"Βράζουν" οι καζανάρηδες με τις φήμες για αυξήσεις φόρων στο χύμα τσίπουρο
Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται και τόσο για… φημολογία, όπως λέει το ρεπορτάζ που ακολουθεί. Οι καλοί «φίλοι μας» και εταίροι δανειστές μας το έθεσαν στα απαραίτητα με την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Οπότε τι τσίπουρο, τι βότκα…
Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη με τη φημολογία ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλλει φορολόγηση 3 ευρώ το λίτρο στα αποστάγματα των παραδοσιακών καζανιών. Σήμερα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο παραδοσιακό τσίπουρο είναι 0,60 ευρώ, ο οποίος βέβαια συχνά δεν καταβάλλεται καθώς πολλά καζάνια λειτουργούν χωρίς άδεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει ζητήσει αιτιολογημένη γνώμη από την Ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο φορολογεί το χύμα τσίπουρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες υπάρχουν πολλές «ενστάσεις» για το πώς η Ελλάδα διαχειρίζεται το θέμα.
Δείτε πώς παρουσιάζει το θέμα ο Τύπος: Έσοδα 97,7 εκατ. ευρώ σε διαφυγόντες φόρους στερείται ετησίως το δημόσιο από την παράνομη παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου, που γίνεται εις βάρος τόσο των νόμιμων διήμερων αποσταγματοποιών που παράγουν και εμπορεύονται νόμιμα το προϊόν τους, όσο και των οργανωμένων αποστακτηρίων που αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την επικαιροποιημένη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ για τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών (με.. φοβερές μελέτες ασχολείται το ΙΟΒΕ), η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δύνανται να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με 132,6 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, προσφέροντας χρηματοδοτική ανάσα.
Το ισχύον πλαίσιο ελέγχων για την παραγωγή και τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου έχει μπει στο στόχαστρο της Κομισιόν καθώς έχει επιτρέψει σε παράνομους αποσταγματοποιούς να διακινούν χωρίς παραστατικά ποσότητες χύμα τσίπουρου, στερώντας από το δημόσιο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, 55,1 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΟΠ (ειδικός φόρος κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών) και 42,6 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ ετησίως, για ποσότητα παράνομου χύμα τσίπουρου που φορείς της αγοράς υπολογίζουν στα 10,8 εκατ. λίτρα. Ποσά, τα οποία καλείται να πληρώσει από την τσέπη του ο φορολογούμενος, μέσω της αυξημένης φορολογίας που τον έχει ήδη φέρει στα όριά του.
Στο φόντο πάντως των φημών για αύξηση της φορολογίας οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί του νομού Ηρακλείου ετοιμάζονται να αντιδράσουν με τη βοήθεια του νομικού τους συμβούλου Αντώνη Βγόντζα, που την ερχόμενη Κυριακή θα τους ενημερώσει σχετικά, στην ετήσια γενική τους συνέλευση που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα του Ηρακελίου «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Παραδοσιακής Τσικουδιάς, Στάθης Φραγκιαδάκης, ο οποίος καταγγέλλει συμφέροντα ποτοποιών, που ωστόσο πληρώνουν βαρύ ΕΦΚ (12 - 25 ευρώ το λίτρο άνυδρης αλκοόλης) κι έχουν καταδικαστεί στον αφανισμό από το λαθρεμπόριο...
Ο Στάθης Φραγκιαδάκης έκανε λόγο για σκόπιμες δυσκολίες που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση στους καζανάρηδες της Κρήτης από το περασμένο καλοκαίρι, επειδή προσπάθησε για τη νομιμότητα...
