Με αφορμή τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και τα όσα λέγονται γύρω από αυτά…
Ενδιαφέρον προφητικό σκίτσο για το μέλλον της σχέσης Εκκλησίας - Κράτους... Διότι κάποια στιγμή έτσι θα γίνει, δεν χωρεί αμφιβλία...
Έτσι παρουσίασε χθες η ΑΥΓΗ το θέμα στο πρωτοσέλιδο της και ενδεχομένως να μην αναφέρονταν καν, αν ο διευθυντής της και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης δεν είχε εμπλακεί σε έναν τηλεοπτικό καυγά…
Η ESPRESSO, σκανδαλοθηρική καθημερινή εφημερίδα προβάλει σε ζωνάρι της πρώτης της σελίδας την άποψη του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και… γιατρού κ. Μιχελογιαννάκη. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου…
Ένα άλλο θέμα που προέκυψε είναι ότι ήθελαν να περιφέρουν τα λείψανα στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Να δώσουν φρούδες ελπίδες στους καρκινοπαθείς. Ευτυχώς αντέδρασαν οι γιατροί του νοσοκομείου…
Από μια εντελώς διαφορετική άποψη που μόνο ο Γιώργος Κουρής, εκδότης κάποτε της ΑΥΡΙΑΝΗΣ και σήμερα της KONTRA ΝEWS προσεγγίζει το θέμα… Για όλα φταίνε οι πολιτικοί…
Δείτε κι αυτό το καταπληκτικό σκίτσο του ΚΥΡ... Αν μη τι άλλο έχει χιούμορ ο άνθρωπος... Και το χρειαζόμαστε, όσο τίποτα άλλο στις μέρες μας...
Η είδηση παρουσιάστηκε κάπως έτσι: Ο πρώτος και μάλιστα οξύς καβγάς ξέσπασε ανάμεσα σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκκλησίας, με αφορμή την υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας με τιμές αρχηγού κράτους και τη μεταφορά του, για μία ημέρα, στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ώστε να μπορέσουν να το προσκυνήσουν ασθενείς.
«Θα υποταχθούμε στη λογική ότι θα θεραπεύσουν τα φημολογούμενα λείψανα τους καρκινοπαθείς; Αυτό είναι μορφή ειδωλολατρίας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για «εμπόριο λειψάνων». Μάλιστα, εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον του προέδρου των ΑΝΕΛ και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου για την απόφασή του να αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους στην τελετή υποδοχής του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας. «Τη Μεγάλη Παρασκευή ήρθε το Άγιο Φως με τιμές πάλι αρχηγού κράτους, δηλαδή δύο αρχηγοί κρατών επισκέφτηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα και είναι το Άγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας», είπε δηκτικά και πρόσθεσε: «Τον αδικεί αυτή η συμπεριφορά. Μεθαύριο μπορεί να έχουμε και το τζαμί στη Βουλή... Να δω τι θα ψηφίσει ο κ. Καμμένος».
Οι δηλώσεις του κ. Φίλη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του διευθυντή Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρη Κονιδάρη, ο οποίος τόνισε: «Εμπόριο λειψάνων κάνει ο ίδιος ο κ. Φίλης. Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρικαλισμού, ο οποίος και παραπέμπει σε περιόδους μεσαίωνα, αφού επιδιώκει να περιορίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της θρησκείας». Κάλεσε δε, τον κ. Φίλη να διδαχθεί από τη στάση του πρωθυπουργού «ο οποίος σέβεται απόλυτα το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων και αποφεύγει να πέφτει στην παγίδα παρωχημένων ''προοδευτικών'' λαϊκισμών».
Αυτά. Και στο μεταξύ οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ βρήκαν ευκαιρία για να δώσουν ατέλειωτες ώρες «ενημέρωσης» ως να ήταν αυτά τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων.
Και ας δούμε πως έχουν τα πράγματα με βάση της Γραφή… Για να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα των όσων συμβαίνουν γύρω μας…
Θεοί που “Δεν Μπορούν να Σώσουν”
Εξετάστε, για παράδειγμα, τη χρήση εικόνων ή συμβόλων στη λατρεία. Για όσους θέτουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτά ή προσεύχονται μέσω αυτών, τα είδωλα φαίνονται να είναι σωτήρια αντικείμενα, κατέχοντας υπερανθρώπινες δυνάμεις οι οποίες μπορούν να ανταμείψουν τους ανθρώπους ή να τους γλιτώσουν από τον κίνδυνο. Μπορούν, όμως, να σώσουν πραγματικά; Σχετικά με τέτοια αντικείμενα, ο ψαλμωδός έψαλε: «Τα είδωλα των εθνών είναι ασήμι και χρυσάφι, έργο χεριών χωματένιου ανθρώπου. Στόμα έχουν, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν· μάτια έχουν, αλλά δεν μπορούν να δουν· αφτιά έχουν, αλλά δεν μπορούν να δώσουν ακρόαση. Επίσης, δεν υπάρχει πνεύμα στο στόμα τους». Πραγματικά, είναι θεοί που “δεν μπορούν να σώσουν”.—Ψαλμός 135:15-17· Ησαΐας 45:20.
Ομολογουμένως, αυτοί που φτιάχνουν είδωλα ίσως αποδίδουν ζωή και δύναμη στο έργο των χεριών τους. Επίσης, όσοι λατρεύουν είδωλα θέτουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτά. «Σηκώνουν [το είδωλο] πάνω στον ώμο», είπε ο προφήτης Ησαΐας, «το βαστάζουν και το αποθέτουν στη θέση του για να σταθεί», και πρόσθεσε: «Από το μέρος όπου στέκεται δεν απομακρύνεται. Κραυγάζει κάποιος προς αυτό, αλλά εκείνο δεν απαντάει· δεν μπορεί να σώσει κάποιον από τη στενοχώρια του». (Ησαΐας 46:7) Η αλήθεια είναι ότι ένα είδωλο παραμένει άψυχο άσχετα από το πόσο ένθερμη είναι η πίστη εκείνων που θέτουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτό. Τέτοιου είδους γλυπτές εικόνες και χυτά αγάλματα είναι “άχρηστοι θεοί”.—Αββακούμ 2:18.
Η ειδωλοποίηση, η λατρεία ή ο υπερβολικός θαυμασμός προσωπικοτήτων του κόσμου της ψυχαγωγίας, αστέρων του αθλητισμού, πολιτικών συστημάτων και μερικών θρησκευτικών ηγετών είναι επίσης κάτι το συνηθισμένο σήμερα. Επιπλέον, τα χρήματα είναι θεός για πολλούς. Σε κάθε περίπτωση, προσδίδονται σε αυτά τα είδωλα ανύπαρκτες ιδιότητες. Δεν παρέχουν—ούτε και μπορούν να παράσχουν—όλα όσα ελπίζουν εκείνοι που πιστεύουν σε αυτά. Λόγου χάρη, τα πλούτη μπορεί να φαίνεται ότι προσφέρουν τη λύση σε πολλά προβλήματα, αλλά η δύναμη του πλούτου είναι απατηλή. (Μάρκος 4:19) Κάποιος ερευνητής ρώτησε: «Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι κάτι το οποίο επιθυμούν διακαώς τόσο πολλοί άνθρωποι, και το οποίο θεωρείται κατά κάποιον τρόπο πανάκεια, όταν το αποκτήσουν επιφέρει πάνω τους διάφορα αποτελέσματα που ποικίλλουν από απογοητευτικά ως τραυματικά;» Ναι, η επιδίωξη πλούτου ίσως απαιτήσει από κάποιον άνθρωπο να θυσιάσει κάτι που έχει πραγματική αξία, όπως είναι η καλή υγεία, η ικανοποιητική οικογενειακή ζωή, οι στενές φιλίες ή η πολύτιμη σχέση με τον Δημιουργό. Ο θεός του δεν αποδεικνύεται τίποτα περισσότερο από ένα “είδωλο αναλήθειας”!—Ιωνάς 2:8.
- Περιοδικό ΣΚΟΠΙΑ 2002 15/1 σ.3-4
Σχόλια (0)