"Κλείνουμε" το τ. 176, της εφημερίδας "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ Σιδηρόδρομος". Και τώρα, πιεστήριο!

ilektikos175

Αυτό είναι το φύλλο του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ τ. 175, το φύλλο που κυκλοφορεί τώρα. Μπορείτε να το δείτε όπως είναι τυπωμένο ΕΔΩ. Σταθερός, όπως πάντα στην παρουσία του! Σταθεροί και οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη έκδοσης του, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, η Διοίκηση του. Την Παρασκευή 27/12/2024 πήρα ύλη για το νέο τεύχος. Και σήμερα το μεσημέρα κατά τη μία θα οάμε να την "κλείσουμε".

anagrafi.040324

Εδώ, σ' αυτό το τυπογραφείο, την ΑΝΑΓΡΑΦΗ, στο Περιστέρι, γίνεται η τεχνική επεξεργασία του "ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ Σιδηρόδρομου". Η Ανδρομάχη ή Μάχη είναι η κοπέλα που συνεργαζόμαστε. Την ευχαριστούμε για την άψογη συνεργασία, όπως και τους ανθρώπους του τυπογραφείου, Σάκη και Δημήτρη.

ilektrikos.171Η έκδοση μιας εφημερίδας είναι ένας κύκλος. Μόλις ολοκληρωθεί ένα τεύχος και αφού περάσει λίγος καιρός και το χαρούν οι ανθρωποι του, αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το επόμενο. Έτσι λοιπόν  την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 κατέβηκα στον Πειραιά για να παραλάβω το υλικό για το νέο τεύχος 176.  Και οπερότι ήταν μια περίοδος γιορτών με πολλές ενδιάμεσες αργίες, όλα πήγαν καλά και σήμερα το μεσιμέρι, ώρα 13:00 θα είμαστε εκεί για να την "κλείσουμε" δίνοντας τις τελευταίες πινελιές ώστε να φύγει για το πιεστήριο,,,

Χαίρομαι κάθε φορά που συμβαίνει να  ολοκληρώνουμε αυτή τη διαδικασία, επειδή είναι απόλυτα σταθεροί και κάνουμε πραγματική δουλειά, όταν βρισκόμαστε από κοντά... Όλα τριγύρω αλλάζουμε κι όλα τα ίδια μένουν, λέει ένας ποιητής. Ο χρόνος φεύγει σαν αέρας. Είναι μια όμορφη διαδικασία που γίνεται, κάθε δίμηνο. Διότι κάθε πράγμα που αξίζει, έχει τη δουλειά του. Τίποτα και πουθενά, κάτι, δε γίνεται "μαγικά" κι από μόνο του.

Το συναίσθημα; Χαρά για κάτι όμορφο που δημιουργούμε τακτικά με συνέπεια και συνέχεια. Μια όμορφη διαδικασία που επαναλαμβάνεται σταθερά, χρόνια τώρα. Και δεν ξέρω το γιατί (ή μάλλον ξέρω...) αλλά μ' αρέσει πολύ όλη αυτή η διαδικασία. Κι αυτό, το κάνουν οι άνθρωποι του να φαίνεται έτσι. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος Θύμιος Ρουσιάς! Νιώθω την αγάπη τους, τη ζεστασιά, την καλή συνεργασία τους που αποτυπώνεται και στην ποιότητα της δουλειάς μας.

Και κάπως έτσι η ιστορία μας με το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, σύνεχίζεται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που θεωρώ μεγάλο προνόμιο μου να συνεχίζω μαζί τους αυτό που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια, από τη γέννηση της εφημερίδας με τους συνταξιούχους του ΗΣΑΠ. Ανθρώπους ξεχωριστούς, με ήθος και συνείδηση που σπάνια βρίσκεις στον κόσμο, στο συνάφι εκείνων που ασχολούνται με τα κοινά. 

Αν και έχω αλλάξει δύο ανθρώπους, στις θέσεις ευθύνης του προέδρου στο Σωματείο, τον Μανώλη Φωτόπουλο στο ξεκίνημα και για 15 χρόνια και τον Θύμιο Ρουσιά τα τελευταία 12 χρόνια, ποτέ δεν είχα πρόβλημα από κανέναν τους. Τον Θύμιο τον ήξερα και συνεργάστηκα μαζί του, άλλα δέκα χρόνια πριν, καθώς ήταν ο Γραμματέας του Σωματείου, επί εποχής Φωτόπουλου.

