Πρώτη στάση στο Διακοπτό, για να ανέβουν με τον οδοντωτό στα Καλάβρυτα, όσοι ήθελαν
Συνεχίζοντας, ότι αρχίσαμε χθες με την προβολή της εκδρομής του Σαββάτου στα Καλάβρυτα, επιστρέφουμε και σήμερα με επτά νέες φωτογραφίες από το Διακοπτό. Από όπου θα έπαιρναν τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, για να ανέβουν στα Καλάβρυτα με έναν ξεχωριστό τρόπο. Για να πάρετε μια γεύση, όσοι δεν έχετε ταξιδέψει μ’ αυτό το μέσο, δείτε ΕΔΩ.
Και μερικά πράγματα για το Διακοπτό. Πρόκειται για μια παραθαλάσσια κωμόπολη του Νομού Αχαΐας χτισμένη στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Αποτελεί έδρα του ομώνυμου πρώην δήμου (νυν δημοτική ενότητα). Στην απογραφή του 2011 ο οικισμός βρέθηκε να έχει πληθυσμό 2.183 κατοίκους. Εμείς, όσο είδαμε από το χώρο γύρω στο σταθμό του οδοντωτού, μας άρεσε.
Απέχει 161 χλμ. από την Αθήνα και 54 χλμ. από την Πάτρα. Η μετάβαση στο Διακοπτό, μπορεί εύκολα να γίνει, εκτός από αυτοκίνητο, και με τη χρήση των συχνότατων δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αχαΐας με προορισμό το Αίγιο και την Πάτρα (καθώς και με τα τακτικά δρομολόγια για το Διακοπτό), όπως επίσης και με την χρήση τραίνων του Προαστιακού με ανταπόκριση στο Κιάτο.
Από το Διακοπτό ξεκινά την διαδρομή του, ο οδοντωτός σιδηρόδρομος με προορισμό τα Καλάβρυτα περνώντας από το φαράγγι του Βουραϊκού. Στο Διακοπτό ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει δραστηριότητες τόσο στο βουνό όσο και στη θάλασσα. Εμείς γι’ αυτό ακριβώς το λόγο φτάσαμε μέχρι εδώ με το πούλμαν εκδρομής, της εκκλησίας μας.
Τι παρατηρήσαμε με μια πρώτη ματιά; Στο κέντρο του Διακοπτού υπάρχουν μαγαζιά, εστιατόρια και καφετέριες. Υπάρχουν επίσης πολλά ξενοδοχεία. Τη θερινή περίοδο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τις όμορφες, καθαρές και φυσικά διαμορφωμένες παραλίες που υπάρχουν κατά μήκος του αιγιαλού της περιοχής. Χαρακτηριστική η ταβέρνα του "Κώστα" που την έχουμε τιμήσει, σε άλλες εποχές.
Ίσως θα θέλατε να μάθετε και μερικά πράγματα για τον οδοντωτό σιδηρόδρομο… Πριν από 120 περίπου χρόνια, άρχισε να λειοτυργεί ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού - Καλαβρύτων, ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και παράλληλα με τα χνάρια του ποταμού, έφτιαξε γέφυρες, τρύπησε σήραγγες, έριξε "δόντια" και κατάφερε να σκαρφαλώσει μέχρι τα Καλάβρυτα.
Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.
Σχόλια (0)