Μέσα στην αφρικανική σκόνη ολόκληρη η Κρήτη, ξαφνικά χθες... Ο κόσμος ανησύχησε
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη πνίγεται στην αφρικανική σκόνη. Συνέβη και χθες... Τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν διεξοδικά μ' αυτό το θέμα... Αλλά εμείς μιλήσαμε με τους ανταποκριτές μας και εκείνοι μας έστειλαν πρωτότυπο υλικό σε φωτογραφίες. Είναι από το Ηράκλειο (αυτή η φωτό) και το χωριό μου Θραψανό.
Κι αυτή έχει τραβηχτεί λίγο έξω από το Ηράκλειο... Οι ειδήσεις επιμένουν ότι "με μαντήλια και μάσκες κυκλοφορούσαν οι κάτοικοι - «Πολλοί άνθρωποι στα επείγοντα, δεν θυμάμαι να έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο», όπως λέει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής του ΠΑΓΝΗ.
Πρωτοφανούς έντασης χαρακτηρίζεται το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που βρίσκεται σε εξέλιξη, «πνίγοντας» στην κυριολεξία ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας. Η φωτογραφία αυτή δείχνει τι έβλεπε η αδελφή μου Στασούλα από το σπίτι της στο χωρίο, Θραψανό.
Από την έξαρση του φαινομένου μέχρι και τις 8 χθες το βράδυ προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα 17 άτομα στο νοσοκομείο Ηρακλείου , 4 στο νοσοκομείο Χανίων και 4 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Κι αυτή η φωτογραφία είναι από προάστιο του Ηρακλείου.
«Αυτό το πράγμα δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και πρέπει να είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από δέκα φορές από τα φυσιολογικά», δήλωσε ο Νίκος Τζανακάκης, διευθυντής Πνευμονολογικής Πανεπιστημιακής κλινικής του ΠΑΓΝΗ . Από την ταράτσα του σπιτιού της Στασούλα μας.
Είναι επικίνδυνο υπό την έννοια ότι είναι σωματίδια τα οποία προκαλούν ερεθισμό στους πνεύμονες και στους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών . Σε ευαίσθητα άτομα τα οποία μπορεί να έχουν βροχικό άσθμα και κυρίως τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων και αυτό που λέμε παρόξυνση του άσθματος. Κι άλλη φωτογραφία από το Ηράκλειο.
Σοβαρά προβλήματα στις προσαπογειώσεις των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου προκάλεσαν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Το πρόβλημα ωστόσο οξύνθηκε από το μεσημέρι και μετά, οπότε το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης έφτανε στην κορύφωσή του.
Οι γιατροί προτείνουν «να μην κυκλοφορούν με μάσκα αλλά να περιοριστούν στο ελάχιστο η φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων αυτών και κυρίως των παιδιών που έχουν βροχικό άσθμα και να μην αθλούνται σε ανοικτούς χώρους. Ιδιαιτέρως αυτοί που έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα».
Σχόλια (0)