Οι χομπίστες της... επιστήμης
Το μεταφέρουμε όπως το διαβάσουμε στην "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" στο χθεσινό της φύλλο και το αναδημοσιεύουμε γιατί το θεωρούμε άκρως τιμητικό για έναν δικό μας άνθρωπο και φίλο, τον Δήμο Αποστολίδη, τον ένα από τους τρείς ερασιτέχνες που η άποψή τους καταγράφεται στην εφημερίδα:
Οταν οι άνθρωποι αναφέρονται στα χόμπι τους ή τις ασχολίες στις οποίες επιδίδονται κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, περιορίζονται στο να μιλούν για συλλογές γραμματοσήμων, ταξινόμηση φακέλων αλληλογραφίας, μοντελισμό ή -το πολύ πολύ- για αθλητικές δραστηριότητες και κάποια «εξτρίμ σπορ».
Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις ανθρώπων που γοητεύονται από αντικείμενα τα οποία «μπλέκονται» σε κάθε πεδίο της επιστήμης: μετεωρολογία, προγραμματισμός, αστρονομία, γεωλογία, αρχαιολογία, ρομποτική...
Ανθρωποι που παίζουν στα δάχτυλα νόμους φυσικής, γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά χημικές συνθέσεις, αναλύουν τις διαθέσεις των βαρομετρικών και συναρμολογούν, με ταχύτατες κινήσεις, καλώδια και αισθητήρες. Και, για όλα αυτά, δεν χρειάζονται πανεπιστημιακά διπλώματα -ούτε καν εξειδικευμένα σεμινάρια. Είναι άνθρωποι που, στην... πρωινή τους δουλειά, προφασίζονται τον ιδιωτικό υπάλληλο, τον πωλητή, τον δάσκαλο, τον ελεύθερο επαγγελματία, αλλά, στην ουσία, είναι ερασιτέχνες... «επιστήμονες»!
ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, ερασιτέχνης ρομποτιστής
«Δίνουμε ευφυΐα στη μηχανή»
«Ασχολούμαι με το χόμπι της ρομποτικής εδώ και επτά χρόνια και θυμάμαι καλά το πρώτο ερέθισμα που δέχτηκα γι' αυτή την ασχολία: ήταν μια διαφήμιση στην τηλεόραση για ένα μηνιαίο τεχνικό περιοδικό πολλών τευχών όπου στο τέλος, όταν ολοκλήρωνες τη σειρά, είχες έτοιμο ένα μικρό ρομπότ. Αρχισα λοιπόν να μαζεύω τα τεύχη και, ολοκληρώνοντάς τα, είχα στα χέρια μου το πρώτο μου ρομποτάκι!
Βλέποντας ότι μέσα από ηλεκτρονικά και μηχανικά εξαρτήματα μπορείς να δώσεις "ευφυΐα" σε μια άψυχη μηχανή, ξεκίνησα να αναζητώ περισσότερες πληροφορίες μέσω του Διαδικτύου για τη ρομποτική. Δυστυχώς, δεν υπήρχαν αναφορές από ελληνικές ιστοσελίδες - ενώ σε ξένες έβρισκες πληροφορίες, αλλά και ανθρώπους που τους ενδιέφερε το χόμπι. Ετσι, γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσω ένα ελληνικό πόρταλ όπου θα μπορούσε κάποιος να βρει πληροφορίες για την κατασκευή μικρών αλλά και μεγάλων ρομποτικών εφαρμογών στη γλώσσα μας. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου η ρομποτική διδάσκεται στα σχολεία, εδώ δεν γίνεται τίποτα. Υπάρχουν νέα παιδιά, με τρομερές δυνατότητες και γνώσεις του αντικειμένου, που θα πρέπει να αποκτήσουν την προσοχή της πολιτείας».
Το GRobot.gr είναι ένα μέσο πληροφοριών και επικοινωνίας για ανθρώπους που ασχολούνται ή θα ήθελαν να ασχοληθούν με το χόμπι της ρομποτικής. Πέρυσι, η ομάδα του GRobot συμμετείχε με τις ρομποτικές της κατασκευές στο Athens Digital Week που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων. «Από την έκθεση πέρασαν 35.000 επισκέπτες - που σημαίνει ότι οι Ελληνες δεν αδιαφορούν για τις νέες τεχνολογίες. Φέτος θα συμμετάσχουμε για δεύτερη χρονιά στο ίδιο "event", 14-18 Οκτωβρίου, εκθέτοντας μερικές από τις δημιουργίες μας: ρομποτικά οχήματα που βρίσκουν μόνα τους τον δρόμο, ρομποτικά λουλούδια που αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα, ρομποτικά κατοικίδια, εξομοιωτές πτήσεων, ρομπότ που παίζουν σκάκι, ρομποτικά ψάρια, ρομπότ που παίζουν σούμο και πολλά άλλα!».
Οπως λέει ο Δήμος, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος εξειδικευμένες γνώσεις ηλεκτρονικής ή μηχανικής για να φτιάξει το δικό του ρομπότ: «Αρκεί να "ψάχνεται" κάποιος. Πλέον, άλλωστε, υπάρχουν καταστήματα και στη χώρα μας όπου μπορεί κανείς να αγοράσει ένα ρομποτικό "κιτ" και, με τη φαντασία του και το μεράκι του, να δημιουργήσει μια έξυπνη μηχανή. Με τη χρήση των κατάλληλων αισθητήρων μπορείς να επιτύχεις σχεδόν τα πάντα -η ρομποτική είναι η επιστήμη του μέλλοντος αλλά και του παρόντος».
Πληροφορίες: www.grobot.gr
Μιλάει ο δικός μας Δήμος στην κάμερα του STAr και παρουσιάζει το ηλεκτρονικό λουλούδι του...
Σχόλια (0)