Κόβονται ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τους Προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Πέμπτη 29 Απριλίου 2010, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης στο Δημόσιο Τομέα ανακοίνωσε – σύμφωνα με πληροφορίες – ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ. Η περικοπή μισθών δεν αφορά (προς το παρόν...) στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυξάνονται το επόμενο διάστημα, ΦΠΑ και έμμεσοι φόροι, «παγώνουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, καταργείται η διαιτησία και αυξάνεται το όριο απολύσεων.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς για τίποτα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση εάν μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι τα όποια μέτρα που θα ληφθούν δε θα εφαρμοστούν μέσα στο 2010. Σε ερώτηση για τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν τίθεται θέμα για τους μόνιμους και του αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιπες συμβάσεις – όπως είπε – θα κριθούν ως προς τη χρησιμότητά τους. Μιλώντας νωρίτερα στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές», αναγνώρισε ότι υπάρχουν μέτρα που είναι επώδυνα και σημείωσε ότι δεν ευσταθούν οι φήμες για το τραπεζικό σύστημα.
Όπως όλα δείχνουν, όλα είναι έτοιμα για τις ανακοινώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, οι οποίες αναμένονται την επομένη της Πρωτομαγιάς, την ερχόμενη Κυριακή. Ήδη ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επικοινώνησε με τον επικεφαλής του κλιμακίου που βρίσκεται στην Αθήνα. Όπως δήλωσε, τον διαβεβαίωσε ότι η επιτροπή θα είναι έτοιμη εντός των επόμενων ημερών να δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά της για το πολυετές πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών.
Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος είπε ότι οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν παρά να αθροίσουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και σημείωσε ότι «πρέπει να εργαστούμε ώστε παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα να συγκλίνουν στο στόχο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολεμικής ιστορίας της και πρόσθεσε: «πήραμε τη γεύση ενός σκληρού πακέτου για την κοινωνία».
Για τελειωμένη συμφωνία η οποία έγινε ερήμην των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος σχολίασε ότι μπορεί να παρέχεται στη χώρα μας ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για 3- 4 χρόνια, αλλά δυστυχώς θα πρέπει να το πληρώσουμε πολύ ακριβά και με πολύ σκληρά μέτρα. Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ είπε ότι κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα είναι ανεδαφική.
Τέλος, ο πρόεδρος των εμπόρων τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2011 η ελληνική κοινωνία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Νίκος Αγγελόπουλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση. «Αυτή την κυβέρνηση έχουμε τώρα, δεν είναι θέμα πολιτικών και κοινωνικών αντιπαραθέσεων, αλλά εθνικός στόχος» ,είπε.
- Η είδηση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ πριν από λίγο.
Σχόλια (0)