σας στο έργο κηρύγματος. Όταν στέκεστε μπροστά στην πόρτα ενός αγνώστου και ακούτε το συνεργάτη σας να εκφράζει από καρδιάς την αγάπη του για τον Ιεχωβά, είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε πιο κοντά σε αυτό το άτομο.

Πλατύνετε τα αισθήματα της στοργής σας. (Διαβάστε 2 Κορινθίους 6:12, 13) Έχετε νιώσει ποτέ ότι δεν υπάρχει κανείς στην εκκλησία σας με τον οποίο να μπορείτε να γίνετε φίλοι; Αν ναι, μήπως αυτό οφείλεται στο ότι έχετε περιορισμένη αντίληψη για το ποιος μπορεί να είναι φίλος σας; Ο απόστολος Παύλος έθεσε καλό παράδειγμα πλατύνοντας τα αισθήματα στοργής του. Κάποτε ούτε που θα διανοούνταν να γίνει στενός φίλος με μη Ιουδαίους. Ωστόσο, έγινε «απόστολος των εθνών».—Ρωμ. 11:13.

Επιπρόσθετα, ο Παύλος δεν περιόρισε τις φιλίες του σε άτομα της δικής του ηλικίας. Λόγου χάρη, έγινε στενός φίλος με τον Τιμόθεο παρότι είχαν μεγάλη διαφορά στην ηλικία και στο υπόβαθρό τους. Σήμερα, πολλά νεαρά άτομα θεωρούν πολύτιμες τις φιλίες που έχουν αναπτύξει με κάποια μέλη της εκκλησίας τα οποία είναι μεγαλύτερα στην ηλικία. «Έχω μια πολύ καλή φίλη που έχει περάσει τα 50», λέει η Βανέσα, η οποία είναι λίγο πάνω από 20 χρονών. «Μπορώ να της λέω ό,τι θα έλεγα και στις φίλες της ηλικίας μου. Νοιάζεται πολύ για εμένα». Πώς αναπτύσσονται τέτοιες φιλίες; Η Βανέσα λέει: «Χρειάστηκε να επιδιώξω αυτή τη φιλία—δεν άφησα το ζήτημα στην τύχη». Είστε εσείς διατεθειμένοι να δημιουργήσετε φιλίες με άτομα άλλων ηλικιών; Ασφαλώς, ο Ιεχωβά θα σας ανταμείψει για τις προσπάθειές σας.

Να είστε πιστοί φίλοι. «Ο αληθινός σύντροφος αγαπάει πάντοτε και είναι αδελφός που γεννιέται για καιρό στενοχώριας», ανέφερε ο Σολομών. (Παρ. 17:17) Όταν έγραψε αυτά τα λόγια, ο Σολομών ίσως είχε υπόψη του τη φιλία που απολάμβανε ο πατέρας του, ο Δαβίδ, με τον Ιωνάθαν. (1 Σαμ. 18:1) Ο Βασιλιάς Σαούλ ήθελε να κληρονομήσει ο γιος του ο Ιωνάθαν το θρόνο του Ισραήλ. Αλλά ο Ιωνάθαν αποδέχτηκε το γεγονός ότι ο Ιεχωβά είχε επιλέξει τον Δαβίδ για αυτό το προνόμιο. Ανόμοια με τον Σαούλ, ο Ιωνάθαν δεν ανέπτυξε φθόνο για τον Δαβίδ. Δεν δυσανασχέτησε με τον έπαινο που έλαβε ο Δαβίδ ούτε πίστεψε τις συκοφαντίες που διέδωσε ο Σαούλ για τον Δαβίδ. (1 Σαμ. 20:24-34) Είμαστε εμείς σαν τον Ιωνάθαν; Όταν οι φίλοι μας λαβαίνουν προνόμια, χαιρόμαστε για αυτούς; Όταν περνούν δυσκολίες, τους παρηγορούμε και τους στηρίζουμε; Αν ακούσουμε επιβλαβή κουτσομπολιά για κάποιον φίλο μας, μήπως τα πιστεύουμε αβίαστα; Ή υπερασπιζόμαστε πιστά το φίλο μας, όπως ο Ιωνάθαν;

Όταν Κάποιες Φιλίες Χρειάζεται να Τερματιστούν

Όταν ένας σπουδαστής της Γραφής αρχίσει να κάνει αλλαγές στη ζωή του, ίσως αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση όσον αφορά τις φιλίες. Ίσως έχει φίλους με τους οποίους του αρέσει να συναναστρέφεται αλλά οι οποίοι δεν ζουν σε αρμονία με τον ηθικό κώδικα της Γραφής. Στο παρελθόν, μπορεί να έκανε τακτικά παρέα με αυτούς. Τώρα, ωστόσο, διακρίνει ότι οι δραστηριότητές τους θα μπορούσαν να ασκήσουν κακή επιρροή στον ίδιο, γι’ αυτό και καταλαβαίνει ότι πρέπει να περιορίσει τις επαφές με τέτοιους φίλους. (1 Κορ. 15:33) Ίσως όμως νομίζει ότι, αν σταματήσει να τους συναναστρέφεται, δεν θα μείνει πιστός στη φιλία τους.

