"Κλείνουμε" το τ. 176, της εφημερίδας "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος". Και τώρα, πιεστήριο!

ilektikos175

Αυτό είναι το φύλλο του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ τ. 175, το φύλλο που κυκλοφορεί τώρα. Μπορείτε να το δείτε όπως είναι τυπωμένο ΕΔΩ. Σταθερός, όπως πάντα στην παρουσία του! Σταθεροί και οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη έκδοσης του, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, η Διοίκηση του. Την Παρασκευή 27/12/2024 πήρα ύλη για το νέο τεύχος. Και σήμερα το μεσημέρα κατά τη μία θα οάμε να την "κλείσουμε".

anagrafi.040324

Εδώ, σ' αυτό το τυπογραφείο, την ΑΝΑΓΡΑΦΗ, στο Περιστέρι, γίνεται η τεχνική επεξεργασία του "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηρόδρομου". Η Ανδρομάχη ή Μάχη είναι η κοπέλα που συνεργαζόμαστε. Την ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία, όπως και τους ανθρώπους του τυπογραφείου, Σάκη και Δημήτρη.

ilektrikos.171Η έκδοση μιας εφημερίδας είναι ένας κύκλος. Μόλις ολοκληρωθεί ένα τεύχος και αφού περάσει λίγος καιρός και το χαρούν οι ανθρωποι του, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το επόμενο. Έτσι λοιπόν  την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 κατέβηκα στον Πειραιά για να παραλάβω το υλικό για το νέο τεύχος 176.  Και οπερότι ήταν μια περίοδος γιορτών με πολλές ενδιάμεσες αργίες, όλα πήγαν καλά και σήμερα το μεσιμέρι, ώρα 13:00 θα είμαστε εκεί για να την "κλείσουμε" δίνοντας τις τελευταίες πινελιές ώστε να φύγει για το πιεστήριο,,,

Χαίρομαι κάθε φορά που συμβαίνει να  ολοκληρώνουμε αυτή τη διαδικασία, επειδή είναι απόλυτα σταθεροί και κάνουμε πραγματική δουλειά, όταν βρισκόμαστε από κοντά... Όλα τριγύρω αλλάζουμε κι όλα τα ίδια μένουν, λέει ένας ποιητής. Ο χρόνος φεύγει σαν αέρας. Είναι μια όμορφη διαδικασία που γίνεται, κάθε δίμηνο. Διότι κάθε πράγμα που αξίζει, έχει τη δουλειά του. Τίποτα και πουθενά, κάτι, δε γίνεται "μαγικά" κι από μόνο του.

Το συναίσθημα; Χαρά για κάτι όμορφο που δημιουργούμε τακτικά με συνέπεια και συνέχεια. Μια όμορφη διαδικασία που επαναλαμβάνεται σταθερά, χρόνια τώρα. Και δεν ξέρω το γιατί (ή μάλλον ξέρω...) αλλά μ' αρέσει πολύ όλη αυτή η διαδικασία. Κι αυτό, το κάνουν οι άνθρωποι του να φαίνεται έτσι. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος Θύμιος Ρουσιάς! Νιώθω την αγάπη τους, τη ζεστασιά, την καλή συνεργασία τους που αποτυπώνεται και στην ποιότητα της δουλειάς μας.

Και κάπως έτσι η ιστορία μας με το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, σύνεχίζεται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που θεωρώ μεγάλο προνόμιο μου να συνεχίζω μαζί τους αυτό που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια, από τη γέννηση της εφημερίδας με τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ. Ανθρώπους ξεχωριστούς, με ήθος και συνείδηση που σπάνια βρίσκεις στον κόσμο, στο συνάφι εκείνων που ασχολούνται με τα κοινά. 

Αν και έχω αλλάξει δύο ανθρώπους, στις θέσεις ευθύνης του προέδρου στο Σωματείο, τον Μανώλη Φωτόπουλο στο ξεκίνημα και για 15 χρόνια και τον Θύμιο Ρουσιά τα τελευταία 12 χρόνια, ποτέ δεν είχα πρόβλημα από κανέναν τους. Τον Θύμιο τον ήξερα και συνεργάστηκα μαζί του, άλλα δέκα χρόνια πριν, καθώς ήταν ο Γραμματέας του Σωματείου, επί εποχής Φωτόπουλου.

Εξαιρετικοί άνθρωποι! Είναι από αυτούς που λύνουν, αντί να δημιουργούν προβλήματα, που χαίρονται μ' αυτό που κάνουν και δεν μιζεριάζουν από λάθη που μπορεί να συμβούν. Και επιπλέον, εκτιμούν πολύ τη δουλειά που τους προσφέρω, όλα αυτά τα χρόνια.

Κι όταν λέω «φτιάχνω» την εφημερίδα που βλέπετε, εννοώ ότι τη σχεδιάζω και την υλοποιώ ως έκδοση. Δίνω δηλαδή μορφή στα άψυχα κείμενα. Στην έκδοση που μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ, και που είναι η τελευταία, όπως θα διαπιστώσετε.

Είναι ένα έντυπο «συνδικαλιστικό», με την έννοια ότι προβάλλει τη δράση του Σωματείου, αλλά και δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρείται (το Σωματείο και οι άνθρωποι του) ενωμένο και αγαπημένο στα μάτια των 2.000- 2.500 περίπου μελών του, συνταξιούχων του ΗΣΑΠ σε όλη την Ελλάδα, όπου κι αν μένουν.

Βέβαια, όπως σε όλους, η πανδημία του Covid-19, δημιούργησε κι εδώ τα προβλήματα της. Εκείνον τον καιρό, θυμάμαι, οι άνθρωποι του Σωματείου, παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πήγαιναν τρεις φορές την εβδομάδα στον Πειραιά, στα γραφεία τους και σαν τα μυρμήγκια, ιδιαίτερα ο Θύμιος, ακόμα και από το σπίτι του, μάζευε την ύλη του 16σέλιδου ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ σε σχήμα ταμπλόιντ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και με καλό προγραμματισμό, κατάφεραν να μην χάσουν εκδόσεις, παρά μόνο μία! Άθλος, αν σκεφτεί κανείς, από τι περάσαμε… Και τι περνάμε! Αφού ο φόβος για τον Covid-19 δεν έχει φύγει, εντελώς.

Διατηρούν επίσης ένα εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο για την άμεση ενημέρωση των μελών τους. Τις άμεσες ανακοινώσεις τις «ανεβάζει» η Ελευθερία, που έχει και τη γραμματειακή υποστήριξη του Σωματείου. Και τη γενική επιμέλεια έχω εγώ. Δείτε το ΕΔΩ, παρακαλώ.

Γενικά, είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί τους. Ακούν τις παρατηρήσεις μου, προσεκτικά και τις περισσότερες φορές τις εφαρμόζουν. Κάνουν τη δουλειά μου δημιουργική και ευχάριστη και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Και καθώς κι εγώ είμαι πια ο ίδιος συνταξιούχος, τους καταλαβαίνω όλο και περισσότερο. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, αποτελεί ένα πρότυπο δημιουργικότητας.

Κάποιοι λένε ότι τα Σωματεία Συνταξιούχων, είναι για απομάχους της δουλειάς. Που ζουν στο περιθώριο και ζουν με τις μνήμες τους από τα παλιά. Μπορεί να είναι και αυτό, αλλά πιστέψτε με, πολλοί νέοι θα ήθελαν να τους μιμηθούν στη δουλειά που προσφέρουν, εθελοντικά, για το κοινό καλό!

The News

«Καιρός του Σιγάν και Καιρός του Λαλείν». Πώς θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας να ωριμάσει…

iliovasilema1.101115
Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα από τον Πειραιά. Τραβηγμένο από το φακό της Μαρβής Πασσαρά. Είμαι μαγευτικό σίγουρα. Συνέβη τις προηγούμενες μέρες και τις κράτησα στην επιφάνεια γραφείου για μια τέτοια ώρα.

iliovasilema2.101115
Η Μάρβη ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού της και δεν ικανοποιήθηκε με το να θαυμάσει αυτή την υπέροχη στιγμή του δειλινού, αλλά την κατέγραψε, από διαφορετικά σημεία. Και το αποτέλεσμα είναι εδώ αποτυπωμένο.

iliovasilema3.101115
Απορώ που μια τέτοια όμορφη ώρα υπάρχουν άνθρωποι που τους δημιουργεί πρόβλημα… Αυτή την ώρα, διαβάζουμε στη Γραφή ήταν που επικοινωνούσε ο Θεός με τους πρωτόπλαστους στον κήπο που είχε δημιουργήσει γι’ αυτούς.

iliovasilema4.101115
Και κάτι τέτοια χρυσωμένα σύννεφα είναι που διεγείρουν την καρδιά μας οδηγώντας την στα καλύτερα μονοπάτια που μπορούμε να φανταστούμε. Μάρβη σ’ ευχαριστούμε από καρδιάς για τις υπέροχες εικόνες που μας πρόσφερες.

dinamiΠόσες φορές δεν σκεφτήκατε λυπημένοι: «Μακάρι να μην το είχα πει αυτό»; Ωστόσο, ίσως θυμάστε και άλλες περιπτώσεις στις οποίες δεν μιλήσατε. Εκ των υστέρων, μπορεί να σκεφτήκατε: «Μακάρι να είχα πει κάτι».

Η Αγία Γραφή λέει ότι υπάρχει «καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν». (Εκκλησιαστής 3:7) Εδώ λοιπόν έγκειται το πρόβλημα—στο να προσδιορίσετε πότε είναι καιρός να μιλήσετε και πότε να σιωπήσετε. Η ατελής μας ανθρώπινη φύση συχνά μας υποκινεί να κάνουμε και να λέμε πράγματα σε ακατάλληλη στιγμή. (Ρωμαίους 7:19) Πώς μπορούμε να ελέγχουμε την ανυπότακτη γλώσσα μας;—Ιακώβου 3:2.

Τρόποι για να Δαμάζουμε τη Γλώσσα

Για να προσδιορίζουμε πότε είναι καιρός να μιλήσουμε και πότε να παραμείνουμε σιωπηλοί, δεν χρειαζόμαστε τη βοήθεια ενός μεγάλου καταλόγου που να περιλαμβάνει όλες τις πιθανές καταστάσεις. Αντίθετα, χρειάζεται να μας κατευθύνουν ιδιότητες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Χριστιανικής προσωπικότητας. Ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες;

Ο Ιησούς Χριστός εξήγησε ότι η αγάπη είναι η βασική ιδιότητα που πρέπει να υποκινεί τους μαθητές του. «Από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητές μου, αν έχετε αγάπη μεταξύ σας», είπε. (Ιωάννης 13:35) Όσο περισσότερο δείχνουμε τέτοια αδελφική αγάπη τόσο καλύτερα θα ελέγχουμε τη γλώσσα μας.

Επίσης, θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ δύο άλλες συναφείς ιδιότητες. Η μία από αυτές είναι η ταπεινοφροσύνη. Αυτή μας βοηθάει να ‘θεωρούμε τους άλλους ανώτερους από εμάς’. (Φιλιππησίους 2:3) Η άλλη είναι η πραότητα, η οποία μας ‘συγκρατεί όταν συμβαίνει κάτι κακό’. (2 Τιμόθεο 2:24, 25) Το τέλειο παράδειγμα του Ιησού Χριστού μάς δείχνει πώς να ασκούμε αυτές τις ιδιότητες.

Εφόσον είναι δυσκολότερο να ελέγχουμε τη γλώσσα μας όταν νιώθουμε πίεση, ας αναλογιστούμε την τελευταία νύχτα πριν από το θάνατο του Ιησού—ένα διάστημα κατά το οποίο ένιωθε «έντονη ταραχή». (Ματθαίος 26:37, 38) Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Ιησούς αισθανόταν έτσι, εφόσον το αιώνιο μέλλον όλης της ανθρωπότητας κρινόταν από το αν θα παρέμενε πιστός στον Θεό.—Ρωμαίους 5:19-21.

Ασφαλώς, αυτός ήταν καιρός για να μιλήσει ο Ιησούς στον ουράνιο Πατέρα του. Γι’ αυτό πήγε να προσευχηθεί, ζητώντας παράλληλα από τρεις μαθητές του να είναι σε εγρήγορση. Έπειτα από λίγη ώρα ήρθε και τους βρήκε να κοιμούνται. Τότε είπε στον Πέτρο: «Δεν μπορούσατε ούτε μία ώρα να είστε σε εγρήγορση μαζί μου;» Τα λόγια με τα οποία συνόδευσε αυτόν το στοργικό έλεγχο φανέρωναν ότι κατανοούσε τις αδυναμίες τους. Είπε τα εξής: «Το πνεύμα, φυσικά, είναι πρόθυμο, αλλά η σάρκα αδύναμη». Αργότερα, ο Ιησούς ήρθε πάλι και βρήκε τους μαθητές να κοιμούνται. Τους μίλησε με καλοσύνη και «πήγε και προσευχήθηκε τρίτη φορά».—Ματθαίος 26:36-44.

Όταν ο Ιησούς βρήκε τρίτη φορά τους μαθητές να κοιμούνται, δεν φέρθηκε απότομα αλλά είπε: «Στιγμές σαν και αυτές εσείς κοιμάστε και αναπαύεστε! Να! Έχει πλησιάσει η ώρα να παραδοθεί με προδοσία ο Γιος του ανθρώπου στα χέρια αμαρτωλών». (Ματθαίος 26:45) Μόνο κάποιος που είχε καρδιά γεμάτη αγάπη, που είχε αληθινά πράα και ταπεινή διάθεση, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα με τέτοιον τρόπο σε μια τόσο δύσκολη στιγμή.—Ματθαίος 11:29· Ιωάννης 13:1.

Λίγο αργότερα, ο Ιησούς συνελήφθη και πέρασε από δίκη. Από αυτό το περιστατικό μαθαίνουμε ότι μερικές φορές είναι καλύτερα να σιωπούμε, ακόμη και όταν ενασχολούμαστε στη Χριστιανική διακονία μας. Οι πρωθιερείς, οι οποίοι επιδίωκαν να ενοχοποιήσουν τον Ιησού, δεν ενδιαφέρονταν καθόλου να μάθουν την αλήθεια. Έτσι, σε εκείνη την εκρηκτική ατμόσφαιρα, ο Ιησούς παρέμεινε σιωπηλός.—Παράβαλε Ματθαίος 7:6.

Ο Ιησούς, όμως, δεν παρέμεινε σιωπηλός όταν ο αρχιερέας ρώτησε: «Σε ορκίζω στον ζωντανό Θεό να μας πεις αν εσύ είσαι ο Χριστός, ο Γιος του Θεού!» (Ματθαίος 26:63) Εφόσον ο Ιησούς βρισκόταν υπό όρκο, ήταν για αυτόν «καιρός του λαλείν». Έτσι, απάντησε: «Εσύ ο ίδιος το είπες. Εντούτοις σας λέω: Στο εξής θα δείτε τον Γιο του ανθρώπου να κάθεται στα δεξιά της δύναμης και να έρχεται πάνω στα σύννεφα του ουρανού».—Ματθαίος 26:64.

Στη διάρκεια της αξέχαστης εκείνης μέρας, ο Ιησούς άσκησε τέλειο έλεγχο στη γλώσσα του. Στην περίπτωσή του, η αγάπη, η πραότητα και η ταπεινοφροσύνη αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της προσωπικότητάς του. Πώς μπορούμε εμείς να χρησιμοποιούμε αυτές τις ιδιότητες ώστε να ελέγχουμε τη γλώσσα μας όταν νιώθουμε πίεση;

Πώς να Ελέγχουμε τη Γλώσσα Όταν Νιώθουμε Θυμό

Όταν θυμώνουμε, συνήθως χάνουμε τον έλεγχο της γλώσσας μας. Για παράδειγμα, κάποτε ο Παύλος και ο Βαρνάβας είχαν κάποια διαφωνία. «Ο Βαρνάβας ήταν αποφασισμένος να πάρει μαζί και τον Ιωάννη, ο οποίος αποκαλούνταν Μάρκος. Αλλά ο Παύλος δεν το θεωρούσε κατάλληλο να τον παίρνουν αυτόν μαζί τους, επειδή είχε φύγει από αυτούς από την Παμφυλία και δεν είχε πάει μαζί τους στο έργο. Τότε συνέβη ένα έντονο ξέσπασμα θυμού, ώστε χώρισαν ο ένας από τον άλλον».—Πράξεις 15:37-39.

Ο Μάικλ, ο οποίος εργάζεται σε προγράμματα οικοδόμησης εδώ και μερικά χρόνια, αναφέρει: «Στο εργοτάξιο υπήρχε κάποιο άτομο που το ήξερα καλά και το σεβόμουν. Αλλά φαινόταν ότι έβρισκε συνεχώς λάθη στην εργασία μου. Πληγωνόμουν και εκνευριζόμουν, αλλά δεν εκδήλωνα τα αισθήματά μου. Κάποια μέρα το ποτήρι ξεχείλισε όταν έκανε αρνητικά σχόλια για μια εργασία που είχα μόλις τελειώσει.

»Όλα τα απωθημένα μου αισθήματα ξέσπασαν. Στην έξαψη της στιγμής, ξέχασα πόσο κακή εντύπωση θα πρέπει να έκανε αυτό σε όλους τους παρόντες. Όλη την υπόλοιπη μέρα, δεν ήθελα να του μιλήσω ούτε και να τον δω. Τώρα καταλαβαίνω ότι δεν χειρίστηκα το πρόβλημα κατάλληλα. Θα ήταν πολύ καλύτερα να είχα σιωπήσει και να μιλούσα όταν θα ξανάβρισκα την ψυχραιμία μου».

Ευτυχώς, η Χριστιανική αγάπη υποκίνησε εκείνα τα δυο άτομα να επιλύσουν τις διαφορές τους. Ο Μάικλ εξηγεί: «Έπειτα από ειλικρινή επικοινωνία, καταλάβαμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, και τώρα έχουμε μια ισχυρή φιλία».

Όπως έμαθε ο Μάικλ, αν αισθανόμαστε θυμό, μερικές φορές είναι σοφό να σιωπούμε. ‘Αυτός που έχει διάκριση έχει ήρεμο πνεύμα’, λέει το εδάφιο Παροιμίαι 17:27, ΜΝΚ. Η διάκριση και η αδελφική αγάπη θα μας βοηθήσουν να ελέγχουμε την παρόρμηση που νιώθουμε να ξεστομίζουμε λόγια τα οποία πληγώνουν. Αν μας έχουν προσβάλει, ας μιλήσουμε στο άλλο άτομο κατ’ ιδίαν με πράο και ταπεινό πνεύμα, έχοντας ως στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης. Τι θα γίνει αν υπήρξε ήδη κάποιο ξέσπασμα θυμού; Τότε η αγάπη θα μας υποκινήσει να καταπνίξουμε την υπερηφάνειά μας και να επιδιώξουμε ταπεινά να επανορθώσουμε. Αυτός είναι «καιρός του λαλείν», καιρός να εκφράσουμε μεταμέλεια και να γιατρέψουμε τα πληγωμένα αισθήματα μέσω ειλικρινούς επικοινωνίας.—Ματθαίος 5:23, 24.

Όταν η Σιωπή Δεν Είναι Λύση

Ο θυμός ή ο εκνευρισμός θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να αντιμετωπίσουμε με περιφρονητική σιωπή το άτομο που μας ενοχλεί. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές. «Τον πρώτο χρόνο του γάμου μας, υπήρχαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν μιλούσα στο σύζυγό μου επί ολόκληρες μέρες», ομολογεί η Μαρία. «Συνήθως, η αιτία δεν ήταν κάποια μεγάλα προβλήματα αλλά, αντίθετα, η συσσώρευση μικροεκνευρισμών. Σκεφτόμουν συνέχεια όλες αυτές τις ενοχλήσεις μέχρις ότου γίνονταν ένα εμπόδιο όμοιο με βουνό. Έτσι, έφτανα στο σημείο να μην μπορώ πια να αντέξω, και απλούστατα έπαυα να μιλάω στο σύζυγό μου μέχρι να περάσει η απογοήτευσή μου».

Η Μαρία προσθέτει: «Ένα συγκεκριμένο Γραφικό εδάφιο—‘ο ήλιος ας μη δύει βρίσκοντάς σας σε κατάσταση θυμού’—με βοήθησε να διορθώσω τον τρόπο σκέψης μου. Ο σύζυγός μου και εγώ κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να βελτιώσουμε την επικοινωνία ώστε να μη συσσωρεύονται τα προβλήματα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά, έπειτα από δέκα χρόνια έγγαμης ζωής, χαίρομαι διότι αυτές οι περίοδοι της παγερής σιωπής έχουν ελαττωθεί πολύ. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτώ ότι ακόμη προσπαθώ να έχω υπό έλεγχο αυτή την τάση».—Εφεσίους 4:26.

Όπως διαπίστωσε η Μαρία, όταν υπάρχει ένταση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, η διακοπή της επικοινωνίας δεν είναι λύση. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι εύκολο να αναπτυχτεί δυσαρέσκεια, και η σχέση μπορεί να τραυματιστεί. Ο Ιησούς είπε ότι θα πρέπει να ‘τακτοποιούμε γρήγορα τα ζητήματα’. (Ματθαίος 5:25) Ο ‘λόγος που λέγεται στην κατάλληλη στιγμή’ μπορεί να μας βοηθήσει να ‘επιδιώκουμε ειρήνη’.—Παροιμίαι 25:11, ΜΝΚ· 1 Πέτρου 3:11.

Χρειάζεται επίσης να μιλάμε ανοιχτά όταν χρειαζόμαστε βοήθεια. Αν υποφέρουμε εξαιτίας κάποιου πνευματικού προβλήματος, μπορεί να διστάζουμε να επιβαρύνουμε άλλους. Αν όμως σιωπήσουμε, το πρόβλημα μπορεί κάλλιστα να γίνει χειρότερο. Οι διορισμένοι Χριστιανοί πρεσβύτεροι ενδιαφέρονται για εμάς και, αν τους αφήσουμε, εκείνοι αναμφισβήτητα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Αυτός θα πρέπει να είναι για εμάς «καιρός του λαλείν».—Ιακώβου 5:13-16.

Πάνω από όλα, θα πρέπει να μιλάμε στον Ιεχωβά τακτικά μέσω εγκάρδιας προσευχής, όπως έκανε ο Ιησούς. Πράγματι, ας ‘ανοίξουμε την καρδιά μας’ στον ουράνιο Πατέρα μας.—Ψαλμός 62:8· παράβαλε Εβραίους 5:7.

«Καιρός του Λαλείν» για τη Βασιλεία του Θεού

Η Χριστιανική διακονία είναι μια θεϊκή αποστολή που πρέπει να ολοκληρωθεί προτού έρθει το τέλος. Επομένως, είναι ζωτικό όσο ποτέ προηγουμένως να διακηρύττουν οι υπηρέτες του Ιεχωβά τα καλά νέα της Βασιλείας. (Μάρκος 13:10) Όπως οι απόστολοι, οι αληθινοί Χριστιανοί απλούστατα ‘δεν μπορούν να σταματήσουν να μιλάνε για αυτά που είδαν και άκουσαν’.—Πράξεις 4:20.

Ασφαλώς, δεν θέλουν όλοι να ακούσουν τα καλά νέα. Στην πραγματικότητα, όταν ο Ιησούς απέστειλε τους μαθητές του να κηρύξουν, τους συμβούλεψε να ‘ψάξουν να βρουν εκείνους που ήταν άξιοι’. Εφόσον ο Ιεχωβά ποτέ δεν εξαναγκάζει κάποιον να τον λατρέψει, δεν θα πρέπει να συνεχίζουμε επίμονα να μιλάμε σε ένα άτομο το οποίο απορρίπτει πεισματικά το άγγελμα της Βασιλείας. (Ματθαίος 10:11-14) Αλλά χαιρόμαστε να μιλάμε για τη Βασιλεία του Ιεχωβά σε όσους ‘έχουν τη σωστή διάθεση για αιώνια ζωή’.—Πράξεις 13:48· Ψαλμός 145:10-13.

Η αγάπη, η πραότητα και η ταπεινοφροσύνη είναι ιδιότητες οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να ελέγχουμε την ατελή τάση που έχουμε να μιλάμε βιαστικά ή να βυθιζόμαστε σε μια γεμάτη ένταση σιωπή. Καθώς αναπτύσσουμε αυτές τις ιδιότητες, θα είμαστε καλύτερα εξαρτισμένοι να διακρίνουμε πότε είναι κατάλληλη και πότε ακατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε.

  • Αναδημοσίευση από την ΣΚΟΠΙΑ της 15/5/1996

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA