Όμορφες στιγμές από τη Λευκάδα που ζήσαμε πέντε ολόκληρες μέρες τον Αύγουστο

lefkada1.2024
Η Λευκάδα ήταν επιλογή της Άννυς. Και περάσαμε πολύ όμορφα μαζί τους τον Αύγουστο του 2024. Εδώ, ένα απόγευμα που βγήκαμε με τη Σούλα για ένα ποτό, κοντά στο σπίτι που μέναμε και που μας άρεσε πολύ. Απογευματάκι, πάνω στη θάλασσα. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

lefkada2.2024
Η θάλασσα μπροστά σπίτι, τη Βίλλα "Βανδώρος", μια εικόνα πέρα από τα αρμυρίκια όπου μπορούσες να καθίσεις στην ξαπλώστρα στο ίσκιο τους και να διαβάσεις ή να ασχοληθείς με οτιδήποτε άλλο ηθελες. Ο ελάχιστος κόσμος, πρόσθετε στην παρέα. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

lefkada3.2024
Το φημισμένο και όχι άδικα Πόρτο Κατσίκι. Πήγαν η Άννυ με τον Κώστα και μας μετέφεραν τα καλύτερα. Εμείς επιθυμούσαμε να είναι πιο ήπιοι οι ρυθμοί μας. Ήταν και μεγάλες οι ζέστες... Με το αικοντίσον να δουλεύει στο φουλ, ήμασταν όλες τις μέρες. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

lefkada4.2024
Η Άννυ κι ο Κώστας φωτογραφημένοι από μένα με τη μηχανή του, στην πόλη της Λευκάδας. Κατεβήκαμε δυο - τρεις φορές. Μια από αυτές, η τελευταία, που θα δείτε πιο κάτω, είναι παρμένη από εκεί, όταν πέσαμε πάνω σε μια παρέλαση. Από τις γιορτές "Λόγου και Τέχνης". Δειτε ΕΔΩ.

lefkada5.2024
Η Άννυ κατεβαίνει τις σκάλες για το Πόρτο Κατσίκι και ο Κώστας τη φωτογραφίζει. Τράβηξε επίσης από όπου πήγαμε και πολλά βίντεο. Αρκετά τα ανεβάσαμε στο Facebook, από από όπου οι φίλοι μας μπορούσαν να τα δουν άμεσα. Το έκανε αυτό με έξυπνο τρόπο και προσπαθούμε να είναι μικρά για να μπορεί, εύκολα, ο άλλος να τα δει. Δειτε ΕΔΩ.

lefkada6.2024
Να και η φωτογραφία με τοπικές ενδυμασίες στην πόλη της Λευκάδας καθώς συμμετείχαν και φίλοι με τις τοπικές τους ενδυμασίες από πολλές χώρες της Ευρώπης και φυσικά της Ιταλίας. Ήταν ένα ωραίο βραδάκι και τους απολαύσαμε από το τραπέζι της ταβέρνας που καθόμασταν. Δείτε ΕΔΩ.

 

Κρήτη

"Βράζουν" οι καζανάρηδες με τις φήμες για αυξήσεις φόρων στο χύμα τσίπουρο

raki

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται και τόσο για… φημολογία, όπως λέει το ρεπορτάζ που ακολουθεί. Οι καλοί «φίλοι μας» και εταίροι δανειστές μας το έθεσαν στα απαραίτητα με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Οπότε τι τσίπουρο, τι βότκα…

raki.1Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη με τη φημολογία ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλλει φορολόγηση 3 ευρώ το λίτρο στα αποστάγματα των παραδοσιακών καζανιών. Σήμερα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο παραδοσιακό τσίπουρο είναι 0,60 ευρώ, ο οποίος βέβαια συχνά δεν καταβάλλεται καθώς πολλά καζάνια λειτουργούν χωρίς άδεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει ζητήσει αιτιολογημένη γνώμη από την Ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο φορολογεί το χύμα τσίπουρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες υπάρχουν πολλές «ενστάσεις» για το πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται το θέμα.