Αν είστε σπουδαστής της Γραφής και αντιμετωπίζετε αυτή την πρόκληση, να θυμάστε ότι ο αληθινός φίλος θα χαρεί για τις προσπάθειες που κάνετε να βελτιώσετε τη ζωή σας. Ίσως θελήσει μάλιστα να μάθει και εκείνος ή εκείνη για τον Ιεχωβά. Από την άλλη μεριά, οι ψεύτικοι φίλοι θα «μιλούν υβριστικά για εσάς» επειδή δεν τρέχετε μαζί τους στο «ίδιο κατρακύλισμα της ασωτίας». (1 Πέτρ. 4:3, 4) Στην πραγματικότητα, αυτοί είναι που δεν μένουν πιστοί στη φιλία σας, όχι εσείς.

Όταν οι πρώην φίλοι που δεν αγαπούν τον Θεό εγκαταλείπουν τους σπουδαστές της Γραφής, τα μέλη της εκκλησίας μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό. (Γαλ. 6:10) Γνωρίζετε προσωπικά τα άτομα που παρακολουθούν τις συναθροίσεις σας και κάνουν Γραφική μελέτη; Μήπως μπορείτε κατά καιρούς να τους προσφέρετε εποικοδομητική συναναστροφή;

Τι θα λεχθεί, όμως, αν κάποιος φίλος σας μέσα στην εκκλησία αποφασίσει να στρέψει τα νώτα του στον Ιεχωβά και ίσως χρειάζεται να αποκοπεί; Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη στενοχώρια. Κάποια αδελφή, περιγράφοντας την αντίδρασή της όταν μια στενή της φίλη σταμάτησε να υπηρετεί τον Ιεχωβά, είπε: «Ένιωσα σαν να είχε πεθάνει κάτι μέσα μου. Νόμιζα ότι η φίλη μου είχε γερές βάσεις στην αλήθεια, αλλά δεν ήταν έτσι. Αναρωτήθηκα μήπως υπηρετούσε τον Ιεχωβά απλώς για να ευχαριστήσει την οικογένειά της. Τότε άρχισα να επανεξετάζω και τα δικά μου κίνητρα. Υπηρετούσα εγώ τον Ιεχωβά για τους σωστούς λόγους;» Πώς αντιμετώπισε αυτή την κατάσταση η αδελφή; «Έριξα στον Ιεχωβά το βάρος που σήκωνα», λέει. «Είμαι αποφασισμένη να δείξω στον Ιεχωβά ότι τον αγαπώ για αυτό που είναι, όχι απλώς επειδή μου δίνει φίλους μέσα στην οργάνωσή του».

Δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι θα παραμείνουμε φίλοι του Θεού αν παίρνουμε το μέρος εκείνων που επιλέγουν να είναι φίλοι του κόσμου. Ο μαθητής Ιάκωβος έγραψε: «Δεν γνωρίζετε ότι η φιλία με τον κόσμο είναι έχθρα με τον Θεό; Όποιος, λοιπόν, θέλει να είναι φίλος του κόσμου καθιστά τον εαυτό του εχθρό του Θεού». (Ιακ. 4:4) Μπορούμε να αποδείξουμε την αγάπη μας για τον Θεό έχοντας την πεποίθηση ότι ο Ιεχωβά θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την απώλεια ενός φίλου αν είμαστε όσιοι σε Εκείνον. (Διαβάστε Ψαλμός 18:25) Η αδελφή που αναφέρθηκε νωρίτερα συνοψίζει το ζήτημα ως εξής: «Έμαθα ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουμε κάποιον να αγαπήσει τον Ιεχωβά ή εμάς. Σε τελική ανάλυση, είναι προσωπική του επιλογή». Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να διατηρήσουμε εποικοδομητικές φιλίες με όσους παραμένουν στην εκκλησία;

Πώς να Διατηρούμε Καλές Φιλίες

Η καλή επικοινωνία είναι το οξυγόνο της φιλίας. Καθώς διαβάζετε τις Γραφικές αφηγήσεις για τη Ρουθ και τη Ναομί, τον Δαβίδ και τον Ιωνάθαν, όπως επίσης τον Παύλο και τον Τιμόθεο, θα παρατηρήσετε ότι οι καλοί φίλοι μιλούν άνετα αλλά με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επικοινωνούμε με τους άλλους, ο Παύλος έγραψε: «Ο λόγος σας ας είναι πάντοτε με χάρη, καρυκευμένος με αλάτι». Ο Παύλος αναφερόταν συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μιλάμε «προς τους έξω», δηλαδή εκείνους που δεν είναι Χριστιανοί αδελφοί μας. (Κολ. 4:5, 6) Ασφαλώς, αν οι μη ομόπιστοι αξίζουν σεβασμό όταν τους μιλάμε, πόσο μάλλον αξίζουν σεβασμό οι φίλοι μας μέσα στην εκκλησία!

Οι καλοί φίλοι εκτιμούν τη γνώμη ο ένας του άλλου, γι’ αυτό η μεταξύ τους επικοινωνία χρειάζεται να διέπεται από ευγένεια και ειλικρίνεια. Ο σοφός Βασιλιάς Σολομών έγραψε: «Το λάδι και το θυμίαμα ευφραίνουν την καρδιά, το ίδιο και η γλυκύτητα του φίλου που εκδηλώνεται με τη συμβουλή της ψυχής». (Παρ. 27:9) Βλέπετε και εσείς έτσι τη συμβουλή που ίσως σας δώσει κάποιος φίλος σας; (Διαβάστε Ψαλμός 141:5) Αν ένας φίλος σας εκφράσει την ανησυχία του για κάποιες ενέργειές σας, πώς αντιδράτε; Θεωρείτε τα σχόλιά του πράξη στοργικής καλοσύνης ή μήπως προσβάλλεστε;

Ο απόστολος Παύλος είχε πολύ καλή σχέση με τους πρεσβυτέρους της εκκλησίας της Εφέσου. Πιθανότατα γνώριζε ορισμένους από αυτούς από τότε που έγιναν πιστοί. Στην τελευταία του συνάντηση μαζί τους, όμως, τους έδωσε μερικές ξεκάθαρες συμβουλές. Πώς αντέδρασαν εκείνοι; Οι φίλοι του Παύλου δεν προσβλήθηκαν. Απεναντίας, εκτίμησαν το ενδιαφέρον του, και μάλιστα έκλαψαν όταν άκουσαν ότι δεν θα μπορούσαν να τον ξαναδούν.—Πράξ. 20:17, 29, 30, 36-38.

Οι καλοί φίλοι, όχι μόνο δέχονται, αλλά και δίνουν σοφές συμβουλές. Βέβαια, χρειάζεται να διακρίνουμε πότε πρέπει να “κοιτάζουμε τη δουλειά μας”. (1 Θεσ. 4:11) Πρέπει επίσης να αναγνωρίζουμε ότι ο καθένας μας «θα δώσει λογαριασμό για τον εαυτό του στον Θεό». (Ρωμ. 14:12) Όταν όμως είναι απαραίτητο, ο στοργικός φίλος θα υπενθυμίσει με καλοσύνη στο φίλο του τους κανόνες του Ιεχωβά. (1 Κορ. 7:39) Για παράδειγμα, τι θα κάνατε αν παρατηρούσατε ότι ένας ανύπαντρος φίλος σας άρχιζε να συνδέεται αισθηματικά με ένα μη ομόπιστο άτομο; Μήπως θα διστάζατε να εκφράσετε τις ανησυχίες σας φοβούμενοι ότι θα βλάψετε τη φιλία σας; Ή, αν ο φίλος σας αγνοούσε τη συμβουλή σας, πώς θα ενεργούσατε; Ο καλός φίλος θα ζητούσε τη συνδρομή στοργικών ποιμένων για να βοηθήσει το φίλο του που έχει κάνει κάποιο εσφαλμένο βήμα. Αυτές οι ενέργειες απαιτούν θάρρος. Εντούτοις, όταν η φιλία βασίζεται στην αγάπη για τον Ιεχωβά, δεν πρόκειται να υποστεί μόνιμη βλάβη.

Διαβάστε Κολοσσαείς 3:13, 14. Μερικές φορές, δίνουμε στους φίλους μας «αιτία για παράπονο» εναντίον μας, αλλά και εκείνοι επίσης θα κάνουν ή θα πουν πράγματα που μας εκνευρίζουν. «Όλοι σφάλλουμε πολλές φορές», έγραψε ο Ιάκωβος. (Ιακ. 3:2) Ωστόσο, η φιλία δεν αξιολογείται με βάση το πόσο συχνά σφάλλουμε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά με βάση το αν συγχωρούμε πλήρως αυτά τα σφάλματα. Πόσο ζωτικό είναι να δημιουργούμε ισχυρές φιλίες επικοινωνώντας ανοιχτά και συγχωρώντας ο ένας τον άλλον ανεπιφύλακτα! Αν εκδηλώνουμε τέτοια αγάπη, αυτή θα γίνει «τέλειος δεσμός ενότητας».

  • Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΣΚΟΠΙΑ 15/10/2009

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA