Για πρώτη φορά Συνέλευση Περιοχής στη νοηματική γλώσσα στη Μαλακάσα… Υπέροχα!
Ξεκινήσαμε χθες, με αφορμή την καθαριότητα στην οποία συμμετείχαμε την Παρασκευή το απόγευμα, την παρουσίαση των εξωτερικών χώρων της Μαλακάσας, όπως είναι σήμερα. Όμως το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό… Είναι ότι σήμερα στο χώρο πραγματοποιείται η πρώτη Συνέλευση Περιοχής στη νοηματική γλώσσα.
Είδαμε χθες μια κωφάλαλη αδελφή από την Κατερίνη που είχε έρθει μαζί με τον μικρό γιό της, μια νεαρή μεταφράστρια στη νοηματική και δύο αδελφούς από την εκκλησία της περιοχής τους στη Βόρεια Ελλάδα. Οι γυναίκες φιλοξενήθηκαν στο σπίτι της αδελφής Γεωργίας Μ. και οι άνδρες σε αδελφό στο Περιστέρι…
Ήταν μαζί μας στο ξεκίνημα κι αργότερα βγήκαν μαζί μας στο έργο… Κι έτσι είχαμε τη ευκαιρία στο λίγο χρόνο πριν και μετά, να τους γνωρίσουμε περισσότερο. μάθαμε τόσα πράγματα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ακούσουν και να μιλήσουν και διδαχτήκαμε πολλά πράγματα από την υπομονή τους.
Η ελληνική νοηματική γλώσσα από το 2000 και με τον νόμο 2817/2000, αποτελεί επίσημη γλώσσα της κοινότητας των Ελλήνων Κωφών. Πρόκειται για μια γλώσσα όπως όλες οι άλλες, που μπορεί να αναλυθεί και να μελετηθεί μεμονωμένα. Η ιδιαιτερότητα της νοηματικής γλώσσας είναι πως είναι οπτικοκινητική και όχι προφορική.
Δεν εκφράζεται δηλαδή με τη γλώσσα όπως η ομιλούμενη, αλλά με τη κίνηση των χεριών, την έκφραση του προσώπου, τις κινήσεις του σώματος. Έχει τους δικούς της γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες που τη διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό από την ομιλούμενη. Η χρήση της νοηματικής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη οποιουδήποτε ατόμου στη κοινότητα των κωφών. Σημασία δεν έχει ο βαθμός ακουστικής απώλειας αλλά η γνώση της γλώσσας και ο σεβασμός της κουλτούρας των κωφών.
Η Ελληνική νοηματική γλώσσα δεν είναι διεθνής όπως λανθασμένα πιστεύεται. Η κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της νοηματική γλώσσα με διαφορετικά κατά βάση νοήματα και διαφορετικό αλφάβητο. Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά πολλές διαφορές σε μορφολογικό επίπεδο. Παρόλα αυτά οι κωφοί διαφορετικών κρατών μπορούν να συνεννοούνται άνετα μέσω της Διεθνούς Νοηματικής Γλώσσας, η οποία είναι στην ουσία ένας κώδικας που εξυπηρετεί σε απλές καθημερινές ανάγκες επικοινωνίας.
Όπως συμβαίνει και με τις ομιλούμενες γλώσσες σε κάθε χώρα, υπάρχουν και κατά τόπους διάλεκτοι της νοηματικής γλώσσας. Οι γλωσσολογικές έρευνες σε διάφορες νοηματικές γλώσσες έδειξαν ότι η κάθε νοηματική γλώσσα έχει συγκεκριμένη δομή και ανταποκρίνεται στα παγκόσμια κριτήρια (universals) των ανθρωπίνων γλωσσών. Αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, οι χρήστες της ελληνικής νοηματικής γλώσσας στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 40.600.
Σχόλια (0)