Τριαντάφυλλα, όμορφα, υπέροχα, μοναδικά… Θα τα δείτε παντού αυτές τις μέρες της άνοιξης
Σήμερα θα δείτε στην ανάρτηση μας έξι διαφορετικά τριαντάφυλλα. Δεν είναι δικά μας. Τα πήραμε από την ομάδα στο Facebook: ΦΥΣΗ -ΘΑΛΑΣΣΑ –ΒΟΥΝΟ, όπου είμαι μέλος, επειδή ίσως έχετε αντιληφθεί πόσο πολύ μου αρέσουν γενικά τα λουλούδια. Διαφορετικοί είναι φωτογράφοι. Αυτή εδώ, είναι της Tasoula Koufaki.
Τώρα για να είμαστε ειλικρινείς δεν γνωρίζω κανέναν ή καμιά σ’ αυτή την ομάδα, προσωπικά. Και τους ευχαριστώ προκαταβολικά που μου έδωσαν τη χαρά να τα δω και να τα μοιραστώ μαζί σας. Αυτή εδώ η φωτογραφία είναι της Eleni Tsoumari. Με την ευκαιρία, λοιπόν, έκανα και μια μικρή έρευνα στο Wikipedia, να μάθω κάποια επιπλέον πράγματα για τα τριαντάφυλλα.
Η τριανταφυλλιά (επιστ. ονομ.: Ροδή, Rosa) είναι γένος φυτών που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η φωτογραφία της Mary Heliadou.
Συνεχίζοντας, ο βλαστός της αρχικά είναι τρυφερός και πράσινος, ενώ κάποια στιγμή αρχίζει να σκληραίνει και να αποξηραίνεται. Επίσης, ο βλαστός εξωτερικά έχει αγκάθια, όπως και τα φύλλα στις άκρες τους. Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών.. Η φωτογραφία είναι της Mina Syneli.
Στην αρχή είναι κλειστά τα μπουμπούκια της, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα. Το χρώμα των λουλουδιών τους, είναι ανάλογο με την ποικιλία της κάθε τριανταφυλλιάς. Η φωτογραφία είναι του Sotos Yialamas.
H τριανταφυλλιά πολλαπλασιάζεται με πέντε τρόπους. Με παράρριζα, με σπέρματα, με καταβολάδες, με μοσχεύματα και με μπόλιασμα. Η τριανταφυλλιά, εκτός από την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε από τα ροδοπέταλά της και που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων, κυρίως τα ροζ, μπορούν να γίνουν και γλυκό. Η φωτογραφία είναι της Maria Maraki.
Σχόλια (0)