Εξαιρετικοί άνθρωποι! Είναι από αυτούς που λύνουν, αντί να δημιουργούν προβλήματα, που χαίρονται μ' αυτό που κάνουν και δεν μιζεριάζουν από λάθη που μπορεί να συμβούν. Και επιπλέον, εκτιμούν πολύ τη δουλειά που τους προσφέρω, όλα αυτά τα χρόνια.

Κι όταν λέω «φτιάχνω» την εφημερίδα που βλέπετε, εννοώ ότι τη σχεδιάζω και την υλοποιώ ως έκδοση. Δίνω δηλαδή μορφή στα άψυχα κείμενα. Στην έκδοση που μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ, και που είναι η τελευταία, όπως θα διαπιστώσετε.

Είναι ένα έντυπο «συνδικαλιστικό», με την έννοια ότι προβάλλει τη δράση του Σωματείου, αλλά και δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να διατηρείται (το Σωματείο και οι άνθρωποι του) ενωμένο και αγαπημένο στα μάτια των 2.000- 2.500 περίπου μελών του, συνταξιούχων του ΗΣΑΠ σε όλη την Ελλάδα, όπου κι αν μένουν.

Βέβαια, όπως σε όλους, η πανδημία του Covid-19, δημιούργησε κι εδώ τα προβλήματα της. Εκείνον τον καιρό, θυμάμαι, οι άνθρωποι του Σωματείου, παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πήγαιναν τρεις φορές την εβδομάδα στον Πειραιά, στα γραφεία τους και σαν τα μυρμήγκια, ιδιαίτερα ο Θύμιος, ακόμα και από το σπίτι του, μάζευε την ύλη του 16σέλιδου ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ σε σχήμα ταμπλόιντ.

Μ’ αυτόν τον τρόπο και με καλό προγραμματισμό, κατάφεραν να μην χάσουν εκδόσεις, παρά μόνο μία! Άθλος, αν σκεφτεί κανείς, από τι περάσαμε… Και τι περνάμε! Αφού ο φόβος για τον Covid-19 δεν έχει φύγει, εντελώς.

Διατηρούν επίσης ένα εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο για την άμεση ενημέρωση των μελών τους. Τις άμεσες ανακοινώσεις τις «ανεβάζει» η Ελευθερία, που έχει και τη γραμματειακή υποστήριξη του Σωματείου. Και τη γενική επιμέλεια έχω εγώ. Δείτε το ΕΔΩ, παρακαλώ.

Γενικά, είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι μαζί τους. Ακούν τις παρατηρήσεις μου, προσεκτικά και τις περισσότερες φορές τις εφαρμόζουν. Κάνουν τη δουλειά μου δημιουργική και ευχάριστη και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Και καθώς κι εγώ είμαι πια ο ίδιος συνταξιούχος, τους καταλαβαίνω όλο και περισσότερο. Το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, αποτελεί ένα πρότυπο δημιουργικότητας.

Κάποιοι λένε ότι τα Σωματεία Συνταξιούχων, είναι για απομάχους της δουλειάς. Που ζουν στο περιθώριο και ζουν με τις μνήμες τους από τα παλιά. Μπορεί να είναι και αυτό, αλλά πιστέψτε με, πολλοί νέοι θα ήθελαν να τους μιμηθούν στη δουλειά που προσφέρουν, εθελοντικά, για το κοινό καλό!

The News

Αποφασισμένος να Υπηρετώ τον Ιεχωβά με Όλη τη Δύναμη της Ζωής Μου. Βιογραφία

i.kithara.tu.theu1
Την Παρασκευή το βράδυ πήγαμε επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση τους σε ένα ζευγάρι φίλων, στο σπίτι τους στους Αγίους Αναργύρους. Περάσαμε πολύ όμορφα σ’ αυτή την επικοινωνία. Ο Δήμος, ο σύζυγος της Δεβώρρας είναι συλλέκτης και ψάχνοντας βρήκε την «Κιθάρα του Θεού».

i.kithara.tu.theu2
Μου την έδωσε να τη δω, να τη διαβάσω και υποσχέθηκα να την επιστρέψω. Είχα ακούσει πολλά γι’ αυτό το βιβλίο. Καθώς έκανα μια ανάρτηση στις εξειδικευμένες ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, έμαθα ακόμα περισσότερα.

i.kithara.tu.theu3
Σε πολλές βιογραφίες, ιδιαίτερα τον καιρό των Διεθνών Σπουδαστών της Γραφής την είχα βρει ως βιβλίο μελέτης. Η χαρά μου ήταν μεγάλη. Εκδόθηκε το 1921 και είναι γραμμένο από τον τότε πρόεδρο της Εταιρίας ΣΚΟΠΙΑ, δικαστή Ρόδερφοντ.

i.kithara.tu.theu4
Στις πίσω σελίδες του διαφημίζει κι άλλα έργα του ίδιου συγγραφέα, όπως «Η Απελευθέρωση», «Η Δημιουργία», «Η Καταλλαγή» και «Η Κυβέρνηση». Όλα αυτά, όπως και «Η Κιθάρα του Θεού» παρουσιάζονται ως έργα τερπνά και διαφωτιστικά…

Όπως το αφηγείται ο Ένρυ Ε. Ατιεμό

kardulaΗ ιστορία μου αρχίζει στην πατρίδα μου, τη Γκάνα. Ήταν ένα απόγευμα Τετάρτης τον Μάρτιο του 1951. Δυο νεαροί Χριστιανοί—ο Ντάνιελ Σ. Ακούα και ο Τζέιμς Κ. Αμεγιάου—χτύπησαν την πόρτα μου στη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου. Νωρίτερα την ίδια μέρα ο Νταν ο συνάδελφός μου στην εργασία στο τμήμα πειραματισμών στις Φυτείες Κακάο του υπουργείου Γεωργίας, είχε μια μάλλον έντονη συζήτηση με μερικούς νεαρούς στη διάρκεια του διαλείμματος στο γραφείο μας. Στο δρόμο για το σπίτι με το λεωφορείο, μου είπε σύντομα ότι είχε μιλήσει σ’ εκείνους για μια πόρνη που περιγράφεται στη Γραφή στο βιβλίο της Αποκάλυψης, κεφάλαιο 17.

Χωρίσαμε, και μόλις έφαγα και ξάπλωσα για να πάρω έναν υπνάκο έφτασε ο Νταν με το φίλο του τον Τζέιμς. Αλλά πριν σας πω τ’ αποτελέσματα της συζητήσης μας, επιτρέψτε μου να σας πω για το παρελθόν μου.

Θρησκευτικό Παρελθόν

Ο πατέρας μου είχε τη συνήθεια να παίρνει ολόκληρη την οικογένεια στο δάσος, όπου προσευχόταν σ’ ορισμένους θεούς για χάρη μας. Επειδή εγώ ήμουν το μεγαλύτερο αγόρι στην οικογένειά μας, που είχε τέσσερα κορίτσια κι έξι αγόρια, ο πατέρας μου πάντοτε με είχε πολύ κοντά του σ’ αυτές τις ώρες.

Σε ηλικία επτά ετών, βαφτίστηκα στην Πρεσβυτεριανή Εκκλησία χωρίς να έχω καμιά ακριβή γνώση για τη Γραφή. Αλλά, στο σχολείο αποστηθίζαμε κι απαγγέλναμε ορισμένα Γραφικά εδάφια κι επίσης μαθαίναμε μερικές Βιβλικές ιστορίες. Το 1946, σε ηλικία 15 ετών, πήρα το χρίσμα μου στην εκκλησία, καθώς και την πρώτη και τελευταία μου Μετάληψη. Όλο αυτό το διάστημα ο πατέρας μου μερικές φορές μας έπαιρνε στο δάσος για να κάνει σπονδές και να θυσιάσει κοτόπουλα για χάρη μας. Η συνείδησή μου δεν μ’ ενοχλούσε καθόλου, αφού πολλοί άλλοι βαφτισμένοι κατ’ όνομα Χριστιανοί εξακολουθούσαν επίσης να συμμετέχουν σε τέτοιες ιεροτελεστίες.

Αφού τελείωσα το γυμνάσιο το 1947, φοίτησα σε μια εμπορική σχολή για ένα διάστημα, και κατόπιν άρχισα να εργάζομαι κοσμικά στην πόλη Κοφορίντουα, στη Γκάνα. Το 1950 μετακόμισα στην Άκκρα για να εργαστώ στο Υπουργείο Γεωργίας. Όσο βρισκόμουν σ’ εκείνη την πόλη, δεν παραβρέθηκα στις λειτουργίες της εκκλησίας, αλλά διάβαζα μερικές φορές τη Βίβλο, χωρίς καμιά πραγματική κατανόηση έως ότου εκείνοι οι δύο Χριστιανοί—ο Νταν και ο Τζέιμς—μ’ επισκέφθηκαν εκείνο το αξέχαστο απόγευμα της Τετάρτης.

Αποτέλεσμα της Γρήγορης δογματικής «Μάχης»

Πρώτα απ’ όλα, βγήκα νοκ άουτ εύκολα και γρήγορα στο θέμα της αθανασίας της ψυχής. Για παράδειγμα, ήταν αποκαλυπτικό να μάθω ότι η παράβαση του ανθρώπου, ή η αμαρτία, κατέληξε στο θάνατο κι ότι η ψυχή πεθαίνει. (Ιεζεκιήλ 18:4, 20) Στο θάνατο, τα ζώα και οι άνθρωποι επιστρέφουν και οι δυο στο χώμα.—Εκκλησιαστής 3:18-20.

Δεύτερον, «νικήθηκα» αφού πείστηκα σχετικά με τη δοξασία για το νηπιοβαπτισμό. Από τη Βίβλο μού δείχθηκε ότι, πριν ένα άτομο βαφτιστεί, πρέπει να εκλέξει να γίνει μαθητής του Ιησού Χριστού. (Ματθαίος 28:19, 20) Και, βέβαια, λόγω της ανώριμης ικανότητας αντιλήψεως, τα βρέφη δεν είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ καλού και κακού ή να γίνουν μαθητές.—Εβραίους 5:13, 14.

Η συζήτησή μας εκείνο το απόγευμα έπαιξε σπουδαίο ρόλο στο να με υποκινήσει τελικά να εκδηλώσω αγάπη για τον Ιεχωβά Θεό, υπηρετώντας τον μ’ όλη τη δύναμη της ζωής μου. (Δευτερονόμιον 6:5) Βέβαια, τον καιρό εκείνο ήθελα να ξέρω από που είχαν μάθει ο Νταν και ο Τζέιμς τα πράγματα που μου είχαν πει. ‘Στην Αίθουσα Βασιλείας,’ είπαν. Μπορεί κάποιος άλλος εκτός από τα μέλη της εκκλησίας να πάει εκεί και ν’ ακούσει; Η απάντηση ήταν Ναι. Έτσι εκείνη την Παρασκευή αποφάσισα να πάω στην Αίθουσα Βασιλείας για να εκπαιδευτώ καλά στη Γραφή. Ο Νταν και ο Τζέιμς με χαιρέτησαν με πλατιά χαμόγελα, και εντυπωσιάστηκα με τη Βιβλική εξέταση μ’ ερωταπαντήσεις. Έκανα κι εγώ κάποιο σχόλιο, χωρίς να είναι σωστό, αλλά εν πάση περιπτώσει ο οδηγός με συνεχάρηκε, κι αυτό μ’ έκανε να αισθάνομαι πολύ ωραία.

Αφού αποφάσισα να συνεχίσω με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, ρώτησα αν θα υπήρχε συνάθροιση την Κυριακή. Οι φίλοι μου είπαν Ναι, αλλά εξήγησαν ότι το πρωί θα πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να προσκαλέσουν ανθρώπους στη δημόσια συνάθροιση το βράδυ εκείνο. Όταν ρώτησα αν θα μπορούσα να τους συνοδέψω σ’ αυτή τη δράση, ο Νταν είπε Ναι. Έτσι ήμουν ο σύντροφός του στην υπηρεσία αγρού εκείνη τη μέρα και μοίρασα αρκετές προσκλήσεις. Από τότε κι έπειτα δεν μπορούσα να σταματήσω να μεταδίδω τις Βιβλικές αλήθειες στους άλλους στα σπίτια και στην εργασία.

Υπομονή σε Εναντίωση

Μια θεία μου εναντιωνόταν σκληρά στη σταθερή απόφασή μου να συναναστρέφομαι με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά. Είπε ότι ακόμη κι αν είχα βρει την αλήθεια, έπρεπε να παραμείνω Προτεστάντης και να κηρύττω στα δικά μας εκκλησιαστικά μέλη. Η απάντησή μου ήταν ότι έπρεπε να κατευθύνω τους ακροατές μου στον όμιλο των πιστών μαθητών του Ιησού και ασφαλώς έπρεπε να είμαι παρών κι ο ίδιος για να υποδέχομαι αυτούς τους νεοερχόμενους. Δεν της άρεσε η απόφασή μου, αλλά εμένα δεν μου άρεσε καν η σκέψη να αλλάξω την απόφασή μου.

Τον επόμενο μήνα, στις 29 Απριλίου 1951, συμβόλισα την αφιέρωσή μου στον Ιεχωβά με κατάδυση στο νερό στη διάρκεια μιας συνελεύσεως περιοχής στην πόλη Σούχουμ, όπου ζούσε η θεία μου. Αυτό το βήμα το έκανα χωρίς ‘να συμβουλευτώ αίμα και σάρκα.’ (Γαλάτας 1:16) Σε μια συνάθροιση υπηρεσίας, τρεις μήνες αργότερα, μια ομιλία εξέταζε το σκαπανικό και μέσα σε μια εβδομάδα είχα αποφασίσει να γίνω σκαπανέας (ή, ολοχρόνιος διαγγελέας της Βασιλείας). Η υπηρεσία μου σκαπανέα άρχισε την 1η Νοεμβρίου 1951. Τότε ήμουν 20 χρόνων, και σχεδίαζα να υπηρετήσω ολοχρόνια για 20 τουλάχιστον χρόνια, για να κερδίσω το χρόνο που είχα χάσει από βρεφική ηλικία χωρίς να αινώ τον Ιεχωβά.—Εκκλησιαστής 12:1.

Η δράση μου στο κήρυγμα, που έγινε πιο έντονη, ξεσήκωσε σκληρότερη εναντίωση, καθώς έστελναν μηνύματα στον πατέρα μου, λέγοντας ότι είχα τρελαθεί, ότι είχα εγκαταλείψει την κοσμική μου εργασία και περιφερόμουνα αδιάκοπα στην πόλη της Άκκρα με βιβλία και χαρτιά στα χέρια μου όλο τον καιρό. Γι’ αυτό έστειλε τη μεγαλύτερη αδερφή μου να εξακριβώσει αν οι ειδήσεις ήταν αληθινές. Της έδωσα μια πειστική Βιβλική μαρτυρία και έστειλε ευνοϊκές ειδήσεις πίσω στον πατέρα μου, μολονότι δεν ήταν ευχαριστημένη που με είδε να εγκαταλείπω την Πρεσβυτεριανή Εκκλησία.

Ύστερα από λίγους μήνες τακτικού σκαπανικού, ο φίλος μου Νταν Σ. Ακούα κι εγώ υποβάλαμε αιτήσεις για υπηρεσία ειδικού σκαπανέα. Καθώς περίμενα απάντηση, ειδοποίησα τους γονείς μου ότι πιθανόν να ταξίδευα στη βόρεια Γκάνα για να κηρύξω εκεί τα «αγαθά νέα». Ο ίδιος ο πατέρας μου ήρθε να με πείσει με την πολύ καλή διάθεση να με βοηθήσει να χτίσω ένα σπίτι. Ήθελε να κηρύττω στην Άκκρα κι όχι στα βόρεια. Με τη σειρά του, πήρε κι αυτός μαρτυρία και του είπα ότι είχα ήδη πει στον Ιεχωβά: « Ιδού, εγώ, απόστειλόν με.» ( Ησαΐας 6:8) Επίσης, του είπα ότι αν έμενα πιστός στον Θεό, θα έκτιζα κάποια μέρα το σπίτι μου και θα ζούσα για πάντα. (Παράβαλε με Ησαΐας 65:21, 22.) Παρατηρώντας την αποφασιστικότητά μου, ο πατέρας μου δεν επέμεινε περισσότερο, και χάρηκα όταν τον άκουσα να λέει: «Κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει κάποιον να κάνει το θέλημα του Θεού.»

Παραίτηση από την Κοσμική Εργασία

Οι αιτήσεις μας για υπηρεσία ειδικού σκαπανέα εγκρίθηκαν. Έτσι υπέβαλα στους εργοδότες μου μια επιστολή παραίτησης. Με εξέπληξε που ο διευθυντής της Αναδιοργανώσεως των Φυτειών Κακάου και ο αρχιλογιστής ζήτησαν να μου μιλήσουν. Με ρώτησαν αν επιθυμούσα αύξηση στο μισθό, επειδή είχα διευθύνει τις αποθήκες γραφικής ύλης της κυβερνήσεως στα κεντρικά γραφεία χωρίς απώλειες ή ελλείμματα. Απάντησα: Όχι. Τότε ο διευθυντής μού έδωσε να διαβάσω μια επιστολή, στην οποία με είχε συστήσει να σταλώ για εκπαίδευση για να γίνω υποδιευθυντής, αντί να συνεχίσω σαν βοηθός γραφέα. Τον ευχαρίστησα ειλικρινά για την καλοσύνη του, αλλά του είπα ότι η σταθερή μου απόφαση είχε ήδη παρθεί. Τότε μου επέτρεψαν να φύγω, παίρνοντας το μισθό μου, μέρος από τον οποίο χρησιμοποίησα για ν’ αγοράσω ένα ποδήλατο για το σκαπανικό μου έργο. Και ο Νταν επίσης παραιτήθηκε, και πολλοί από τους εργάτες νόμιζαν ότι η γνώση της Βίβλου μάς είχε τρελάνει. Αλλ’ αυτό δεν μας ενόχλησε.

Αγκαλιάζοντας με Αγάπη το Νέο Διορισμό

Την 1η Αυγούστου 1952 αρχίσαμε να υπηρετούμε σαν ειδικοί σκαπανείς στην πόλη Ναβρόνγκο στη βόρεια Γκάνα. Εκεί βρήκαμε ανιμιστές, μερικούς Καθολικούς και λίγους Μουσουλμάνους, και από αγάπη δώσαμε σ’ όλους μαρτυρία.

Στην αρχή, κηρύτταμε στους Αγγλόφωνους κατοίκους. Αλλά αυτοί δεν εκτίμησαν ιδιαίτερα το άγγελμα της Βασιλείας. Γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να μάθουμε Κάσεμ (Γκρούνσι), για να μπορέσει ν’ αντηχήσει καθαρά η αλήθεια στ’ αυτιά των καλόκαρδων ιθαγενών που ακολουθούσαν τον ανιμισμό. Οι προσπάθειές μας ευλογήθηκαν από τον Ιεχωβά και κατορθώσαμε να μάθουμε τη γλώσσα εκείνη.

Το 1954, αφού είχε σχηματιστεί στην πόλη Ναβρόνγκο μια μικρή εκκλησία με 30 περίπου ζηλωτές ιθαγενείς ευαγγελιζομένους, ο Νταν Σ. Ακούα διορίστηκε στο έργο περιοχής. Ο νέος μου σκαπανέας σύντροφος ήταν ο αδελφός Οπάρε Άντου, για τον οποίο εγώ ήμουν ο κύριος μεταφραστής του στη γλώσσα Κάσεμ. Στο τέλος του 1956, όταν κι εγώ μπήκα στο έργο περιοχής, η εκκλησία είχε φτάσει σ’ ένα ανώτατο όριο 105 διαγγελέων της Βασιλείας.

Άλλα Προνόμια Υπηρεσίας

Στην αρχή του 1958, η Εταιρία προσκάλεσε τον Νταν κι εμένα να πάμε μαζί στη Βιβλική Σχολή της Σκοπιάς Γαλαάδ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά αυτό ήταν αδύνατο, γιατί αρρώστησα λίγες εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη αναχώρησή μας και χρειάστηκε να μου γίνει εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Η εγχείρηση πέτυχε χωρίς μετάγγιση, και έφυγα από το νοσοκομείο σε δυο εβδομάδες.—Πράξεις 15:28, 29.

Αφού ανέκτησα τις δυνάμεις μου γρήγορα, παρακολούθησα τη Διεθνή Συνέλευση «Θείο Θέλημα» στη Νέα Υόρκη το 1958, όταν ο Νταν αποφοίτησε από την 31η τάξη της Σχολής Γαλαάδ. Στάλθηκε γρήγορα να υπηρετήσει στη Σιέρρα Λεόνε. Αφού αποφοίτησα σαν σπουδαστής της 32ης τάξεως, τον Φεβρουάριο του 1959, στάλθηκα πίσω στη Γκάνα για να συνεχίσω το έργο περιοχής.

Το 1960 διορίστηκα προσωρινά στο γραφείο του τμήματος της Εταιρίας Σκοπιά στη Γκάνα, όπου υπηρέτησα για 10 χρόνια, από τα οποία τα επτά τα δαπάνησα στο τμήμα μεταφράσεως στη γλώσσα Τουί. Η χαρά μου μεγάλωσε, όταν οι νεώτεροι αδελφοί μου Νίκολας και Έντουαρντ δέχτηκαν την αλήθεια. Ο Νίκολας έχει πεθάνει, αλλά αυτό συνέβη καθώς υπηρετούσε πιστά σαν προεδρεύων επίσκοπος σε μια από τις εκκλησίες της Άκκρα. Ο Έντουαρντ υπηρετεί ακόμη σαν διορισμένος Χριστιανός πρεσβύτερος. Επωμίζεται καλά την ευθύνη του σαν πατέρας τριών παιδιών, ενώ παραμένει στο έργο ειδικού σκαπανέα.

Διορισμός σε Ξένες Γειτονικές χώρες

Αφού ξαναγύρισα στο έργο περιοχής το 1970, η ανάγκη έγινε μεγαλύτερη για ειδικούς σκαπανείς στην Ακτή του Ελεφαντόδοντος. Χωρίς να χάσω καιρό έκανα αίτηση. Έτσι, στις 2 Δεκεμβρίου 1972, ο αδελφός Ντάνιελ Άνιμ κι εγώ φτάσαμε στο αεροδρόμιο του Αμπιτζάν. Δυο μέρες αργότερα, αρχίσαμε τα μαθήματα στη Γαλλική γλώσσα και «αποφοιτήσαμε» μ’ επιτυχία στο τέλος του μήνα.

Στις αρχές του 1973, ο αδελφός Άνιμ κι εγώ πήραμε το διορισμό μας για την Άγκμποβιλ, γύρω στα 90 χιλιόμετρα (56 μίλια) από το Αμπιτζάν. Προσευχόμαστε συνεχώς στον Ιεχωβά να ευλογήσει τις προσπάθειές μας να μιλήσουμε καλύτερα Γαλλικά για να παρουσιάσουμε τα «αγαθά νέα» αποτελεσματικά στο φιλόξενο λαό της Ακτής του Ελεφαντόδοντος. Και οι προσευχές μας απαντήθηκαν και απολαμβάνουμε τη δράση κηρύγματος σ’ αυτή τη χώρα.

Μου φαίνεται ότι είναι κατάλληλο να εκφράσω την εκτίμησή μου για την αδελφική αγάπη και την υλική υποστήριξη που μου πρόσφεραν ορισμένοι αγαπητοί ομόπιστοι τόσο στη Γκάνα όσο και στην Ακτή του Ελεφαντόδοντος. Έτσι βοηθήθηκα να παραμείνω στην ολοχρόνια υπηρεσία. Κυρίως, όμως, η ευγνωμοσύνη μου πηγαίνει στον Ιεχωβά για όλες του τις ευεργεσίες, αφού αυτός είναι η πηγή ‘κάθε αγαθής δόσεως και κάθε τέλειου δώρου.’—Ιακώβου 1:17.

Από τον Ιανουάριο του 1977, κάνω έργο περιοχής σ’ αυτή τη χώρα. Ένα άλλο προνόμιο που μου δόθηκε, είναι να υπηρετώ σαν μέλος της Επιτροπής Τμήματος της Ακτής του Ελεφαντόδοντος. Μ’ όλη μου την καρδιά ευχαριστώ και αινώ τον Ιεχωβά Θεό που μου έδωσε τη δύναμη να τον υπηρετώ ολοχρόνια για 30 περίπου χρόνια. Στην ηλικία των 50 χρόνων αισθάνομαι δραστήριος σαν αετός κι η ελπίδα μου είναι να συνεχίσω στην ολοχρόνια υπηρεσία. (Ησαΐας 40:31) Αλλά οτιδήποτε κι αν επιφυλάσσει το μέλλον, η απόφασή μου είναι να υπηρετώ μ’ όλη τη δύναμη της ζωής μου για τον αίνο και τη δόξα του Ιεχωβά.

  • Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΣΚΟΠΙΑ 15/5/1982

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA