Όμορφες αναμνήσεις από τα αθώα παιδικά μου χρόνια… Ψηφίδες, η ζωή μου!

ego.sta 4

Την βρήκα μέσα στα πράγματα μου. Ναι, είμαι εγώ στην ηλiκία των 4-5 χρονών. Φωτογραφημένος στην εξωτερική αυλή του σπιτιού μας, στο χωριό, μπροστά σε μia πολύ μεγάλη και πολύ όμορφη μαργαρίτα που είχε στο περδικάρι μας. Η φωτογραφία γράφει πίσω: "22-1-64 προς τον Αγαπημένο μου αδελφό Κώστα για ενθύμιο της παιδικής μου ζωής" Αυτά κι αν είναι ενθυμια! Υπήρξα παιδί...

sxolio

Θυμάμαι αυτή τη φωτογραφία... Θα πρέπει να είμαι τρίτη δημοτικού ή μικρότερος και ήταν από τις κλασικές φωτογραφίες που βγάζαμε στο σχολείο. Νομίζω ο ίδιος φωτογράφος μας την έκανε και κορνίζα. Η μητέρα μου, την είχε σε περίοπτη θέση στο πατρικό μας κι εγώ την κληρονόμησα. Θα τη δείτε σπίτι μου... Παραπέμπει σε όμορφες παιδικές μνήμες...

ikogenia
Τις φωτογραφίες αυτές τις έχει η Στασούλα μας, στο δικό της σπίτι… Αν θυμάμαι καλά τις είχαμε στο πατρικό μου, πριν βάλω μπροστά να το φτιάξω στη σημερινή του μορφή, όπως το βλέπετε στο τέλος αυτής της ιστοσελίδας, χαμηλά. Σ’ αυτή εδώ, είναι όλη η οικογένεια μου και εγώ. Όρθιοι, από αριστερά, η Στασούλα, δίπλα της η Γεωργία (δεν ζει πια…), ο Κωστής μας (που κι αυτός δεν ζει πια) και η Μαλάμω. Και καθιστοί, η μητέρα μου Παπαδιώ, με εμένα πάνω στα πόδια της και φυσικά ο πατέρας μου, Λευτέρης Θεοδωράκης (του Κουμαλή). Θα πρέπει να είναι τραβηγμένη από κάποιον πλανόδιο φωτογράφο, στην εξωτερική αυλή του σπιτιού μας, από αυτούς με τον τρίποδα και τις πλάκες που περνούσαν από τα χωριά τα παλιά χρόνια κι έβγαζαν μεροκάματο με τέτοιες φωτογραφίες.  Έτσι ήταν τότε οι εποχές...

mbambas.mama
Μια ακόμα φωτογραφία του πατέρα μου με τη μητέρα μου, όταν ήταν νεώτεροι, που επίσης είναι μεγάλη κορνίζα σήμερα στο σπίτι της Στασούλας. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυθεντική. Απ’ ότι θυμάμαι από τις διηγήσεις τους, ο πατέρας μας, "έπεσε" χρονικά να πάει στρατιώτης, σε μια εποχή που τα πράγματα δεν ήταν και τόσο αυστηρά, λίγο μετά τη Γερμανική Κατοχή. Και επειδή είχε (τότε) τρία παιδιά να μεγαλώσει, συχνά «έφευγε» από το στρατό για ένα – δυο χρόνια, μέχρι που η αστυνομία (χωροφυλακή τότε…) να τον εντοπίσει και να του ζητήσει να… επιστρέψει πίσω στη μονάδα του.

Εδώ, μάλλον πρόκειται για μοντάζ. Τα έκαναν αυτά, στην εποχή των παιδικών μου χρόνων... Με ένα πρωτόγονο τρόπο, αλλά τα έκαναν, οι πλανόδιοι φωτογράφοι... Δηλαδή μόνταραν, δυο διαφορετικές φωτογραφίες σε μία και σε πολλές περιπτώσεις έβαζαν μάλιστα και… χρώματα, σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, σε μια εποχή που η χρωματιστή φωτογραφία δεν είχε εμφανιστεί ακόμα, ευρύτατα, στη ζωή μας. Δεν μπορώ να φανταστώ την τεχνική, αλλά ήταν σαν να... ζωγράφιζαν, τη φωτογραφία!

Αχ, πώς λαχταρώ τη στιγμή που θα τους ξαναδώ και θα τους σφίξω στην αγκαλιά μου και τους δύο! Η μητέρα μου, πρόλαβε και γνώρισε την αλήθεια, αλλά και στον πατέρα μου, θα του δοθεί η ευκαιρία να μάθει… Ήταν δεκτικός, έντιμος, δίκαιος, καθαρός...

dimotiko

Και άλλη μια φωτογραφία από το σχολείο μας. Στην κάτω αυλή. Με τη δασκάλα μας κ. Καλλιόπη Κριτσωτάκη που την αγαπούσαμε πολύ κι "έφυγε" τόσο γρήγορα από κοντά μας... Πολλούς από αυτούς τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες, έχω χρόνια να τους δω... Αλλά μερικοί θυμούνται τα πάντα. Και είναι αλήθεια ότι όσο μεγαλώνουμε τέτοιες μνήμες είναι που τρυβελίζουν το μυαλό μας. Κι ας μη θυμόμαστε τι φάγαμε χθες! Έχω βάλει τον εαυτό μου μέσα σε ένα κόκκινο πλαίσιο. Έτσι κι αλλιώς, όλοι, μια... κοψιά είμαστε!

The News

Εξήντα χρόνια κήρυκας των «Αγαθών Νέων». Μια πολύτιμη εμπειρία ζωής για όλους μας…

luludi2.2015
Η Βιβλική περιγραφή δείχνει ότι ο πρώτος άνθρωπος, ο Αδάμ, τοποθετήθηκε σ’ έναν κήπο ή πάρκο και περιβαλλόταν απ’ όλα όσα ήταν αναγκαία για να διατηρηθεί στη ζωή. Υπήρχε αφθονία βλάστησης και «παν δένδρον ωραίον εις την όρασιν και καλόν εις την γεύσιν.» Για να υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία δέντρων, προφανώς δεν ήταν κάποιος μικρός κήπος ή πάρκο.

luludi3.2015
Ο Άνθρωπος Λαχταρά τον Παράδεισο. Στους σύγχρονους καιρούς ο άνθρωπος φτιάχνει κήπους και πάρκα μέσα ή κοντά σε μεγάλες πόλεις. Γιατί; Γιατί αυτός που μένει στην πόλη συχνά λαχταράει να ξεκουράσει το πνεύμα του ανανεώνοντας την επαφή του με τη φύση. Και πόσο πολύ χαιρόμαστε όταν περπατάμε σ’ ένα όμορφο πάρκο ή κήπο, ιδιαίτερα όταν έχει ανθισμένα λουλούδια και δέντρα!

luludi1.2015
Πόσες φορές καθώς βλέπουμε έναν κήπο με όμορφα λουλούδια δεν λέμε: «Τι Παράδεισος!» Πόσο πιο πολύ θα μας άρεσε να ζούμε μέσα σε τέτοιες παραδεισένιες συνθήκες! Ναι, είναι μια φυσική λαχτάρα, η οποία φτάνει στην αρχική προέλευση του ανθρώπου στο παραδεισένιο πάρκο της Εδέμ. Γι' αυτό και μας αρέσουν τα λουλούδια και κάνουμε καθετί για να μη λείπουν από το σπίτι μας.

Αφήγηση από τον Μάρτιν Βέντερκβιστ

agia.grafiΉταν μια αξέχαστη στιγμή. Συνέβη στη διάρκεια μιας σφοδρής χιονοθύελλας. Καμιά δεκαριά από μας στεκόμαστε γύρω από τον ανοιχτό τάφο και ψέλναμε. Μετά είπα λίγα λόγια ότι θα ξανασυναντηθούμε όταν παρέλθει από τη γη ο καιρός των δυσκολιών.

Ο νεαρός πατέρας γονάτισε, πήρε το μικρό άσπρο φέρετρο στα χέρια του και προσεκτικά το έθαψε στη γη. Δάκρυα υπήρχαν σχεδόν σ’ όλα τα μάτια καθώς επιστρέφαμε μέσα από το δάσος στο σπίτι. Το βράδυ, με τη συντροφιά και τη συζήτηση, όλοι παρηγορήθηκαν από τις σκέψεις που μπόρεσα να παρουσιάσω από το λόγο του Θεού.—Ιωάννης 5:28, 29· Ρωμαίους 15:4.

Στα εξήντα μου χρόνια σαν διαγγελέας του ευαγγελίου της βασιλείας του Θεού, πάνω από 600 φορές έχω παρηγορήσει τις οικογένειες των νεκρών καθώς διεξήγα τις ομιλίες κηδείας σε διάφορα μέρη της Σουηδίας και της Φιλανδίας. Αλλά προτού σας διηγηθώ περισσότερα για τις εμπειρίες που είχα, θα σας εξηγήσω πρώτα πώς έγινα διάκονος.

