Μια βόλτα στον Άνω Κορυδαλλό που δεν είχα ξαναπάει ως τώρα. Μια ομορφιά στο Λεκανοπέδιο
Ο Κορυδαλλός είναι προάστιο του Πειραιά, μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος Πειραιώς και ανήκει διοικητικά στο δήμο Κορυδαλλού της περιφέρειας Αττικής, έχει έκταση 4.324 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συνορεύει δυτικά και νότια με τη Νίκαια, ανατολικά με την Αγία Βαρβάρα, ενώ βόρεια με το Χαϊδάρι, όπου υπάρχει και το μοναδικό δάσος στο Όρος Αιγάλεω.
Εδώ οι εικόνες που θα σας δείξουμε είναι από τον Άνω Κορυδαλλό. Πρόκειται για έναν οικισμό που τα ίχνη του εμφανίζονται στην ελληνική μυθολογία. Ο μύθος ήθελε να κατοικεί εδώ, στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Αιγάλεω, ο Προκρούστης, μέχρι τη μοιραία αναμέτρησή του με τον Θησέα.
Ξένοι ερευνητές εντόπισαν κατάλοιπα του αρχαίου ηρώου, ίχνη δρόμων, τμήματα οικισμού και νεκροταφείου. Στην αρχαιότητα, ήταν ένας από τους 100 δήμους της Αθήνας που ίδρυσε ο μεγάλος Αθηναίος πολιτικός Κλεισθένης, στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ.
Ανήκε στην ιπποθοωντίδα φυλή και ήταν τμήμα του άστεως της Αρχαίας Αθήνας. Η θέση του προσδιορίζεται στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Αιγάλεω, γνωστή από το Στράβωνα. Όλα αυτά τα στοιχεία τα βρήκαμε από τη Wikipedia σε μια έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο.
Μετά την αρχαιότητα, χάνονται τα ίχνη του οικισμού. Το όνομά του αναφέρει ξανά ο λόγιος, κληρικός και φιλόσοφος Θεόφιλος ο Κορυδαλλεύς (1563-1646). Διακόσια χρόνια μετά, ο Κορυδαλλός αποτελούσε το κέντρο ενός μεγάλου τσιφλικιού, που ανήκε στον Εμμανουήλ Κουτσικάρη, ο οποίος έδωσε το όνομά του σε όλη τη περιοχή (Κουτσικάρι).
Από τον επόμενο ιδιοκτήτη, η περιοχή πήρε το όνομα Παχύ. Το 1923, η περιοχή πήρε ξανά το όνομα που είχε τα χρόνια της αρχαίας Αθηναϊκής δημοκρατίας: Κορυδαλλός. Το 1928, 2.500 κάτοικοι ανέπτυξαν τους πρώτους οικισμούς. Σήμερα ο Άνω Κορυδαλλός είναι μια ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη περιοχή.
Σχόλια (0)