Μια πολύ καλή πρωτοβουλία ενημέρωσης των γονιών από το φροντιστήριο “Ανάλυση”
Να το πω από την αρχή: Δεν την περίμενα τέτοια υπευθυνότητα από ένα ιδιωτικό φορέα μάθησης από τον οποίο τα παιδιά μας προσδοκούν να πάρουν τη γνώση που στερούνται στο σχολείο τους.
Δυο ψυχολόγοι, αυτά τα δύο νέα κορίτσια είχε καλεσμένα κυριακάτικα το φροντιστήριο “Ανάλυση”. Και ήταν καταπληκτικές, ως γονείς πήραμε πάρα πολλά θετικά στοιχεία από την ενημέρωση. Ευχαριστούμε.
Η ανακοίνωση που μοιράστηκε από το φροντιστήριο και με την οποία μας καλούσαν να παρακολουθήσουμε το σεμινάριο για γονείς. Ανάλογο σεμινάριο έχουν ένα ακόμα προγραμματίσει, άσε που θα μιλήσουν και απευθείας στα παιδιά μας...
Η σελίδα του φροντιστηρίου “Ανάλυση στο διαδίκτυο. Κι ΕΔΩ δείτε την από κοντά και περιηγηθείτε σ' αυτήν...
Ναι, ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη αν και την αρχή δεν του είχα δώσει την πρέπουσα σημασία και προσοχή. Ωστόσο έμεινα έκπληκτος μπροστά στον απλό, σαφή, ωραίο τρόπο με τον οποίο οι δυο κοπέλες ψυχολόγοι που είχε καλέσει το φροντιστήριο “Ανάλυση” προσέγγισαν τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα παιδιά μας, καθώς πλησιάζουμε στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Το άγχος είναι το χειρότερο που μπορεί να προκύψει και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Αν και όπως μας εξήγησαν με πολύ ψύχραιμο τρόπο μπορεί να προκύψει και από τους γονείς και από τα παιδιά, υπάρχει καλό και κακό άγχος. Τα δημιουργικό άγχος, ας πούμε, δεν είναι και τόσο κακό. Επιπλέον δόθηκαν απαντήσεις σε πάρα πολλά ερωτήματα γονιών που έχουν σχέση με την επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού, τον κίνδυνο εθισμού στο internet, στην αστάθεια του χαρακτήρα των παιδιών που βιώνουν την αναστάτωση της εφηβείας και που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση κ.α.
Αυτό που κρατήσαμε φεύγοντας είναι ότι σε μια τέτοια δύσκολη ώρα που βιώνουν τα παιδιά μας χρειάζεται να μας νιώθουν συναισθηματικά κοντά τους. Τα παιδιά είναι σκληρά γι' αυτό και χρειάζεται μια ειδική διαχείριση από την μεριά των γονιών.
Συστήνουν ανεπιφύλακτα ηρεμία και υπομονή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η πίεση και το άγχος που φορτώνουμε τα παιδιά μας με τις δικές μας προσδοκίες, ότι δηλαδή εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε στη ζωή μας είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε. Αντίθετα βοηθάει πολύ να τα ενθαρρύνουμε τονίζοντας τα θετικά τους στοιχεία.
Τελικά ο διάλογος χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις προσπαθώντας να μπούμε στον κόσμο τους θα μας βοηθήσει στην επικοινωνία μαζί τους.
Η διακριτικότητα των ρόλων με εμφανή τη θέση μας ως γονείς δεν μας επιτρέπει να επιβάλουμε με αυταρχικό τρόπο το δικό μας, αντίθετα με τον διάλογο πετυχαίνουμε πολλά πράγματα.
Καλό είναι, είπαν οι ειδικοί, να παρακολουθούμε τις συναισθηματικές τους αλλαγές. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι εμείς είμαστε γι' αυτά πρότυπα, που σημαίνει ότι οφείλουμε να δίνουμε το καλύτερο παράδειγμα. Να δείχνουμε, αντί να επιβάλουμε. Να παρακολουθούμε διακριτικά και όχι ως Σέρλοκ Χόλμ τη συμπεριφορά τους.
Να θυμόμαστε ότι στην εφηβεία τα παιδιά σταματάνε να κάνουν ερωτήσεις επειδή νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα. Είναι χρέος μας να τα βοηθήσουμε να ξεφύγουν από αυτή την παγίδα. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να μαθαίνει μέχρι να φύγει από τη ζωή, σε βαθύ γήρας. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή, μπορεί να μάθει κάτι χρήσιμο...
Ευχαριστούμε πολύ το φροντιστήριο “Ανάλυση” που βρίσκεται στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα γι' αυτή την βοήθεια και την εμπειρία που μας έδωσε...
Σχόλια (0)