Παρακολουθήσαμε πώς γίνεται παραδοσιακά το ψωμί, στο εργαστήρι του φίλου μας Γιάννη
Στο ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ σας έχω ήδη βάλει ένα δημοσίευμα που αφορούσε το παραδοσιακό επτάζυμο ή εφτάζυμο ψωμί. Δείτε το ΕΔΩ. Χθες όμως είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε το εργαστήρι του Γιάννη Μανουσάκη στο Καστέλλι και να δούμε από κοντά, όλη τη διαδικασία, για το πώς φτιάχνεται παραδοσιακά το ψωμί.
Ο Γιάννης είναι ένα καταπληκτικό παιδί! Και καθώς περάσαμε αρκετή ώρα εκεί, παρακολουθώντας από την ώρα που έβαλε το αλεύρι Ζέας στη ξύλινη σκάφη, μέχρι που το έκανε ζύμη, μου έδωσε την ευκαιρία να τον βοηθήσω, κάπως, στην ολοκλήρωση της δουλειάς του.
Άναψε τον ξυλόφουρνο, καθώς ζύμωνε ακόμα, για να μπορέσει να ζεσταθεί στη θερμοκρασία που χρειάζονταν, ώστε να ψήσει την αρχή το ψωμί και στη συνέχεια τα παξιμάδια... Με κλαδιά ελιών από το κλάδεμα του χειμώνα που προμηθεύεται από φίλους του. Έτσι εξηγείται η νοστιμιά τους.
Ο ίδιος κάθισε σε ένα σοφρά, έτσι νομίζω λένε αυτή την ειδική ξύλινη κατασκευή, όπου έφτιαχνε τα ψωμιά. Κι εδώ ήταν ο ρόλος ο δικός μου. Του προμήθευα σε μικρά κομμάτια τη ζύμη που είχε ωριμάσει μέσα στη σκάφη, ώστε να φτιάχνει τα ψωμιά και να τα αφήνει μέσα στις κουβέρτες να ξεκουραστούν.
Κάποια στιγμή ήρθε και η Σούλα... Με τον Γιάννη είχαν πάντα μια ξεχωριστή σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού. Και νομίζω ότι, αυτό φαίνεται και στη φωτογραφία. Σταμάτησε λίγο από τη δουλειά. Μια φωτογραφία με τη γιαγιά Σούλα, έχει πάντα μια ξεχωριστή αξία.
Ο Γιάννης στο εργαστήριο του. Κοντά του η γυναίκα του, Μάρτα. Κουβεντιάσαμε πολύ, καθώς περάσαμε αρκετές ώρες μαζί. Και είχα την ευκαιρία να τους γνωρίσω καλύτερα. Μου άρεσαν, σαν ζευγάρι. Κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να είναι ευτυχισμένοι. Μπράβο τους!
Μείναμε ως το τέλος. Είδα πως το φουρνίζουν, δεν είναι και τόσο απλό. Ολόκληρη επιστήμη είναι και ο ίδιος χρειάστηκε χρόνο για να μάθει να βάζει στη σωστή απόσταση τα ψωμιά ώστε, όπως έλεγε "να αναπνέουν". Χωρίς βιασύνη, προσεκτικά, όπως αρμόζει στις λεπτές δουλειές.
Δες τον ξυλόφουρνο στο εσωτερικό του, τι όμορφα που έχουν μπει τα ψωμιά και με τι τάξη για να ψηθούν. Φεύγοντας μας έδωσε ο Γιάννης ένα ψωμί, αληθινό, από αυτά που δεν βρίσκεις εύκολα στο φούρνο της γειτονιάς. Επειδή εκεί επιδιώκοντας το κέρδος έχουν διαλύσει την ποιότητα.
Σχόλια (0)