«Σκόπιμα μας δημιούργησαν προσκόμματα και παραλίγο να μην ανοίξουμε καν τα καζάνια μας. Γενικά όλο προβλήματα μάς δημιούργησαν αυτή τη χρονιά. Και η αλήθεια που κρύβεται πίσω από αυτά τα προβλήματα είναι ότι αυτοί στο υπουργείο επιμένουν να μας φορολογήσουν την τσικουδιά πολύ βαριά. Πήγαινε ο κόσμος να βγάλει άδεια απόσταξης και του έλεγαν διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι το αμπέλι δεν είναι σε άδεια, ότι η ποικιλία αυτή δεν αποστάζεται και χίλια δυο άλλα πράγματα. Φαντάζεστε λοιπόν ότι του χρόνου αυτοί θα προσπαθήσουν να μη μας αφήσουν καθόλου να ανοίξουμε. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα, διότι η τσικουδιά και το τσίπουρο έχουν την αποδοχή του κόσμου, που το πίνει γιατί το βρίσκει και καλό και φτηνό. Έτσι θίγονται μεγάλα συμφέροντα, που πιέζουν το υπουργείο να βάλει μεγάλο φόρο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκιαδάκης, χωρίς να δίνει απαντήσεις όμως για το όργιο παρανομίας με τα καζάνια, που δεν έχουν άδεια και που ουσιαστικά υπονομεύουν τους νόμιμους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς....
Έτοιμοι να ξεκινήσουν «πόλεμο» για την παραδοσιακή τσικουδιά είναι οι παραγωγοί της Κρήτης καθώς βλέπουν χορό συμφερόντων από τις μεγάλες βιομηχανίες ποτών πίσω από την βαριά φορολόγηση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών με τις ευλογίες της τρόικας.
Σύμφωνα με τους παραδοσιακούς παραγωγούς η αλλαγή της τιμής από 0,59 λεπτά το λίτρο σε 3 ευρώ αλλάζει δραματικά τα δεδομένα και βγάζει εκτός αγοράς τους καζανάδες της Κρήτης, οι οποίοι παράγουν τσίπουρο και ρακή και την εμπορεύονται είτε σε καταστήματα εστίασης είτε σε μικρά σημεία πώλησης.
«Οι προτάσεις για την αύξηση της φορολόγησης έγιναν από τον κ. Μαυραγάνη και τις μεγάλες βιομηχανίες ποτών» δηλώνει, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Καζανάδων Κρήτης, Στάθης Φραγκιαδάκης.
«Είμαστε οι παραδοσιακοί παραγωγοί και πληρώνουμε 0,60 ευρώ το λίτρο. Καθεστώς που παραμένει ίδιο εδώ και οκτώ χρόνια. Αν μπει τώρα φόρος 3 ευρώ στο λίτρο αυτομάτως το χύμα προϊόν θα εκτοξευθεί στα 12 ευρώ στην πώληση. Πράγμα που θα «σκοτώσει» την αγορά» επισημαίνει.
Τι απαντά όμως σε όσους μιλούν για παραβατικές συμπεριφορές; «Είμαστε καθόλα νόμιμοι και σωστοί απέναντι στην Ε. Ε αφού μας έχει αποδεχτεί ως καλλιεργητές, σύμφωνα με το νόμο που διέπει το καθεστώς των διήμερων παραγωγών οι οποίοι βγάζουν μικρή ποσότητα παραγωγής για επιπλέον εισόδημα».
ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ
Το θέμα της αφορολόγητης διακίνησης χύμα τσίπουρου και ρακής μπήκε στο στόχαστρο της ΕΕ όταν την τελευταία δεκαετία πολλαπλασιάστηκαν οι ιδιωτικές εταιρείες και οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί που εμφιάλωναν τσίπουρο.
Σε αυτούς η φορολογία ήταν υψηλή από την πρώτη στιγμή της παραγωγής φθάνοντας την τελευταία τριετία το 12,5 ευρώ το λίτρο, γεγονός που υποστηρίζει και ο παραγωγός από την βιομηχανία ποτών «Αποστάγματα Κρήτης», Βαγγέλης Παριανός.
«Πράγματι εμείς πληρώνουμε 12,5 ευρώ το λίτρο από την στιγμή της πώλησης και μετά το άνυδρο ποτό όπως λένε τη ρακή και όχι σαν τους παραδοσιακούς παραγωγούς που πληρώνουν μέχρι σήμερα ελάχιστα χωρίς να έχουν το δικαίωμα ετικέτας. Η διακίνηση του χύμα προϊόντος είναι σχεδόν αφορολόγητη και δεχόμαστε έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι πωλήσεις μας έχουν πέσει την τελευταία τριετία στο 20% – 25%».
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ωστόσο η οργή των παραδοσιακών ρακάδων ξεχειλίζει αφού βλέπουν το μικρό εισόδημα που κερδίζουν με την παραγωγή της τσικουδιάς ότι κινδυνεύει να χαθεί. Οι ίδιοι εστιάζουν τα αιτήματα τους στη διαφύλαξη του παραδοσιακού προϊόντος από τους επιτήδειους που τα τελευταία χρόνια εξασκούν το σπορ της λαθροεισαγωγής. Οι φόβοι τους για ενδεχόμενη καταστροφή του κλάδου δεν κρύβεται αν δεν αλλάξει το μέτρο της βαριάς φορολογίας ή δεν εφαρμοστούν νέα νομοθετικά πλαίσια που ισχύουν και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.
Άποψη που υποστηρίζει και ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Κρήτης (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ), Γιώργος Τζωρτζάκης.
«Αν δεν αλλάξει αυτό το φοροεισπρακτικό μέτρο θα χαθούμε. Η τσικουδιά και η απόσταξη είναι αποτέλεσμα της εμποροκαλλιέργειας μέσα σε όρια. Εμείς ως παραδοσιακοί καζανάδες έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση εδώ και 2 χρόνια να αλλάξουν τα όρια που παραμένουν ίδια τα τελευταία οκτώ χρόνια και να κάνουν έρευνα σε περιοχές της Ε.Ε για να καταγράψουν παρόμοια καταστατικά. Θέλουμε να μας προστατέψουν και όχι να μας καταστρέψουν».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Παραδοσιακών «Καζανάδων» Κρήτης, Στάθη Φραγκιαδάκη «οι παραγωγοί είναι νόμιμοι, με άδεια και αποδεκτοί από την Ε. Ε και μπορούν να παράγουν μέχρι 1000 λίτρα το ανώτερο για παραγωγή, εμφιάλωση και προώθηση. Η διαφορά μας με τις μεγάλες εταιρίες είναι ότι προπληρώνουμε το φόρο μας ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες τον δίνουν μετά την πώληση».
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα που δίνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες από το 1993 και μετά όταν άρχισε η διακίνηση του χύμα τσίπουρου χωρίς τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς και το πρόβλημα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στο υπουργείο θεωρούν πως η παραγωγή μη εμφιαλωμένου τσίπουρου αυξήθηκε με παράνομες πρακτικές αφού γενικά υπήρχε αδυναμία να τηρηθούν οι νόμιμες προδιαγραφές παραγωγής.
Το όλο ζήτημα έφτασε στις Βρυξέλλες και έτσι συγκλήθηκε ειδική επιτροπή διαχείρισης του θέματος, συμβατή με την νομοθεσία της Ε.Ε… ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα. Μ’ αυτά τα «σοβαρά» ασχολούνται στις Βρυξέλλες κι εσείς περιμένετε, σωτηρία…
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου η Ελληνική πλευρά επιθυμεί η τελική νομοθεσία να ενσωματώσει τα ισχύοντα και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε αμπελουργός έχει το δικαίωμα να αποστάξει τα «τσάμπουρα», που έχουν απομείνει από την παραγωγή της αμπελουργίας του και να βγάλει τσίπουρο για τέσσερα 48ωρα την περίοδο Οκτωβρίου -Νοεμβρίου. Έτσι δημιουργείται το χύμα διήμερο τσίπουρο ή ρακή.
Το παραχθέν προϊόν απόσταξης επιτρέπεται να διατεθεί από τον ίδιο τον παραγωγό στη αγορά, συνοδευόμενο με το αντίγραφο της άδειας απόσταξης και το αποδεικτικό είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης χύμα, σε γυάλινα δοχεία των 5 λίτρων.
Αρχικά, η παραγωγή και διακίνηση του χύμα προϊόντος είχε στόχο την προστασία των ιδιοκτητών και καλλιεργητών αμπελώνων για μικρή περιθωριακή παραγωγή και σχεδόν ιδιωτική χρήση. Και γι” αυτό τον λόγο η φορολόγησή του ήταν μέχρι τώρα διακριτική.
- Πηγή: flashnews.gr και reporter.gr
Σχόλια (0)