Οι Πρώτες Επιδράσεις

Μια μέρα του 1908, όταν επέστρεψε ο πατέρας μου στο σπίτι από τη δουλειά του στη Στοκχόλμη, βρήκε στο τραίνο ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο. Αυτό το φυλλάδιο με τίτλο «Πού Είναι οι Νεκροί;» ήταν εκδόσεως του διεθνούς Συλλόγου των Σπουδαστών της Γραφής. Επειδή και οι γονείς μου πίστευαν στη Βίβλο, διαβάζοντας αυτό το φυλλάδιο υποκινήθηκαν να μελετήσουν πιο βαθιά το Λόγο του Θεού.

Οι γονείς μου σύντομα ήρθαν σ’ επαφή με τους Σπουδαστές των Γραφών, όπως ήταν τότε γνωστοί οι Μάρτυρες του Ιεχωβά. Και οι δυο τους άρχισαν να παρακολουθούν τις συναθροίσεις που γίνονταν κάθε Κυριακή σε μια μικρή αίθουσα στη Στοκχόλμη, μαζί με 50 περίπου άλλους. Τον Αύγουστο του 1912 ο Κάρολος Τέιζ Ρώσσελ, ο πρόεδρος της Εταιρίας «Σκοπιά», ήταν ο κύριος ομιλητής σε μια συνέλευση που έγινε στη Στοκχόλμη και την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 100 Σπουδαστές των Γραφών απ’ όλη τη Σουηδία. Αν και δεν κατάλαβα πολλά πράγματα απ’ αυτά που ειπώθηκαν επειδή ήμουν 10 χρόνων, με εντυπωσίασαν πάρα πολύ αυτά που έβλεπα να γίνονται.

Όταν τελείωσα το Γυμνάσιο, και εργαζόμουνα σε μια εταιρία ραπτικής στη Βαίστερως, άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά τα προβλήματα της ζωής και, τα βράδια, διάβαζα συχνά τη Βίβλο. Τον άλλο χρόνο, το 1920, για πρώτη φορά έλαβα μέρος στη διακήρυξη του ‘ευαγγελίου της βασιλείας’ σε άλλους με τον μικρό όμιλο Βιβλικής μελέτης της πόλεως.—Ματθαίος 24:14.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο, ο Α. Χ. Μακμίλλαν από το προσωπικό των Κεντρικών γραφείων της Εταιρίας στο Μπρούκλυν στη Νέα Υόρκη, επισκέφθηκε τη Σουηδία, κι έδωσε την ομιλία «Εκατομμύρια Ήδη Ζώντων Ουδέποτε Θέλουσι Αποθάνει.» Δέκα από μάς εργαστήκαμε σκληρά για να διαφημίσουμε το θέμα, και η αίθουσα που χωρούσε 350 άτομα ήταν γεμάτη. Πολλοί δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα· γι’ αυτό παίρνοντας ένα σωρό από βιβλιάρια με το ίδιο θέμα, βγήκα έξω κι έδωσα ένα αντίγραφο της ομιλίας για να τη διαβάσουν στο σπίτι τους αρκετές εκατοντάδες άτομα!

Καθορίζοντας την Πορεία της Ζωής μου

Είπα στον Α. Χ. Μακμίλλαν ότι ήθελα να μετέχω στην ολοχρόνια διακονία, αλλά φαινόταν να αμφιβάλλει για τις προθέσεις ενός 18-χρονου. Γι’ αυτό είπε: «Έχεις πολλά να μάθεις.» Παρ’ όλα αυτά, τον άλλο χρόνο διορίστηκα σαν ολοχρόνιος κήρυκας. Μαζί μ’ έναν άλλο αδελφό, ξεκίνησα για το διορισμό μου στη Γκότλαντ. Τότε δεν υπήρχαν κήρυκες της Βασιλείας σ’ αυτό το νησί.

Η πρώτη μου μέρα στο έργο μαρτυρίας στο Βίσμπυ άρχισε με μια επίσκεψη σε μια αίθουσα κηδειών. Θα τολμούσα να μπω μέσα και να προσφέρω το βιβλίο «Εκατομμύρια Ήδη Ζώντων Ουδέποτε Θέλουσι Αποθάνει»; Ο ιδιοκτήτης μπορεί να φοβόταν μήπως μείνει χωρίς δουλειά! Όμως, πήρε αμέσως την έκδοση. Μάλιστα, η ζήτηση του βιβλίου ήταν τόσο μεγάλη που μερικές φορές έπρεπε να τηλεγραφήσουμε ζητώντας περισσότερα. Συντομεύσαμε τον τίτλο σε «Εκατομμύρια», και οι τηλεγραφητές εκπλήσσονταν όταν έπρεπε να μεταδώσουν το μήνυμα, «Στείλτε αμέσως 500 Εκατομμύρια»!

Όταν ένας από τους ομιλητές της Εταιρίας αρρώστησε τον Ιανουάριο του 1922, μου ζητήθηκε να δώσω την ομιλία του σε πολλά μέρη. Διαμαρτυρήθηκα ότι η ικανότητά μου να μιλάω δημόσια ήταν πολύ μικρή, αλλά μου δόθηκε ο διορισμός του ομιλητή, αρχίζοντας από τη Φλεν. Εκεί μια αδελφή είχε κανονίσει να έρθουν για ν’ ακούσουν την ομιλία το βράδυ 200 περίπου άτομα. Οι παρόντες—κυρίως ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες με πολλή πείρα στη ζωή—φαίνονταν εκνευρισμένοι και διστακτικοί στη διάρκεια της ομιλίας. Περίμεναν έναν τελείως διαφορετικό ομιλητή και όχι έναν 20-χρονο! Όμως, σε μια άλλη πόλη όταν τελείωσα την ομιλία μου, πολλοί ηλικιωμένοι άνδρες ήρθαν και μου έσφιξαν το χέρι, ευχαριστώντας με για όσα είχαν ακούσει. Αυτό βέβαια με ενθάρρυνε.

Για αρκετά χρόνια συνέχισα σαν περιοδεύων ομιλητής, και το δρομολόγιό μου αναγραφόταν στο περιοδικό ΣΚΟΠΙΑ, μαζί με τους τακτικούς περιοδεύοντες αντιπροσώπους της Εταιρίας. Ιδιαίτερα μας καλοδέχονταν εμάς τους ταξιδιώτες οι άποικοι στη Λάπλαντ. Πολλοί που είναι σήμερα Μάρτυρες κατάγονται απ’ αυτή την ορεινή περιοχή, και στις συνελεύσεις μερικοί απ’ αυτούς με χαιρετούν και μου λένε ότι άκουσαν την πρώτη τους δημόσια ομιλία όταν πήγα στο σπίτι των γονέων τους πριν από χρόνια.

Εμπειρίες από το Δημόσιο Βήμα

Φυσικά στη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 πολλά άτομα παρακολουθούσαν τις Βιβλικές ομιλίες μας και άκουγαν προσεκτικά. Κάποτε, όμως, ένα πολύ γνωστό άτομο σηκώθηκε και φώναξε: «Ψέματα. Υπερβολές. Άντε τώρα ας φύγουμε!» Αλλά απογοητεύτηκε όταν μόνο τρεις -τέσσερις τον ακολούθησαν.

Σε μια άλλη περίπτωση μια ομάδα από νεαρούς μπήκαν στην αίθουσα τραγουδώντας «Τη Διεθνή» (ύμνος των Κομμουνιστών). Κάθισαν στην πρώτη σειρά προφανώς με την πρόθεση να με εκνευρίσουν και να διαλύσουν τη συνάθροιση. Αφού μίλησα για τα προβλήματα που ήταν ιδιαίτερα έντονα σ’ αυτήν την περιοχή, συνέχισα με την ομιλία «Ποιος θα Φέρει Ειρήνη στον Κόσμο;» Αμέσως οι νεαροί, ο ένας κατόπιν του άλλου, έβγαλαν τους σκούφους τους και άρχισαν ν’ ακούνε προσεκτικά. Μετά έφυγαν ειρηνικά, και μερικοί μάλιστα σταμάτησαν στο τραπέζι με τα βιβλία και ζητούσαν έντυπά μας.

Όταν επέστρεψα από μια επίσκεψη που έκανα στο νησί Σεσχαρό στο Βοθνικό Κόλπο, βρήκα να με περιμένει στην προβλήτα ένας αστυνομικός. Με πήγε στο αστυνομικό τμήμα, όπου ο αξιωματικός μου είπε ότι με κατηγορούσαν ότι έδωσα πολιτική ομιλία που είχε σχέση με τον Κομμουνισμό μάλλον. Και πρόσθεσε: «Είπες ότι όλη η κοινωνία θα ανατραπεί και ένας νέος ηγέτης με το όνομα Ιεχωβά θα αναλάβει.» Φυσικά, το ζήτημα ξεκαθαρίστηκε όταν τους εξήγησα ότι Ιεχωβά είναι το όνομα του Θεού και ότι στη διάρκεια της ομιλίας συζητήθηκε η βασιλεία του.

