Ένα σπάνιο ενδημικό φυτό της Αττικής και της Εύβοιας στα Τουρκοβούνια που μας άρεσε
Η φωτογραφίες είναι του Σταύρος Αποστόλου δημοσιευμένες στην ομάδα Natura Hellenica. Το άγριο φυτό το λένε Μαύρη Φριτιλάρια, Fritillaria obliqua και το βρήκε στα Τουρκοβούνια. Ένα σπάνιο και ενδημικό φυτό της Αττικής και της Εύβοιας. Πανέμορφο όμως, όπως μπορείτε να διαπιστώστε.
Συμπεριλαμβάνεται σε όλους σχεδόν τους καταλόγους των απειλούμενων ειδών και προστατεύεται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το όνομά του το έδωσαν πάντως από τη θέση που έχει το άνθος σε σχέση με τον βλαστό και που θυμίζει ανεστραμμένη τουλίπα.
Αναφέρεται στο Παράρτημα Ι της Σύμβασης της Βέρνης, στο Παραρτήματα IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, και προστατεύεται με προεδρικό διάταγμα (ΠΔ 67 Περί της προστασίας της αυτοφυούς χλωρίδας).
Είναι καταγραμμένο στο Κόκκινο Βιβλίο των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας αναφέρεται την κατηγορία "Απειλούμενο" και στον Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης Προστασίας της Φύσης ως "κινδυνεύον"
Η ύπαρξη της μαύρης φριτιλάριας στην Αττική και την Εύβοια είναι σήμερα η ζωντανή απόδειξη ότι πριν χιλιάδες χρόνια αυτές οι δυο στεριές ήταν ενωμένες, πριν δηλαδή εισχωρήσει η θάλασσα και δημιουργήσει τον Ευβοϊκό Κόλπο. Μια ζωντανή απόδειξη που συνεχίζει να ανθίζει δίπλα στις πολυκατοικίες της Άνω Κυψέλης.
Είναι ένα παλαιογεωγραφικό φυτό που επέζησε από τους παγετώνες και τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος. Υπήρχε πριν πολλές χιλιάδες χρόνια, από την εποχή που ανάμεσα στην Ελευσίνα και τη Σαλαμίνα υπήρχε μια μεγάλη λίμνη και που η Αττική ήταν ενωμένη με τη Νότια Εύβοια.
Σχόλια (0)