Δείτε πώς παρουσιάζει το θέμα ο Τύπος: Έσοδα 97,7 εκατ. ευρώ σε διαφυγόντες φόρους στερείται ετησίως το δημόσιο από την παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου, που γίνεται εις βάρος τόσο των νόμιμων διήμερων αποσταγματοποιών που παράγουν και εμπορεύονται νόμιμα το προϊόν τους, όσο και των οργανωμένων αποστακτηρίων που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επικαιροποιημένη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών (με.. φοβερές μελέτες ασχολείται το ΙΟΒΕ), η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.

Το ισχύον πλαίσιο ελέγχων για την παραγωγή και τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου έχει μπει στο στόχαστρο της Κομισιόν καθώς έχει επιτρέψει σε παράνομους αποσταγματοποιούς να διακινούν χωρίς παραστατικά ποσότητες χύμα τσίπουρου, στερώντας από το δημόσιο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, 55,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΟΠ (ειδικός φόρος κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών) και 42,6 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ ετησίως, για ποσότητα παράνομου χύμα τσίπουρου που φορείς της αγοράς υπολογίζουν στα 10,8 εκατ. λίτρα. Ποσά, τα οποία καλείται να πληρώσει από την τσέπη του ο φορολογούμενος, μέσω της αυξημένης φορολογίας που τον έχει ήδη φέρει στα όριά του.

Στο φόντο πάντως των φημών για αύξηση της φορολογίας οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί του νομού Ηρακλείου ετοιμάζονται να αντιδράσουν με τη βοήθεια του νομικού τους συμβούλου Αντώνη Βγόντζα, που την ερχόμενη Κυριακή θα τους ενημερώσει σχετικά, στην ετήσια γενική τους συνέλευση που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα του Ηρακελίου «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Παραδοσιακής Τσικουδιάς, Στάθης Φραγκιαδάκης, ο οποίος καταγγέλλει συμφέροντα ποτοποιών, που ωστόσο πληρώνουν βαρύ ΕΦΚ (12 - 25 ευρώ το λίτρο άνυδρης αλκοόλης) κι έχουν καταδικαστεί στον αφανισμό από το λαθρεμπόριο...

Ο Στάθης Φραγκιαδάκης έκανε λόγο για σκόπιμες δυσκολίες που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση στους καζανάρηδες της Κρήτης από το περασμένο καλοκαίρι, επειδή προσπάθησε για τη νομιμότητα...

«Σκόπιμα μας δημιούργησαν προσκόμματα και παραλίγο να μην ανοίξουμε καν τα καζάνια μας. Γενικά όλο προβλήματα μάς δημιούργησαν αυτή τη χρονιά. Και η αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτά τα προβλήματα είναι ότι αυτοί στο υπουργείο επιμένουν να μας φορολογήσουν την τσικουδιά πολύ βαριά. Πήγαινε ο κόσμος να βγάλει άδεια απόσταξης και του έλεγαν διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι το αμπέλι δεν είναι σε άδεια, ότι η ποικιλία αυτή δεν αποστάζεται και χίλια δυο άλλα πράγματα. Φαντάζεστε λοιπόν ότι του χρόνου αυτοί θα προσπαθήσουν να μη μας αφήσουν καθόλου να ανοίξουμε. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα, διότι η τσικουδιά και το τσίπουρο έχουν την αποδοχή του κόσμου, που το πίνει γιατί το βρίσκει και καλό και φτηνό. Έτσι θίγονται μεγάλα συμφέροντα, που πιέζουν το υπουργείο να βάλει μεγάλο φόρο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκιαδάκης, χωρίς να δίνει απαντήσεις όμως για το όργιο παρανομίας με τα καζάνια, που δεν έχουν άδεια και που ουσιαστικά υπονομεύουν τους νόμιμους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς....

Έτοιμοι να ξεκινήσουν «πόλεμο» για την παραδοσιακή τσικουδιά είναι οι παραγωγοί της Κρήτης καθώς βλέπουν χορό συμφερόντων από τις μεγάλες βιομηχανίες ποτών πίσω από την βαριά φορολόγηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών με τις ευλογίες της τρόικας.