Αλλαγές στο Διορισμό

Η «θέση μου σαν αντικαταστάτης» του περιοδεύοντα ομιλητή συνέχισε μέχρι το 1925, όταν άρχισα να εργάζομαι στα γραφεία του τμήματος της Εταιρίας. Μετά, το 1934, παντρεύτηκα. Πόσο πολύ εκτίμησα την πιστή υποστήριξη της συζύγου μου της Έλνα! Για αρκετά χρόνια κι εκείνη είχε εργαστεί στα γραφεία της Εταιρίας.

Κάποτε στη δεκαετία του 1930 περπάτησα πολλά μίλια για να επισκεφτώ ανθρώπους που ζούσαν σε απομονωμένες καλύβες στην πιο βόρεια σιδηροδρομική γραμμή της Σουηδίας, πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Οι σιδηροδρομικοί εκεί δεν είχαν πολλούς επισκέπτες και γι’ αυτό ήθελαν να μείνουμε αρκετό χρόνο για να συζητήσουμε μαζί τους τα προβλήματα της ζωής.

Όταν ο Κόσμος Ξαναμπήκε στον Πόλεμο

Η Σουηδία απέφυγε την ανάμιξη στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η μανία αυτού του πολέμου έδωσε την ευκαιρία στους εκκλησιαστικούς ηγέτες να προσπαθήσουν να παρεμποδίσουν το έργο μας. Ένας Σουηδός επίσκοπος είπε ψέματα ότι οι Μάρτυρες προετοιμάζονταν «να βγουν στην ερχόμενη μάχη ενάντια στο Σατανά κατά διαταγή του Ιεχωβά» και να συντρίψουν όλους τους εχθρούς του Θεού με ένοπλη δύναμη. Μετά τον πόλεμο, οι εχθροί μας ήθελαν να μην τους θυμίζουν την αναστάτωση που είχαν δημιουργήσει στη διάρκεια αυτών των ετών.

Εγώ ήμουν ένας από εκείνους που κλήθηκε για στρατιωτική υπηρεσία πολλές φορές. Όταν καταδικαζόμαστε, μας άφηναν ελεύθερους μέχρις ότου έπαιρνε εντολή η αστυνομία να μας φυλακίσει. Μια φορά επρόκειτο να δώσω την ομιλία κηδείας για ένα συγγενή όταν δυο αστυνομικοί μπήκαν στην αίθουσα που είχαν μαζευτεί περίπου εκατό άνθρωποι.

Οι αξιωματικοί με πλησίασαν και μου είπαν ότι με συλλάμβαναν και ότι έπρεπε αμέσως να τους ακολουθήσω. Αλλά ο γιος του νεκρού τους έκανε νόημα διακριτικά να πάνε πιο πέρα και τους ψιθύρισε: «Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να διακόψετε τη συγκέντρωση αυτή έτσι. Ο λειτουργός πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του εδώ προτού φύγει. Αλλιώς, τι θα σκεφτούν οι συγγενείς και οι φίλοι;»

Τότε, οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν, πάρκαραν την «κλούβα» πίσω από το σταύλο και με περίμεναν. Εξήγησαν, κάπως συνεσταλμένα, ότι είχαν εντολή να με οδηγήσουν πριν νυχτώσει στη φυλακή του Λίνκαιπινγκ.

Ελευθερία για τη Διακήρυξη του «Ευαγγελίου»

Ένα άτομο που έχει χάσει την ελευθερία του για κάποιο διάστημα εκτιμά το προνόμιο να μπορεί να συναντάει ανθρώπους και να τους μιλάει για το «ευαγγέλιο,» είτε από το βήμα είτε από πόρτα σε πόρτα.

Μετά από 60 και πλέον χρόνια σαν διαγγελέας του «ευαγγελίου», είμαι ευγνώμων για το μεγάλο προνόμιό μου να ανήκω στις τάξεις των αφιερωμένων λάτρεων του Ιεχωβά, μολονότι δεν έχω την ίδια σωματική δύναμη όπως τα πρώτα χρόνια. Ακόμη, μαζί με τη σύζυγό μου και χάρη στον Παντοδύναμο, συχνά θυμάμαι την πολύτιμη συντροφικότητα που έχουμε με ταπεινούς και σωστούς ανθρώπους που προσβλέπουν με ανυπομονησία στην προ πολλού αναμενόμενη παγκόσμια κυβέρνηση στην οποία ο Άρχοντας της Ειρήνης θα κυβερνά.—Ησαΐας 9:6, 7.

  • Αναδημοσίευση από τη ΣΚΟΠΙΑ της 15/8/1982

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA