Μια όμορφη παραλία στη Κεφαλονιά, η παραλία του Λιθοβάτη. Έχετε πάει αλήθεια;
Μου το θύμισαν φίλοι μου από το διαδίκτυο. Για την ακρίβεια είδα αναρτημένες φωτογραφίες τους από την Κεφαλονιά στο viber. Και μου έκανε εντύπωση που δεν στέκονταν οι ίδιοι για να φωτογραφηθούν, όπως κάνουμε συνήθως, στον εαυτό τους, αλλά επικέντρωναν το φακό τους στα υπέροχα μέρη που έβλεπαν και ζούσαν… Δεν είναι και τόσο συνηθισμένο στο διαδίκτυο…
Ναι για την Κεφαλονιά (Κεφαλληνία) ο λόγος, το μεγαλύτερο και πιο ορεινό νησί των Επτανήσων και το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου, βόρεια της Ζακύνθου, νότια της Λευκάδας και δυτικά της Ιθάκης. Και αυτά τα υπέροχα πεντακάθαρα νερά είναι από την παραλία Λιθοβάτης στην Αγία Ευθυμία…
Το νησί έχει έκταση περίπου 734,014 τ.χλμ. και σε αυτό κατοικούν περίπου 35.801 κάτοικοι. Μεγάλο μέρος της έκτασης του καταλαμβάνει η οροσειρά Αίνος χαρακτηρισμένη ως Εθνικός δρυμός με σημαντικότερες κορυφές τις Μέγας Σωρός (1.628μ.), Αγία Δυνατή (1.131μ.), Ευμορφία (1.043μ.) και Κόκκινη Ράχη (1.078μ.) Οι σημαντικότερες πεδιάδες είναι αυτές της Κραναίας, της χερσονήσου Παλικής, του Αρακλείου και της Σάμης.
Οι ακτές της Κεφαλονιάς σχηματίζουν πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Σπουδαιότεροι κόλποι είναι της Σάμης, του Μύρτου, του Λουρδά, του Αθέρα, του Φισκάρδου, του Λιβαδιού, του Αργοστολίου γνωστός και ως Κουτάβου. Και φυσικά αυτή η υπέροχη παραλία που υπόσχομαι όταν μπορώ, ένα καλοκαίρι, να πάω και να την… εξερευνήσω από κοντά… Είναι τόσο όμορφη!
Κυριότερα ακρωτήρια είναι (αρχίζοντας από το νότο και προχωρώντας με ανατολική κατεύθυνση) η Μούντα, η Κάπρος, το Σαρακήνικο, ο Μύτικας, το Κεντρί, το βορεινό Δαφνούδι, στα βορειοδυτικά ο Αθέρας, στα δυτικά τα Ορθολίθια, η Σκίζα και ο Γερόγομπος και νοτιότερα το Ακρωτήρι και η Αγία Πελαγία, ο Λιάκας, ο Καστανάς κ.ά. Οι ακτές είναι γενικά βραχώδεις και απότομες προς το Ιόνιο, ενώ έχουν ηπιότερους σχηματισμούς προς την ανατολική πλευρά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σπήλαια του νησιού, όπως τα βαραθρώδη Μελισσάνη, Αγκαλάκι, Αγίων Θεόδωρων, Ζερβάτη, η Σπηλιά Δρογκαράτη, το σπήλαιο Σάκκου κ.ά. Η παραλία Μύρτος στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα σύμφωνα με την ετήσια ψηφοφορία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Στη δυτική πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα στην Παλική μπορεί κανείς να επισκεφτεί τις παραλίες των Πετανών και της Πλατιάς Άμμου.
Αρκετές σεισμικές δονήσεις πλήττουν την περιοχή κάθε χρόνο. Το 1953 ένας τρομερός σεισμός σχεδόν κατέστρεψε το νησί, αφήνοντας "όρθιο" μόνο το βορειότερο μέρος της νήσου, την χερσόνησο της Ερίσσου όπου και ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου. Ωστόσο στις μέρες δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται κανείς… Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και το Ιόνιο είναι πανέμορφο…
Δεν ακούτε πρωτόγνωρα πράγματα… Θυμάστε ότι την ίδια άποψη είχα και για την Κέρκυρα, λίγο πιο βόρεια στα Ιόνια νησιά που είχαμε τη χαρά να την επισκεφθούμε με τη Σούλα, τον φετινή Απρίλη στην επέτειο του πρώτου χρόνου του γάμου μας. Αν και ήταν νωρίς για να κάνουμε μπάνιο τότε, διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι ότι καμιά φήμη δεν βγαίνει έτσι τυχαία…
Σχόλια (0)