Σύμφωνα με τους παραδοσιακούς παραγωγούς η αλλαγή της τιμής από 0,59 λεπτά το λίτρο σε 3 ευρώ αλλάζει δραματικά τα δεδομένα και βγάζει εκτός αγοράς τους καζανάδες της Κρήτης, οι οποίοι παράγουν τσίπουρο και ρακή και την εμπορεύονται είτε σε καταστήματα εστίασης είτε σε μικρά σημεία πώλησης.

«Οι προτάσεις για την αύξηση της φορολόγησης έγιναν από τον κ. Μαυραγάνη και τις μεγάλες βιομηχανίες ποτών» δηλώνει, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Καζανάδων Κρήτης, Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Είμαστε οι παραδοσιακοί παραγωγοί και πληρώνουμε 0,60 ευρώ το λίτρο. Καθεστώς που παραμένει ίδιο εδώ και οκτώ χρόνια. Αν μπει τώρα φόρος 3 ευρώ στο λίτρο αυτομάτως το χύμα προϊόν θα εκτοξευθεί στα 12 ευρώ στην πώληση. Πράγμα που θα «σκοτώσει» την αγορά» επισημαίνει.

Τι απαντά όμως σε όσους μιλούν για παραβατικές συμπεριφορές; «Είμαστε καθόλα νόμιμοι και σωστοί απέναντι στην Ε. Ε αφού μας έχει αποδεχτεί ως καλλιεργητές, σύμφωνα με το νόμο που διέπει το καθεστώς των διήμερων παραγωγών οι οποίοι βγάζουν μικρή ποσότητα παραγωγής για επιπλέον εισόδημα».

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ

Το θέμα της αφορολόγητης διακίνησης χύμα τσίπουρου και ρακής μπήκε στο στόχαστρο της ΕΕ όταν την τελευταία δεκαετία πολλαπλασιάστηκαν οι ιδιωτικές εταιρείες και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί που εμφιάλωναν τσίπουρο.

Σε αυτούς η φορολογία ήταν υψηλή από την πρώτη στιγμή της παραγωγής φθάνοντας την τελευταία τριετία το 12,5 ευρώ το λίτρο, γεγονός που υποστηρίζει και ο παραγωγός από την βιομηχανία ποτών «Αποστάγματα Κρήτης», Βαγγέλης Παριανός.

«Πράγματι εμείς πληρώνουμε 12,5 ευρώ το λίτρο από την στιγμή της πώλησης και μετά το άνυδρο ποτό όπως λένε τη ρακή και όχι σαν τους παραδοσιακούς παραγωγούς που πληρώνουν μέχρι σήμερα ελάχιστα χωρίς να έχουν το δικαίωμα ετικέτας. Η διακίνηση του χύμα προϊόντος είναι σχεδόν αφορολόγητη και δεχόμαστε έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι πωλήσεις μας έχουν πέσει την τελευταία τριετία στο 20% – 25%».

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ωστόσο η οργή των παραδοσιακών ρακάδων ξεχειλίζει αφού βλέπουν το μικρό εισόδημα που κερδίζουν με την παραγωγή της τσικουδιάς ότι κινδυνεύει να χαθεί. Οι ίδιοι εστιάζουν τα αιτήματα τους στη διαφύλαξη του παραδοσιακού προϊόντος από τους επιτήδειους που τα τελευταία χρόνια εξασκούν το σπορ της λαθροεισαγωγής. Οι φόβοι τους για ενδεχόμενη καταστροφή του κλάδου δεν κρύβεται αν δεν αλλάξει το μέτρο της βαριάς φορολογίας ή δεν εφαρμοστούν νέα νομοθετικά πλαίσια που ισχύουν και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Άποψη που υποστηρίζει και ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Κρήτης (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ), Γιώργος Τζωρτζάκης.

«Αν δεν αλλάξει αυτό το φοροεισπρακτικό μέτρο θα χαθούμε. Η τσικουδιά και η απόσταξη είναι αποτέλεσμα της εμποροκαλλιέργειας μέσα σε όρια. Εμείς ως παραδοσιακοί καζανάδες έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια να αλλάξουν τα όρια που παραμένουν ίδια τα τελευταία οκτώ χρόνια και να κάνουν έρευνα σε περιοχές της Ε.Ε για να καταγράψουν παρόμοια καταστατικά. Θέλουμε να μας προστατέψουν και όχι να μας καταστρέψουν».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παραδοσιακών «Καζανάδων» Κρήτης, Στάθη Φραγκιαδάκη «οι παραγωγοί είναι νόμιμοι, με άδεια και αποδεκτοί από την Ε. Ε και μπορούν να παράγουν μέχρι 1000 λίτρα το ανώτερο για παραγωγή, εμφιάλωση και προώθηση. Η διαφορά μας με τις μεγάλες εταιρίες είναι ότι προπληρώνουμε το φόρο μας ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες τον δίνουν μετά την πώληση».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που δίνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες από το 1993 και μετά όταν άρχισε η διακίνηση του χύμα τσίπουρου χωρίς τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς και το πρόβλημα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο υπουργείο θεωρούν πως η παραγωγή μη εμφιαλωμένου τσίπουρου αυξήθηκε με παράνομες πρακτικές αφού γενικά υπήρχε αδυναμία να τηρηθούν οι νόμιμες προδιαγραφές παραγωγής.

Το όλο ζήτημα έφτασε στις Βρυξέλλες και έτσι συγκλήθηκε ειδική επιτροπή διαχείρισης του θέματος, συμβατή με την νομοθεσία της Ε.Ε… ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα. Μ’ αυτά τα «σοβαρά» ασχολούνται στις Βρυξέλλες κι εσείς περιμένετε, σωτηρία…

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η Ελληνική πλευρά επιθυμεί η τελική νομοθεσία να ενσωματώσει τα ισχύοντα και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε αμπελουργός έχει το δικαίωμα να αποστάξει τα «τσάμπουρα», που έχουν απομείνει από την παραγωγή της αμπελουργίας του και να βγάλει τσίπουρο για τέσσερα 48ωρα την περίοδο Οκτωβρίου -Νοεμβρίου. Έτσι δημιουργείται το χύμα διήμερο τσίπουρο ή ρακή.

Το παραχθέν προϊόν απόσταξης επιτρέπεται να διατεθεί από τον ίδιο τον παραγωγό στη αγορά, συνοδευόμενο με το αντίγραφο της άδειας απόσταξης και το αποδεικτικό είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης χύμα, σε γυάλινα δοχεία των 5 λίτρων.

Αρχικά, η παραγωγή και διακίνηση του χύμα προϊόντος είχε στόχο την προστασία των ιδιοκτητών και καλλιεργητών αμπελώνων για μικρή περιθωριακή παραγωγή και σχεδόν ιδιωτική χρήση. Και γι” αυτό τον λόγο η φορολόγησή του ήταν μέχρι τώρα διακριτική.

  • Πηγή: flashnews.gr και reporter.gr

Σχόλια (0)

There are no comments posted here yet

Υποβάλετε το σχόλιό σας

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
Συννημένα (0 / 3)
Share Your Location

Αυτό είναι το χωριό μου, το όμορφο Θραψανό, που ονειρευόμουν να ζήσω, κάποτε...

Αυτό είναι το χωριό μου, το Θραψανό... Φωτογραφημένο στις 6 Ιουλίου 2012. Τον αγαπώ αυτόν τον τόπο. Και κάποτε, ονειρευόμουν να ζήσω εκεί αρκετό καιρό, όταν θα έβγαινα στη σύνταξη.  Τώρα πια είμαι συνταξιούχος, έχοντας αλλάξει άποψη και πρωτεραιότητες στη ζωή μου... Η στιγμή που νόμιζα ότι δεν θα ερχόταν ποτέ, ήρθε! Δείτε ΕΔΩ μερικά πράγματα για το χωριό μου...

spiti.ktiti.dek23

Όταν η ζωή δεν το βάζει κάτω… Οι βουκαμβίλιες που ξεράθηκαν από την παγωνιά του Γενάρη 2017, όταν το χιόνι το έστρωσε για τα καλά στο χωριό (δες την ακριβώς από κάτω φωτογραφία, διότι είναι πολύ σπάνιο το χιόνι στο χωριό μας σε υψόμετρο 350 μ.). Χρειάστηκε να περιμένουμε λίγο... Αλλά ο χρόνος δεν είναι πρόβλημα, όσο είμαστε όρθιοι, μπορούμε και αντέχουμε τις αντιξοότητες… Η φωτογραφία αυτή, είναι τραβηγμένη το Νοέμβρη του 2023 όταν βάψαμε με άλλο χρώμα την εξωτερική και εσωτερική αυλή του σπιτιού...

xionismeno.spiti090117

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 9/1/2017, στο χιονιά που άρεσε σε όλο το Θραψανό. Το πατρικό μου σπίτι, χιονισμένο. Απόλαυση οφθαλμών… Ευχαριστώ όσους είχαν την καλοσύνη και την προνοητικότητα να μου στείλουν αυτή τη φωτογραφία… Κάθε εποχή στο χωριό μου είναι όμορφη. Έτσι το βλέπω εγώ, έχοντας προσωπικά βιώματα… Οι όμορφες βουκαμβίλιες, από αυτόν τον πάγο, ξεράθηκαν, σε αντίθεση με την τριανταφυλλιά που, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πολύ δυνατή και άντεξε... Αλλά η ζωή δεν σταματά! Ξαναπέταξαν πράσινα κλαριά, ξαναζωντάνεψαν!

parteria6

Φτιάξαμε και τα παρτέρια στα δυο περιβολάκια στην εξωτερική αυλή... Ο επόμενος στόχος, αν το θέλει ο Θεός και τον καταφέρουμε, είναι να μπουν πλακάκια και στις αυλές, τόσο στην εσωτερική, όσο και στην εξωτερική. Και μια πραγματική εξώπορτα που θα προστατεύει το σπίτι μας, καλύτερα, από τους ανόητους που δεν λείπουν. Ο στόχος παραμένει. Ελπίζω να τα καταφέρουμε να τον υλοποιήσουμε σ' αυτή τη ζωή.

thrapsano.arxio

Και μια ιστορική φωτογραφία που δείχνει το χωριό των πιθαράδων... Κρήτη, Θραψανό, 1958-1962, φωτογραφία του Roland Hampe. Την είδαμε δημοσιευμένη στη εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου της 10/5/2023. Τα νέα παιδιά, στις μέρες μας, συνεχίζουν αυτή την τέχνη. Αν τα βοηθούσε λίγο και η Πολιτεία, όλα θα ήταν καλύτερα... Δείτε κι αυτό ΕΔΩ το υπέροχο ντοκιμαντέρ για την αγγειοπλαστική στο Θραψανό που προβλήθηκε το Φλεβάρη του 2024  από την ΕΡΤ 3.

patris220624

Από την ημερήσια Ηρακλειώτικη εφημερίδα, ΠΑΤΡΙΣ. Την είδαμε δημοσιευμένη στη στήλη Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, το Σάββατο 22/6/2024 με την ένδειξη: 1958-1962, Κρήτη, Θραψανό. Φωτογραφία Roland Hame (πηγή: Άσπρο και Μαύρο). Η φωτογραφία έχει και μια ακόμα συναισθηματική αξία για μένα. Τραβήχτηκε, όταν εγώ γενήθηκα. Και προφανώς έχει επιχρωματιστεί. Δεν υπήρχε χρωματιστό φίλμ, τότε...

egkainia.domis.agioplastikis

Κάτι μεγάλο και όμορφο έγινε στο χωριό μας. Ένα κέντρο Μινωικής αγγειπλασττικής. Για να θυμόμαστε την ιστορία, το ξεκίνησε ο πρώην δήμαρχος Θραψανού, Μανόλης Λαδωμένος, αλλά διάφορες δυσκολίες που δεν γνωρίζομαι δεν το άφησδαν να ολοκληρωθεί. Το εεκαινία σε ο δήμρχος κ. Κεγκέρογλου! Χαιρόμαστε που ένα σημαντικό και εμβληματικό έργο πολιτιστικής υποδομής, είναι πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα συνένωσης δυνάμεων του Δήμου Μινώα, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με την αρωγή της Περιφέρειας Κρήτης.

Ξεκίνησε να λειτουργεί στο χωριό μας, το Θραψανό, μια αξιόπιστη Δομή Αγγειοπλαστικής...

Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα η σελήνη; Θέλετε να ξέρετε;

Κάποτε το θέλαμε να επιστρέψουμε, όσο τίποτα άλλο... Τώρα, δεν είμαι πια βέβαιος...

elies.a.nikola1.081220

Μια προσπάθεια πριν τρία χρόνια να ξαναφτιάξω τις ελιές μου σε συργασία με συγχωριανό μου φίλο και συμμαθητή από το σχολείο απέδωσε σε μια πρώτη φάση, τρία χρόνια τώρα. Πέσαμε σε κακές εποχές. Ξηρασία, κακοχρονιά, αλλά είχα μια ευχάριστη έκπληξη από τον Μιχάλη. Παρά τις δυσκολίες βγάλαμε το λάδι της χρονιάς μας. Ευγνώμονες!

livades.diakopes2013

Η Λιβάδα... Η τεχνιτή λίμνη στο χωριό μου που τα καλοκαίρια περνούσα πολλές ώρες εδώ... Πανέμορφη και πάντα έχει κάτι εξαιρετικό να σου δώσει... Δείτε ΕΔΩ ένα βίντεο που τραβηξα πριν μερικά χρόνια από τη λίμνη. Έτσι είναι και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα... Η ίδια ομορφιά! Μόνο που εγώ δεν μπορώ να είμαι κοντά της, πια, με τη συχνότητα που ήμουν κάποτε...

panoramiki.livada.2014

Ιδού και μια πανοραμική φωτογραφία της λίμνης, που τράβηξα το χειμώνα του 2014 όταν κατέβηκα στο χωριό, για να μαζέψω τις ελιές μου...  Ελάτε, αν θέλετε, να σας πάω στις ελιές μου στου Μπουρμά. Δείτε ΕΔΩ. Τα τελευταία χρόνια δεν είχαν καρπό και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ούτε και φέτος... Λογικό. Για να δώσουν καρπό, πρέπει να καλλιεργηθούν σωστά και φυσικά να βάλεις λιπάσματα. Κι αν το δεις από οικονομική άποψη, δεν είμαι βέβαιος ότι αξίζει τον κόπο...

 

 

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

Η Αγία Γραφή περιγράφει μερικές φορές τους ανθρώπους με βάση την εργασία που έκαναν. Μιλάει για τον “Ματθαίο, τον εισπράκτορα φόρων”, τον “Σίμωνα τον βυρσοδέψη” και τον “Λουκά, τον αγαπητό γιατρό”. (Ματθ. 10:3· Πράξ. 10:6· Κολ. 4:14) Κάτι άλλο που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους είναι οι πνευματικοί διορισμοί ή τα προνόμιά τους. Διαβάζουμε για τον Βασιλιά Δαβίδ, τον προφήτη Ηλία και τον απόστολο Παύλο. Αυτοί οι άντρες εκτιμούσαν τους θεόδοτους διορισμούς τους. Παρόμοια και εμείς, αν έχουμε προνόμια υπηρεσίας, πρέπει να τα εκτιμούμε.

Ο αρχικός σκοπός του Ιεχωβά για την ανθρωπότητα ήταν να ζει για πάντα εδώ στη γη. (Γέν. 1:28· Ψαλμ. 37:29) Ο Θεός πρόσφερε γενναιόδωρα στον Αδάμ και στην Εύα διάφορα πολύτιμα δώρα που τους έδιναν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τη ζωή. (Διαβάστε Ιακώβου 1:17) Ο Ιεχωβά τούς χάρισε ελεύθερη βούληση, την ικανότητα να κάνουν λογικές σκέψεις και τη δυνατότητα να αγαπούν και να απολαμβάνουν φιλίες.

Ο Δημιουργός μιλούσε στον Αδάμ και τον συμβούλευε για το πώς να δείχνει την υπακοή του. Ο Αδάμ μάθαινε επίσης πώς να καλύπτει τις ανάγκες του καθώς και πώς να φροντίζει τα ζώα και τη γη. (Γέν. 2:15-17, 19, 20) Ο Ιεχωβά προίκισε επίσης τον Αδάμ και την Εύα με τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όρασης, της ακοής και της όσφρησης. Έτσι μπορούσαν να απολαμβάνουν πλήρως την ομορφιά και τα άφθονα αγαθά του παραδεισένιου σπιτιού τους. Για το πρώτο ανθρώπινο ζευγάρι, οι δυνατότητες να έχουν απόλυτα ικανοποιητική εργασία, να νιώθουν πλήρεις και να κάνουν ανακαλύψεις, ήταν απεριόριστες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από τα λόγια που είπε ο Ιησούς στον Πέτρο; Χρειάζεται να προσέξουμε ώστε να μην αφήσουμε την αγάπη μας για τον Χριστό να εξασθενήσει και την προσοχή μας να αποσπαστεί από τα συμφέροντα της Βασιλείας. Ο Ιησούς γνώριζε πολύ καλά τις πιέσεις που σχετίζονται με τις ανησυχίες αυτού του συστήματος πραγμάτων. Ας μάθουμε, να εκτιμούμε όσα έχουμε...

ΕΝΑ SITE "ΑΠΑΓΚΙΟ" ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

Αυτόν τον ιστότοπο τον «παλεύω» πολλά χρόνια. Πολύ πριν γνωρίσω την αλήθεια και βρω σκοπό στη ζωή μου. Φανταζόμουν τον εαυτό μου συνταξιούχο στο χωριό, με μια σχετικά καλή οικονομική επιφάνεια, δεδομένης μιας καλής σύνταξης που είχα οικοδομήσει πολλά πάνω της και ήθελα να έχω κάτι, για να περνάω το χρόνο μου.

Σήμερα, όλα έχουν αλλάξει γύρω μου, όλα εκτός από το Site αυτό. Δηλαδή, άλλαξε κι αυτό λιγάκι προσανατολισμό… Αντί να περνάει την ώρα του με κούφια δημοσιογραφικά θέματα, που δεν είχαν να προσφέρουν και πολλά πράγματα στους ανθρώπους, προσφέρει ελπίδα για ένα βέβαιο, καλύτερο αύριο.

Αυτήν την αληθινή ελπίδα, προσπαθεί να βάλει στις καρδιές των αναγνωστών του και να τους ενθαρρύνει να πιστέψουν ότι όλες αυτές οι δυσκολίες κάθε μορφής που ζούμε είναι παροδικές. Τα ωραία, είναι μπροστά μας... Και μπορούμε να τα ζήσουμε, φτάνει να το θέλουμε πραγματικά.

Αρκεί να μη στηριζόμαστε στην αξιοπιστία των ανθρώπων που σήμερα είναι κι αύριο όχι… Ούτε στις δυνάμεις μας. Αλλά στον Λόγο Εκείνου που είναι απόλυτα αξιόπιστος και να ακολουθούμε στη ζωή μας τις φωτεινές προειδοποιητικές  πινακίδες που έχει βάλει στο δρόμο μας…

ΚΡΕΟΝΤΑΣ, τέλος...

Το φύλλο που βλέπετε εδώ είναι το τελευταίο της εκδοτικής προσπάθειας του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Κολοκυνθούς,  “Κρέοντας”. Δείτε το ΕΔΩ. Είναι το τεύχος 25 κι ΕΔΩ δείτε το αμέσως προηγούμενο. Ο ΚΡΕΟΝΤΑΣ αναγκάστηκε να αναστέλλει την έκδοσή του στην πρώτη μεγάλη οικονομική κρίση. Σε δύσκολες εποχές δεν άντεχε άλλο, τα δυσβάσταχτα οικονομικά βάρη. Βέβαια κάθε φύλλο που αναστέλλει την έκδοσή του, θέλει να ελπίζει και ονειρεύεται την επανέκδοση του... Μακάρι να γίνει έτσι. Και να μην είναι μόνο οι καλές προθέσεις των ανθρώπων του Συλλόγου...

Στο ρόλο του Συνταξιούχου

Αν έχεις κάπου να κρατηθείς, αν μπορείς να περιμένεις, η υπομονή αμείβεται.
Άπό τις 24/10/2020 είμαι πια συνταξιούχος!… Όλα εξελίχθηκαν καλά, όπως το περίμενα και τον Νοέμβρη του 2020 μπήκαν τα χρήματα της σύνταξης μου στο λογαριασμό μου. κι από τότε όλα γίνονται κανονικά, στην ώρα τους... Η αγωνία μου μετρούσε από τον Νοέμβριο του 2019, οπότε και κατέθεσα τα χαρτιά μου. Μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο! 

Όλα αυτά έγιναν μέσα σε μια πρωτόγνωρη, δύσκολη εποχή του κορονοϊού Covid-19, με λοκντάουν και χωρίς τις μικρές εφημερίδες που βγάζω. Και όμως, όλα πήγαν καλά! Με τη βοήθεια ανθρώπων που μας αγαπούν, των παιδιών της Σούλας, δεν έχασα καμιά από τις ρυθμίσεις που είχα κάνει... Και δεν στερηθήκαμε τίποτα, από τα βασικά πράγματα. Ο Ιεχωβά να τους ευλογεί!

Δοξάζω τον Ιεχωβά για την καλή έκβαση του πράγματος! Και τον ευχαριστώ, γιατί αν δεν ήταν το ισχυρό χέρι Του να με οπλίζει με υπομονή και εγκαρτέρηση, όλα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα!

Μικρές πινελιές αγάπης

athina1

Γεμάτος όμορφες, ξεχωριστές πινελιές, είναι αυτός ο ιστότοπος που διαβάζετε. Ξεκίνησε, για να καλύψει κάποιες ανάγκες έκφρασης, με δημοσιογραφικό κυρίως περιεχόμενο και τον βλέπουμε να εξελίσσεται ουσιαστικά σε ένα σημείο συνάντησης και επαφής, ανάμεσα σε φίλους. Και η αναφορά στις πινελιές δεν είναι καθόλου τυχαία. Κάπως έτσι δεν λειτουργούν και οι ζωγράφοι; Μόνο που εδώ το πράγμα μοιράζεται, ανάμεσα στις λέξεις και τις εικόνες. Και περιγράφουν μια ζωή πραγματική, όχι από αυτές που κυριαρχούν στη φαντασία και στο διαδίκτυο.

Δοκιμασία από τον Covid-19

Ότι μέχρι χθες, μόνο ως θεωρία γνωρίζαμε, το είδαμε να εφαρμόζεται στη ζωή μας... Και πήραμε τα μαθήματα μας. Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Το "φευγιό" της αδερφής μου

Η Γιωργία μας "έφυγε" για πάντα από κοντά μας το 2011. Και ο θάνατος του Γιάννη έναν ακριβώς χρόνο, μετά. Λιγοστεύουμε...

Έφυγε και ο Κωστής μας

Λιγοστεύουμε... Μετά τη Γεωργία μας, "έφυγε" και ο Κωστής μας. Τον αποχαιρετήσαμε (δείτε ΕΔΩ) με συγκίνηση... Θα τα ξαναπούμε αδελφέ!

Developed by OnScreen - Content by Nikos Theodorakis - Powered by FRIKTORIA